Ulvenhoutse Bos

Wandelen in het Ulvenhoutse Bos in Baronie van Breda

Nederland, Wandelen, Wandelen Brabant, Wandelen Nederland

Het Ulvenhoutse Bos is een klein bosgebied aan de rand van Breda net naast het dorp Ulvenhout. Het bos is niet groot maar heeft genoeg te bieden voor een heerlijke wandeling van circa 5 kilometer. Het is tevens ook één van de oudste bossen in Nederland. Ik ging er op een zonnige herfstmiddag een wandeling maken en in dit artikel neem ik je mee.

Het Ulvenhoutse Bos

Een klein bosgebied van ongeveer 729 ha. Het Ulvenhoutse Bos is een oud, vochtig en lemig gebied met wintereiken en een beukenbos en staat bekend om zijn rijke flora en fauna. Je vindt hier veel verschillende soorten bomen en planten.

Natura 2000

Een gebied van 112 ha dat pal ligt aan de A27 is aangewezen als een Natura 2000-gebied. Dit is gedaan om verdroging en vervuiling door stikstof aan te gaan. Er staan de komende jaren verschillende natuurherstel werkzaamheden op de planning om dit mooie bos te behouden.

Ulvenhoutse Bos

Wandelen in het Ulvenhoutse Bos

Heb ik al gezegd dat het bosgebied niet groot is? Gelukkig kun je ondanks de kleine oppervlakte een prachtige wandeling maken. Er is in het Ulvenhoutse Bos een wandeling van 5 kilometer uitgezet die je kunt volgen met de routebordjes. De ene keer is het een rode pijl en de andere keer een rood poppetje. Ook staat niet overal de route even goed aangegeven en mist het hier en daar een bordje.

Dit is verder ook niet erg want je kunt er niet heel gemakkelijk verdwalen. Zelf loop ik altijd met de app Komoot om zo de beste route te vinden. Sommige paden zijn als je deze rode route volgt wat nat, houdt hier dus rekening mee met je schoeisel.

Het was dus even zoeken maar uiteindelijk heb ik mijn weg kunnen vinden. Ik was tevens echt verrast en had niet verwacht dat dit bos zoveel variatie zou hebben. Er zitten een aantal was saaie stukken tussen maar de mooie stukken zoals de vijver maken dit weer helemaal goed.

Ulvenhoutse Bos

Hondenlosloopgebied

Jaaah! Ook je trouwe viervoeter kan mee en hier mogen ze lekker los. Het hondenlosloopgebied in het Ulvenhoutse Bos is best groot te noemen. Natuurlijk is het zeer belangrijk dat je hond luistert naar je. Verder heeft de rode route ook een vijver waar ze lekker in kunnen plonzen.

Parkeren Ulvenhoutse Bos

De parkeergelegenheid in het Ulvenhoutse Bos is niet heel groot. Aan de Sint Annadreef in Ulvenhout/Bavel ligt een kleine parkeerplek voor ongeveer 10 auto’s. Deze ligt echt pal aan de weg en is gratis.

Ulvenhoutse Bos

Combineer het met andere natuurgebieden

Natuur verwacht ik niet van je dat je helemaal naar Ulvenhout komt gereden voor een wandeling van 5 kilometer. Het leuke van het Ulvenhoutse Bos is dat het onderdeel is van de Baronie van Breda en bergt de mooiste en oudste bossen in de omgeving. Zo valt het bekende Mastbos (mijn favoriete wandelgebied) en het Liesbos onder de Baronie van Breda. Je kunt er ook voor kiezen om het Annabos en de Chaamse Bossen te combineren in een dagwandeling met het Ulvenhoutse bos. Zo ben je heerlijk een dag zoet in de natuur.

Ken jij het Ulvenhoutse bos in Brabant al?

Overnachten in de buurt van het Ulvenhoutse Bos

Hier een paar van mijn favoriete overnachtingsplekjes in Breda en dichtbij het Mastbos.

Klein, fijn en uniek is dit slaapplekje in Dorst. Verblijf in een oude reto caravan.

Verblijf in dit luxe en prachtig ingerichte natuurhuisje in Ulvenhout, ten zuiden van Breda.

Middenin een eigen bosje van 1,6 hectare ligt dit knusse natuurhuisje en op loopafstand van het Mastbos. 

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

  • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
  • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
  • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
  • Een tekentang gaat altijd mee - vooral als het seizoen begint.
  • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)
Schilthorn Zwitserland bezoeken

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.