Turnhouts Vennengebied

Wandelen in het Turnhouts Vennengebied

België, Wandelen, Wandelen België

Je kent het wel. Het is bewolkt en er hangt veel mist. Je hebt geen zin om naar buiten te gaan en blijft lekker binnen. Gelukkig heb ik met mezelf een afspraak gemaakt dat ik ongeacht of het wel of geen zonnig weer is, om te gaan wandelen en dat pakte dit keer goed uit. Want ondanks dat het bij het Turnhouts Vennengebied extreem mistig was, was het wel een klein mini sprookje om daar te wandelen. Kom ik neem je mee.

Het Turnhouts Vennengebied

Het Turnhouts Vennengebied is een prachtig en vooral een uniek natuurgebied van meer dan 200ha. Dit stukje natuur bestaat vooral uit vennen, heide, bos en graslanden. Ook is dit natuurgebied onderdeel van het Natura 2000 netwerk.

De Vennenwandeling van 7.7 kilometer

De wandeling die wij liepen is 7.7 kilometer lang volgens onze Komoot tracker. Als je de wandeling begint wordt je gelijk verrast met een mooi uitzicht op de eerste ven. Bij ons was het behoorlijk mistig maar dit gaf er juist een mysterieus tintje aan. Een stukje verder heb je de eerste vogelkijkhut en gelijk het mooiste stukje uitzicht over de ven.

Als je daar bent uitgekeken loop je rustig verder en vervolg je de blauwe bordjes. De route wordt vanaf hier afgewisseld tussen uitzichten over vennen maar ook over graslandschappen en heides. Over de gehele route komen we echt niemand tegen en lijken we even alleen op de wereld te zijn.

Turnhouts Vennengebied

Na een kilometer of 5 kom je bij de uitkijktoren uit. Met geen mistig weer kan je hier ontzettend ver het gebied met de vennen inkijken. Wij komen zeker een keer terug want het moet ontzettend mooi zijn. Voor nu moeten we het doen met mist en daar klagen we ook zeker niet over. Want wauw!

Na een laatste 2 kilometer komen we weer aan bij de auto. Enige minpuntje van deze route vond ik zelf wel de oversteek bij de mega drukke weg. Het is hier goed uitkijken. Je kunt hier het beste oversteken en de oversteek maken over het fietspad.

Turnhouts Vennengebied

Uitkijken over het water

Zoals hierboven al vernoemd kan je dus ook tegen het einde van je wandeling de uitkijktoren op. Deze uitkijktoren staat aan de ven de Kleine Klotteraard en brengt je op 12.5 meter hoogte. De trappen kunnen wat glad zijn dus houdt hier rekening mee maar het uitzicht is echt fantastisch. Deze uitkijktoren ligt ook aan het Bels Lijntje en dit is een fietspad dat van Turnhout naar Tilburg loopt (dit was vroeger een spoorweg). Naast het fietspad ligt voor een deel ook een wandelpad.

Turnhouts Vennengebied
Turnhouts Vennengebied

Natte voeten en modderige schoenen

Ja, wat wil je ook middenin de winter met de afgelopen weken veel regen. Natte en modderige paden waren aan de orde van de dag. Op sommige plekken konden onze voeten het ook niet droog houden. Lachen dat hebben we wel gedaan want we zijn immers weer lekker buiten. Dus houdt er rekening mee als je hier gaat wandelen na een periode met veel regen of in de winter dat het behoorlijk drassig en nat kan zijn.

Turnhouts Vennengebied

Honden bij het Turnhouts Vennengebied

Wij hebben deze wandeling gedaan met onze trouwe viervoeters. In heel het gebied zijn de honden welkom maar wel aangelijnd. Er leven en grazen hier veel andere dieren dus het is erg belangrijk om je hond niet los te laten. Op sommige stukken op de route geld er ook een omlooproute voor baasjes met honden. Dit staat duidelijk aangegeven. Volg dit ook op want anders verstoor je de grazende dieren en met alle gevolgen van dien.

Parkeren Turnhouts Vennengebied

Het parkeren hebben wij gedaan bij de parkeerplaats bij De Klein Engelandhoeve (Klein Engeland 29). De parkeerplek is niet erg groot en toen wij om 14 uur terug waren van de wandeling was er geen plek meer. Dus vroeg komen loont zeker.

Een heerlijke wandeling

Zeker is dat ik een keer ga terug komen met zonnig weer want dat moet volgens velen nog mooier zijn. Maar is het mistig twijfel dan zeker niet want wij hebben echt volop genoten. De wandeling zelf is afwisselend wat ik zeker een pluspunt vind. Na een tijdje langs akkervelden vraag je je wel af waarom dit de vennenwandeling heet maar als je eenmaal de weg oversteekt wordt je weer verrast en laat je die akkervelden achter je.

Zou jij de vennenwandeling in het Turnhouts Vennengebied willen wandelen?

Turnhouts Vennengebied

Overnachten in regio Turnhout

Overnacht op 7 kilometer afstand van Utnrhout in deze te gekke safaritent middenin in de natuur.

Verblijf bij Bed and Breakfast Bon-Bon met een chocoladethema en ingericht met art nouveau-accenten met de sfeer van Parijs uit de jaren ’30.

Pitch je tent bij Into the Woods en laat je onderdompelen door de natuur om je heen.

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

  • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
  • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
  • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
  • Een tekentang gaat altijd mee - vooral als het seizoen begint.
  • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)
Munro Bagging Schotland

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.