Pannenhoef

Wandelen door de Pannenhoef | een prachtig natuurgebied bij Rijsbergen

Nederland, Wandelen, Wandelen Brabant, Wandelen Nederland

In mijn jongere jaren woonde ik ruim 23 jaar op een aantal kilometer van het Pannenhoef maar nog nooit ben ik er wezen wandelen. Nu was het hoogtijd om jaren later de eerste voetstappen hier neer te zetten. Samen met mijn zusje en haar twee honden maakte we een wandeling in de Pannenhoef van ruim 10 kilometer.

Natuurgebied het Pannenhoef

Het Pannenhoef is een prachtig natuurgebied tussen Etten-Leur, Zundert (heb ik gewoond), Rijsbergen en Sprundel. Het natuurgebied is maar liefst 706 hectare groot en bestaat vooral uit bos, vennen en bloemrijke weilanden. Oorspronkelijk lag hier een soort van mini-peel maar het hele veenpakket werd enkele eeuwen geleden tussen 1400 en 1750 weggegraven. De gedroogde vorm turf ging via turfvaarten naar de steden. De bekendste in de Turfvaart die naar Breda loopt. Daarna bleef vooral het heuvels en heide met vennen in de kommen. Daar viel helaas weinig te halen en zijn de begin 19de eeuw begonnen met ontginnen tot bos en landbouwgrond.

Pannenhoef

Van een saai naar een levendig natuurgebied

Tot 1970 was het landschap erg saai, had het weinig natuurwaarden en was er vooral weinig leven te vinden. Hier heeft het Brabants Landschap na de aankoop verandering ingebracht. Je kunt er nu fantastisch wandelen door een gemengd bos en langs maar liefst 11 vennen. Door het uitgraven van de vennen kwamen zeldzame planten en andere dieren terug. De bossen zijn het thuis geworden voor verschillende zoogdieren en als je hier vroeg in de ochtend komt, dan zie je de ree en verschillende vogels.

Wandelen door de Pannenhoef

De Pannenhoef is een zeer afwisselend natuurgebied met veel mogelijkheden tot wandelen. Van korte tot langere wandelingen en ook wandelingen zoals de Trage Tochten Pannenhoef die je met verschillende andere natuurgebieden verbindt.

Zo heb je de blauwe (6 km), groene (4 km), oranje (4 km) en de geel (2 km) die je ook samen kunt voegen. Wij liepen een route zonder bordjes en volgde een beetje ons gevoel. Dit bracht ons op ruim 10 kilometer en zijn we tot de grens van het Pannenhoef gekomen. Verder is er ook een korte mindervaliden route die je langs prachtige plekken zoals vennen en heide brengt.

Pannenhoef

Met je hond wandelen

Je hond is aangelijnd welkom bij de Pannenhoef. Onderweg zijn er geen losloopgebieden. Onze honden vonden de wandeling erg leuk. Juist door de vennen en riviertjes konden ze onderweg heerlijk even een plons nemen. Wij gebruiken een lange looplijn waardoor ze gemakkelijk wat meer vooruit konden lopen.

Route informatie Pannenhoef

Route: 10 kilometer
Bewegwijzering: Geen – hebben zonder route gelopen
Startpunt: Bij parkeerplek de Bak aan de Ettensebaan
Honden: Toegestaan maar aangelijnd.
Eten en drinken: In het natuurgebied weinig mogelijkheden. Tip: neem je eigen lunchpakketje mee en lunch ergens onderweg bij de mooie vennen.

Pannenhoef

Afwisselend gebied in Brabant

Wij gingen hier op een warme winterdag lopen. Het zonnetje scheen echt heerlijk en de temperatuur was voor het eerst een temperatuur waarbij je zonder jas kon wandelen. We genoten volop van de afwisselende natuur. Onderweg kregen we niet alleen vennen en heide maar ook bruggetjes en weidse uitzichten. We hebben echt genoten en ik denk als je hier in de lente of zomer komt dat het nog mooier is als alles in bloei staat.

Overnachten in de buurt van de Pannenhoef

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

  • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
  • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
  • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
  • Een tekentang gaat altijd mee - vooral als het seizoen begint.
  • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)
Gemsenweg Mannlichen Zwitserland

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.