Een tijdje geleden was ik te vinden in het bourgondische Maastricht. Voor mij één van de leukste en mooiste steden van ons land. Een stad met een prachtige historische binnenstad, smalle romantische straatjes en knusse cafeetjes. De stad kent een lange geschiedenis en is een van de oudste steden van Nederland. Romeins, romaans en romantisch…Maastricht heeft het alle drie. Welkom in Mestreech!

Richting Maastricht

Na ongeveer 2 uur reizen vanuit Breda kwamen we aan in het kleine knusse Eijsden. Deze plaats in Zuid-Limburg ligt zo ongeveer 7 kilometer van Maastricht en is een dorp met een rijke geschiedenis. Eenmaal ingecheckt bij onze bed and breakfast “Breusjterhofke” besloten we op advies van de eigenaar in het dorp te gaan eten. Op aanraden van Rob zijn we gaan eten bij Eetcafe “Aon’t Bat”.

06
Bij aankomst, zonder reservering, moesten we even wachten voordat we aan tafel konden. Na ongeveer 30 minuten wachten, duimend voor een mooie plekje, kregen we een plek aangewezen met uitzicht over de Maas. Nadat we heerlijk hadden gegeten, was het tijd voor onze welverdiende nachtrust.

18

De tweede dag in Maastricht

Onze tweede dag begon met een overheerlijk ontbijt. Gastheer Rob had voor een lekker vers ontbijtje gezorgd met producten uit de streek. Tijdens het ontbijt had ik rustig de tijd om op zoek te gaan naar een goedkope plek om te parkeren, want in het centrum van Maastricht is parkeren behoorlijk duur.  Schrik niet als je voor een hele dag meer dan 20 euro kwijt bent. Net buiten het centrum zijn er veel park & ride te vinden, je parkeert je auto, koopt een kaartje voor 6 euro en je gaat met een peddelbus (binnen 15 a 20 minuten) richting in centrum. Maar ook heeft Maastricht park & walk, je parkeert je auto voor 8 euro en je gaat lopende (binnen 10 minuten) richting het centrum. Door dit concept krijg je de kans om Maastricht van een andere kant te zien. Navigatie uit en gewoon lopen op je gevoel. Zo kom je sneller op plekken die je niet tegen komt als je de uitgestippelde paden neemt.

12
13
Zo kwamen we langs de Helpoort en liepen we door de vele prachtige straatjes.

Even stoppen bij deze prachtige huisjes, vol allerlei gekleurde bloemen, die een heerlijk rustgevende geur achterlieten.  Hoe hier de mensen hun huizen aankleden met veel bloemen, blijft mij elke keer verrassen. Ze zouden dat eigenlijk overal moeten doen, dit geeft zoveel meer sfeer.

22
08
Kijk is om je heen tijdens het wandelen, toen we besloten anders te lopen dan dat de navigatie aangaf, kwamen deze “post-card” tegen…prachtig vind je niet?

03
02

Lieve oude mevrouw

Zo mag je van een lieve oude vrouw in haar achtertuin kijken nadat we haar hadden geholpen. Zo zie je ook gelijk weer hoe mooi het wonen in de binnenstad van Maastricht kan zijn. Ik was toch wel een klein beetje jaloers op haar. Ze vertelde dat ze al 34 jaar woonde, dat ze ook elke dag eventjes in haar tuin zit om te genieten van het uitzicht. Ze maakte nog een excuus dat haar tuin een klein rommeltje was, maar ik vond het er juist knus en gezellig.

09

TeaZone: grootste theehuis van Nederland

Nadat we te voet een klein stukje van de binnenstad van Maastricht hadden ontdekt was het tijd om even lekker te ontspannen bij het grootste thee huis van Nederland “TeaZone”. Bij binnenkomst hing er een warme en inspirerende sfeer waar je heerlijk kunt genieten van een kopje thee en/of als je wat meer tijd hebt een high tea kan boeken. Wij kwamen voor een korte break en lieten ons zelf neerploffen in de sfeervolle achtertuin, waar je alleen komt door een gang van trappen. Ik bestelde er een heerlijke koude thee, die speciaal zijn gemaakt voor de warme zomer dagen. Ik genoot heerlijk van een “Peche Mignon” groene thee met perzik, passievrucht, aardbei en meloen. Dit is echt op en top genieten. Tijd om na een uur relaxen verder de binnenstad van Maastricht te verkennen.

17

Limburgse Vlaai in Maastricht

Als je in Maastricht bent moet je natuurlijk wel een echt Limburgse Vlaai proeven. Daarvoor bezochten we de oude bakkersmolen “Bisschopsmolen“, waar je dus de lekkerste vlaaien van Maastricht kunt eten. Maar omdat het onwijs druk was besloten wij om door naar achteren te lopen en daar even te genieten van de rust en opzoek te gaan naar een andere manier om een vlaai te eten. Helaas geen vlaai voor ons nu.

16
Ook heb ik nog een kaarsjes aangestoken in de “Basiliek van Onze Lieve Vrouwe. Een prachtige kerk waar je, je ogen uitkijkt, vooral die glas in lood ramen blijven prachtig.

15

Middaglunch bij TAART met taart

En toen was het tijd voor onze middaglunch…TAART. Ja, taart! Bij “TaarT” in Maastricht, waar je kan genieten van heerlijke zelfgemaakte taarten. Een heerlijk ja vooral heerlijk lekkere sfeer hing er in de winkel. Overal stonden taarten klaar om opgegeten te worden. Wij kozen voor de “Zoete Zonde”, je kiest 3 smaken, maakt een keuze uit wijn of thee en smullen maar. Wij kozen voor de heerlijk frisse Mojitotaart, de zoete aardbeienkwarktaart en de echte overheerlijke worsteltaart. Geniet je al mee?

20

Boekenhandel in een voormalige Dominicanenkerk

Een van de hoogte punten van Maastricht, waar wij vooral erg naar uit keken, was de grote boekenhandel in de voormalige Dominicanenkerk. Een van de mooiste boekenwinkels te wereld. Een inspirerende en prikkelende plek, waar je eventjes kan weg dromen, tussen duizenden boeken.

23
We sloten dag de heerlijk af bij “Cafe Sjiek”. Je kan er niet reserveren, we konden dus rekenen op een lange wachttijd, uiteindelijk ruim 1,5 uur. Maar omdat ik zulke goede berichten hoorde, besloten we het wachten voor lief te nemen. Maar, ooh het was het wachten meer dan waard. Het eten was echt onwijs lekker, niet normaal! En de omgeving, om verliefd op te worden.

Zondag, de laatste dag

Na een weer heerlijk ontbijt, een kleine ochtend wandeling door Eijsden, wilde we het vandaag wat rustiger aan doen. Gisteren zoals je kon lezen, hadden we nogal een drukke dag. We parkeerde weer bij de “park & walk” en besloten nu weer een andere route te lopen.

25

Sint Servaasburg in Maastricht

Via “de Hoge Burg” liepen we over de overs richting de “Sint Servaasburg” met een prachtig uitzicht over de Maas. De Sint Servaasburg is misschien wel een van de oudste bruggen van Nederland en prachtig om te zien. Hier zijn we even blijven hangen om van het mooie uitzicht te genieten.

30

Dicht was het kleinste café van Nederland

Ik wilde heel graag een drankje doen in het kleinste cafe van Nederland “In de Moriaan” slechts 23 vierkante meter. Helaas toen we aankwamen bleek het café dicht te zijn, terwijl op de website stond dat ze open waren. Een kleine teleurstelling…

28

Shoppen Stokstraat Maastricht

En als je dan toch in de “Stokstraat” bent waarom dan niet even window shopping? Want de “Stokstraat” staat bekent om zijn dure labels. We liepen nog een winkel binnen waar we door het interieur weer bijna misselijk naar buiten liepen. Want de wanden waren bedekt met spiegels, het leek op een grote lachspiegel.

29
Gisteren hadden we geen Limburgse Vlaai kunnen bemachtigen, daarom besloten we het te proberen bij dit gezellig terras. Maar ook hier weer een helaas pindakaas want de vlaaien waren vanmorgen al uitverkocht.

24
Ik vind dat iedereen zelf mag beslissen op wie hij of zij verliefd word en met wie die persoon samen wilt zijn. Iedereen is gelijk en verdient deze gelijkheid. Be happy…

26

Belangrijk paard en wagen

Een leuke manier om de binnenstad te verkennen, is per paard en wagen. Belangrijk voordat je een ritje maakt is te kijken hoe deze pracht dieren erbij staan. Staat er een verse emmer water in de buurt? Staan ze in de schaduw te wachten? Hoe vaak moeten ze achter elkaar rijden? Ik vind het belangrijk dat er naar het welzijn van deze dieren word gekeken. Staan ze er goed bij, maak dan zeker deze prachtige rit door de binnenstad. Staan ze er slecht bij, trek dan gelijk aan de bel!

27

Eten bij Witloof in Maastricht

Als afsluiter van een super leuk weekend besloten we bij restaurant “Witloof” te gaan eten. Omdat we niet gereserveerd hadden besloten we om vroeg te gaan. Een goede beslissing want al snel zat het helemaal vol. Ik bestelde de overheerlijke kip in bier gesudderd en lekker dat het was. Echt voor iedereen, wil je lekker eten, ga uit eten bij “Witloof”.

Maastricht is leuk!

Dit was de eerste keer dat ik in Maastricht was maar wat een geweldige stad. Ik kom hier zeker terug en erg benieuwd ben ik naar welke leuke tips jullie voor mij hebben…wat moet ik de volgende keer echt niet missen?

Meer lezen over Maastricht?

Ben jij ook al eens in Maastricht geweest? En vind je dit ook zo’n leuke stad?

 

Foutje gezien? Meld het.