Trage Tocht Plateaux-Hageven

Trage Tocht Plateaux-Hageven in Brabant | wandelroute in de Dommelvallei

Nederland, Trage Tochten, Wandelen Brabant, Wandelen Nederland

Een 12 kilometer lange Trage Tochten door één van de mooiste plekjes in Brabant is de Trage Tochten Plateaux-Hageven. Deze wandeling loopt door het prachtige natuurgebied op de grens van Nederlands Brabant en België Limburg. We besloten hier te gaan wandelen op een bewolkte winterdag. De hondjes gingen trouwens ook gezellig mee. Kom ik neem je mee op de Trage Tocht Plateaux-Hageven in Brabant.

Wandelen in de Dommelvallei

De Trage Tocht Plateaux-Hageven loopt dwars door het prachtige natuurgebied in de Dommelvallei en wordt gezien als één van de mooiste Trage Tochten in Brabant. De wandelroute is 12 kilometer lang en brengt je langs verschillende soorten natuur. Van uitgestrekte vlakte met runderen tot aan dennenbossen. Kom je hier aan het einde van de zomer dan heb je kans dat de heide in bloei staat.

Het Plateaux-Hageven is zo’n 349 hectare groot en wordt beheerd door Natuurmonumenten in samenwerking met het Belgische Natuurpunt. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het verbeteren van de natuur. Dit zie je onderweg terug en wordt gedaan door het LIFE project Dommeldal.

Trage Tocht Plateaux-Hageven
Trage Tocht Plateaux-Hageven

Trage Tochten Plateaux-Hageven

Wij begonnen op een vroege winterdag aan deze wandelroute. Vanaf de parkeerplaats loop je gelijk het bos in en kom je op 10% na geen asfalt tegen. Het stukje asfalt dat je tegenkomt is in het Belgische gedeelte. De eerste kilometers brengen ons langs prachtige lanen en daarna over uitgestrekte landschappen. We zien verschillende soorten dieren en genieten volop. De honden vinden de kudde runderen maar interessant genoeg en kijken hun ogen uit. De runderen zelf zijn erg vriendelijk maar het blijven wilde dieren. Dus passeer ze met afstand.

Het landschap is afwisselend en we genieten volop. Het is windstil en dus minder koud dan we hadden verwacht. Halverwege trek ik mijn vest uit omdat het toch te warm wordt. Na een aantal kilometers komen we bij een hangbrug uit en laten we de zandvlaktes en heidevelden achter ons. De honden vinden het oversteken van de brug maar erg interessant, uiteindelijk ook een beetje eng en weten ze niet hoe snel ze aan de overkant moeten komen.

Nat en modderig

Dan komen we bij de volgende uitdaging en dat is de natte ondergrond. De Dommelvallei staat bekend om zijn vele water en dat is goed terug te zien. Het verschil in landschap is groot maar dat is niet erg. De vlonderpaden komen hier mee naar voren en de brede zandpaden laat je achter je.

We lopen een groot gedeelte langs de Dommel, waar je tevens ook een toffe kanotocht op kunt maken. Na de wandeling langs de Dommel lopen we rustig aan België in. We laten het mooie onverharde landschap achter ons en beginnen hier aan onze 10% asfalt.

Asfalt en kersenbomen

Het onverharde laat je misschien achter je maar de kersenbomen staan op je te wachten. Wij waren hier in februari en daardoor ook te vroeg voor de kersenbloei. Het is dus een aanrader om hier tijdens de kersenbloei te komen wandelen. Verder is dit gedeelte wat minder mooi maar na een kilometer is dit ook voorbij en loop je weer het bos in.

Vogelkijkhut en vlonderpad

Nadat je het asfalt achter je hebt gelaten, loop je een prachtig stukje bos in. De omgeving wisseld elke minuut en dit is genieten. Het kleine stukje bos laat je dan achter je, waarna je gelijk weer over een stukje heide gaat. Daarna volgt het zich al snel op met een goede lunchplek bij het vlonderpad. Net voor het vlonderpad kun je nog naar een vogelkijkhut. Zeker een aanrader. Het vlonderpad zelf leende zich perfect uit voor onze lunch. Vanaf daar was het nog zo’n 3 kilometer naar ons startpunt.

Trage Tocht Plateaux-Hageven

Het wandelen van de Trage Tochten Plateaux-Hageven

De wandeling van de Trage Tocht Plateaux-Hageven kun je niet lopen via bewegwijzering maar alleen via een kaart en GPX. Deze kun je online aankopen bij Wandelnet en daarna downloaden of de kaart uitprinten. Wij vonden het erg goed uitgelegd maar liepen er naast wel met onze Komoot tracker aan. Dit vinden wij vooral makkelijk en leuk maar je kunt zo ook goed zien waar je op de kaart bent.

Route informatie Trage Tocht Plateaux-Hageven

Route: 12 kilometer
Startpunt: Parkeerplaats Het Plateaux
Honden: Toegestaan maar aangelijnd
Eten en drinken: Onderweg kom je langs een bezoekerscentrum (ongeveer op 100 meter van de route maar staat met bordjes aangegeven)

Trage Tocht Plateaux-Hageven

Overnachten in regio Valkenswaard

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

  • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
  • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
  • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
  • Een tekentang gaat altijd mee - vooral als het seizoen begint.
  • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)
Gemsenweg Mannlichen Zwitserland

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.