Iedere maandag besteed ik aandacht aan een foto die voor mij speciaal is. Het kan een foto van een sprekend portret zijn of van een baby olifantje die ik in het wild heb zien lopen. Maar het kan ook een foto zijn waar ik iets op heb bereikt of waar ik iets nieuws ontdekte. Ik vertel in deze rubriek het verhaal in en achter de foto…

Griezel verhalen van een film

Je kent het wel die verhalen die voorkomen in enge griezelfilms. Dat iemand besluit om te gaan liften en dat er echt van alles gebeurd. Je weet het wel – dat ze uiteindelijk ergens of zwaargewond met mega veel trauma op gescheept zit of gewoon potjedood gemaakt wordt. Dat dus – die scenario’s kennen we allemaal wel. Dit weerhoud toch veel mensen om lifters mee te nemen. Mij eigenlijk ook wel #straksbenikvermist #oftochniet tsja je weet het niet en dat maakt het wel een beetje eng.

Tanken met een vraag

Op een zonnige zaterdagmiddag besloot ik te gaan tanken bij een tankstation in de buurt. Toen ik al kwam aanrijden zag ik al twee meiden staan met een bordje. Op dat bordje stond duidelijk dat ze richting België moesten. Niet verder er over nagedacht, ging ik gewoon tanken – totdat een van de meiden op mij af kwam lopen. Recht tot haar doel vroeg ze of ik toevallig naar het zuiden zou gaan, richting België. Uhm…ja ik ga wel naar het zuiden maar niet echt België in.

We kwamen in gesprek en het enige wat ik ze kon aanbieden was een rit tot aan Zundert. Dit dorpje ligt aan de Belgische grens en is een uitstek voor mensen die richting de A16 gaan. En die snelweg gaat of richting Breda of richting Antwerpen. Dus voor de meiden een ultieme spot om verder te liften.

Zonder eigenlijk er verder bij na te denken, besloot ik de meiden mee te nemen. Ik maakte plek in mijn auto voor de twee backpacks, ze stapte in en we vertrokken richting het zuiden. Shit, ik neem gewoon echt lifters mee. Never nooit gedacht dat ik dit zou doen. Maar ik doe het en wat blijkt, het is onwijs tof.

Mooie gesprekken

De reden dat het onwijs tof was, was deels ook wel dat de meiden niks kwaads in hun hadden. Ik ben niet aangerand of bestolen van mijn spullen. Nee, het was echt een erg leuk rit van 30 minuten. Dit was niet de eerste keer dat de meiden liftend door het leven gingen. Eerder zijn ze ook liftend naar Barcelona gegaan en nu wilde ze tot ergens halve wegen Frankrijk komen, waar een festival gaande was. Of iig plaats zou gaan vinden over een paar dagen.

Liften is een onzeker manier van reizen. Toevallig kwam ik nu voorbij en hadden ze geluk. Ook in Zundert hadden ze snel een andere lift richting de grens. Maar ze hebben ook wel eens momenten gehad dat ze 4 uur hebben moeten wachten voordat ze iemand hadden gevonden met wie ze mee konden rijden. Ze hadden soms ook geen goed gevoel bij de liftgever dat ze de lift hebben afgeslagen #slimmekeuze volg altijd je onderbuik gevoel.

Soms best nog spannend dat liften

De meiden hebben mij geïnspireerd want ik weet niet of ik het zou doen of durven. Misschien het durven wel want het lijkt mij een heel vet avontuur. Maar – ja die maar ik denk dat ik iets meer controle wil houden om de manier van reizen. Als je gaat liften ben je heel afhankelijk van de persoon waar je met mee gaat. Oké, dat heb je ook als je gaat vliegen of als je met de trein gaat. Dus eigenlijk klopt mijn “maar” niet helemaal. Denk dat ik toch nog teveel aan die horrorfilms denk.

Gelukkig bleek dat de meiden het soms ook spannend vinden. Je weet gewoon niet wie je zal treffen in de auto of vrachtwagen. Het is voor hun een goedkope maar avontuurlijk manier van reizen. Soms onwijs saai, omdat ze ooit een keer bij Franse mensen die niks hadden te vertellen in de auto zaten. Maar soms ook onwijs leuk, omdat het een groot feestfestijn is en enorm is gelachen.

Het was leuk om op deze manier kennis te maken met het liften. Wil de meiden bedanken dat ze het vertrouwen in mij hebben gezien en bij mij in de auto zijn gestapt. We hebben 30 gezellige minuten gehad en heb veel geleerd. Soms is de wereld gewoon minder eng dan wordt geschetst in de horrorfilms.

Heb jij wel eens een lifter meegenomen of ben je zelf gaan liften? En wat was jouw ervaring?

story in the picture, lifters meenemen, liften, lifters,

 

Foutje gezien? Meld het.