TBC kliniek Sanatorium du Basil Urbex

Sanatorium du Basil: de verlaten TBC kliniek | Urbex België

België, Urbex

Leave nothing but footprints is helaas niet meer het geval bij Sanatorium du Basil en daarom heeft deze urbex locatie zijn beste tijd misschien al wel gehad. Toch was ik nieuwsgierig en kon ik de verleiding niet weerstaan om deze plek alsnog te bezoeken. Blij dat ik uiteindelijk toch ben gegaan want ondanks de getrashed locatie was het spectaculair en vooral van de buitenkant. In dit artikel neem ik jullie mee naar Sanatorium du Basil.

Geschiedenis van Sanatorium du Basil

Verscholen in de Belgische Ardennen, staat een groot imposant gebouw wat bij menig urbexer zeer bekend is. Sanatorium du Basil heeft een zeer rijke geschiedenis dat terug gaat in de 19e eeuw. Door heel Europa werden meerdere sanatoria gebouwd voor de behandeling van de TBC ziekte. Een nare ziekte die voor vele doden zorgde en waar maar weinig mensen van geneesden.

Ernest Malvoz, is de directeur van het Bacteriologisch Laboratorium en initiatiefnemer voor het bouwen van dit sanatorium. In 1899 kwam het idee en één jaar later begon men de bouw en in 1903 werd het sanatorium geopend. Vanaf die tijd kwamen er ook de eerste patiënten.

TBC kliniek Sanatorium du Basil Urbex
TBC kliniek Sanatorium du Basil Urbex

Rust en schone lucht

Een goede combinatie voor een herstel was rust en schone lucht. Zoals je misschien kan zien ligt Sanatorium du Basil in een zeer groene omgeving. De ligging was perfect en daarom was dit ook een bekende locatie waar TBC patiënten zich konden laten behandelen. Gelukkig maar helaas voor het sanatorium kon men zich beter laten behandelen tegen TBC en werd het sanatorium al snel overbodig.

Van ziekenhuis naar vluchtelingenopvang

Jaren daarna fungeerde het als ziekenhuis en tussen 2010 en 2013 werden er hier vluchtelingen opgevangen. Het pand is niet goed geïsoleerd en er moesten een aantal dingen flink onder handen genomen worden. Doordat dit niet erg goedkoop bleek te zijn moest het pand zijn deuren sluiten. Vele dachten dat het pand met de grond gelijk gemaakt zou worden maar tot ieders verbazing staat dit pand nu te koop voor circa 1.5 miljoen euro. Zo prachtig pand mag ook niet verloren gaan en er gaat nu in de ronde dat het pand verkocht is.

TBC kliniek Sanatorium du Basil Urbex

Ons bezoek aan Sanatorium du Basil

Soms weet je al bij voorbaat wat je aangaat treffen. Sanatorium du Basil staat in de urbex wereld goed bekend, alleen door de hoge hoeveelheid trash raden veel mensen niet aan om hier meer naar toe te gaan. Ik ben dan zelf zo iemand die dit graag met eigen ogen ziet want ook met trash zou je hier nog interessante dingen kunnen vinden.

We besloten er tijdens onze urbex roadtrip als eerste langs te rijden, met de gedachten dat we hier toch niet zo lang zouden ronddwalen. Daar aangekomen staan er meerdere auto’s en daarvan worden er ook foto’s gemaakt. Ergens hopen we dat ze snel weg zullen gaan maar helaas ze blijven plakken. Een ingang zoeken was nog nooit zo gemakkelijk en we maken onze eerste intreden. Helaas is alles gesloopt, ligt er overal glas en alle deuren zijn eruit gesloopt. Zo jammer dit!

TBC kliniek Sanatorium du Basil Urbex

Dwalen door de lange gangen

We dwalen door de gangen en kijken of we interessante dingen zien. We komen wat ruimtes in die mij heel erg doen denken aan de psychiatrie waar ik jaren in heb gewerkt. Ook zien we iets wat lijkt op een isolatieruimte. Dikke stalen deuren met een klein raampje om door naar binnen te kijken. Hoe zou het hier geweest zijn jaren geleden. Ik krijg kippenvel!

België Urbex tip: Bezoek de verlaten staalfabriek Hauts-Foureaux B in België

TBC kliniek Sanatorium du Basil Urbex
TBC kliniek Sanatorium du Basil Urbex

Klimmen en klauteren in het torentje

Tijdens het dwalen door de gangen komen we ook op wat uitzichtpunten. Niet alles is heel stevig meer en het is bij elke stap uitkijken. De vloeren kraken onder mijn voeten en in sommige plekken zitten flinke gaten. We klimmen daken op en genieten van de prachtige uitzichten.

Ook willen we graag het torentje in maar deze blijkt nogal een uitdaging te zijn. De trap naar boven is kapot gemaakt en via een zelfgemaakte trap, die nogal gammel is klauteren we naar boven. Daarna wacht er nog een trap op ons, die mij gemakkelijk afgaat maar vanaf daar moet ik mijn reis naar het hoogste punt opgeven. Er staat niets anders dan wat leuningen waar ik niet bij kan. Hiervoor heb je armkracht nodig, het geen wat ik totaal niet heb. Ik neem het voor lief en geniet van daar van het gammele uitzicht. PS: helaas is het uurwerk van de klok in het torentje gesloopt.

TBC kliniek Sanatorium du Basil Urbex

Het verloren blauwe zwembad

Sanatorium du Basil staat niet alleen bekend om zijn imposante buitenkant maar ook om het blauwe zwembad. Helaas voor ons want er is nog maar weinig van over. Een kleine glimp pakken we mee en besluiten daarna ook verder te gaan. Echt jammer dat dit zo kapot gemaakt wordt, snap hier ook de lol niet van in.

TBC kliniek Sanatorium du Basil Urbex

Handige informatie Sanatorium du Basil

Wil je deze plek bezoeken wacht dan niet te lang omdat het inmiddels is verkocht. Wat er precies met het pand gaat gebeuren is voor nu nog onduidelijk.

Locaties worden niet openbaar weergeven maar via Google Maps is deze locatie zeer goed te vinden. Houdt er wel rekening mee dan je niet alleen zult zijn tijdens een bezoek aan deze urbex locatie.

Bezocht: september 2020
Gebouwd: 1900
Verlaten: 2013
Status: Erg vervallen, verkocht

Misschien vind je dit ook wel interessant

Hauts-Fourneaux B Urbex Luik Belgie

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM