Reekafljes zoeken

Reekalfjes (en andere dieren) redden in het hoge gras

Nederland

Vorig jaar zag ik de oproep van een boswachter al op Twitter “wie helpt er volgende week mee bij het zoeken naar reekalfjes en andere dieren, voordat ze gaan maaien”. Ik had mezelf aangemeld maar moest last-minute helaas werken. Gelukkig dit jaar niet en stond ik op 15 juni in de vroege ochtend (let op 6 uur) samen met honderd andere vrijwilligers te zoeken naar reekalfjes en andere dieren in het hoge gras.

Goed beschut liggen ze verstopt

Het reekalfje ligt verscholen in het hoge gras, goed beschut en een goede plek om te verstoppen tegen de roofdieren die loeren. De reegeit, de moeder, brengt haar reekalfjes het liefste ter wereld in het hoge gras, omdat het daar dus veilig en rustig is.

Reekafljes zoeken

Het maaiseizoen is begonnen

Dit deel van Brabant is laat in vergelijking met andere delen in Nederland. Het maaiseizoen van het grasland is begonnen. Op 15 juni gaan de boeren hier maaien. Het maaien moet gebeuren want dat is goed voor de biodiversiteit. Vele vragen zich af waarom en dat legt boswachter Erik goed uit. We snappen het en staan gretig te wachten om te helpen.

Vluchten? Dat doen ze niet

“Kijk daar vlucht er één” hoor ik iemand roepen. Dat klopt idd maar dat is de reegeit, de moeder die wel het vluchtinstinkt heeft ontwikkelt. De reekalfjes daarentegen zijn geprogrammeerd om bij gevaar, bij bijvoorbeeld een maaier zichzelf juist rustig en koest te houden. Plat tegen de grond blijven ze voor het gevaar liggen en helaas worden ze daardoor nog minder goed zichtbaar. Dus het lawaai van de trekker en maaier, dat maakt geen verschil.

Reekafljes zoeken

Voor het maaien op zoek naar reekalfjes

Steeds meer boeren en landeigenaren zien dat het nodig is om onnodige dood van de reekalfjes en andere dieren te voorkomen. Het is in opmars en veel meer boeren en landeigenaren trekken op tijd aan de bel en vragen hulp bij het controleren van hun land.

Als een reekalf dus niet wordt weggehaald wordt het letterlijk aan stukken gescheurd, een verschrikkelijke dood. Je hoord het geschreeuw als het gebeurd door heel het land en gaat door merg en been. Dus een belangrijke taak staat er op ons te wachten.

Reekafljes zoeken
Reekafljes zoeken

Drones, jachthonden en warmtecamera’s

We zijn gelukkig niet alleen afhankelijk van mensen die door de weilanden struinen op zoek naar reekalfjes en andere dieren. Wat er voorhanden is en wat we extra kunnen gebruiken zetten ze in. Zo worden er steeds meer gebruik gemaakt van drones en soms ook met warmtecamera. Deze kan veel sneller en gemakkelijker een dier in het hoge grasland zien. Wel is het niet overal toegestaan, net als bij Woensel waar we dus wel afhankelijk waren van de honderd vrijwilligers. Gelukkig in 2021 kregen we een uurtje of twee hulp van de vliegbasis – ze hadden zelfs een speciale drone bij.

Ook wordt er regelmatig gebruik gemaakt van honden die wild goed kunnen opzoeken. In onze zoektocht naar de reekalfjes was er ook een hond bij aanwezig. Deze dieren speuren veel gemakkelijker een reekalfjes of ander dier op. Ze zijn er speciaal voor getraind.

Reekafljes zoeken

BRON foto: Rudy Muller

De boer wilt ook geen dood reekalfje onder zijn maaier

Laten we als eerste even dit duidelijk maken want een boer wilt dit ook niet. Steeds meer boeren zetten vrijwilligers in omdat ze zelf ook absoluut niet willen dat een reekalf een gruwelijke dood tegemoet gaat. Vaak regelen boeren zelf onderling vrijwilligers (er bestaan diverse groepen) of men vraagt hulp aan bijvoorbeeld een boswachter van Brabants Landschap.

Natte broek en schoenen

Het was zes uur in de ochtend, de zon begon net op te komen en we stonden met ruim honderd vrijwilligers klaar om de zoektocht te starten. Mensen vanuit alle windstreken kwamen helpen. Zo tof om te zien! Het gras is nog vochtig van de nacht en teken zijn er in overvloed. Kleed je goed aan was de boodschap en zorgt dat je kleding tegen een beetje nattigheid kan.

Bepakt met drinken en eten, sokken over de broekspijpen heen getrokken en stapte we met een scherp oog de weilanden in. Het gras is hoog en dik wat betekent dat je juist extra moet opletten want een reekalf verstopt zich het liefste tegen de grond onder een hoop gras. Soms zie je een ligplek maar het kan ook zomaar zijn dat je er over eentje heenstapt. Ze zijn klein, heel klein en goed in verstoppen.

Reekafljes zoeken

Vele reekalfjes en andere dieren gevonden

Wat een fijn gevoel als je hoort dat er geen reekalfjes onder de maaier zijn gekomen. Je hebt vier uur lang zitten zoeken en dat voelt dan echt als een overwinning. Na een uur vonden ze de eerste fazantenkuikens en daarna een paar jonge haasjes. Er zijn in totaal vijf reekalfjes gered, twee reegeiten (die zelf zijn gevlucht), we zagen een vos wegrennen en een aantal eenden.

Op het moment dat een bepaald gebied is afgezocht, wordt trouwens gelijk contact gemaakt met de boer. Want als de dieren veilig in het bos gebracht zijn, dan komt het dier niet binnen een paar uur terug (want wij zijn ook een gevaar voor hen). De boer komt dan gelijk het stuk aan de bosrand maaien zodat de veilige verstopplek weg is en ze dus niet terug vluchten in het hoge gras.

BRON foto’s: Brabants Landschap

Boswachters springen door het veld

Als er eenmaal een reekalfje is gespot dan gaan de boswachters erop af. Ze zijn gespecialiseerd in hoe een reekalfje te benaderen en ze op te pakken. Pak bijvoorbeeld nooit een reekalf met blote handen op want dan komt er mensengeur aan het kalfje waardoor deze verstoten kan worden.

Wel was het een leuk gezicht om de boswachters letterlijk door het hoge grasland te zien rennen en springen. Je weet dat ze serieus bezig zijn maar aan de zijkant ziet het er grappig uit.

Reekafljes zoeken

Wil jij ook helpen reekalfjes zoeken?

Er zijn een aantal mogelijkheden om te helpen zoeken naar reekalfjes en andere dieren. Zo kan je een aantal boswachters volgen op bijvoorbeeld Twitter. Ze doen (als het nodig is) net als bowachter Erik de Jonge een oproep om te komen helpen. Ook zou je in de regio kunnen rondvragen of er groepen zijn die dit jaarlijks doen en vragen of je je daar bij aan mag sluiten.

Alle extra handjes kunnen ze gebruiken als men een oproep doet. Vorig jaar waren ze nog met 50 mensen en afgelopen jaar (2021) al met 100. Dus het woord wordt meer verspreid en laten we daar met z’n alle ook bij helpen.

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.