Nog vier nachten slapen en dan is het zo ver: Nacht van de Vluchteling. Met één groep van Buddy to Buddy zullen we maar liefs 40 kilometer gaan wandelen. Elk jaar in juni, lopen duizenden mensen vanuit vier steden de donkere nacht in en halen zo geld op voor noodhulp aan vluchtelingen.

Nacht van de Vluchteling

Eigenlijk is het héél simpel. Je loopt samen met duizenden anderen 40 kilometer in het holst van de nacht. Natuurlijk kun je bij lange na niet ervaren hoe het is voor een vluchteling om kilometers te moeten lopen, maar het is wel een zeer pittige uitdaging. Natuurlijk is het niet alleen je eigen uitdaging die je aangaat, maar ik hoop zo ook positieve aandacht te vragen voor alle vluchtelingen wereldwijd.

Buddy to Buddy, Buddy to Buddy Breda, Buddy to Buddy wint Appeltje van Oranje, Appeltje van Oranje, Nacht van de Vluchteling, 40 kilometer wandelen, wandelen het marktdal,

Waarom doe ik dit?

Dat vraag ik mezelf eigenlijk ook weleens af. Want die 40 kilometer…ai maar eigenlijk weet ik het heel goed. Sinds mijn nieuwe familie bij Buddy to Buddy Breda, heb ik veel gehoord over hoe het leven van een vluchteling kan zijn. Wat ze meemaken op het moment dat ze op de vlucht zijn. Alles achter moeten laten, letterlijk op de vlucht zijn en niet meer om kunnen kijken. Niet meer terug kunnen keren, omdat wat ze als thuis beschouwen in oorlog is. Veilig? Dat is het er niet!

Voor mij is elk mens gelijk (er blijven uitzonderingen), maar je snapt hopelijk wat ik bedoel. Het maakt voor mij niet uit waar je vandaag komt of waarin je gelooft. Wij zijn allemaal mensen die basisbehoeften nodig hebben, zoals liefde en veiligheid.

Buddy to Buddy, Buddy to Buddy Breda, Buddy to Buddy wint Appeltje van Oranje, Appeltje van Oranje, Nacht van de Vluchteling, 40 kilometer wandelen,

Miljoenen mensen wereldwijd op de vlucht

Toen ik dit getal zag, schrok ik wel even: 65.5 miljoen mensen. Al die mensen hebben hun huis, hun thuis, moeten verlaten. En waarom? Om oorlog, conflicten en onderdrukking uit hun leven (hopelijk) te verwijderen. Helaas blijven deze herinneringen een persoon vaak achtervolgen, zelfs wanneer ze veilig zijn. En als ze eenmaal uit het oorlogsgebied zijn, begint vaak ook een gevecht tegen de vele trauma’s en stigma’s waar ze mee te maken krijgen.

Voor 100 euro kunnen 3 mensen een jaar lang schoon drinkwater krijgen.

Stukje bij beetje probeer ik te laten zien dat vluchtelingen niet alleen maar moordenaars zijn, maar juist hele lieve bescheiden mensen. Ze willen hun plek vinden op deze wereldbol, een plek waar ze veilig zijn. Waar ze een leven (opnieuw) kunnen opbouwen. Dit gaat niet vanzelf, maar ze doen knetterhard hun best.

Groepsfoto Buddy to Buddy Breda, Buddy to Buddy, Buddy to Buddy Breda, Buddy to Buddy wint Appeltje van Oranje, Appeltje van Oranje, Nacht van de Vluchteling, 40 kilometer wandelen,

40 kilometer door het holst van de nacht

Kijk ik er tegen op? Nee…of misschien toch een beetje. Ik denk toch wel een beetje. Nog nooit eerder heb ik 40 kilometer achter elkaar gewandeld en nu ga ik er holymoly 40 wandelen. Ik weet dat dit mij gaat lukken, maar die man met de hamer ga ik zeker even tegenkomen. De vragen zoals: ben ik wel goed genoeg getraind? Ga ik geen blaren lopen (want de week erop ga ik de West Highland Way lopen)? Of kan ik dit überhaupt wel? Ja, duuh natuurlijk kan ik dit, maar je snapt wat ik bedoel. Het is de eerste keer en eerste keren zijn toch een soort van spannend.

Gelukkig lopen we met een groep leuke, gezellige mensen. Eerder hebben we al met elkaar getraind en toen merkten we gelijk dat we een goed team zijn. We nemen wat muziek mee en natuurlijk onze eigen gezelligheid. We gaan ervoor, want wij willen laten zien dat we dit samen kunnen doen. Er lopen namelijk ook vier nieuwe Nederlanders mee. Zo ontzettend trots nu al op hen. Sommigen hebben ook in hun eigen vlucht lange wandelingen moeten maken tijdens het vluchten.

Groepsfoto Buddy to Buddy Breda, Buddy to Buddy, Buddy to Buddy Breda, Buddy to Buddy wint Appeltje van Oranje, Appeltje van Oranje, Nacht van de Vluchteling, 40 kilometer wandelen,

Foto’s spreken meer dan duizend woorden

De foto’s die bij dit verslag toegevoegd zijn, zijn allemaal foto’s van Buddy to Buddy Breda. Op die foto’s zie je allemaal mensen die een ontzettend leuke tijd met elkaar hebben. Dit willen we ook meegeven aan jullie. Zie mensen niet als objecten die je een prijs geeft, zie mensen niet als dingen die je zomaar beoordeelt, maar zie mensen als unieke personen op deze grote wereldbol. Jij en ik kunnen het verschil maken. Ik ben begonnen bij Buddy to Buddy – nieuwe vriendschappen – extra familie en ik ga nu weer een stapje verder door die 40 kilometer te lopen.

Groepsfoto Buddy to Buddy Breda, Buddy to Buddy, Buddy to Buddy Breda, Buddy to Buddy wint Appeltje van Oranje, Appeltje van Oranje, Nacht van de Vluchteling, 40 kilometer wandelen,

Ook een handje helpen?

Dat kan! Wij met het team halen geld op. We hebben bijna ons streefbedrag bij elkaar. We zeggen altijd: alle beetjes helpen. Zo ook die van jou. Een handje helpen met een sponsorbedrag?

Natuurlijk kan ik niet verwachten dat jullie allemaal iets sponsoren, maar wil je toch een steentje bij dragen? Laat hieronder dan een reactie achter. Dan laat ik deze reacties lezen aan de deelnemers voor nog meer motivatie en inspiratie.

Dankjewel namens deze dame hier en het team van Buddy to Buddy!

 

Hoe ver ga jij als je gaat lopen uit angst voor oorlog en geweld?

 

Foutje gezien? Meld het.