Ruim 1 uur staan we al geduldig te wachten. Eerder kregen we al een inkijkje in de grot waar duizenden vleermuizen verbleven, wachtend om uit te mogen vliegen voor hun maaltijd. De zon begon al langzaam onder te gaan. Toen in één keer zagen we een klein zwart vlekje, gevolgd door duizenden anderen vleermuizen.

Vleermuizen spotten in Khao Yai National Park

Het was een magisch gevoel, het uitzien vliegen van duizenden vleermuizen. We moesten uitkijken dat we geen poepje in onze ogen zouden krijgen. Maar eigenlijk, let je daar niet op. Je staat vol bewondering te kijken, te genieten en vooral te luisteren. Het geluid wat ze maken als ze alle samen vliegen, is rustgevend. Ik kan het niet beschrijven maar ze zijn één. De riskeren hun leven op uit te vliegen en prooi te worden één van de roofvogels. Maar ook deze dieren moeten eten en dat doen ze in het naast gelegen park opzoek naar insecten.

Miljoenen vleermuizen vliegen de grot uit in Khao Yai National Park

Khao Yai National Park

Eerder schreef ik al over het geweldige bezoek aan Khao Yai National Park. Een national park wat echt een must is om te bezoeken tijdens je reis door Thailand. Het wordt vaak overgeslagen maar dat is zo ontzettend zonde. Doe het niet! Natuurlijk is het massaal uitvliegen van de vleermuizen niet de enige reden om een bezoekje te brengen maar zeker wel één hoogtepunt.

Op weg naar de vleermuizen

Bezoeken van de grot in Khao Yai National Park

Voordat je echt begint aan het uit zien vliegen van de duizenden vleermuizen, ga je eerst kijken waar deze dieren verblijven. We komen eerst aan bij een huis met een kleine tempel. In de zonnestralen die tussen de bomen doorschijnen, zit er monnik te mediteren. Erg mooi om te zien. We keken even rond, aten een heerlijke verse meloen en genoten even van het rust momentje tussendoor.

Tempel net buiten Khao Yai National Park

Een monnik aan het mediteren in Khao Yai

Nadat we even hadden genoten van de prachtige omgeving, was het tijd om de donkere koele grot, met een flinke ammoniak geur te betreden. Bewapend met onze zaklampen gingen we op zoek naar de slapende vleermuizen. Het was even zoeken. Eerst zagen we er eentje. Dood stil hangend in de donker hoekje. Hoe verder we de grot ingingen hoe meer we er zagen. Het was een apart moment. Het leek net of elke vleermuis ons in de gaten aan het houden was, maar volgens onze gids waren ze in diepe slaap. Dus we waren veilig.

Vleermuizen spotten in de grot

Slapende vleermuizen in de grot

We moesten wel goed uitkijken dat we niet zomaar ergens gingen staan. Buiten de vleermuizen zaten er ook een aantal flinke vogelspinnen die hun huisje maar al te graag goed willen beschermen.

Gevaarlijke spinnen in een grot van Khao Yai

De Batcave

Rond half vijf was het tijd om richting de Batcave te rijden. De Batcave is een plek dichtbij waar je met de schemering, dus net voordat het pikkedonker wordt, duizenden vleermuizen kan zien uitvliegen. We reden ongeveer 30 minuten en we kwamen aan bij een berg met wat akkers in de omgeving. Het is altijd een gok wanneer de vleermuizen gaan uitvliegen. We waren er rond vijf uur en het bleef maar duren voordat we vleermuizen zagen. We wachtte geduldig maar wat liep de spanning op. De zon begon al langzaam onder te gaan en mooie kleuren te vertonen. Dit was genieten!

Wachten tot de vleermuizen gaan uitvliegen

Zonsondergang in Khao Yai National Park

Zonsondergang in Khao Yai National Park

Zonsondergang in Khao Yai National Park

En toen na 1 uur wachten zien we één zwart vlekje de grot verlaten. Het lijkt wel of er eentje op verkenningstocht gaat want enkele seconden later volgt er een bizar tafereel. Er volgt een zwarte stroom van vleermuizen uit die letterlijk onophoudelijke doorgaat. Ze volgen elkaar en er lijkt ook geen stop op te zitten. De vleermuizen blijven komen en komen en komen. Wat ik hier boven ook al benoemde was dat geluid. Alle klapperende vleugels gaan over in één geheel. Ook de communicatie tussen de vleermuizen, de sonar was soms goed te horen (of het was gewoon de hoeveelheid vleermuizen wat het geluid maakte, want officieel kunnen wij dat geluid niet horen).

Miljoenen vleermuizen vliegen de grot uit in Khao Yai National Park

Miljoenen vleermuizen vliegen de grot uit in Khao Yai National Park

Miljoenen vleermuizen vliegen de grot uit in Khao Yai National Park

Het duurde ongeveer 15 minuten voordat het echt pikkedonker was en we niks meer zagen. Je hoorde her en der nog de stroom vleermuizen maar ook die begon langzaam af te nemen. Wat een spektakel was dit, bijna magisch om mee te mogen maken. Ik zeg nu wel dat het duizenden vleermuizen waren maar denk dat het er zelf miljoenen zijn geweest. WAUW!

Waar kan je dit bewonderen?

Dit tafereel zat inbegrepen in de 1.5 dag tour door het Khao Yai National Park. Je kunt dit bij verschillende organisaties boeken. Ik ging met Bobby’s appartement mee en daar zat dit bezoekje aan de vleermuizengrot inbegrepen. Als je dit wilt zien kijk dan ook goed of het bij tour zit inbegrepen. Niet elke tour gaat langs bij deze plek.

Je kan er ook zelfstandig naar toe. Het is ongeveer 3 kilometer rijden vanaf de noordelijk ingang van het park bij Pak Chong. Je neemt na 3 kilometer een smal pad aan de linkerkant, net na de tempel. Dan na 100 meter sla je rechtsaf. Volg dit pad tot het eind. Hier moet je dus stroom van de vleermuizen kunnen bewonderen. Let er wel op dat je nooit zelfstandig de grot ingaat. De bovenstaande route kan altijd veranderen, vraag altijd vooraf waar het precies is en hoe je er komt.

Diana van Stripe Away aan het fotograferen

Wachten tot de vleermuizen uitvliegen

Wachten tot de vleermuizen uitvliegen

Vleermuizen uitzien vliegen is magisch

In meer woorden kan ik het niet brengen. Wat een unieke belevenis. Ik raad dit echt iedereen aan om een in hun leven te doen. Ben jij nou die gene, waarvan je zegt “dit wil ik ook”. Wacht dan niet te lang en boek die ticket naar Thailand.

Ook leuk om te lezen:

Er zijn nog genoeg dingen te beleven in het park buiten de vleermuizenstroom:

Heb jij al eens miljoenen vleermuizen zien uitvliegen?

 

Foutje gezien? Meld het