Klimmen bij Rocher du Castel

Klimmen bij Rocher Du Castel (Pont a Lesse) in de Ardennen

Ardennen, België, Klimmen

Al een lange tijd klim ik indoor en nu was het eindelijk tijd voor mijn eerste klimavontuur buiten. Een tijdje keek ik er al naar uit en op een zonnige week in maart reden we richting de Ardennen. We zijn gaan klimmen bij klimmassief Rocher Du Castel, ook wel beter bekend al Pont a Lesse.

Klimgebied Rocher Du Castel

Een prachtig klimgebied op ongeveer 2 uur rijden vanuit Breda, vind je vlakbij Dinant. De Rocher du Castel vormen samen een groot klimgebied, en groot bedoel ik voor Belgische begrippen. Het gebied is ook wel beter bekend bij de klimmers onder Pont a Lesse en dat komt omdat Rocher du Castel gelegen ligt in een hellingbos langs de Lesse. Tijdens weekenden kan het hier behoorlijk druk zijn en dat heeft vooral te maken dat het erg toegankelijk is en niet ver van Nederland, dus gemakkelijk voor twee daagjes er tussenuit.

Klimmen bij Rocher du Castel

Vriendelijk klimgebied

Pont a Lesse of ook wel Rocher Du Castel is een zeer vriendelijk klimgebied met een aantal kleinere massieven. Je kunt hier in totaal zo’n ongeveer 150 routes vinden van 3+ tot 7C. Het zijn allemaal wat kortere routes van ongeveer 25 tot 30 meter. Als je een beginner bent net als ik kan je hier goed uit de voeten. Er zijn redelijk veel 3 en 4-tjes aanwezig. Er handig als je vooral even de feeling van buitenklimmen wilt ervaren. Zelf heb ik meerdere 3+ en 4A uitgeklommen.

Stuk moeilijker dan binnen

Als je al maanden binnen klimt dan is buitenklimmen toch wel even een stapje anders. Waar normaal ik binnen met gemak een 5A top, gaat hier een 4A een stuk moeilijker. Het leuke aan buiten klimmen is wel dat je voornamelijk bezig bent met het bepalen van je route terwijl dit binnen wel meer voor je is uitgedacht. Ook merkte ik bij Rocher Du Castel dat er al jaren hier veel wordt geklommen en dat sommige stenen hier wel glad/versleten raken. Jammer misschien maar je kunt het ook zien als een extra uitdaging.

Handig om te weten

Om te klimmen bij Pont a Lesse heb je een klimjaarkaart nodig en die kun je aanvragen bij de NKBV of de Belgische Klim- en Bergsportfederatie Ze controleren goed en daarom is het zonder klimjaarkaart ook niet toegankelijk om hier te gaan klimmen.

Verder kun je je auto bij het hotel beneden parkeren en via de echte ingang naar binnen lopen. Voordat je gaat klimmen moet je je inschrijven bij het hotel. Het is namelijk privé terrein en men wilt graag weten hoeveel mensen er aan het klimmen zijn.

Er is op een paar honderd meter in het hoogseizoen een cafeetje bij de camping van Mountain Network. Hier kun je voor een goed prijsje wat eten en drinken. Verder is er bij het klimmassief geen eten en drinken aanwezig. Goed om zelf genoeg mee te nemen.

Kamperen in de buurt

Wij verbleven op de bivakzone bij Dinant. Deze ligt op 10 à 15 minuten rijden van Rocher Du Castel. Op deze Bivakzone kun je heerlijk kamperen en je ziet hier vooral veel andere klimmers en hikers. Neem contant geld mee, want ook al is het gratis, soms vragen ze een kleine bijdrage.

Verder kun je in het hoogseizoen ook kamperen bij de camping van Mountain Network. Ze geven hier het jaar door verschillende workshops. Je kunt hier ook heerlijk aan het water zitten en je bent echt in een paar stappen bij het klimmassief.

Klimmen bij Rocher du Castel

Topo Rocher Du Castel

Sinds 2005 zijn er fors veel nieuwe routes bij gekomen door de Belgische Klim- en Bergsportfederatie. Omdat er nu zoveel klimroutes zijn is er ook een topo te koop. Het is een klein boekje met alle klimmassieven uit Rocher Du Castel en de routes staan er duidelijk in aangegeven. Deze kun je online via deze link bestellen.

Klimmen bij Rocher du Castel

Heerlijk klimmen bij Rocher Du Castel

Ik vond het echt een heerlijke dag. Het was de hele week al koud geweest en dat merkte je die dag ook wel aan de stenen. Handschoenen is sowieso een aanrader maar we hadden deze keer ook handverwarmers bij zodat we tussendoor even konden opwarmen.

Verder zijn sommige Castels iets lastiger te bereiken en moet je een stukje omhoog klauteren. Bij sommige Castels is het wat lastiger staan of is het erg stijl. Ook kun je in dit klimgebied de via ferrata Pont a Lesse meepakken. Deze zit bij Castel 4 en is een leuke onderbreker van het outdoorklimmen.

Via Ferrata Pont a Lesse-1
Via Ferrata Pont a Lesse-1
Drei Zinnen wandelen

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.