Via Ferrata Pont a Lesse-1

Via Ferrata Pont a Lesse in de Ardennen

Ardennen, België, Klimmen, Via Ferrata

Als je aan een via Ferrata of klettersteigen denkt dan denk je al snel aan de Dolomieten of aan de bergtoppen van Zwitserland. Gelukkig kun je de via ferrata’s ook dichterbij huis vinden en zo gingen wij op micro-avontuur in de Ardennen. Tijdens een klimweekend besloten wij ook de via ferrata Pont a Lesse mee te nemen. Een prachtige, middelmatig niveau klettersteig dichtbij huis.

Via Ferrata Pont a Lesse

De via ferrata Pont a Lesse ligt in de Belgische Ardennen aan de rand van Dinant. De via ferrata is onderdeel van het bergmassief Pont a Lesse en ligt in een prachtig stukje natuur. De bergmassief is onderverdeeld in 5 castel (hoe ze in de topo worden genoemd) en de klettersteig bevindt zich op castel 4. De ingang van de via ferrata Pont a Lesse is gemakkelijk te vinden. Net voorbij de splitsing ga je links naar boven en zie je gelijk bij de klimwand de eerste traptreden.

De via ferrata Pont a Lesse wordt gegradeerd als een niveau AD+ en is niet een niveau dat gelijk gezien wordt voor beginners. Een AD vraagt om enig klimwerk met soms smalle doorgangen en paden, met loodrechte ladders, haken en treden. Dit is een + dus hier heb je iets meer uitdaging. Wel wordt deze klettersteig vaak gedaan door mensen die nog nooit een via ferrata hebben gedaan. Dit komt doordat deze bergmassief redelijk te verdelen is in secties en je daardoor het moeilijkste gedeelte kan overslaan.

Deze Pont a Lesse wordt ook wel gezien als de kennismaking met via ferrata in de Dolomieten.

Via Ferrata Pont a Lesse-1

Een leuke uitdagende route

De via ferrata Pont a Lesse is een leuke maar niet lange of erg moeilijke route. Wij moesten even wennen omdat we de dag ervoor hebben geklommen. Bij het klimmen heb klimschoenen aan en de handelingen zijn iets fijner. Bij een via ferrata trek je je bergschoenen aan en is alles wat groffer. De eerste paar treden waar daarom ook even wennen maar eenmaal bezig klommen we zo naar boven.

De route is kort en je bent zo’n 1.5 uur bezig. Zo wisseld de route af met nietjes, trappen en dan mag je regelmatig klimmen. Hier en daar moet je een flinke stap nemen en later mag je weer jezelf aan de staalkabel omhoog trekken. De route is sinds 2017 iets moeilijker omdat er een aantal nietjes zijn weggehaald. Wij hadden hier geen last van maar dit kan voor sommige misschien even wennen zijn.

Twee verschillende delen

Hierboven had ik het al vermeld maar de klettersteig Pont a Lesse bestaat uit twee delen. Het eerste deel is prima te doen en heeft makkelijke stapjes. Hier en daar moet je jezelf even omhoog trekken maar het echte technische stuk komt bij deel twee. Na het eerste stuk kun je even uitrusten. Wij vonden een plekje in de schaduw en genoten even van het uitzicht.

Het tweede gedeelte begint gelijk met een steil stuk naar boven. Dit is opzich prima te doen en ik merk gelijk dat het vele klimmen de afgelopen weken hiervan pas komt. Hier zie je gelijk dat er wat trapjes missen en je hier iets meer moet klauteren over de rotsen. Na een half uurtje klimmen komen we bij het eerste plateau aan en het uitzicht is echt geweldig. We maken na een genietmomentje de route af waarbij we een grote stap naar de overkant moeten maken. Dit blijkt eigenlijk prima te gaan en dat doen we dan ook met een grote glimlach.

Als je dat stuk bent gepasseerd dan zie je een splitsing. Je ziet hier links de andere routes (zie uitleg hieronder) maar hier moet je de afdaling naar beneden volgen. Er staat een bordje met exit. Dit is even een steil stuk maar het is prima te doen.

Via Ferrata Pont a Lesse

Verschillende selecties

Toen wij de officiële via ferrata hadden gedaan kwamen we bij het einde nog een aantal nieuwe of oude routes tegen. Wij kunnen hier weinig tot geen informatie over vinden maar het lijkt erop dat deze nog niet zo oud zijn. Je kunt deze klettersteigroutes gaan klimmen nadat je de weg naar beneden hebt gevolgd. Je ziet dan vanzelf de onderstaande bordjes met de namen van die routes erop. Deze zien er uitdagender uit en ik denk dat deze ook een stapje hoger zijn kwa niveau, 100% zeker weten doe ik het niet maar deze zijn ook zeker leuk om te klimmen.

Via Ferrata in de Ardennen

De Ardennen is een perfecte plek om te beginnen met klettersteigen. De regio bergt veel bergmassieven en wij gaan dan ook regelmatig voor een weekend deze kant op. De Ardennen heeft natuurlijk deze bekende via ferrata Pont a Lesse (AD+) maar ook Marche-les-Dames (AD+), Landelies (AD+) of de Les Grands Malades (D-). Natuurlijk zijn er nog meer maar deze zijn vaak in handen van buitensportcentra zoals die van Adventure Valley waarvoor je entree moet betalen.

Ook klettersteigen?

Voordat je hier nu gelijk naar toe gaat rijden is het belangrijk om te weten dat je dit niet zomaar kunt gaan doen. Enige ervaring met klimmen of hoe je apparatuur werkt is wel vereist. Wil je dit heel graag maar kan je het nog niet, ga dan mee met iemand die ervaren is of volg een cursus/workshop bij bv Mountain Network. Dan leer je gelijk een klein gedeelte van de techniek en de gevaren (want die zijn er zeker) tijdens het klettersteigen.

Om bij de via ferrata Pont a Lesse te willen klimmen moet je lid zijn van de NKBV (Nederland) of de Klim- en Bergsportfederatie (België) en je moet in het bezit zijn van een klimjaarkaart, zonder klimjaarkaart mag je niet het bergmassief op. Hier wordt altijd streng op gecontroleerd.

Ik wil je zeker niet ontmoedigen want ondanks alle regels, die er niet voor niets zijn is dit echt een must do als je wat meer adrenaline in je leven wilt brengen.

Overnachten in regio Dinant

Wij gingen kamperen op een bivakzone bij Dinant, wat een erg bekende plek is onder de klimmers. Dit is op ongeveeer 15 minuten rijden van Pont a Lesse bergmassief.

Wil je iets meer luxe dan zou je hier kunnen overnachten in dit prachtige stenen huis uit de 18de eeuw of in deze fraai gerestaureerde vakantiewoning.

Of wil je toch kamperen maar niet op een bivak dan is kamperen in deze tuin in de valley een aanrader.

Wat heb je nodig tijdens een via ferrata

Wil je een via ferrata of klettersteig doen dan heb je een aantal dingen nodig.

  • Een via ferrata set van bv Black Diamond | Bever | Klimwinkel (via BOL.com) - let op bij een klimsets dat je er eentje koopt die goed is bij je gewicht. Deze via ferrata sets zijn voor tussen de 40 en 100 kilo (Black Diamond tot 120 kilo). 
  • Een klimgordel | Bever | Schneider Outdoor (via BOL.com) | Decathlon
  • Een klimhelm | Bever | Decathlon | BOL.com

De bovenstaande benodigdheden zijn de basis om met een via ferrata te kunnen beginnen. Hieronder vind je benodigdheden als extra:

 

  • Via ferrata handschoenen - dit is fijn voor meer grip en de rotsen kunnen soms nogal scherp zijn | BOL.com | Decathlon
Suppen Engelermeer

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.