Khao Yai of Khao Sok

Welke Thaise nationaal park kiezen?

28

MAART, 2018

Khao Sok National Park & Khao Yai National Park zijn twee van de bekendste nationale parken in Thailand. Beide zijn één bezoek zeker waard maar wat nou als je een keuze moet maken. Ik bezocht in 2016 beide parken en kan je vertellen dat een keuze maken best moeilijk is. 

Welk nationale park Thailand bezoeken

Op Facebook en forums kom ik veel vragen tegen welk nationaal park nu te kiezen. Heb je de tijd, dan zou ik zeker beide parken bezoeken maar heb je dat niet dan moet je toch een keuze maken. Het blijft een moeilijk keuze omdat beide parken flink verschillen met elkaar. Deze twee parken zal ik voor jullie vergelijken, zodat je hopelijk een goede keuze kunt maken aan de hand van je wensen.

Meeste kans op wild-life, insecten en overige dieren

Door de jungle speuren naar wild-life is ontzettend tof natuurlijk. Tijdens mijn jungle tour door Khao Yai zag ik om de haverklap wel iets. Wij hadden ook wel één erg goede gids die ogen en oren had waar je u tegen zegt. Ze zag dingen die ik nooit van mijn levenslange had gezien. Ook hoorde ze echt van alles. In Khao Yai zagen we o.a. twee wilde olifanten, miljoenen vleermuizen (wel net buiten het park), apen, veel soorten vogels en insecten (ook veel spinnen), vlinders, eekhoorns en ga zo maar door. De wilde dieren bleven komen.

Helaas was dit in Khao Sok anders. Daar zagen we bar weinig. De apen die we zagen, konden we alleen maar in de verte zien of horen. Wel zagen we heel veel insecten en ook hele anderen dan in Khao Yai. Toch vond ik het behoorlijk tegenvallen en had ik er meer van verwacht.

Winnaar: Khao Yai

Gaafste overnachting in Khao Yai of Khao Sok National Park?

Op Khao Yai sliep ik bij Bobby’s Appartment net buiten Khao Yao. De appartementen waren goed en ze hadden alle een leuk kleurtje. Het eten werd vers gemaakt en smaakte erg goed. Het was er verder gezellig en hadden de eerste avond leuke gesprekken rond het kampvuur. Zeker een dikke aanrader als je in Khao Yai verblijft. Vanuit hier had ik ook de Jungle Tour geboekt. 

Maar Khao Sok overtreft het hier wel. Slapen op huisje die drijven op het water. Wat wil je nog meer. Gewekt worden door apen en gelijk een duik nemen als douche. Het uitzicht vanaf mijn slaapplek was echt GE WEL DIG. Khao Sok is echt een belevenis op zich als het aankomt op slapen (als je aan slapen toe gaat komen 😉 ). Een must do bijna als je in Thailand bent.

Winnaar: Khao Sok

De leukste jungle tour door Khao Yai of Khao Sok National Park?

Tijdens mijn hike door de jungle van Khao Yai zag ik niet alleen veel wild-life maar ook nog is ontzettend veel variatie van bomen en planten. De jungle tour werd ook veel leuker gemaakt door onze gids. Ze was niet alleen super ervaren in wat ze deed maar ook nog is erg grappig en gezellig. Khao Yai is een echte jungle met hier en daar prachtige open vlaktes. Je kan er uren en uren rondlopen en nooit op de zelfde plek terecht komen. Wel moet je verplicht hier lange broeken aan en bloedzuiger sokken.

In Khao Sok is de natuur compleet anders. Zoals je weet heeft Khao Sok veel water en verplaatst je je ook vaak met in een boot. De echte lange hikes krijg je hier niet (of ik niet). Wat je hier wel krijgt is flink de hoogte in. We hadden twee jungle tours en beide gingen richting een grot. Het waren niet echt tochten en je liep het zelfde pad ook weer terug. Wel heeft Khao Sok enorme gave uitzichten als je eenmaal boven bent. Dit maakte het dan ook wel weer speciaal.

Winnaar: Khao Yai

Zwemmen in Khao Yai of Khao Sok National Park?

Zwemmen in de jungle moet je natuurlijk niet zomaar doen. Je weet nooit wat er in het water zit. Dus voordat je een duik neemt, vraag eerst even of het veilig is. In Khao Yai kan je niet echt in het park zwemmen. Er zitten daar veel bloedzuigers en het word daarom dus niet aangeraden. Wel zijn er een aantal mogelijkheden om net buiten het park een duik te nemen. Wij namen een duik bij een schitterend stukje water net buiten Khao Yai en we doken onder een toffe waterval. Dit was een geheim van onze gids.

Maar zwemmen in Khao Sok is heel wat anders. Omdat Khao Sok voor een groot deel bestaat uit water kan je hier goed zwemmen. Toen wij aankwamen bij onze huisjes op het water, kregen we gelijk 3 uur de mogelijkheid om te gaan spelen in het water. Er lagen kano’s om naar een hangmat midden op het water te gaan, er stond een duikplank, een klimboom ergens midden in het water en het water was heerlijk lauw. Het zwemmen hier geeft ook een spannender gevoel omdat hier ruim 30 meter diep is op sommige plekken.

Winnaar: Khao Sok

Beste weg van de wereld in Khao Yai of Khao Sok National Park

In Khao Yai hadden we op meerdere plekken gewoon bereik. Niet dat dit heel erg is natuurlijk maar in Khao Sok waren we compleet afgesloten van de buitenwereld. De enige mogelijkheid om te communiceren met de buitenwereld was via een satelliettelefoon. Dit was aan de ene kant echt heerlijk en aan de andere kant behoorlijk wennen. Hier heb je te maken met iemand die bijna niet zonder kan maar toch vond ik het erg fijn en zou ik wel langer zonder bereik met de buitenwereld kunnen leven.

Winnaar: Khao Sok

Lees ook: Wil je even iets anders dan jungle. Bezoek dan Chiang Mai na je bezoek aan Khao Yai en ontdek in dit artikel welke activiteiten je allemaal kunt doen.

Eten en drinken in Khao Yai of Khao Sok National Park?

Dit is een moeilijk punt om te vergelijken. Beide plekken waren goed voorzien en hadden genoeg keuze als het aankwam op eten en drinken. In Khao Sok hadden ze veel op voorraad en kon je dingen zoals Cola of chips kopen. Alleen is er in het park zelf niet de mogelijkheid tot het kopen van spullen in een winkel. Vergeet dus hier niet je geld want pinautomaten zijn er niet.

In Khao Yai was het eigenlijk het zelfde alleen hier had je op goede afstand nog winkeltjes. Ook bij de entree van het park en halve wegen het park had je nog een restaurant en een winkel waar je dus van alles kon kopen. Als ik dan kijk naar de toegankelijkheid dan wint Khao Yai deze ronde.

Winnaar: Khao Yai

Mooi, mooier, mooist: Khao Yai of Khao Sok National Park?

Khao Yai is ongerepte jungle. Het leven heeft daar stil gestaan en het wild-life is in elke boom te vinden. Wel is het veel jungle. Niet dat dit niet mooi is, in tegendeel maar Khao Sok spant hier toch echt de kroon.

De tijd in Khao Yai heb ik echt genoten maar toen ik een week later Khao Sok bezocht blies het Khao Yai kwa mooiheid compleet weg. De ruige hoge bergen die zo het water uitsteken. Het water in combinatie met de jungle is gewoon prachtige. De variatie van dit park is eigenlijk gewoon het geen wat Khao Sok laat winnen in deze ronde.

Winnaar: Khao Sok

Khao Yai of Khao Sok?

And the winner is…KHAO SOK.

Wil je namelijk nou een echte jungle ervaring met veel kans op wild-life dan moet je zeker kiezen voor Khao Yai. Maar wil je het mooiste park met de ultieme ervaring van slapen op het water. Kies dan Khao Sok. Beide parken hebben iets moois te bieden maar het is belangrijk om te kijken waar jouw wenspakket ligt. Ik vind het nog steeds moeilijk om te benoemen welk park nu voor mij het gaafste ervaring was.

Hopelijk heeft deze vergelijking het voor jou een stuk makkelijker kunnen maken. Of juist moeilijker. Want het kan ook zijn dat je ze nu helemaal beide wilt bezoeken.

Meer informatie over de parken

Ik schreef over beide parken een uitgebreide blog. Wil je dus meer inhoudelijk informatie, foto’s en het verhaal er achter bezoek dan zeker een van de blogs.

 

Welk national park in Thailand zou jij kiezen?

 

Foutje gezien? Meld het.

Pin it on Pinterest

15 Reacties

 1. Yvonne

  Als ik het zo lees zijn ze gewoon allebei heel anders en moet je ze gewoon allebei gezien hebben, ook al is Khao Sok nu de winnaar. Het is in Khao Yai wel heel gaaf dat je zoveel meer dieren ziet denk ik. Maar die huisjes aan het water en sowieso.. al dat water.. in Khao Sok zijn wel super.

  Antwoord
  • Stripe Away

   Het is idd best moeilijk om te kiezen. Maar heb je bijvoorbeeld duidelijk eisen dan kan dit helpen. Ik heb besloten om ze gewoon beide te bezoeken, deels omdat ik daar tijd voor had 🙂

   Antwoord
 2. Jenny

  Tijdens mijn eerste reis naar Thailand stond ik op het punt naar Kao Yai te gaan, maar door heftige regenval en overstromingen moest ik mijn plannen omgooien. Ik zou er echter graag een keer heen willen! In welke maand was jij er?

  Beide zien er trouwens mooi uit 🙂

  Antwoord
  • Stripe Away

   Aaaach nee dat is echt jammer. Ik was er in juni (twee week) en weinig tot geen regen gehad. Maximaal 1 uur per dag.

   Khao Yai is zeker een aanrader 🙂

   Antwoord
 3. Daphne de Vries

  Als ik dit lees denk ik bij beide; deze moet je gezien hebben. Zelf heb ik alleen Khao Sok gezien en dat vond ik al geweldig! Vooral de rust en de geluiden van de jungle. En het slapen op de bamboe raft! Ik moet nog maar terug voor Khao Yai denk ik. Vooral dat wild life spreekt me erg aan!

  Antwoord
  • Stripe Away

   Jaaaah vooral het wild-life en onze gids waren fantastisch in Khao Yai. Mooiste was dat we twee wilde olifanten hebben gezien. Eentje vond onze aanwezigheid minder leuk en we mochten gaan rennen toen. Maar niks is minder en zeker nog steeds een dikke aanrader.

   Antwoord
 4. Britte

  Khao Sok lijkt me fantastisch! De rust daar klinkt super en het ziet er ook heerlijk uit. Ik ben nog nooit echt in de jungle geweest, maar dit lijkt me een mooi begin 🙂

  Antwoord
  • Leon

   Mooi verslag zeg! Mag ik vragen waar je je gids precies geboekt hebt? Klinkt erg gaaf!

   Antwoord
   • stripeaway

    Deze heb ik geboekt bij mijn overnachting in Khao Sok. Dat kun je daar doen op het moment dat je daar bent. Zijn bijna allemaal de zelfde aanbieders.

    Antwoord
 5. Martin

  Ze klinken beide erg gaaf en zou denk ik gewoon tijd maken om beide te bezoeken. Met dieren spotten moet je altijd een beetje geluk hebben! Slapen op het water is wel bijzonder in zo’n omgeving!

  Antwoord
 6. Esther

  Wat een leuke blog en mooie eilanden allebei. Ik ken ze zelf niet. Die huisjes op het water bij Kao Sok zien er fantastisch uit! Mooie plekjes allebei

  Antwoord
 7. Kelly

  Khao Sok vond ik erg mooi, maar ik had zo’n pech met het weer. Echt stromende regen gehad. Tja…regenseizoen. Khao Yai ben ik niet geweest maar ik wil zeker een keer terug naar Thailand. Volgende keer is Khao Yai aan de beurt.

  Antwoord
 8. Sanne

  Ik zou niet kunnen kiezen. 🙂 Khao Yai zou ik waarschijnlijk als eerste bezoeken, maar dat komt doordat ik een groot liefhebber van wildlife ben!

  Antwoord
  • stripeaway

   Khao Yai is idd echt een goede plek om wild life te spotten. Blijft een lastige keuze he. Zelf heb ik gekozen voor beide 😉

   Antwoord
 9. Linda | travellersoftheworld

  Als ik het zo lees moet je ze eigenlijk allebei bezoeken, ze zijn zo anders. Op je foto’s vind ik ze er allebei prachtig uitzien! Ik moet zeggen dat Khao sok mij meer aanspreekt. Ik ben alleen een beetje bang voor de grotten daar, die zou ik liever overslaan. En de spinnen ook :p

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.