Indoor klimmen is een sport voor de echte avonturier. Hou je van hoogtes en ben je niet bang om af en toe als een aapje te slingeren dan is dit een echte sport voor jouw. Tijdens een kennismakingsles bij Mountain Network in Dordrecht maakte ik kennis met deze verslavende sport.

Al héél lang stond indoor klimmen op mijn bucket list. Wat leek het mij tof om de top te bereiken zonder een paniekaanval. Want ja, ik heb een vrees om te vallen. Klinkt misschien raar want de hoogtes doet mij echt niks, maar de kans dan ik kan vallen wel. Natuurlijk zit je bij klimmen altijd vast waardoor de kans van echt vallen klein is.

Klimmen met jarige zus

Mijn zusje is net zoals ik in voor een nieuw avontuur. Toen haar verjaardag weer aanbrak besloot ik haar iets anders te geven dan een uit etentje. Tijdens mijn speurtocht op het internet kwam ik bij deze sport uit. Het sprak mij direct aan omdat ik haar laatst ook had horen zeggen dat ze wel eens een cursus indoor klimmen wilde volgen.

Dus twee vliegen in één klap. Zonder enige twijfel boekte ik deze kennismakingsles en gaf ik aan haar door dat ze op zaterdag 16 september om half 12 bij mij moest melden. Het was een echte verassing en ze wist pas 5 minuten voor de les begon wat we zouden gaan doen.

De kennismakingsles

Nadat we onze gegevens in de computer hadden ingevoerd was het tijd om de schoenen aan te trekken. Oké, wat ik niet wist was dat deze schoenen echt heel strak moeten zitten. Mijn tenen zaten krom in de schoen en normaal trek je deze uit of gewoon helemaal niet aan. Juist bij klimschoenen is het belangrijk dat ze zo zitten. Lopen is even lastig maar op het moment dat je gaat klimmen merk je gelijk dat het eigenlijk heel fijn is.

Daarna was het tijd om te beginnen. Toen we in de klimruimte stonden kregen we eerst hele duidelijke instructies. We zouden namelijk veel zelf moeten doen en ook zelf moeten leren zekeren. Ook moesten we de persoon begeleiden die aan het klimmen was. Natuurlijk moest het elke keer wel gecheckt worden door de instructeurs. Maar goed ook want als je één klein foutje maakt kan het zomaar zijn dat het verkeerd gaat.

Gelukkig zat er bij ons beginners wel een extra veiligheidsfunctie op. Gebeurd het nu dat je naar beneden valt, dan blokkeert de zekering. Ben je meer gevorderd dan ben jij die gene die dat moet opvangen. Dus oplettendheid is wel een vereiste.

Verder kregen we een klimgordel en konden we beginnen met klimmen. Natuurlijk kregen we ook nog een paar regels voorgeschoteld. Want veiligheid boven alles. Mijn hart begon al een beetje sneller te kloppen, want de laatste keer had ik een paniekaanval (heb ooit een keer eerder geklommen).

De eerste keer klimmen

En daar ging ik dan. Links recht links recht. Stap voor stap klom ik eens stukje naar boven. Op ongeveer 5 meter besloot ik dat het genoeg was #zonderpaniek. De eerste klim zit erop en het was veel minder eng dan dat ik van te voren had gedacht.

Daarna kwamen er nog een 2de, 3de, 4de en 5de klim en ging het steeds en steeds beter. Elke keer ging ik een stukje hoger en bij de 4de klim pakte ik een moeilijker parcours. Volgens de instructeur heb ik een goede klimhouding #leukcompliment. Als ik volgens hem door blijf oefenen klim ik zo naar boven.

Het werkt echt verslavend. Hoe vaker ik ging, hoe meer ik wilde. Helaas dacht mij lichaam daar anders over. Ik heb serieus spieren en pezen gevoelt die ik dacht niet te hebben. Maar ook je handen trillen van de kracht die je moet zetten. Klimmen is een sport waar je vanuit eigen kracht moet werken. Dus je lichaam moet extra hart aan de slag.

Om even af te koelen gingen we daarna nog even boulderen. Dit is eigenlijk ook klimmen maar dan tot maximaal 4 meter. En je klimt zonder touwen en klimgordel. Onwijs leuk om te doen en ga dit zeker vaker doen. Goede training.

Op naar de basiscursus

Knoop was snel doorgehakt en ik besloot dat ik er een nieuwe sport bij had. Officieel heb ik mezelf nog niet opgegeven maar ga dat ergens deze week doen. Tijdens deze cursus leer je de basisprincipes van het sportklimmen. In vier lessen komen verschillende thema’s aan bod, waaronder: veiligheid, bewustwording van risico’s, materiaal, blessurepreventie, zekeren, techniek, knopen leggen en nog veel meer.

Voor deze cursus betaal je bij Mountain Network €95,- en krijg je alle spullen erbij.

Wil jij nou ook zo toffe kenninsmakingsles klimmen. Dan kan je die voor maar €15,- boeken bij Mountain Network. Ze hebben in totaal 6 locaties door Nederland. Zelf ben ik in Dordrecht geweest.

Lijkt het jou leuk om indoor te klimmen?

Foutje gezien? Meld het.