Jeepsafari

Wadi Rum Woestijn

Wadi Rum, Jordanie

Jeepsafari, Rondreis, Avontuur

Zelf ontdekt

19 euro per kaartje

21

AUGUSTUS, 2016

Als je een rondreis door Jordanië maakt is de Wadi Rum woestijn één van de highlights van je reis. Een paar jaar geleden kwam de Wadi Rum woestijn terecht op de lijst van werelderfgoed UNESCO. Een bezienswaardigheid niet alleen voor de avontuurlijke reiziger. De Wadi Rum is voor iedereen.

Jeepsafari door de Wadi Rum

De Wadi Rum is een plek voor prachtige foto’s. Wist je dat er meerdere films zijn opgenomen in deze ruige woestijn. Is niet gek natuurlijk want het is waanzinnig mooi. Ik heb mijn ogen echt uitgekeken. Het maakte niet uit welke kant je op keek, overal kon je kilometers ver kijken. De rood gele rotsen, het warme zand, het dorre landschap…het heeft mijn hart gestolen.

In april 2015 verbleef ik twee volle dagen in de Wadi Rum woestijn inclusief overnachting bij een bedoeïenenkamp, jeepsafari door de vallei, zandstorm bij aankomst, eten in de woestijn, kamelenrit met een prachtig uitzicht en een winderig kampvuur op één van de mooiste plekken op aarde.

Vanuit Petra vertrokken we in de vroege ochtend richting de Wadi Rum woestijn. Onderweg kregen we te maken met aan aantal flinke zandstormen. Onze gids Osama stond met open mond te kijken. Het was voor hem ook lang geleden dat er zo zandstorm onder zijn rondleiding voorbij raasde. Soms zag je geen hand voor ogen. Gelukkig zaten we veilig achter het glas. Na een paar uur rijden begon ons avontuur. Met twee jeeps gingen we op verkenningstocht.

Wadi Rum, Vallei van de Maan

De Wadi Rum woestijn wordt ook wel de “Vallei van de Maan” genoemd. Dit komt omdat dit de enige plek op aarde is waar bijna letterlijk op de toeristen na geen leven voorkomt. Het gebied bevind zich in het zuiden van Jordanië. Rotsen van meer dan 1750 meter hoog. Natuurlijke wolkenkrabbers ook wel genoemd. Je voelt jezelf in een keer heel klein naast zo’n grote berg met graniet en zandsteen. Er zijn ook op verschillende plekken oude tekeningen te vinden. Erg magisch om te zien dat hier duizenden jaren geleden mensen leefde.

Klimmen op rotsbruggen

Wadi Rum heeft verschillende rotsbruggen, een van de wat bekendere rotsbruggen is “Burdah”. De Burdah is ruim 80 meter hoog en met een stijlen klim kom je boven over de Burdah en je wordt beloont met een prachtig uitzicht.

Lunchen in de Wadi Rum woestijn

Na een ochtend in de woestijn waren we toe aan een lunch. Osama had voor ons een leuk plekje in peto…iets met mooi uitzicht. We kwamen aan bij een grote rots. Onze koks waren al bezig met klaarmaken van het eten. Dit gebeurd nog op de traditionele manier en we kregen ook echt Jordaans eten. Het ziet er allemaal misschien een beetje simpel uit maar het eten was hemels. Ik bleef maar eten en eten…

Smakelijk!!

Ook kregen we verse thee van dit plantje uit de woestijn. Nog nooit zulke lekkere thee op zonder suiker!

Van film naar reallife

Vanwege het rode dorre landschap worden hier veel film gemaakt. Zo is er ook een groot deel van de Oscar winnende film “Lawrence of Arabia”opgenomen. Het is natuurlijk wel gek, altijd bekijk je de films en zeg je “daar wil ik ooit nog naar toe”! En dan sta je er ook gewoon echt.

Herken jij het maanlandschap hier ook in?

Zonsondergang in de Wadi Rum

Een van de hoogtepunten van de tocht door de Wadi Rum is de zonsondergang. Natuurlijk hadden wij weer eens pech. De dag begon met een zandstorm en eindigde met een verschrikkelijke koude avond. Toch hebben we een klein beetje zonsondergang kunnen mee pikken. Ook dat kleine beetje was de moeite meer dan waard. Moet je nagaan hoe het zou zijn zonder dat “beetje” maar dat je een echte zonsondergang krijgt…WAUW

Verdwalen en vastzitten in de woestijn

Zoals hier boven al genoemd hadden wij toch een beetje pech met het weer? Toen de zon onder ging was het tijd om richting het kamp te gaan. Wat je niet moet doen in de woestijn is verdwalen, vooral niet als het donker is want je ziet echt niks. Ook zakt de temperatuur snel en dat merkte we ook. Na 2 uur rijden kregen we te horen dat we verdwaald waren. Het kamp was verplaatst en de gidsen wisten niet meer waar we waren. We bleven rondjes rijden, het leek uren te duren. Bellen ging ook niet want er was totaal geen signaal, alles moest met satelliet telefoons.

En toen in een keer zat een van de jeeps vast. Met man en macht proberen de jeep los te krijgen. Eenmaal toen jeep 1 los was kwam mijn jeep vast te zitten. Het was super koud dus een beetje beweging konden we wel gebruiken. Maar wat hadden we honger en waren we toen aan rust. Geen hobbel hobbel. Gelukkig na een paar extra rondjes zagen we in de verte ons kamp liggen. Yeah…we hebben het gered.

Sorry voor de wat slechte foto maar het was mega donker.

Wadi Rum: Unesco werelderfgoed

De Wadi Rum woestijn van 74.000 hectare staat terecht op de Unesco werelderfgoed lijst. De Wadi Rum telt rond de 25.000 rotstekeningen en 20.000 inscripties. Dit zijn overblijfselen van waar men zo’n 12.000 jaar geleden heeft gewoond. Vanwege deze unieke verschijnselen heeft Unesco de Wadi Rum woestijn in 2011 op de lijst gezet. Het is zo groots, zo overweldigend, zo mooi dat het een must visit is.

Wadi Rum Jeepsafari

De meeste georganiseerde tochten door de Wadi Rum gebeuren met een jeep. Door het vele losse zand heb je die wel nodig. Tijdens onze jeepsafari heb we 1 hele dag door de woestijn gereden. De andere dag gingen per kameel terug. Dit laatste zou ik zelf beter over na denken. Mijn kameel zag er niet erg goed uit en het leek wel of hij ergens pijn had. Nu zou ik dat niet meer doen. Vooral omdat ze ook jeeps hebben.

Activiteiten Wadi Rum

Wadi Rum heeft genoeg te bieden en je gaat je sowieso niet vervelen.

 • Wat dacht je van een overnachten in de Wadi Rum? Een hele rijke ervaring. Onder de sterrenhemel.
 • Kameeltocht! Nogmaals als de kamelen goed zijn verzorgt, dan kan je dit doen maar heb je je twijfels, spreek dit dan ook uit. Dieren horen goed verzorgt te worden en geen open wonden te hebben.

Bezienswaardigheden Jordanië

Natuurlijk is niet alleen de Wadi Rum Jordanie en heeft dit land veel meer te bieden.

 • Breng een twee daags bezoek aan het wereldwonder Petra.
 • Ga drijven op de Dode Zee en ervaar hoe het is om niet naar de bodem te zinken.

Ben je al is op avontuur gegaan met een jeepsafari door de Wadi Rum woestijn?

 

Foutje gezien? Meld het.

9 Reacties

  • stripeaway

   Dankje wel 🙂 met het maken van deze blog zat ik weer met kriebels in mijn buik. Wil toch wel stiekem terug.

   Antwoord
 1. Eva

  Heel gaaf, lijkt me zo’n bijzondere plek!

  Antwoord
  • stripeaway

   Dankje…het is ook echt onwijs mooi en avontuurlijk

   Antwoord
 2. Jenny - IkReis

  Ik vind Wadi Rum echt betoverend mooi! Lucky me, ik sliep twee keer in deze woestijn.

  Helaas heb in de rotsbruggen niet gezien. Klinkt als een goede reden om een derde keer te gaan 🙂

  Antwoord
  • stripeaway

   Lucky you…twee keer :). Ik wil zelf ook heel graag nog een keer terug.

   Antwoord
 3. Martin

  Mooi gebied….leuk om te overnachten, kamelentocht en een jeepsafari. Wij moesten op een gegeven moment wel ingrijpen…we zaten achterin de jeep en de chauff was zo enthousiast dat we af en toe met vier wielen los van de grond kwamen….het ging best hard…te hard naar onze zin. Gelukkig ging hij daarna wat rustiger. Voor de schrik kregen we een kopje thee met heet water gestookt op een vuurtje….midden in de woestijn…alleen maar zand zover je kon kijken….heel bijzonder!

  Antwoord
 4. Aniek

  Magisch lijkt me dit! In Israël werd ik verliefd op de woestijn, al zag ik er maar een beetje van. Overnachten in de Wadi Rum woestijn lijkt me ook super.

  Antwoord
  • Stripe Away

   Het is ook echt een super ervaring.

   Israël lijkt mij ook echt heel tof!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.