De website ondergaat momenteel wat veranderingen. Artikelen en pagina's kunnen er even anders uit zien. Excuses voor het ongemak.
Hiken Gran Canaria

Hiken op Gran Canaria | de mooiste wandelingen op dit Spaanse eiland

Gran Canaria is een perfecte outdoor-bestemming voor een winter-escape uit Nederland. Het ligt op een kleine afstand van Nederland en in combinatie met de vele zonuren is dit een heerlijke bestemming voor een te gekke wandelvakantie. De landschappen worden eindeloos afgewisseld. De ene keer loop je aan de rotsachtige kust en binnen no-time loop je door uitgestrekte bossen en over prachtige bergtoppen. Gran Canaria is genieten en in dit artikel neem ik je mee op de mooiste wandelingen op dit Spaanse eiland.

Welkom op Gran Canaria

Vele mensen kennen Gran Canaria als de ultieme zonbestemming en waar veel feestende jongeren in Las Palmas samen komen. Gelukkig heeft Gran Canaria ook een andere mooie kant en die laten we graag in dit artikel zien. Natuurlijk is een bezoekje aan één van de steden op het eiland zeker aan te raden maar wil je ontsnappen aan de drukte dan ben je binnen één druk op de knop in de prachtige binnenlanden van Gran Canaria.

Hiken Gran Canaria

De grote diversiteit van het eiland

Het stoffige imago om te overwinteren op Gran Canaria gaat langzaam weg. Steeds meer mensen weten dit prachtige eiland te vinden en dat is geheel terecht. Je kunt hier namelijk prachtige hikes maken en de temperatuur is die gemiddeld 22 graden is, is fantastisch voor wandelingen.

De afwisseling op het eiland is groot. In het noorden van Gran Canaria is het groen en heb je veel valleien die in het voorjaar in bloei staan. In het midden van het eiland ligt de hoogste berg: el Pico de las Nieves. Een berg van vulkanische oorsprong en is zo’n 2000 meter hoog. En zoals je misschien niet verwacht, is het topje van de berg soms bedekt met een laagje sneeuw. Wil je wat meer warmer en droger klimaat, dan is het zuiden van Gran Canaria daarvoor geschikt.

Hiken Gran Canaria

Hiken op Gran Canaria

Zoals je hierboven al goed kunt lezen kun je hier in de winter perfecte hikes maken. Terwijl het in Nederland guur kan zijn heb je hier een plek met veel zonuren. Hiken is dan toch een stukje leuker en je bent er zo. Hieronder een overzicht van hikes op Gran Canaria voor je.

Camino de Santiago de Gran Canaria

61 KILOMETER

Een mooie en vooral bijzondere wandeling over het eiland. Deze loopt van noord naar zuid en gaat dwars door het prachtige Gran Canaria. Het is een pelgrimsroute maar niet te verwarren met het beroemde zusje de Camino de Compostela in Spanje. Men noemt deze hike meer dan alleen maar een wandeling. Het is een reis met jezelf, vrienden en vooral wildvreemde mensen.

Startpunt: meesten wandelaars beginnen bij de duinen van Maspaloma
Eindpunt: Santiago Apóstol (in de kerk van Gáldar)
Hoogtemeters: ruim 2410 meter in totaal
Moeilijkheidsgraad: deze wandeling wordt gezien als pittig

The Valle de Agaete

10 KILOMETER

In het vruchtbare noorden begint de ‘The Valle de Agaete’ wandeling van 10 kilometer. Een hike met een pittige klim naar het plateau van Era de Berbique. Ze zeggen ook wel “geen pijn, geen winst” en wat tegelijkertijd de perfecte uitleg is voor deze hike. Het is een prachtige combinatie van dramatische kliffen, diepe ravijnen en echt adembenemende uitzichten. Na een bezoek aan het plateau ga je via een afdaling geleidelijk naar beneden richting het dorpje Agaete.

Startpunt: Lomo de San Pedro
Eindpunt: Agaete (dorpje)
Moeilijkheidsgraad: deze wandeling wordt gezien als pittig

Roque Nublo

5 KILOMETER

Een van de meest bijzondere wandelingen op dit Canarische Eiland. De Roque Nublo is één 67 meter hoge monoliet op Gran Canaria. Het is echt een herkenningspunt op het eiland en ligt op een paar kilometer van het dorpje Tejeda. Het is ook een hele beroemde plek om te bezoeken en daarom is vroeg in de ochtend of later op de dag de perfecte tijd om dit uitzichtpunt te bezoeken. Je kunt er op verschillende manieren naar toe lopen maar de makkelijkste en kortste wandelroute is 5 kilometer. Deze begint aan de snelweg en is gemakkelijk via een niet zo’n moeilijk wandelpad te bereiken.

Startpunt en eindpunt: parkeerplaats aan de snelweg (tik in Google Maps: Roque Nublo Car Park).
Hoogtemeters: 167 meter
Bewegwijzering: goed
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Hiken Gran Canaria

Wandelgebieden Gran Canaria

Natuurlijk kun je ook zonder enige uitgestippelde wandelroute een hike maken op Gran Canaria. Hiervoor raad ik wel aan om goed vooronderzoek te doen zodat je weet waar je naar toe loopt. Het eiland huisvest ook een aantal prachtige natuurgebieden waar je echt uren en uren kunt hiken.

Nature Park Tamadaba

In het noordwesten van Gran Canaria ligt het grootste oerbos van het eiland. In dit natuurpark kun je alle kanten op. Zo kun je een klim maken naar de top van de Alta Vista op 1376 meter hoogte. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het eiland en op de Tafelberg van Acusa. Dit natuurpark wordt verder gekenmerkt door dennenbossen, bergkammen en de vele rotsformaties. Het is een waar walhalla voor wandelaars.

Natuurreservaat las Dunas de Maspalomas.

De woestijn en een oase van het zuiden van Gran Canaria. Zo wordt natuurreservaat las Dunas de Maspalomas ook wel genoemd. De beroemde hike Camino de Santiago de Gran Canaria eindigd hier en je zou je 3 of 4 daagse wandeling hier mooi kunnen afsluiten. Dit natuurgebied is beschermd door de regering van de Canarische Eilanden. Dit is niet zonder reden want er zijn hier levende duinen van organisch zand, een palmbomenbos en een lagune. Dit natuurgebied heeft meerdere uitgezette wandelroutes.

Beste tijd om de hiken op Gran Canaria

Het simpelste antwoord is, is bijna het hele jaar door. Door het aangename klimaat op het Canarische eiland maakt het dat het hele jaar door gemiddeld 22 graden is. Deze temperatuur is dus perfect voor een wandelvakantie. Wel kan het in de zomer vrij warm worden en raad ik dus ook af om in die periode te gaan. De beste periode om te hiken op Gran Canaria is van oktober tot april. Vooral in het begin voorjaar staat het eiland in volle bloei en dan is het extra mooi om hier te hiken.

Hiken Gran Canaria

Hoe kom je op Gran Canaria

Het is een eiland en de makkelijkste manier om op Gran Canaria te komen is met het vliegtuig. Zo vliegt Tui meerdere keren per week naar deze zonbestemming en ligt op ongeveer 4.5 uur vliegen van Nederland. Zo kun je bv via Tui een pakketreis kopen en vanuit daar met een huurauto via Sunny Cars het eiland verkennen. Makkelijk voor dag-hikes.

Natuurlijk kun je ook gewoon een pakketreis voor jou vakantie Gran Canaria nemen en besluiten om daarvan enkele dagen achter elkaar te gaan wandelen. Je komt dan terug in je hotel en kunt dan nog een paar dagen relaxen aan het zwembad of aan het strand. Perfecte combinatie :).

Tips voor hiken op Gran Canaria

  • Gran Canaria is een oud vulkanisch eiland en dat zie je ook terug. Zowel stijgingen en de dalingen tijdens het hiken kunnen behoorlijk pittig zijn. Het is dus aan te raden om een redelijk conditie te hebben. Sommige hikes hebben ook behoorlijke afgronden.
  • Goede wandelschoenen zijn aan te raden. Bedenk dat je ondergrond over het algemeen onverhard en rotsachtig is.
  • Bekijk het weer vooraf goed. Het is een eiland met een bergterrein. Weer kan snel veranderen als je in de bergen bent. Neem extra lagen kleding mee zodat je jezelf goed kunt beschermen.
  • Gran Canaria heeft een droog klimaat en daarom is water een must om mee te nemen. Vergeet ook niet je eten om onderweg je energieën aan te vullen.
  • Niet alle hikes hebben een bewegwijzering dus vooraf inlezen is aan te raden.
Quiraing Schotland

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.

Drei Zinnen wandelen