Old Man of Storr

Prachtige hike op Isle of Skye

Isle of Skye, Schotland

Hiking, Outdoor

Route van 4.5 kilometer over een goed pad met af en toe stijle plekken met losse stenen

Hond welkom, op sommige plekken aangelijnd

De Old Man of Storr is één van de mooiste wandelingen op het eiland Isle of Skye in Schotland. Deze bijzondere rotsformatie net buiten het de kleine hoofdstad Portree is een bezienswaardigheid die je niet mag missen bij een bezoek aan Isle of Skye. 

De Old Man of Storr

Bijzonder is de Old Man of Storr zeker. Deze plek staat bij vele Isle of Skye bezoekers op hun lijstje. Dat is ook wel te zien wan Old Man of Storr is één van de drukst bezochte plekken op Isle of Skye. Gelijk even een tip: wil je bijna alleen zijn, kom dan zo vroeg mogelijk. Vanaf uurtje of 9 begint de drukte te komen.

De legendes vertellen dat de Old Man of Storr gaat over de duivel, reuzen en een gebroken hart (zoals vele legendes). Iets wat men ook zegt is dat de pieken de duimen van de reus zijn.

De naam Old Man of Storr komt eigenlijk van het feit dat de Storr het hoogste puntje van de Trotternish ridge is en daarvan de dus de naam Old Man of Storr. 

Hoe kom je bij de Old Man of Storr

 Het grote voordeel van de Old Man of Storr is wel de ligging. Daarom is het ook zo’n populaire plek om te bezoeken. Old Man of Storr ligt op 10 minuten rijden met de auto van de kleine hoofdstad Portree. Heb je nou geen auto dan kun je de bus pakken en doe je er ongeveer 20 minuutjes over.

Al vanaf een afstand kun je de pieken zien en kom je dichterbij dan besef je gelijk waarom veel mensen deze hike gaan doen. Gelukkig kun je bijna niet verkeerd rijden rij je vanaf Portree richting het noorden dan zie je op een gegevens moment aan je linker kant de Old Man of Storr. Ook de parkeerplek is niet te missen.

Het mooiste viewpoint op Old Man of Storr

Het mooiste viewpoint is het puntje waarbij je helemaal naar boven moet. Als je  het pad volgt dan loop je er recht op af. Het is echt de moeite meer dan waard om de hike naar boven te proberen. De laatste stuk vergt wel iets meer ivm vele losse stenen en met nat weer modder. Maar eenmaal boven krijg je echt een waanzinnig uitzicht over het gebied met recht voor je de Oude Man. Vanuit daar kun je weer naar beneden en een paar andere paden proberen. Maar deze plek geeft wel het mooiste uitzicht.

Lees ook: Hoe prachtig uitzicht je krijgt bij de Cliffs of Moher in Ierland. Hier kijk je je ogen ook uit. 

Beste tijd om de Old Man of Storr te bezoeken

Een bezoek aan de Old Man of Storr betekend dat je niet alleen bent. Deze plek is zeer populair onder de mensen die Isle of Skye bezoeken. Daarom is de beste tijd om deze oude man zo vroeg mogelijk te bezoeken. Wij waren er rond een uurtje of 10 en we mochten al verderop de weg parkeren. We spraken mensen die er om half 8 al waren en waren op dat moment bijna de enige. 

De drukte lijkt alleen in het eerste stuk te zijn. Als je eenmaal boven bent, bij de eerste open vlakte lijkt iedereen wat meer verspreid te staan. Wij hadden een zonnige dag te pakken maar niet het idee dat we enorm veel last hadden van de drukte. 

Met slecht weer de Old Man of Storr bezoeken

Doen! Schotland is nou eenmaal een land waarbij je geen goede weersvoorspelling kunt doen. Als ze bewolking voorspellen, dan krijg je zon en andersom. Wij hadden zo dag. Het zou echt bewolkt worden. Dus wij daar op voorbereid maar toen we eenmaal begonnen met lopen brak de zon door en deze ging niet meer weg.

Maar wat als het nu echt slecht weer is? Dan zou ik vooral even kijken wat er precies uit de hemel komt vallen. Stormt het nou en komt het echt met bakken uit de hemel? Dan zou ik, als het mogelijk is even een dagje wachten. Maar bij een beetje regen/wind en bewolking gewoon gaan. Wij waren zeer verrast met het fijne verre uitzicht maar als ik foto’s zie met pieken van de oude man in de mist, heeft dat ook iets mysterieus.

Wel is het natuurlijk meer oppassen. Het eerste stuk is nog wel goed te doen met regen maar kom je bij het wat tweede stuk dan gaat het glad worden. Er liggen veel losse rotsen en alles gaat wat stijler omhoog. Op sommige stukken zul je ook iets meer moeten klauteren. Dit is natuurlijk niet handig als alles spiegel glad is.

Wat aan doe je aan bij deze hike

Niets is zo belangrijk als goede schoenen, het liefs goede wandelschoenen. Helaas zag ik veel mensen op simpele sneakers lopen en zelf een aantal op sandalen. De Old Man of Storr is niet zomaar even een hike die je even doet. Het pad is het eerste stuk makkelijk te doen maar hoe verder je omhoog komt hoe meer losse stenen er liggen en hoe glader het pad kan zijn. Ook bij zonnige weer is het pad glad maar dan ivm dat de stenen meer ruimte hebben om los te liggen. 

Ik kreeg veel vraag of het te doen was met gewone nikes om naar boven te lopen. Ja, het is te doen met veel doorzettingsvermogen. Ik gleed zelf met mijn goede wandelschoenen regelmatig weg. Ook zijn het niet alleen de glade stenen, maar ook juist de scherpte stenen die er verstopt onder liggen. 

Neem ook een regenjas mee en desnoods een regenbroek. Benoemde dit al eerder maar het weer in Schotland kan ik een aantal minuten compleet omslaan. Zelf droeg ik in het begin een fijne regenjas van Mountain Hardwear. 

De Old Man of Storr een must visit

Deze plek is er eentje die je moet bezoeken als je Isle of Skye bent. Het is redelijk toegankelijk en je bent er zo. Wij waren ondanks de drukte blij verrast. Vooral omdat het niet zo druk voelde. Onderweg hebben we ook nog een aantal Schotse mensen ontmoet. En honden zijn er welkom, wel sommige delen aangelijnd en waarbij los onder appel. Er lopen namelijk op sommige plekken tussen de hekken schapen rond.

Echt bezoek de Oude Man als je er bent. Wauw het is er prachtig. 

Zou jij de hike naar boven aandurven om deze prachtige plek te bezoeken?

Meer ontdekken op Isle of Skye

Isle of Skye: de mooiste plekken om te kamperen – diverse campsite

4 campsite op Isle of Skye in Schotland Isle of Skye, Schotland Kamperen, Wild Kamperen, Outdoor Gemiddeld 10 pond per nacht Hond is welkom, op sommige campsites vast Isle of Skye is zeker een van Schotland mooiste gebieden om te bezoeken. In razend tempo word deze...

Quiraing hike, de mooiste wandeling op Isle of Skye

Hike door het prachtige Quiraing  op het eiland Isle of Skye Isle of Skye, Schotland Hiking, Outdoor7 kilometer Honden welkom, wel loslopen schapen Tijdens mijn 1.5 week in Schotland maakte ik op het Isle of Skye verschillende wandelingen. Samen met de Old Man of...

Hike de Old Man of Storr – wat moet je weten of deze prachtige plek

Old Man of Storr Prachtige hike op Isle of Skye Isle of Skye, Schotland Hiking, Outdoor Route van 4.5 kilometer over een goed pad met af en toe stijle plekken met losse stenen Hond welkom, op sommige plekken aangelijnd De Old Man of Storr is één van de mooiste...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.