De website ondergaat momenteel wat veranderingen. Artikelen en pagina's kunnen er even anders uit zien. Excuses voor het ongemak.
Het Vinne Zoutleeuw

Het Vinne in Zoutleeuw | wandelen over het water

Het was weer tijd om België beter te gaan ontdekken en op ontdekkingstocht te gaan bij de Zuiderburen. Deze keer ging ik op micro-avontuur bij Zoutleeuw. Ik verbleef een nachtje in Zoutleeuw in een yurt en ging in de avond wandelen bij Het Vinne. Een prachtig verscholen natuurgebied waar je een wandeling (deels) over het water kunt maken.

Wandelen bij het Vinne

Het Vinne is een prachtig stukje natuur en volgens de omgeving ook wel het groene visitekaartje van de provincie Vlaams-Brabant. Het is het grootste natuurlijke binnenmeer in Vlaanderen. Hier kan je de natuur in volle teugen beleven adv knuppelpaden, uitkijktorens, vlonderpaden en vooral…de prachtige natuur. Je kunt hier al snel een wandeling maken van een aantal kilometers. Ook kan je als je wilt de omliggende natuur of de wijngaarden in je wandeling meepakken.

Het Vinne Zoutleeuw
Het Vinne Zoutleeuw

Het Vinne

Je vraagt je misschien af wat de betekenis van het woord ‘Vinne’ eigenlijk betekent. Het is heel simpel want het betekent eigenlijk niks meer dan “ven” of “natuurlijke waterplas”. Op einde van de ijstijd ontstond er een komvormige kuil die zich langzaam vulde met water. De Zoutleeuwse bodem leende zich daar tevens ook goed voor uit. In 1841 werd het meer eerst drooggelegd voor o.a. landbouwgrond maar later in 2004 werd het weer in oorspronkelijke staat hersteld.

Het Vinne Zoutleeuw
Het Vinne Zoutleeuw

Dieren en planten

Wie hier niet alleen komt voor het avontuur over de vlonderpaden, kan hier ook goed terecht voor het spotten van vogels. Langs het meer staan meerdere uitkijkhutten waar je o.a. de zeer zeldzame doortrekkers de ralreigers, roodstuitzwaluwen en woudapen kunt spotten. Je hoort dan tijdens het wandelen erg veel vogels en andere dieren. Heerlijk om tevens zo de dag af te sluiten. Maar ook voor het spotten van bijzondere planten kom je hier aan je trekken.

Wandeltip België: wandelen bij Natuureservaat Lovenhoek, ook wel ‘wandeling van het jaar 2017’. 

Het Vinne Zoutleeuw
Het Vinne Zoutleeuw

Wandelen tijdens het gouden uurtje

Als je echt de volle beleving wilt en Het Vinne op z’n mooist wilt zien, dan moet je hier zeker gaan wandelen tijdens het gouden uurtje. Voor mij was het in eerste instantie een shortcut om bij mijn afspraak te komen en niet wetende wat er voor moois op mij stond te wachten. Het eerste stuk loop je ongeveer 400 meter door het bos en als je eenmaal links afslaat dan staat er het wijdse uitzicht van het meer op je het wachten.

Ik kon de glimlach op mijn gezicht niet bedwingen, wat prijs ik mezelf toch gelukkig. De kleuren in de lucht kwamen zo mooi in reflectie met de grond – dat het wel een paradijs leek. Of beter gezegd dit is paradijs. Helaas komt er bij het gouden uurtje ook vaak de mug kijken en was stilstaan niet echt heel handig. Dus op een wat hoger tempo liep ik glimlachend door dit prachtige gebied heen. Uitslag was wel dat ik nul muggenbeten had en toch volop heb kunnen genieten.

Het Vinne Zoutleeuw
Het Vinne Zoutleeuw
Het Vinne Zoutleeuw

Wandelinformatie Het Vinne

Het Vinne is een leuk gebied waar je jezelf wel even goed kunt vermaken. Hieronder deel ik informatie die handig is om te weten voor een wandeling bij Het Vinne.

Route: 4 a 5 kilometer (volg de wandelpaden langs het meer)
Startpunt: Bezoekerscentrum aan de Ossenwegstraat (is een grote parkeerplek)
Honden: Toegestaan maar aangelijnd

De route is deels onverhard en gaat over vlonderpaden. Wel goed begaanbaar voor mensen in een rolstoel of met een buggy.

Een prachtige wandeling

Zoals je al eerder kon lezen heb ik echt genoten van een mooie wandeling langs Het Vinne. Zelf pakte ik ook nog een klein beetje de boomgaarden mee en het uitzicht daar was ook echt…wauwie. Je kan er ook de Halewijnwandeling doen van 11.4 kilometer en dan kom je ook langs verschillende boomgaarden.

Het Vinne Zoutleeuw
Het Vinne Zoutleeuw
Het Vinne Zoutleeuw

Overnachten in Zoutleeuw

Ik sliep een nachtje bij Den Dolaard in een yurt tussen de ezels. Prachtige plek om helemaal tot rust te komen.

Of overnacht in deze super schattige pipowagen met een weids uitzicht.

Overnacht in een kasteel met uitzicht op de vijver en alpaca-weide.

Het Vinne Zoutleeuw

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

  • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
  • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
  • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
  • Een tekentang gaat altijd mee – vooral als het seizoen begint.
  • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)

Ken je Het Vinne al en ben jij al eens hier gaan wandelen?

Disclaimer: In dit artikel vind je affiliatielinks. Als jij een aankoopt doet via een link, dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Meer informatie over affiliatie vind je hier.

Quiraing Schotland

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.

Drei Zinnen wandelen