Suppen in Nijmegen

Entre Lesse et Lomme | op avontuur in de Ardennen

Ardennen, België, Hiking, Meerdaagse Trekking

Een nieuw avontuur op een aantal uurtjes van Nederland. Een meerdaagse trekking “Entre Lesse et Lomme” van 78 kilometer door de ruige natuur van de Ardennen. Nog niet zo lang geleden werd deze lange afstandswandeling in het leven geroepen en sindsdien is het een trekking die veel mensen willen maken. Als je de omschrijving moet geloven belooft het veel onverharde paden en oneindige bossen. Klaar voor een nieuw avontuur?

Entre Lesse et Lomme

Een meerdaagse trekking van 78 kilometer met 2630 hoogtemeters door centraal Ardennen. Een wandeling die met einddoel heeft om zover mogelijk weg blijven van de bewoonde wereld waarbij je dus zo min mogelijk (geen) dorpjes aan doet. Je wandelt over smalle bospaden, klimt over rotsachtige paden en geniet van de vele paden langs de rivieren de Lesse en Lomme. Hier en daar krijg je een prachtig vergezicht voor je kiezen maar overal is het een te gek avontuur dichtbij huis.

Rendeux wandelen ardennen

Route Entre Lesse et Lomme in 3 dagen

Volgens de officiële route beschrijving kun je deze trekking het beste in 3 dagen lopen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je niet mag wildkamperen in België en dat je alleen mag overnachten in de daarvoor bestemde bivakzones. Je loopt per dag gemiddeld 26 kilometer. Dit is sterk afhankelijk van waar de bivakzones liggen.

Route Entre Lesse et Lomme in 4 dagen

Je kan de trail ook in 4 dagen lopen. Je split daarmee de eerste dag op waardoor je dus een rustige start hebt en kunt wennen aan het gewicht van je tas. Je kan de eerste dag beginnen bij de Kerk in Anloy die op ongeveer 2 kilometer van de trail vandaan ligt. Je loopt die dag dan ongeveer 11 kilometer en de laatste dag een stuk minder kilometers.

Wanneer de Entre Lesse et Lomme wandelen

De beste tijd om deze meerdaagse trekking te lopen is in het voorjaar, zomer en deel van het najaar. Men zegt dat het najaar de mooiste periode moet zijn. Dat is ook wel zo maar houdt er rekening mee dat het jachtseizoen in het najaar start. Een deel van de trail is van 1 oktober tot 1 november afgesloten (je wilt er dan ook echt niet lopen).

Houdt er ook rekening mee dat het in vakanties en in de zomer een stuk drukker op de trail kan zijn. Je hebt dan kans dat je weinig tot geen plek kunt hebben op de bivakzones. Alhoewel ik dat nog nooit heb gehoord dat er geen plek meer was, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Vooral als je de kans hebt om buiten de vakanties te gaan.

Rendeux Ardennen wandelen

Zijn honden welkom?

Op alle stukken zijn honden welkom. Houdt er wel rekening mee dat er aan aanlijnplicht geldt op veel plekken. Het staat niet overal goed aangegeven maar neem dan het zekere voor het onzekere en lijn ze aan. Op de bivakzones moeten honden sowieso vast of goed onder appel staan.

Bewegwijzering

De gehele route is goed aangeduid met een groene rechthoek met in de linkerhoek een logo van “La Grande Forêt de Saint-Hubert” ook wel een burlend hert. Wil je niet afhankelijk zijn van de bordjes en iets meer zekerheid van de goede route hebben? Dan kan je de officiële topografische kaart kopen met het volledige traject van Entre Lesse et Lomme. Deze werd in de lente van 2019 gepubliceerd.

De kaart is tweedelig. Je kan aan de ene zijde kun je het volledige traject vinden en aan de andere zijde van de kaart alle plaatselijke luswandelingen (eveneens bewegwijzerd). Helaas staan hier geen tussenstanden op.

Is er een GPX bestand van de Entre Lesse et Lomme?

Er is een GPX bestand aanwezig van de Entre Lesse et Lomme, deze kan je hier inzien. Wat ik zelf altijd doe is Komoot aanzetten zodat deze mijn wandeling kan tracken. Zo kan ik altijd zien waar ik precies loop en dit vergelijken met nu de topografische kaart.

Feeënvallei wandelen Ardennen

Is er eten en drinken onderweg te verkrijgen?

De Entre Lesse et Lomme is een wandeling die voor meer dan 90% door bossen gaat en zoveel mogelijk dorpjes wilt vermijden. Verwacht hier dan ook geen supermarkten en lunchrooms op de trail (wel zijn ze met een omweg te bereiken al is dat niet heel fijn met de afstanden die je al moet afleggen). Het is daarom ook erg fijn om zelfvoorzienend te zijn en je hebt natuurlijk gelijk ook een te gek avontuur. Onderweg kom je wel genoeg rivieren en beekjes tegen om je water te filteren.

De start van de Entre Lesse et Lomme bereiken

Als je met de auto komt kun je het beste starten in het dorp Lesse en vanuit daar de trail op gaan. Kom je met het openbaar vervoer dan heb je geen andere keuze dan de trein te pakken naar Poix-Saint-Hubert. Kijk wel goed naar de reistijden want deze kunnen verschillende en vooral beperkt zijn.

Bivakzones om te overnachten

Om zo dicht mogelijk bij het idee van wildkamperen te komen heeft de gemeente langs deze trail 3 bivakzones geopend. Een bivakzone is eigenlijk een legale plek om wild te kamperen. Je hebt op sommige plekken een back to basic wc (gat in de grond met takken er om heen) en om de meeste plekken een kampvuur.

Verder mag je op elke bivakzone maar 1 nacht verblijven, van 16 uur in de middag tot 10 uur in de ochtend en je moet te voet onderweg zijn. Er zijn in totaal 3 bivakzones langs deze trail.

Bivakzone Lesse

Leave only footprints

Helaas is dit ook de waarheid in de Ardennen dat men niet altijd hun rommel mee neemt. Op de meeste bivakzones zijn prullenbakken aanwezig en gooi dan ook hier je afval weg. Laat het niet onderweg slingeren en berg het netjes op. Wij zijn daar te gast en zo moeten we ons zelf ook gedragen toch 😉

Zelf de Entre Lesse et Lomme lopen?

Zelf ga ik deze wandeling dit jaar wandelen. Ik kijk er erg naar uit en zal per dag een verslag op de socials uitbrengen. Ook zal ik later een uitgebreid wandelverslag van de trail hier laten verschijnen. Op de social kun je het zien wanneer ik begin.

Als ik het zo mag horen van andere is deze trail echt meer dan de moeite waard. Heerlijk back to basic, zelfvoorzienend zijn en vooral omringt worden met alleen maar natuur.

Zou jij deze meerdaagse trekking, de Entre Lesse et Lomme ook willen lopen?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Boeken over trekkings

Dwars door België van Brugge naar Aarlen door Arnout Hauben

De wandelgids van de Dutch Mountain Trail in Zuid-Limburg.

Het boek Wild over 1700 kilometer wandelen over de PCT en jezelf verliezen en hervinden.

Geen boek over trekking maar wel het Groot Wandelboek Ardennen met 75 luswandelingen

Dutch Mountain Trail

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.