De website ondergaat momenteel wat veranderingen. Artikelen en pagina's kunnen er even anders uit zien. Excuses voor het ongemak.
Gemmi Pass

De Gemmi Pass | hiken door een bergpas in Berner Oberland

Laatst bijgewerkt:

Het tourist board van Zwitserland noemt de Gemmi Pass de klassieker onder de klassiekers en het is één van de mooiste hikes in de omgeving van Kandersteg en Leukerbad. De Gemmi Pas is een redelijk lange hike door een bergpas die je zowel in de zomer als in de winter onder wel de goede omstandigheden kunt lopen. Wij liepen de Gemmi Pass in de winter en dit was ons avontuur.

De Gemmi Pass

De Gemmi Pass is een hoge bergpas over de Berner Alpen die Leukerbad (in het zuiden) in het kanton Wallis verbindt met Kandersteg (in het noorden) in het kanton Bern. De pas zelf ligt in het kanton Wallis op een hoogte van 2270 meter boven zeeniveau. Het hoofdpad waar je met een wandeling overheen loopt op ongeveer 1900/2322 meter. Het bergpad ligt tussen de Daubenhorn (2942 meter) en de Rinderhorn (3448 meter).

Gemmi Pass
Gemmi Pass

De Gemmi Pass in de zomer

Het pad over de Gemmi Pass is zowel in de zomer als winter erg populair bij de wandelaars. In de zomer staan de alpenweiden vol in bloei en is het Daubensee niet bedekt met een laag ijs en sneeuw. Op een goede zonnige dag heb je de mooiste uitzichten en kun je de verschillende bergtoppen in de Pennine Alpen zien zoals de Dom, Matterhorn, Weisshorn en de Dent Blanche.

De Gemmi pas in de winter

De eerste keer dat ik kennis maakte met de Gemmi Pass was in de winter van 2022. We waren aan het einde van het wintersportseizoen en dat merkte je ook aan de sneeuwcondities. De heenweg tot aan de hotel Schwarenbach was prima te doen maar toen we rond een uurtje of twee terug wilde gaan was de sneeuwconditie slecht geworden. Elke stap voelde zwaarder en vergde meer energie. Gelukkig was de omgeving prachtig en genoten we elk moment.

Gemmi Pass
Gemmi Pass

Onze ervaring

Ik weet nog goed dat ik erg enthousiast raakte over deze bergwandeling. Op de foto’s zag je de mooiste uitzichten voorbij komen en wandelpad was hier en daar lekker uitdagend. We gingen gelukkig op een goede dag. Het beetje saharazand mocht de pret niet drukken en gaf een extra dimensie aan de omgeving. Het eerst stuk is prima te doen, vooral in de sneeuw. Je ziet in dit stuk vele mensen langlaufen of sneeuwschoenwandelen. Het pad van de Gemmi Pass is goed onderhouden en elke ochtend wordt gekeken of deze begaanbaar is (in de winter).

Na een aantal kilometer en een een stuk stijgen kwamen we bij onze lunchplek aan. We namen hier uitgebreid te tijd voor en genoten van alle witte bergtoppen. Helaas moesten we hier besluiten om terug te keren richting het beginpunt omdat nog verder bergopwaarts niet handig zou zijn i.v.m. het smeltende sneeuw.

Gemmi Pass
Gemmi Pass

Dus wij terug het zelfde pad en we merkte idd dat de sneeuw in een aantal uur flink achteruit was gegaan. Lopen ging niet meer zo gemakkelijk en was zelfs op sommige plekken erg pittig. Tot halverwege je kuiten wegzakken in de sneeuw was redelijk normaal. Desalniettemin was de Gemmi Pass ongelofelijk mooi en bijzonder.

Hoe de Gemmi Pass te bereiken

Er zijn twee manieren om de Gemmi Pass te bereiken. Zo kun je net als ons (als je in de winter de hike gaat doen) vanuit Kandersteg de kabelbaan nemen tot het Sunnbüel-gebied (1934 meter). Als je hier begint kun je de pas gemakkelijk oversteken via een goed begaanbaar bergpad.

De andere route begint vanaf Leukerbad waarbij je een steil en kronkelig bergpad volgt. Over dit stuk omhoog doe je zo’n ongeveer 2 uur en je stijgt dan ook flink in de hoogtemeters. Hiervoor heb je een goede conditie nodig. Vanuit Leukerbad kun je ook de kabelbaan nemen. De Gemmi Pass kun je dus in twee richtingen wandelen. Wij begonnen bij Kandersteg.

Gemmi Pass
Gemmi Pass

Hoeveel kost het

Dat ligt maar net aan de manier hoe en wanneer je bij de Gemmi Pass wilt komen. Wil je alles te voet doen dan ben je daar wel een flink lange tijd mee bezig. In de zomer is het bergpad van Leukerbad naar de Pass open, in de winter is deze gesloten.

Dus kom je in de zomer dan kun je hikend naar boven maar je kunt ook de kabelbaan pakken. Deze kost momenteel (03-2022) zo’n 30 euro retour (kabelbaan Kandersteg). Met de Swiss Travel Pass krijg je trouwens een korting. De kabelbaan bij Leukerbad ligt rond dezelfde prijsklasse. In de winter kun je er alleen maar met de kabelbaan komen.

Lees ook: Hiken op de Aletschgletsjer

Gemmi Pass
Gemmi Pass

Handige informatie over de Gemmi Pass

De Gemmi Pass wandelen is een echte aanrader. In de zomer is deze pas eigenlijk altijd wel geopend maar in de winter kun je het beste vooraf even checken in het dal. Het is natuurlijk erg jammer als je boven bent en het pad schijnt onbegaanbaar te zijn.

Route: ongeveer 13 km (met de beklimming vanuit Leukerbad) zonder beklimming maar met kabelbaan naar de Gemmi Pass is 8.5 kilometer.
Startpunt: Leukerbad
Eindpunt: Sunnbüel – Kandersteg
Hoogtemeters: 1050 meter (bij 13 kilometer) en 492 meter (bij 8.5 kilometer)
Honden: Zijn meer dan welkom maar aangelijnd
Eten en drinken: je kunt onderweg heerlijk eten bij hotel Schwarenbach of aan het einde bij Sunnbüel.

Het beste is om de wandeling van Leukerbad richting Sunnbüel – Kandersteg te maken. Deze route richting zorgt ervoor dat je de minste hoogtemeters maakt, minst je de kabelbaan pakt natuurlijk.

Gemmi Pass

Overnachten in regio van de Gemmi Pass

Interhome heeft een aantal prachtige huizen in Kandersteg of Spiez. Prachtig challets in verschillende prijsklasse.

Handig om mee te nemen tijdens het wandelen

Je gaat weer lekker wandelen en je hebt alles klaar liggen. In dit handige inpaklijstje kun je zien welke items ik altijd meeneem op mijn wandelavontuur in Nederland.

  • Tijdens het wandelen heb ik altijd een dagrugzak bij. Zelf gebruik ik momenteel veel een dagrugzak van Decathlon.
  • Bij warm weer heb ik ook altijd een pet bij en zet ik deze ook op om hoofdpijn te voorkomen. (Decathlon | BOL.com)
  • Een flesje water is altijd fijn. Zelf gebruik een dopper.
  • Een tekentang gaat altijd mee – vooral als het seizoen begint.
  • Een EHBO-setje is ook altijd handig om bij te hebben (Decathlon | BOL.com)
Quiraing Schotland

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.

Drei Zinnen wandelen