Het is weer Cycle for Plan maandag update. Nog maar 24 dagen en dan vertrek ik richting Johannesburg om vanuit daar door te vliegen naar Lusaka – Zambia. Ik ben zenuwachtig, goede kriebels maar soms ook dat ik het spannend vindt, heel spannend. Nu kwamen er veel vragen over “van wat gebeurd er precies met het geld”. Die vraag ga ik deze week uitgebreid beantwoorden.

Heb je andere vragen, laat ze achter in een reactie en die beantwoord ik dan volgende week in een Q&A.

Kindsponsoring

Een van de projecten die ik sponsor met het opgehaalde geld is de kindsponsoring. Je sponsort voor de komende 3 a 4 jaar één kind. In één van mijn eerdere blogs kun je ook lezen welke meisje ik ga sponsoren de komende jaren. Als je een kind sponsort gaat het geld niet alleen naar haar maar naar de gehele gemeenschap waar zij in leeft. Plan werkt samen met de gemeenschappen op het gebied van seksuele voorlichting, hygiëne en sanitair, kindcentra en kindhuwelijken.

Al deze dingen worden door kindsponsoring aangepakt. Het mooie aan dit alles is dat ik mijn sponsorkind ga ontmoeten tijdens mijn reis door Zambia. We hebben nu al minimaal contact via tekeningen en foto’s die eenmaal in de 3 maanden om en om aan komen bij elkaar.

cycle for plan, cycle for plan zambia, zambia, cycle, plan nederland, plan zambia, 600 km in 6 dagen, kindhuwelijken,

@ Ivo de Bruijn – http://www.ivodebruijn.com/ gemaakt voor Plan Nederland

Aan de hand van een van haar tekeningen weet ik dat het hard nodig is dat wij haar gaan helpen. Ze tekende haar huis wat bestaat uit takken, dak van klei en een vloer is van zand is. Niks meer! Daarom is dit o.a. zo belangrijk dat ik/wij haar kunnen helpen.

Van de 3500 euro die ik aan het ophalen ben, gaat er 1000 euro naar de kindsponsoring. Lijkt voor 3 a 4 jaar heel weinig maar vergis je niet. In Afrikaanse landen is dit een hele hoop geld.

2 slaapzalen – dormitories

Anders als bij de vorige editie van Cycle for Plan gaat dit keer het geld naar twee slaapzalen, ook wel Dormitories genoemd. Dormitories zijn eigenlijk twee grote slaapzalen, waar rond de 65 kinderen per zaal kunnen verblijven. Deze zalen komen te staan naast scholen of in het buurt van scholen.

Wat Plan daarmee wilt bereiken is dat de kinderen naar school kunnen. Vele kinderen kunnen o.a. niet naar school omdat simpelweg de afstand te groot is. Doordat ze niet naar school kunnen worden ze heel gemakkelijk slachtoffer van eenkindhuwelijk, tienerzwangerschappen of huishoudelijk geweld. Dat wilt Plan doorbreken en ze opvangen zodat ze WEL naar school kunnen en zo hopelijk het risico verminderen.

Doordeweeks slapen de kinderen in de slaapzalen en in het weekend gaan ze naar huis. Het is natuurlijk ook belangrijk om bij familie te zijn. Doordat ze nu naar school kunnen is de kans op een kindhuwelijk afgenomen maar nog niet helemaal weg.

Wist je dat ook de afstand er voor zorgt dat misbruik onderweg zeer groot is. Daarom de dormitories!

Bewustwordingscampagnes

Door alleen naar school te gaan is de kans op een kindhuwelijk nog niet weg genomen. De kans blijft bestaan dat een meisjes alsnog wordt uitgehuwelijkt. Dit komt vaak voort uit traditie of toch de armoede. Daarom start Plan in de gemeenschappen met campagnes om ouders bewust te maken van het belang van onwijs te begrijpen en de impact ervan hiervan op hun toekomst.

De traditie doorbreken en laten zien dat een huwelijk niet de enige uitweg hoeft te zijn.

cycle for plan, cycle for plan zambia, zambia, cycle, plan nederland, plan zambia, 600 km in 6 dagen, kindhuwelijken,

@ Ivo de Bruijn – http://www.ivodebruijn.com/ gemaakt voor Plan Nederland

Samenwerking met de overheid

Een hele grote factor in de strijd tegen kindhuwelijken is de overheid. In Zambia is er zelfs een wet dat zegt dat trouwen onder de 18 jaar strafbaar is. Helaas zijn sommige plekken zo afgelegen dat deze wet handhaven een mega grote opgaven is.

Daarom is er een samenwerking met de overheid en Plan Zambia om de duurzaamheid van de slaapzalen te waarborgen. De komende jaren worden de slaapzalen goed in de gaten gehouden door Plan. Langzamerhand wordt dat overgedragen en hopelijk staat het dan op zich zelf. Natuurlijk laat Plan het niet los als ze merken dat het nog niet helemaal goed loopt. Iedereen moet leren en ook de mensen in Zambia.

Project 2016: geheimhuizen

Het is wel leuk om te vertellen waar het geld van 2016 ook naar toe is gegaan. Van het geld van de editie van 2016 zijn ze nu twee soort blijfvanmijnlijf huizen aan het bouwen. Deze huizen bieden plek aan de meisjes die even tijdelijk of voor een veel langere periode thuis weg moeten. Vaak komt dit omdat er een dreiging is voor een huwelijk. Of er huishoudelijk geweld aanwezig is.

Deze meisjes kunnen dan daar naar toe en Plan gaat dan met de gemeenschap/ouders aan de gang om te kijken waar het probleem ligt. Is het de armoede of is het traditie die ervoor zorgt dat ze hun dochter willen uithuwelijken. Als het allemaal weer veilig is keren deze meisjes natuurlijk terug naar familie in de hoop dat ze niet meer uitgehuwelijkt worden.

Deze huizen zitten natuurlijk op een geheime locatie en zullen dan hier niet kenbaar gemaakt worden.

Wist je dat:

  • 45% van de vrouwen van 29 tot 45 jaar voor haar 18e jaar is getrouwd.
  • Dat een kindhuwelijk een schending van de basisrechten van het meisje is.
  • Dat dit diepgaande invloed heeft op het traject van hun leven.
  • Dat de gevolgen van een huwelijk niet stoppen op individueel niveau.
  • Kindhuwelijken juist armoede veroorzaken.
  • Kindhuwelijken gender ongelijkheid creëert.

Dit zijn een aantal feiten die voortkomen uit een kindhuwelijk. Daarom is dit zo onwijs belangrijk dat wij daar komen helpen. Elk meisje verdient een jeugd met veiligheid en erkenning in haar basisrechten. Ik ben blij dat ik zelf de keuze mag maken op wie ik verliefd wordt of met wie ik misschien ooit wel ga trouwen. Dat wil ik ook voor deze meisjes. Dat ze hun eigen toekomst kunnen bepalen.

Vorige week kreeg ik al een aantal prachtige donatie na het plaatsen van een blog. Nu moet ik nog maar een klein beetje om het bovenstaande te kunnen realiseren. Dit doet ik niet alleen want samen met nog 24 andere toppers halen we hopelijk een totaal bedrag van 200.000 euro op om te zorgen dat de toekomst van die meisjes gewaarborgd blijft en ze niet worden uitgehuwelijkt. Helpt jij een handje mee?

Volgende week maandag een Q&A. Nu ben ik benieuwd wat jij nog wilt weten? Hoe bv mijn voorbereiding verloopt? Hoe ik mij voel? Of wat voor vraag dan ook. Stel je vraag in de reactie en ik neem het mee in de Q&A…

Tot volgende week bij een nieuwe update.