Suppen in Nijmegen

Burg Eltz: een sprookjeskasteel uit een Disneyfilm

Duitsland, Moezel

Burg Eltz…als je er naar kijkt, snapt je gelijk waarom dit één van de mooiste burchten in Duitsland is. Het voelt als terug gaan in de tijd, waar prinsessen prachtige jurken aan hadden en waar de prins op het witte paard echt bestond. Het sprookje word een beetje echt en je kunt het aanraken. Maak kennis met Burg Eltz: het sprookjeskasteel uit een Disneyfilm.

Burg Eltz in Duitsland bezoeken

In de vroege ochtend vertrekken we vanuit de Stadstyk richting Burg Eltz. Het is ongeveer 1.5 uur rijden maar we kunnen haast niet wachten totdat we er zijn. Al zo lang als ik me kan herinneren staat dit bovenaan op mijn bucket list. Nu gaat eindelijk deze droom, dit sprookje uitkomen. Als we uiteindelijk de borden zien, duurt het niet lang meer voordat we de vallei in rijden. We zijn de enige en daar word ik nog blijer van.

Burg Eltz

Geschiedenis Burg Eltz

Een pronkstuk van de Moezel en word Burg Eltz gezien als een van de mooiste burchten in Duitsland. Vroeger was Burg Eltz ook een van de belangrijkste. De bouw van de burcht duurde maar liefs 500 jaar. Dit is ook terug te zien in alle details. Sinds 1157 is de burcht eigendom van de familie von Eltz. Door de eeuwen heen bleef de burcht voortdurend in bezit van de familie. Vele burchten en kastelen in Duitsland zijn verwoest, gelukkig deze niet. Dit komt o.a. ook door de ligging. Door de ligging op een 70 meter hoge rots en omgeven door de Elzbach aan 3 zijden is de burcht een goed uitzichtpunt, maar was het tegelijkertijd ook moeilijk om de burcht zelf aan te vallen.

Jaren lang heeft de eigenaar Karl von und Zu Eltz-Kempenich in de burcht gewoond. Sinds een aantal jaar heeft hij het kasteel verlaten en opengesteld voor publiek. In de tijd was dit een van de moderne burchten. Dit komt ook omdat het gebouwd is zowel middeleeuwse als in renaissance stijl. Bijzonder en mooi om te zien.

Burg Eltz bezoeken met honden
Foto's maken bij Burg Eltz

Bezoeken van Burg Eltz

Vanuit Wierschem word je via borden naar Burg Eltz geleid. Als we aankomen, is er buiten de auto’s van het personeel niemand. We worden uiteindelijk wel tegen gehouden, want het is betaald parkeren (2 euro). We mogen even verderop parkeren. We wachten niet op de pendelbus en lopen via de verharde weg naar beneden.

Tip Moezel: Wandel over Geierlay Hangburg één van Europa’s langste handbruggen.

Bezoeken Burg Eltz Duitsland

Burg Eltz in de zomer

Burg Eltz bezoeken in de zomer (hoogseizoen), kan een drukke bedoeling zijn. Toen om half 10 de eerste pendelbus beneden aankwam, was het gelijk druk. Dus wil je de drukte vermijden kom dan vóór de officiële openingstijden. Je kan het kasteel dan van buiten bezoeken en je hebt geen last van mensen die in je foto gaan staan.

Als het eenmaal open gaat, dan ben je ook één van de eerste die het kasteel betreed. Hoe tof is dat! Natuurlijk begrijp ik dat dit niet voor iedereen handig is. Vooral niet als je vanuit Nederland moet komen. Maar zit je dichtbij, ga dan zeker iets vroeger.

Burg Eltz is van april tot en met oktober dagelijks geopend tussen 09:30 en 17:30 uur. De schatkamer is geopend van 09:30 tot 18:00 uur

Burg Eltz bezoeken
Burg Eltz bezoeken in Duitsland

Burg Eltz in de winter

In de wintermaanden is helaas de schatkamer van de burcht gesloten. Wel kun je een bezoek brengen aan de burcht. Ook is het dan een stuk rustiger en een kasteel op een bewolkte dag is helemaal niet zo erg. Wat denk je ervan als het heeft gesneeuwd. Het sprookje is dan compleet.

Tussen november en maart is het kasteel ook te bezoeken, maar alleen van buiten. Je kan het burcht helaas niet naar binnen. Het is wel de moeite om alleen de buitenkant te zien.

Burg Eltz Moezel

Wandelen of pendelen

Twee manieren om beneden bij de burcht te komen. Je kan dit via een pendelbus doen, dit raad ik aan voor mensen die wat slechter te been zijn. De pendelbus rijd vanaf half 10 in de ochtend (hoogseizoen), elke 30 minuten. Je betaald hiervoor 2 euro. Maar wil je wat meer van de omgeving zien, dan raad ik je echt aan om te gaan wandelen. Er is een wandeling door een prachtig stuk bos. Het is 1.5 kilometer en je loop bergafwaarts als je naar de burcht toe gaat en opwaarts als je weer naar de parkeerplaats gaat.

Wij komen vroeg aan en de peddelbussen rijden nog niet. De wandeling van 1.5 kilometer is voor mij iets te lang, want ik wil voor de drukte beneden zijn. We besluiten de verharde weg naar beneden te lopen en we zijn binnen 15 minuten beneden. Bij elke bochten kijken we vol spanning of we al iets zien. En dan in, uit het niets staat de burcht te pronken. Wauw…wat is het toch mooi.

Burg Eltz in de Moezel bezoeken
Burg Eltz bezoeken in Duitsland

Laat het sprookje beginnen

Ik kan het haast niet geloven. Mijn droom is eindelijk uitgekomen. Burg Eltz staat voor mij, ik hoor de vogeltjes fluiten en ik ben er bijna helemaal alleen. Wauw! Het vroege opstaan loont zich mooi. We maken snel wat foto’s, voordat er weer veel mensen zijn. We beseffen gelijk hoe gaaf het hier is. Het is niet alleen de burcht maar ook de omgeving. Het plaatje is compleet, ik voel mij echt een prinses in mijn rode jurkje.

Nadat we wat foto’s hebben gemaakt, gaan we op verkenning uit. Eerst een tijdje lopen we door het kasteel heen. We zien de binnenplaatsen en verschillende kamers. Het is allemaal behoorlijk indrukwekkend. Als we honger beginnen te krijgen besluiten we bij het beneden restaurant te gaan ontbijten. We krijgen ondertussen een prachtig uitzicht over de vallei. Later maken we nog een wandeling naar beneden, waar we de burcht van onder mogen bezichtigen. De honden vinden de verkoeling in het meertje daarin tegen ook weer lekker.

Kasteel Burg Eltz bezoeken in Duitsland
Burg Eltz bezoeken

Entree prijzen

Burg Eltz is voor een groot deel gratis te bezoeken. Dus wil je alleen maar foto’s maken van de buitenkant dan hoef je daarvoor geen entree te betalen. Wil je nou de schatkamer bewonderen, dan betaal je daarvoor 10 euro en dit is inclusief gids.

In de zomer maanden start er iedere 30 minuten een rondleiding. Let op: dit is wel per keer in een andere taal (Duits, Engels)

Parkeren

Het kasteel beschikt over een grote parkeerplek, die in de zomermaanden snel vol kan raken dus wil je een parkeerplek zorg dan dat je op tijd bent. Je betaalt 2 euro voor het parkeren. Na de betaling krijg je een folder met daarin alle informatie.

Vanaf de parkeerplek heb je twee routes naar beneden. Eentje via een verhard pad waarover de pendelbus ook rijd en de andere is een wandelpad van ongeveer 1.5 kilometer.

Kastelen tip: Bezoek het rood/gele sprookjeskasteel Paleis van Pena in Portugal.

Bezoeken Burg Eltz
Burg Eltz bezoeken in Duitsland

Overige handige informatie Burg Eltz

Ga je naar Burg Eltz, dan is een kleine voorbereiding wel handig.

  • Honden zijn toegestaan op alleen het buitenterrein. Ze mogen niet mee naar binnen (wel op het terras).
  • Er mogen geen grote tassen en kinderwagens mee naar binnen. Rolstoelen zijn een uitzondering.
  • Er mogen foto’s gemaakt worden, alleen in sommige kamers moet je wel toestemming hebben.
  • Wil je wandelingen in de omgeving gaan maken, draag goede gympen of wandelschoenen.
  • Burg Eltz heeft twee restaurants waar je kunt eten en drinken (selfservice).

Burg Eltz ligt in het Moezelgebied om zo’n 3,5 uur rijden vanuit Breda. Combineer Burg Eltz met een bezoek aan de stad Cochem of wandel over de één na langste hangbrug van Duitsland. Dit is perfect voor een weekend of langer weg. Je kunt je hier uren en uren vermaken en niet uitgekeken raken.

Heb je al eens een bezoek gebracht aan Burg Eltz in Duitsland of zou je na het lezen van dit artikel ook een bezoek willen brengen?

Update: Deze blog verscheen voor het eerste op 3 oktober 2018 en werd op 15 augustus 2019 geüpdate met nieuwe informatie over het bezoek aan Burg Eltz in Duitsland

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.