Burg Eltz…als je er naar kijkt, snapt je gelijk waarom dit één van de mooiste burchten in Duitsland is. Het voelt als terug gaan in de tijd, waar prinsessen prachtige jurken aan hadden en waar de prins op het witte paard echt bestaat. Het sprookje word een beetje echt en je kunt het aanraken. Maak kennis met Burg Eltz: het sprookjeskasteel uit een Disneyfilm.

In de vroege ochtend vertrekken we vanuit de Stadstyk richting Burg Eltz. Het is ongeveer 1.5 uur rijden maar we kunnen haast niet wachten totdat we er zijn. Al zo lang als ik me kan herinneren staat dit bovenaan op mijn bucket list. Nu gaat eindelijk deze droom, dit sprookje uitkomen. Als we uiteindelijk de borden zien, duurt het niet lang meer voordat we de vallei in rijden. We zijn de enige en daar word ik nog blijer van.

Bezoek Burg Eltz

Geschiedenis Burg Eltz

Een pronkstuk van de Moezel en word Burg Eltz gezien als een van de mooiste burchten in Duitsland. Vroeger was Burg Eltz ook een van de belangrijkste. De bouw van de burcht duurde maar liefs 500 jaar. Dit is ook terug te zien in alle details. Sinds 1157 is de burcht eigendom van de familie von Eltz. Door de eeuwen heen bleef de burcht voortdurend in bezit van de familie. Vele burchten en kastelen in Duitsland zijn verwoest, gelukkig deze niet. Dit komt o.a. ook door de ligging. Door de ligging op een 70 meter hoge rots en omgeven door de Elzbach aan 3 zijden is de burcht een goed uitzichtpunt, maar was het tegelijkertijd ook moeilijk om de burcht zelf aan te vallen.

Jaren lang heeft de eigenaar Karl von und Zu Eltz-Kempenich in de burcht gewoond. Sinds een aantal jaar heeft hij het kasteel verlaten en opengesteld voor publiek. In de tijd was dit een van de moderne burchten. Dit komt ook omdat het gebouwd is zowel middeleeuwse als in renaissance stijl. Bijzonder en mooi om te zien.

Bezoeken van Burg Eltz

Bezoeken van Burg Eltz

Vanuit Wierschem word je via borden naar Burg Eltz geleid. Als we aankomen, is er buiten de auto’s van het personeel niemand. We worden uiteindelijk wel tegen gehouden, want het is betaald parkeren (2 euro). We mogen even verderop parkeren. We wachten niet op de pendelbus en lopen via de verharde weg naar beneden.

Wandelen bij Burg Eltz

Burg Eltz in de zomer

Burg Eltz bezoeken in de zomer (hoogseizoen), kan een drukke bedoeling zijn. Toen om half 10 de eerste pendelbus beneden aankwam, was het gelijk druk. Dus wil je de drukte vermijden kom dan vóór de officiële openingstijden. Je kan het kasteel dan van buiten bezoeken en je hebt geen last van mensen die in je foto gaan staan.

Als het eenmaal open gaat, dan ben je ook één van de eerste die het kasteel betreed. Hoe tof is dat! Natuurlijk begrijp ik dat dit niet voor iedereen handig is. Vooral niet als je vanuit Nederland moet komen. Maar zit je dichtbij, ga dan zeker iets vroeger.

Burg Eltz is van april tot en met oktober dagelijks geopend tussen 09:30 en 17:30 uur. De schatkamer is geopend van 09:30 tot 18:00 uur

Bezoeken van Burg Eltz

Bezoeken van Burg Eltz

Burg Eltz in de winter

In de wintermaanden is helaas de schatkamer van de burcht gesloten. Wel kun je een bezoek brengen aan de burcht. Ook is het dan een stuk rustiger en een kasteel op een bewolkte dag is helemaal niet zo erg. Wat denk je ervan als het heeft gesneeuwd. Het sprookje is dan compleet.

Tussen november en maart is het kasteel ook te bezoeken, maar alleen van buiten. Je kan het burcht helaas niet naar binnen. Het is wel de moeite om alleen de buitenkant te zien.

Wandelen of pendelen

Twee manieren om beneden bij de burcht te komen. Je kan dit via een pendelbus doen, dit raad ik aan voor mensen die wat slechter te been zijn. De peddelbus rijd vanaf half 10 in de ochtend (hoogseizoen), elke 30 minuten. Je betaald hiervoor 2 euro. Maar wil je wat meer van de omgeving zien, dan raad ik je echt aan om te gaan wandelen. Er is een wandeling door een prachtig stuk bos. Het is 1.5 kilometer en je loop bergafwaarts als je naar de burcht toe gaat en opwaarts als je weer naar de parkeerplaats gaat.

Wij komen vroeg aan en de peddelbussen rijden nog niet. De wandeling van 1.5 kilometer is voor mij iets te lang, want ik wil voor de drukte beneden zijn. We besluiten de verharde weg naar beneden te lopen en we zijn binnen 15 minuten beneden. Bij elke bochten kijken we vol spanning of we al iets zien. En dan in, uit het niets staat de burcht te pronken. Wauw…wat is het toch mooi.

Bezoeken van Burg Eltz

Burg Eltz

Burg Eltz: laat het sprookje beginnen

Ik kan het haast niet geloven. Mijn droom is eindelijk uitgekomen. Burg Eltz staat voor mij, ik hoor de vogeltjes fluiten en ik ben er bijna helemaal alleen. Wauw! Het vroege opstaan loont zich mooi. We maken snel wat foto’s, voordat er weer veel mensen zijn. We beseffen gelijk hoe gaaf het hier is. Het is niet alleen de burcht maar ook de omgeving. Het plaatje is compleet, ik voel mij echt een prinses in mijn rode jurkje.

Nadat we wat foto’s hebben gemaakt, gaan we op verkenning uit. Eerst een tijdje lopen we door het kasteel heen. We zien de binnenplaatsen en verschillende kamers. Het is allemaal behoorlijk indrukwekkend. Als we honger beginnen te krijgen besluiten we bij het beneden restaurant te gaan ontbijten. We krijgen ondertussen een prachtig uitzicht over de vallei. Later maken we nog een wandeling naar beneden, waar we de burcht van onder mogen bezichtigen. De honden vinden de verkoeling in het meertje daarin tegen ook weer lekker.

Lees verder na de foto’s…

Bezoek Burg Eltz

Binnenplaats Burg Eltz

Binnenplaats Burg Eltz

Handige informatie Burg Eltz

Ga je naar Burg Eltz, dan is een kleine voorbereiding wel handig.

  • Honden zijn toegestaan op alleen het buitenterrein. Ze mogen niet mee naar binnen (wel op het terras).
  • Er mogen geen grote tassen en kinderwagens mee naar binnen. Rolstoelen zijn een uitzondering.
  • Er mogen foto’s gemaakt worden, alleen in sommige kamers moet je wel toestemming hebben.
  • Het kasteel zelf is gratis te betreden, wil je de schatkamer zien dan betaal je daar 10 euro voor (2018).
  • Elke half uur is er een rondleiding (Duits en Engels afwisselend).
  • Wil je wandelingen in de omgeving gaan maken, draag goede gympen of wandelschoenen.
  • Burg Eltz heeft twee restaurants waar je kunt eten en drinken (selfservice).

Burg Eltz ligt in het Moezelgebied om zo’n 3,5 uur rijden vanuit Breda. Combineer Burg Eltz met een bezoek aan de stad Cochem of wandel over de één na langste hangbrug van Duitsland.

 

Wil jij dit prachtige sprookjeskasteel ook bezoeken?

 

Foutje gezien? Meld het.

 

Eten bij Burg Eltz

Eten en drinken bij Burg Eltz

Binnenkomst Burg Eltz

Bezoeken van Burg Eltz