De website ondergaat momenteel wat veranderingen. Artikelen en pagina's kunnen er even anders uit zien. Excuses voor het ongemak.
Blausee

Blausee in Zwitserland | het helderblauwe meer met een bijzonder verhaal

De naam Blausee verraadt zichzelf al een beetje. De Blausee in Zwitserland is een prachtig, klein maar helder blauw bergmeer in Zwitserland met een bijzonder verhaal. Vele mensen weten in de zomer deze hotspot te vinden maar wist je dat de Blausee in de winter ook een aanrader is. Dit meer bevriest zelden en is in alle seizoenen een bezoekje waard.

Maak kennis met de Blausee

De Blausee is een meer op 887 meter hoogte en ligt in de Kandervallei in de buurt van Kandersteg. Het meer is zo’n 15.000 jaar geleden ontstaan door een ineenstorting van rotsen. Daardoor ontstond dit dal waar je doorheen loopt als je naar het meer gaat. De Blausee is gevuld door meerdere onderwaterbronnen en je ziet deze ook op diverse plekken in het water uit de bodem komen.

Als je bij het meer bent zie je dat het echt helderblauwe water is en daardoor zie je ook de tientallen forellen zwemmen. Erg leuk om naar te kijken en aan de zijkant te genieten van het prachtige uitzicht over het meer.

Blausee

Wandelen rondom de Blausee

Een wandeling rondom het meer is een aanrader. Het wandelpad rond de Blausee is niet groot en is redelijk eenvoudig. De hele rondwandeling is niet weggelegd voor mensen die slechter ter been zijn ivm wat smalle gladde paden. Het mooiste stukje van het meer is in het bos en bij de brug. Dan komt de Blausee echt goed tot zijn recht. Het water is hier het mooiste en je kunt vanaf de brug ook het beeld van de vrouw goed zien.

Blausee
Blausee
Blausee

De legende van de vrouw

Als je de legende wilt geloven dan komt de blauwe kleur van het water door de tranen van de blauwe ogen van een jonge vrouw. De jonge vrouw raakte haar vriend kwijt en treurde voor een lange tijd aan het meer om de dood van haar vriend. Ze hadden hier samen veel romantische uren doorgebracht en na zijn onverwachte dood, kwam ze elke avond terug totdat ze zelf overleed aan de heftige rouw waar ze doorheen ging.

“But now it’s time to forget the past and to welcome a new day. It’s time to stand up”.

Met de standbeeld willen ze het volgende meegeven; het is tijd om het verleden, de pijn die erbij kwam kijken en de tranen te vergeten en vooruit te kijken naar een nieuwer en beter leven. We moeten in staat zijn om te vergeven. Geef het een kans en laat dit standbeeld je daar aan herinneren.

Blausee
Blausee
Blausee

Waar komt het helderblauwe water vandaan?

Men denkt al snel dat helder blauw water komt van de mineralen in het water. Dit is bijvoorbeeld ook zo bij het Blauwe Meer in Drenthe maar hier bij de Blausee werkt het weer anders. Het blauwe tot blauwgroene in het meer ontstaat doordat de langere golflengtes (rood) van het invallende licht meer worden geabsorbeerd dan de kortere golflengtes (groen en blauw).

Ontdek Naturpark Blausee

De Blausee ligt in de Kandervallei en is één van de mooiste bergmeren van Zwitserland. De Blausee ligt verstopt op een 20 hectare groot natuurgebied, genaamd Naturpark Blausee. Als je je auto parkeert dan kom je na het kopen van een entreekaartje al gelijk in het Naturpark. Een tip is om gelijk na de ingang het eerste pad aan de rechterkant te volgen. Je gaat hier over een prachtig kronkelpad en je hebt het gevoel in een totaal andere wereld te zitten.

Blausee
Blausee

Activiteiten bij de Blausee

De Blausee is een zeer bekende plek die je het hele jaar door kunt bezoeken. In de zomer zul je hier veel mensen zien picknicken of zelfs bbq-en. Ook is er een kleine speeltuin en zijn er een aantal fijne terrassen aanwezig. Ook kun je mee op een kleine tour over het meer met een boot met een glazen bodem. Erg tof om te doen!

In de winter kun je hier ook duiken. Toen wij er waren zag ik niemand dit doen maar het is wel mogelijk. De mogelijkheid om te duiken in de Blausee heb je van november tot ongeveer maart. Het zicht onderwater moet prachtig zijn en is ongeveer 15 meter.

Verder is het hier in alle seizoenen heerlijk wandelen. In de winter wanneer er sneeuw is gevallen wordt dit misschien iets lastiger maar niet minder avontuurlijk.

Blausee
Blausee

Hoe kom je bij de Blausee?

De Blausee is een bergmeer dat relatief gemakkelijk te bereiken is. Je kunt het meer gemakkelijk bereiken met de auto. Heb je dit niet tot je beschikking dan is de bus of lopend ook een mogelijkheid. Vanuit Kandersteg ben je binnen 15 minuten met de bus bij de parkeerplek. Als je wilt gaan lopen ben je ongeveer 1.5 uur bezig vanuit Kandersteg.

Blausee

Wat kost de Blausee?

Het kost entree om de Blausee te kunnen zien maar dit is gelukkig niet heel duur. Je betaald afhankelijk van de periode en tijd op de dag dat je komt tussen de 6 en 12 CHF. Je merkt gelijk dat het een stuk minder druk is als bij andere meren en kwa onderhoudt ziet het er ook goed uit. En de boottickets zitten ook in de prijs inbegrepen.

Blausee

Zet dit bergmeer op je bucket list

Echt een aanrader. Eerst had ik een klein beetje mijn bedenkingen omdat we precies tussen de winter en lente zaten. Er was geen sneeuw meer te bekennen maar de bomen waren nog wel steeds kaal. Eenmaal aangekomen bij de Blausee was het een grote verrassing. Het leek wel een waar sprookje. Langs de wandeling in het bos en meer was er veel mos en dat bracht het sprookje tot leven. Dus is de Blausee een aanrader om te bezoeken? Volmondig zeg ik JA, zet dit bergmeer in Zwitserland op je bucket list.

Overnachten in regio Beieren

Interhome heeft een aantal prachtige huizen in de regio Beieren. Zoek vooral even op het dorpje Garmisch-Partenkirchen waar een aantal challets te vinden zijn.

Quiraing Schotland

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.

Drei Zinnen wandelen