Wandelroutes in de Eifel

Winterwandeling en sleeën in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Nederland, Tilburg, Wandelen

Sneeuw, véél sneeuw wordt er voorspelt. Gisteren 10 december was het dan zover. Nederland werd bedekt voor het eerst in 2017 met een laagje wit. Ook vandaag 11 december voorspellen ze voor grote delen van het land, nog meer sneeuw. Ben je vrij en van plan om erop uit te trekken. Dan is Loonse en Drunense Duinen een waar spektakel om naar af te reizen.

Let er natuurlijk wel op dat het veilig blijft. Ben je onzeker in het verkeerd, ga dan niet het verkeer in.

Zodra het gaat sneeuwen en er een laagje wit ligt verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Ik wordt gelijk gelukkig. Ook al voel ik mij niet goed, sneeuw kan mij blij maken. Daarom kijk ik altijd erg uit naar zulke dagen. Natuurlijk ben ik blij dat ik vaak geluk heb en dan vrij ben. De dagen zijn vaak al zo somber in de wintermaanden en sneeuw brengt wat licht naar deze dagen.

Wandelroutes in de Eifel
Wandelroutes in de Eifel

10 december 2017

Gisteren 10 december besloten we dan ook niet naar Amsterdam of Valkenburg te rijden maar richting de Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant. Dit is op ongeveer 30 minuten van mijn huis. Het wordt ook wel klein Afrika genoemd. Normaal op de dagen zonder sneeuw is dit een kleine (voor Nederland grote) zandbak. Op warme dagen lijkt het net of je in Afrika aan het wandelen bent. Maar vandaag ligt er sneeuw, veel sneeuw. En is het tijd om deze plek te ontdekken.

Wandelroutes in de Eifel
Wandelroutes in de Eifel

Wandelen in Loonse en Drunense Duinen

Dit prachtige Nederlandse Nationale park is een van de grootste van Nederland met zijn 3500 hectare grond. Je hebt er een tal van mogelijkheden om te wandelen. Zo telt dit park genoeg wandelroutes, genoeg om je dagen lang te vermaken. Je kan er natuurlijk voor kiezen om één van de wandelroutes te lopen. Super leuk en je gaat véél moois zien. Maar je kan ook besluiten om in een gedeelte te blijven van dit gebied.

Wij besloten na het sleeën dan ook de vlakte over te steken. Sommige plekken waren nog helemaal onaangetast. Dit is zo mooi! De uitgestrekte witte vlaktes worden onderbroken door prachtige stukken naaldbossen. Deze afwisseling zorgt voor een mooie wandeling. Kijk wel uit dat je op sommige plekken kleine meertjes hebt, die verstopt zijn onder de sneeuw.

Wandelroutes in de Eifel

Sleeën in Loonse en Drunense Duinen

Wij besloten dit dan ook te doen. Dit omdat wij niet alleen wilde wandelen maar ook wilde sleeën en dat strekt dit gebied zich er ideaal vooruit. Dit komt vooral omdat hier veel duinen met goede hoogte zijn. Toen wij naar 1.5 uur vanuit Breda aan kwamen was er natuurlijk al flink aantal mensen die al een mooi pad hadden gemaakt voor het sleeën.

Wandel tip: Ontdek nog meer mooie wandeling rondom Tilburg in dit artikel.

Wandelroutes in de Eifel

Beginnen met sleeën

Omdat de duinen niet zo groot zijn dat je kilometers naar beneden kan sleeën is het belangrijk dat jou pad glad is gestreken. Want anders ga je moeilijk tot niet vooruit komen. Wij besloten dan ook aan te sluiten bij groepen die al het pad hadden gemaakt. Soms moet je wel even je stuurkwaliteiten in zetten (die ik tevens niet beschik, kwam ik achter) om objecten zoals bomen, struiken of een hoop zand te ontwijken. Ik knalde bijna, zoals te zien is in het onderste filmpje tegen een boom aan. Maar laat je door dat niet weerhouden. Je hebt ook genoeg plekken waar geen bomen en struiken staan.

Kijk altijd eerst of je kunt beginnen met sleeën. Er lopen ook altijd veel kinderen, die kriskras door elkaar rennen.

Praktische informatie

Het nationaal park Loonse en Drunense duinen is vanuit veel verschillende plekken te bereiken. Voor een winterwandeling kan ik je aanraden om bij Bosch en Duin te beginnen. Dit is een begin punt vanuit Udenhout. Hier heb je verschillende routes die je kan bewandelen.

Ook kan je een prachtige start maken bij bij Restaurant Roestelberg bij Waalwijk. Dit is aan de andere kant van Bosch en Duin, een prachtig uitgestrekt gebied met veel afwisseling van bossen.

Beide plekken zijn goed te bereiken. Alleen om er te komen, moet je over veel wegen die binnendoor lopen. Deze wegen zijn met de sneeuw dan ook niet gestrooid (of vaak niet). Houd hier rekening mee dat het op verschillende plekken spek glad kan zijn. Verder kan je er gratis parkeren en na afloop van je wandelen of slee-avontuur heerlijk genieten van een warme chocomelk en slagroom.

Bij Bosch en Duin kan je het beste sleeën. De duinen zijn hoger en groter, waardoor je dus ook sneller naar beneden gaat. Weer terug omhoog, is dan gratis sporten. Zoek je de duinen, volg de menigte. De enige ben je zeker niet!

Wandelroutes in de Eifel
Wandelroutes in de Eifel

Sneeuw tips

Zoals elke jaar in Nederland is het nog maar de vraag of er überhaupt sneeuw gaat vallen. Vaak verrast het ons en willen we dan last-minuut spullen in kopen om ons zelf te beschermen tegen de kou dan zijn we te laat en is het uitverkocht. Ik kwam er gisteren ook achter dat bijvoorbeeld mijn winterschoenen vorig jaar kapot waren gegaan. Oeps, dat wordt koud lijden bij die voeten. Door de jaren heen heb ik zelf een aantal dingen zelf kunnen ervaren, die bij mij goed werkte.

 • Trek leren schoenen aan! Leer beschermt tegen koud en laat minder gemakkelijk vocht door.
 • Trek schoenen met een goed profiel aan. Dan glij je minder door.
 • Doe geen hakken aan (en ja ik heb er iemand mee gezien).
 • Doe plastic zakjes om je voeten heen. Dus eerst een paar sokken, dan plastic zakje en dan desnoods nog een laag sokken. Dit helpt warmte binnen te houden. Ventileer alleen niet!
 • Zorg dat je je voet niet afbind met teveel paar sokken aan. Bloed moet blijven stromen voor warme voeten. Dit geld ook voor handschoenen. Soms zie ik mensen met 3 paar handschoenen.
 • Trek een muts op! Bij je hoofd, voeten en handen vertrekt de warmte. Dus bescherm die!
 • Doe een regenjas over je eigen warme jas heen. Dit beschermt tegen het water en vocht.
 • Doe vaseline om je voeten en bepaalde lichaamsdelen (zoals bovenbenen en buik). Ook dit beschermt tegen de kou.
 • Blijf in beweging. Stil staan verkoeld je lichaam en opwarmen is moeilijk met een laag sneeuw tussen je voeten.
 • Drink een warme kop thee of chocolade melk na je sneeuwavontuur. Verwen jezelf! Met een heerlijk taartje erbij natuurlijk!

Natuurlijk is het beste om goede en warme kleding op voorhand te kopen. Maar heb je dat nou niet dan zullen deze tips je een stukje warmer houden. Typisch bij mij is dat ik met sneeuw altijd warme handen heb, normaal zijn ze blauw en koud (zelfs in de zomer).

Wandelroutes in de Eifel
Wandelroutes in de Eifel
Wandelroutes in de Eifel

Uren vermaken in de sneeuw

Zoals ik al eerder beschreef kan ik onwijs gelukkig worden van sneeuw. Ik kan mezelf dan ook uren vermaken. Van sleeën tot sneeuwpoppen bouwen. Maar ook een sneeuwballen gevecht hoort erbij (alleen waren het gisteren meer ijsballen, kijk daar mee uit). Natuurlijk zullen er nog meer sneeuwdagen aankomen (dit hoop ik maar) en dan ben ik hopelijk vrij!

Wat vind jij van sneeuw in Nederland? Ben jij ook wel eens gaan sleeën of een winterwandeling gaan maken in Loonse en Drunense Duinen.

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

27 Reacties

 1. Henriette

  Leuk artikel! Ik ben ook gek op sleeën haha

  Antwoord
 2. anto

  Ik baal zo enorm dat ik met een keelontsteking thuis zit … de afgelopen 72 uur op de bank maar vandaag heel even een kort rondje gedaan hier in Duiven. Mijn auto heeft geen winterbanden dus durfde niet zomaar de heuvels van de Veluwe in te rijden, aangezien die voor veel auto’s met winterbanden al een uitdaging zijn. Ik vertrek op 25 dec. naar warmere oorden, maar hoop op veel sneeuw voor jullie dit seizoen!

  Antwoord
 3. Ilona Trenson

  Wat een leuke foto’s! Ik vind wandelen in de sneeuw altijd enorm rustgevend, ik geniet daar echt van 😀
  Hopelijk had je echt een topdag 😉

  Ilona

  Antwoord
 4. MC Kleuver

  Leuk dat je ons sneeuwtips hebt gegeven. Ikzelf heb ook een aantal foto’s geschoten in het bos. Prachtig.

  Antwoord
 5. Patricia

  In de stad is het een drama als het sneeuwt, maar op dit soort plekken is het echt magisch mooi 🙂

  Antwoord
 6. Vera

  Wat ziet het er prachtig uit. Ik ga ook steeds naar buiten door de sneeuw wandelen haha. Heerlijk!

  Antwoord
 7. Meliss

  Ik ga elke dag wandelen. Goede bergschoenen aan. Wolle sokken erin (lekker warm) en rond lopen. Loop buiten met handschoentjes zonder vingertopjes hierin eerst altijd 10 min ijs vingers daarna hele warme handen.

  Antwoord
 8. nicole orriens

  Prachtige foto’s en ik kan ook genieten van hoe mooi het buiten is. Maar ik vind het ook wel een beetje lastig en zorgelijk omdat mijn kinderen naar school moeten en dergelijke.

  Antwoord
 9. Krystle

  Jeetje wat een prachtige foto’s! Heel mooi daar zeg. En liep er echt iemand op hakken?

  Antwoord
 10. Sanne

  Wat een prachtig gezicht! Het geeft de wereld net een wat mooier en vriendelijker gezicht, vind je ook niet? Het was vandaag trouwens wel een ellende om naar mijn werk te komen (op de fiets), heb er 20 minuten langer over gedaan. 🙂

  Antwoord
 11. Jamey

  Wat een prachtige plaatjes zeg! Ziet er echt heerlijkheid om te gaan wandelen.

  Antwoord
 12. Jessica

  Wauw het is lang geleden sinds ik de Loonse en Drunense Duinen zo gezien heb, volgens mij zat ik toen nog op de basisschool haha. Maar was is het mooi zeg <3 Hierdoor krijg ik wel een beetje meer heimwee naar ons koude landje 🙁

  Antwoord
 13. Aniek

  Magisch mooi, de duinen in de sneeuw! Gelukkig is het niet heel koud, dan kan je nog een flinke wandeling maken zonder te bevriezen. Fijn, die tips ook!

  Antwoord
 14. Malou Rouwhof-Beld

  Wauw, wat is het daar prachtig zeg! Sneeuw maakt alles altijd wel heel erg mooi 🙂

  Antwoord
 15. Debbythechocoholic

  Wat een prachtige omgeving! Hier zou ik echt van kunnen genieten, want ik hou van winterwonderland! Jammer dat er in mijn omgeving niet zo een locaties zijn.

  Antwoord
 16. Fleur

  Wat een mooie plek en helemaal nu alles wit is! Hele Nederland veranderd zo in een sprookjesland

  Antwoord
 17. Madelon

  Leuke tips zeg! En wat een prachtige foto’s! Mijn kindjes zijn er dol op!

  Antwoord
 18. Mariëlle | Me-licious

  wat een super mooie foto’s je waant je gewoon in winterwonderland. Jammer dat er bij ons dichtbij niet een mooi bos of een vlakte zit. Het meeste is gewoon bebouwing…

  Antwoord
 19. ivonne

  Ik vind de sneeuw alleen leuk als ik er niet verplicht door hoef. Dan is het super mooi. Met mijn moonboots aan heb ik menig dag et verse sneeuw getrotseerd. Zoals hier vind ik het het mooist, lekker zonder al die voetstappen en aan de kant geschoven pekel blubber.

  Antwoord
 20. Jannike

  Wat een lekkere winterse foto’s! Ik was er qua kleding ook niet helemaal op voorbereid, maar ik hoop dat ik bij de volgende sneeuw wel kan wandelen.

  Antwoord
 21. Kelly

  Wat een super mooie foto’s. Ik vind sneeuw ook erg leuk, maar wel als ik vrij ben 😉 Maandag was het echt een drama in de regio. Ik moest gewoon werken en was ruim 45 minuten onderweg ipv 15 minuten 🙁 De Loonse en Drunense duinen lijken mij wel erg mooi en staan al een tijdje op mijn lijstje. Misschien toch maar eens bezoeken dit jaar.

  Antwoord
 22. Carolien

  Wat was het leuk hé die sneeuw. Bij ons was er niet zo heel veel gevallen, maar ik moest toch even naar buiten voor een wandeling door de sneeuw. Niet zo lang geleden was ik in Loonse en Drunense duinen voor een wandeling, toen stond de heide nog in bloei, dat is toch wel even een heel ander gezicht dan in de sneeuw. Prachtige foto’s ook van deze witte wereld! Lijkt wel of de kleur ineens uit de wereld is, als het gesneeuwd heeft he, alles is zwart wit.

  Antwoord
 23. Marcel

  Je hebt erg mooie foto’s gemaakt in de Loonse en Drunense Duinen. In juli hebben wij er een wandeling gemaakt, mooi gebied. Door de hevige sneeuwval zijn de duinen omgetoverd in een sprookjesachtig landschap. Een besneeuwd landschap vind ik mooi, zo lang ik maar niet met de auto op pad hoef.

  Antwoord
 24. Reisfanaten

  Wat een prachtige foto’s en leuke tips. In de zomer zijn we daar als reisfanaten al eens geweest doch bij het zien van zo’n panorama moet de winter ook super zijn.

  Antwoord
 25. Eva

  De Loonse- en Drunense Duinen zijn sowieso altijd de moeite van een bezoek waard. Maar met die sneeuw… Echt prachtig. Wat is het toch fijn dat dit moois allemaal op een boogscheut van ons prachtig Breda vandaan ligt.

  Antwoord
 26. Martin

  Leuk om te zien! Ik zat in Sofia toen het zo sneeuwde! En mocht daardoor van Transavia ook nog twee dagen langer blijven doordat onze vlucht was geannuleerd. Daardoor de sneeuwpret helemaal gemist!

  Antwoord
 27. Merel

  Staan hele goede tips tussen die ik nog niet kende. Wat een onwijs mooie foto’s! En ziet eruit als een hele fijne dag. Ga dit ook wel onthouden voor de volgende keer dat ik met mijn peuters op pad ga, die vinden dit fantastisch. Met of zonder sneeuw.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.