Daar sta je dan of beter gezegd zit je dan, op de bank met je laptop op je schoot. Je bedenkt je dat je hart 2 jaar geleden niet sneller ging kloppen als je dacht aan fietsen. Het enige wat fietsen voor gevoel losmaakte was letterlijk de haat aan fietsen. Bizar…want nu 2 jaar later is dat gevoel heel anders. 

Wereld Fiets Dag

Vandaag is het Wereld Fiets Dag, de allereerste. Dit kon ik natuurlijk niet voorbij laten gaan. De United Nations (Verenigde Naties) hebben 3 juni officieel uitgeroepen de Wereld Fiets Dag. Kei leuk! Gaan jullie vandaag ook fietsen?

Hoe het allemaal begon

Op een vroege zondag morgen was ik zo als gewoonlijk aan het wakker worden. Mijn ogen moesten nog wennen aan het licht. Ik pakte mijn telefoon en opende Instagram. Scrolde langzaam door alle mooie plaatsjes, totdat ik op een gegeven moment een bekende Nederlandse beauty blogger tegen kwam die in Vietnam aan het fietsen was. Wow dat ziet er tof uit. 

Twee jaar rond deze tijd schreef ik mij in voor het avontuur op de mountainbike van mijn leven.

fietsen door zambia met cycle for plan, fietsen door zambia, fietsen zambia, cycle for plan, cycle for plan met plan nederland, plan nederland, fietsen en mountainbiken, wereld fiets dag

Mijn nieuwsgierigheid kon zich niet bedwingen en begon de # te volgen en kwam toen uit bij Cycle for Plan. Hier begon ik steeds meer over de toen nog onbekende uitdaging te vinden. Heel raar was dat mijn hart een sprongetje maakte. Was dit omdat het project zo gaaf was of was het de uitdaging van het fietsen. 

Zambia: dit wil ik doen 

Ik begon verder te lezen en kwam tot de ontdekking dat ze nog een ander land hadden: Zambia. Nu wist ik het zeker, dit wil ik doen! Ik had maar de helft gelezen maar het leek wel of dit voor mij was gemaakt. Ik bestelde de informatie folder en besloot die impulsieve ik terug te roepen en mezelf een week te geven op te beslissen. Want wie gaat er nou, die een hekel heeft aan fietsen, 600 kilometer in 6 dagen fietsen. Stom! 

fietsen door zambia met cycle for plan, fietsen door zambia, fietsen zambia, cycle for plan, cycle for plan met plan nederland, plan nederland, fietsen en mountainbiken, wereld fiets dag

Mijn eerste mountainbike 

De knoop was door gehakt. Ik had mezelf een week gegeven maar eigenlijk wist ik al vanaf het eerste moment toen mijn hart een stukje oversloeg dat ik dit wilde doen. Niemand kon mij toen nog tegen houden. Eigenwijs of toch luisteren naar je dromen die je roepen. Ook waren alle mensen heel steunend, op één persoon na.

Als weten over mijn avontuur door Zambia met Cycle for Plan.

Dus hup die fietsenwinkel in want je snapt wel dat deze dame geen fiets had of beter gezegd geen werkende fiets. Er moest flink getraind gaan worden want de “Dirt Road Edition” zou niet gemakkelijk worden. Ik kocht een mountainbike en de verslaving was geboren. 

Mountainbiken Loonse en Drunense duien, fietsen en mountainbiken, wereld fiets dag

Vanaf het eerste moment voelde ik vrijheid 

Bizar! Zo voelt het nog steeds. Fietsen voelde altijd als een straf en toen ik de eerste trappen maakte op mijn nieuwe blitse mountainbike voelde het als vrijheid. Natuurlijk moet er wel een klein beetje spanning in het hele fietsen zitten voor mij. Wie mij kent weet dat ik een uitdaging nodig heb. Zo zegt zo gedaan. Ik ging trainen op de mountainbike parcoursen en vond zo de perfecte combinatie. 

Mountainbike route dorst, fietsen en mountainbiken, wereld fiets dag

Fietsen door Bangkok

Eigenlijk was dit mijn alle eerste buitenlandse fietservaring, nog voor Zambia. We fietsen die dag ruim 20 kilometer door de wijken van Bangkok. Toen zag ik het niet echt als fietsen maar meer als het ontdekken van een stad op een andere manier. 

fietsen door bangkok, bangkok, bangkok thailand, co van kessel, co van kessel bangkok, fietsen en mountainbiken, wereld fiets dag

Social Run – 555 kilometer door Nederland

Toen kwam daar een andere uitdaging. Nog voordat mijn avontuur door Zambia was begonnen besloot ik mee te doen aan een ander fietsavontuur. Ik zou de helft van 555 kilometer gaan fietsen in 48 uur door Nederland. Ik merkte dat ik fietsen toen al zo ontzettend leuk begon te vinden, dat ik hier ook niet tegen op keek. Deze uitdaging heb ik twee keer gedaan en misschien komt er in 2018 een derde keer aan.

Fietsen op het tempo van een hardloper. Klink makkelijker dan dat het is.

fietsen voor de social run, social run, fietsen, mountainbiken, fietsen en mountainbiken, wereld fiets dag

Van hekel naar passie

Wat het precies bij mij los maakt weet ik niet. Is het de vrijheid van het fietsen. De adrenaline. Of toch jezelf keer op keer uitdagen. Misschien wel een combinatie van meerdere factoren. Wat ik wel weet is dat ik momenteel hoop veel meer jongeren en volwassen te inspireren om ook buiten hun comfortzone te treden. Fietsen doen we allemaal, vooral in Nederland maar gaan we ook elke keer een stapje verder. Dat ik is wat ik zelf doe en telkens wil doen. Dat stapje verder rijken.

Twee jaar geleden was het nog een verschrikking. Echt…ik had zo hekel aan fietsen. Dat veranderde echt nadat ik begon te trainen voor Zambia. Nog steeds vind ik het bizar. Misschien is het wel omdat ik ouder word en mijn interesse zich verplaatsen. Maar wat ik nu kan zeggen is dat ik echt niet zonder kan. Merkbaar is het gelijk als ik even niet heb kunnen fietsen.

Fietsen door de tulpenvelden van nederland, fietsen door de tulpvelden, fietsen tulpenvelden, fietsen en mountainbiken, wereld fiets dag

Fietsen is gezonder en beter

Gelukkig is fietsen ook heel gezond. Niet alleen voor ons zelf als mens maar ook voor de natuur. De natuur lijd echt onder al die uitlaatgassen en andere smerigheid wat wij als mens de wereld in brengen. Vroeger pakte ik zelf voor die ene kilometer de auto. Schandalig! Ik weet het. Helaas heb ik de auto nog wel nodig voor mijn werk, want elke dag 120 kilometer fietsen naar je werk is een beetje veel.

Maar wat ik duidelijk wil maken is dat wij allemaal is vaker de fiets moeten pakken. Het is gratis sporten! Jaja…want 30 minuten per dag bewegen is al goed voor je. Maar als we nou allemaal voor de ene kilometer de auto laten staan, helpen we allemaal een beetje mee.

Mountainbike route dorst, fietsen en mountainbiken, wereld fiets dag

Fietsen en mountainbiken is leuk

Jaaaah…dat hebben jullie denk onderhand al wel gemerkt. Het is leuk! Zelf ben ik wel van mening dat je het voor jezelf leuk moet maken. Ik persoonlijk houd niet van lange tourtochten, er moet iets leuks achter zitten. Waar ik wel van hou is dat extra stukje uitdaging en die zoek ik dan ook op.

Fietsen maakt mij een happy en beter persoon. Ik kan mijn energie erin kwijt en kan er oprecht echt van genieten. Behalve als ik toch die ene berg moet beklimmen, af is zoveel leuker. Maar heb je die ene berg getrotseerd dan ben je toch weer trots.

Zo nu weten jullie weer hoe mijn passie voor fietsen en mountainbike is ontstaan. Voor mezelf is het nog een beetje vaag hoe het precies is gelopen maar sommige dingen zijn ook gewoon niet duidelijk. Het is een gevoel en dat gevoel laat ik de volle 100% toe. Hopelijk jij ook!

Leer meer over fietsen en mountainbiken

  • Fietsen door Bangkok is echt heel leuk. Zo zie je stiekem toch veel meer.
  • Fietsen op het tempo van een hardlopen doe je met de Social Run voor het goede doel.
  • Benieuwd wat ik voor uitdagingen nog meer op mijn bucket list heb staan.

 

Vind jij fietsen en/of mountainbike ook zo ontzettend leuk? Of heb jij er net zo hekel aan als ik twee jaar geleden?

 

Foutje gezien? Meld het

 

fietsen voor cycle for plan, wielrenner, fietsen en mountainbiken, wereld fiets dag