Al jaren dacht ik eraan, om te stoppen met vlees en vis eten. Elke keer lukte het mij maar niet. Ik begon steeds meer filmpjes op Facebook te kijken en steeds meer draaide mijn maag om en liep er een traan van mijn wang. Ik kon het niet meer en elke hap met vlees begon mij tegen te staan. Dus ik besloot vorig jaar op 4 oktober compleet te stoppen met vlees eten. 

Nu een jaar later en ik eet nog steeds geen vlees. De behoefte eraan is compleet weg. Heel af en toe mis ik het wel maar dat is maar heel soms. Het afgelopen jaar liep ik wel tegen enkele obstakels aan, kreeg ik veel vragen waarom ik geen vlees meer eet en ook de vraag waarom ik nog wel vis eet. In dit artikel ga ik alles beantwoorden en laat ik zien dat het best makkelijk is.

Waarom eet je geen vlees meer?

Dit is denk ik wel de meest gestelde vraag het afgelopen half jaar. Waarom eet je geen vlees meer? Mij grootste reden is omdat ik het zielig vind. Ik werk sinds een jaar op één kinderboerderij en kwam daar het volgende tegen. Daar stond een koe en haar naam was Betie. Helaas kon Betie niet met de andere koe overweg dus moest ze weg. Het word nooit hardop uitgesproken maar we wisten dat ze niet zou eindigen in vrijheid maar wel op iemands bord. Dit deed mij zoveel pijn en verdriet, dat ik niet langer nog een dier zou kunnen op eten.

Elke keer als ik er was ging ik Betie een knuffel brengen en kreeg ik een knuffel terug. Dat vergeet ik nooit meer! Voor mij het laatste duwtje in de rug om te stoppen met vlees eten. Ik stopte gelijk en heb geen moment spijt gehad. Dit is natuurlijk niet de enige reden. De bio industrie is de grootste vervuiling ter wereld, en de wereld gaat al zo achteruit. Kijk maar na alle extreme weerbeelden.

Knuffelen met een geitje op de kinderboerderij - Werelddierendag

Hoe doe je dat bij een BBQ?

Nou heel makkelijk, ik neem mijn eigen vegetarische vlees mee. Of ik vraag of ze daar rekening mee willen houden, willen ze dat niet. Prima! Dan neem ik het zelf mee. Vind ik ook helemaal niet erg en stel het vaak ook voor. En als je geen vlees eet, houd het BBQ gelukkig niet op. Er zijn genoeg alternatieve om op de BBQ te gooien.

Waarom eet je nog wel vis?

Dat is omdat ik mezelf goed ken. Als ik in een keer alles laat, dan lukt het mij meestal niet. Ik doe het altijd in stappen. Die stappen zorgen ervoor dat ik het kan volhouden en aan het idee kan wennen. Nu heb ik één jaar geen vlees gegeten en weet nu dat ik dit de rest van mijn leven kan volhouden.

En dat vis gedeelte. Vissen hebben toch ook gevoel. Klopt…helemaal mee eens. Maar denk aan die stappen. Daarom wil ik het komende jaar alleen nog maar vis eten, als ik sushi eet. Hypocriet, misschien wel, misschien niet. Ik kan sushi momenteel nog niet weg denken uit mijn leven en gelukkig eet ik maar 1 keer per maand of zelfs minder sushi. Ook mag ik vis eten als er echt geen andere mogelijkheid is. Laatst kwam ik bij een restaurant die alleen maar vlees en vis op het menu had. Moet toch eten. Dus daar die uitzondering.

Knuffelen met een geitje op de kinderboerderij - Werelddierendag

Per ongeluk vlees gegeten

Ai…dat is denk het wennen aan geen vlees eten. Sommige dingen lijken zo normaal. Ik at denk een half jaar geleden, tijdens een werkuitje, huzarensalade. Hier stond ik helemaal niet bij stil, dat hier vlees in zat, totdat een collega mij daarop verwees. Heb het toen ook gelijk niet verder opgegeten. Hier kon ik wel om lachen, vooral omdat sommige dingen zo normaal lijken om te eten.

Geen vlees meer eten

Nu één jaar verder en het voelt mega goed. Ik vul de vitamines aan, die ik niet krijg door geen vlees eten. Wat ik vooral voel, is dat ik me minder vaak moe voel. Kan toeval zijn maar hangt denk wel samen. Ook mijn gevoel naar de dieren toe is beter. Natuurlijk zijn er nog dingen in mijn leven, zoals leren schoenen die ook dierenleed veroorzaken. Helemaal mee eens en ik probeer ook eigenlijk geen echt leer meer te dragen.

Maar ik ben geen superwoman en ik doe waar ik me goed bij voel. Stap voor stap. Ik raak me er wel steeds meer bewust van dat een dier niet hoe te lijden voor wat ik graag wil. En dat is al een hele vooruitgang. Gelukkig begint mijn omving steeds meer te wennen aan het idee en halen ze zelfs voor mij vegetarische hapjes. Super lief!

Het belangrijkste voor mij is vooral, dat ik mezelf hier goed bij voelt. Ik wil niemand anders dwingen. Het mijn keuze en zo is het ook jouw keuze. Natuurlijk hoop ik mensen te kunnen inspireren en te laten zien dat er ook andere mogelijkheden zijn. Maar dwingen…daar bereik je niks mee.

Ik wens iedereen een fijne wereld dierendag. Ik geef mijn twee katten een extra dikke knuffel en alle andere dieren die ik tegen kom ook. Eigenlijk geef ik ze altijd een knuffel haha…

 

Hoe denk jij over vlees eten? Eet je wel of geen vlees?

 

Foutje gezien? Meld het.

 

Knuffelen met een geitje op de kinderboerderij - Werelddierendag