Wandelen door de Slufter: uniek stukje natuur op Texel

Nederland, Texel, Waddeneilanden, Wandelen in Nederland

Kilometer

Hoogtemeters

De Slufter op Texel is één van de meest mooie en unieke plekken op Texel. Dit is een plek die je tijdens je vakantie op dit eiland niet mag overslaan en dit heeft meerdere redenen. Ik neem je in dit artikel mee op een wandeling door de Slufter.

De Slufter

De Slufter is het bekendste natuurgebied op Texel. Het ligt aan de noordzijde van Texel tussen de Muy en de Eierlandse Duinen. Het is een grote kweldervlakte tussen twee zanddijken. Het bijzondere aan deze plek is toch wel dat deze kwelder aan de Noordzeekust ligt en dat er kreken met zout water dwars door het gebied stromen.

Als het stormt uit het noordwesten dan loopt het gebied onder en groeien er planten die alleen zout water kunnen verdragen. In de zomer is de vlakte paars en bloeit er o.a. Lamsoor. 

De Slufter is ontstaan door een aantal mislukte pogingen om er een landbouwpolder van te maken. Elke keer kregen de aangelegde dijken te maken met doorbraken waardoor het gebied weer onderliep met water. Uiteindelijk hebben ze besloten om het zeegat maar open te laten en de natuur zijn gang te laten gaan. 

Viewpoint Slufter Texel
Viewpoint Slufter Texel

De Slufter: open verbinding met de Noordzee

Het mooie aan dit verhaal is, is dat je de Slufter voor een klein deel kunt betreden (een groot deel is immers niet toegankelijk). Via een grote stenen trap kom je op een duin terecht, vanaf die duin kun je het gebied geheel overzien. Als je goede ogen hebt zie je in de verte het gat van de duinerij. Bij storm kan letterlijk het gehele gebied onderlopen. Door dat het water ook zachtjes kan stromen onderstaat er om sommige delen een wadbodem (dit gebeurd vooral in het noordelijke deel)

Strandwandeling Slufter Texel
Wandelen door natuurgebied de Sluftervallei

Lamsoor: paarse bloemen gloed

Als je in juli en augustus komt dan kleurt de Slufter paars van het bloeinde lamsoor. De kwelderplant groeit op plaatsen die niet dagelijks door zeewater geraakt worden. Doordat de lamsoor veel nectar aanmaakt komen hier ook veel insecten zoals vlinders en bijen op af.

Wij waren er in mei en toen zagen we al wel lamsoor bloeien. Volgens een kenner was is dit uniek ivm de warme winter.

Texel Slufter wandeling

Vogelparadijs in de Slufter

De Slufter is een echt vogelparadijs. Het deel waar je de meeste vogels vind is ook afgesloten voor publiek. Met een verrekijker of een goede telelens kan je dichtbij komen. Er staat verder overal duidelijk aangegeven waar je wel en niet mag komen. In het broedseizoen is er rond de broedplaats ook een lint gespannen. Dan weet je zeker dat je de plaatst niet mag bezoeken.

Wandelroute Slufter Texel
Wandeling Slufter met honden

Wandelen in de Slufter

Alhoewel het grootste gedeelte van de Slufter is afgesloten kun je er nog prachtig wandelen. Je kunt er voor kiezen om van het zuiden naar de zeekant de wandelen. Er loopt daar een verhard pad maar ook zijn er enkele zandpaden waar je overheen kunt lopen. 

De verschillende zandpaden zijn leuk om te betreden en omdat het niet te voorspellen is wat het water of het weer doet is het wandelgebied elke keer anders. Soms kan het zomaar zijn dat je terug moet lopen omdat het water besloot er een stokje voor te steken. In totaal is het zo’n 3 kilometer lopen en is het niet echt een zware wandeling. 

Stormt het tijdens je bezoek aan Texel en wil je toch de Slufter bezoeken. Houdt dan rekening met de springtij want dan kan het gebied dus vol lopen met water. 

Wandelen door de Slufter op Texel
Wandelen door natuurgebied de Sluftervallei

Wandelroute Slufter

Door de Slufter zelf heb je buiten een 0.8 kilometer familieroute en een 2 kilometer speurtocht geen uitgezette route. Wel kun je ervoor kiezen om bv het Texelpad (streekpad van 80 kilometer) te lopen of je weg te vervolgen langs een andere route. Wij liepen zelf een deel van het 15 kilometer lange Duinen van Texel pad na een wandeling door de Slufter.

Wandelroutes bij de Slufter op Texel
Wandelroutes bij de Slufter op Texel

Wandelen met je honden door de Slufter

We trappen maar gelijk af dat je honden gewoon welkom zijn in de Slufter, minst aangelijnd. Omdat je hier te maken hebt met beschermd natuurgebied mogen ze dus niet los.

Houd je hier dan ook aan en zorg er voor dat je hond is aangelijnd. Wil je toch even je hond laten uitrazen, dan mag dan op het strand. Ook dan moet je zorgen dat je hond goed in appel staat en niet de duinen in schiet.

Lees ook: Alles wat je moet weten over Texel met je hond

Wandeling Slufter met honden
Wandeling Slufter met honden
Wandeling Slufter met honden

Parkeren Slufter

De Slufter is gemakkelijk te vinden en staat overal op het eiland aan gegeven. Bij de Slufter is een grote parkeerplek. Zet daar je auto neer, klim de duin op en je bent er, zo gemakkelijk is het. Je hebt tevens wel gelijk het mooiste uitzichtpunt van Texel te pakken 😉

Lees ook: Ontdek nog meer mooie uitzichtpunten op Texel.

Wandeling Slufter met honden
Hondenlos aan het strand bij de Slufter

De Slufter: een prachtig natuurgebied

De Slufter is werkelijkwaar een prachtig stukje natuurgebied. Als je op Texel bent moet je echt langs dit gebied en er een wandeling maken. Ik ben er nu in totaal twee keer geweest. In 2018 in de winter waarbij we bijna van het strand werd afgeblazen en in 2019 in mei waarbij we echte zomerse temperaturen hadden. In beide seizoenen vond ik het wat hebben en lag het gebied er prachtig bij. Twijfel dus niet om het te bezoeken bij wat slechter weer. 

Ben jij al eens op Texel geweest en heb jij de Slufter bezocht?

Meer lees inspiratie over Texel

Fietsvakantie in Afrika

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

Goedkope Vliegtickets JANUARI

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - Februari

Texel (Nederland) - Mei

Schotland - Juni

Ardennen (België) - September

Spanje - September

India - Oktober

2020

Schiermonikoog (Nederland) - April

Barcelona - April

Dolomieten & Slovenie - Mei

Denemarken - September

Schotland

 

Wandelgidsen Nederland

GA GOED VOORBEREID OP PAD

Logeren & wandelen in natuurgebieden

Logeren en Wandelen in Nederland

Korte wandelvakanties in Nederland

Korte wandelvakanties in Nederland

Wandelingen in Nederland | Rother

Wandelingen in Nederland

Groenste wandelingen in de randstad

De groenste wandelingen in de Randstad

Wandelen op de rand van bos en boerenland

Wandelen op de rand van bos en boerenland

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

14 Reacties

 1. Anne - Ditisanne.nl

  Mooie foto’s!
  Ik ben zelf heel lang geleden op Texel geweest, vind persoonlijk Terschelling mooier maar er zijn zo te zien ook op Texel mooie plekjes.

  Antwoord
  • stripeaway

   Ik denk idd dat elk eiland prachtige plekken heeft. Dit jaar bezoeken wij ook een ander Waddeneiland dus ben erg benieuwd.

   Antwoord
 2. Aniek

  Ik heb dit jaar met de fiets een rondje gemaakt over het eiland, en toen heb ik inderdaad ook een kijkje genomen bij dit natuurgebied.

  Antwoord
  • stripeaway

   Ben je er uiteindelijk ook gaan wandelen of heb je van bovenaf gekeken? Fietsen lijkt mij immers ook tof om te doen en dan vooral rondje om het eiland.

   Antwoord
   • Brigith

    Ik ben gek op eilanden maar de Nederlandse eilanden bezoek ik amper. Slechts 1 keer naar Terschelling geweest. Maar dit ziet er zeker wel mooi uit. Slufter, Texel toch maar eens onthouden 😊

    Antwoord
    • stripeaway

     Zeker onthouden en zeker Texel is bezoeken. Ik ging ook nooit naar de Nederlandse eilanden maar sinds twee jaar tijdens mijn eerste bezoek aan Texel, wil ik ze nu allemaal zien 🙂

     Antwoord
 3. Kelly

  Ik ben dus nog nooit op de Waddeneilanden geweest, schandalig! Al jaren roep ik dat ik graag naar Texel wil maar het komt er iedere keer niet van. De Slufter lijkt me echt prachtig…heb al vaker goede verhalen gehoord en gelezen over dit mooie stukje natuur. Toch maar een keer naar toe gaan met de familie en dan kunnen de honden ook gezellig mee.

  Antwoord
  • stripeaway

   Het enige wat ik dan kan zeggen is GAAN. Ik riep ook jaren dat ik nog eens moest gaan maar elke keer kwam het er idd niet van totdat ik er twee jaar geleden voor het eerst was en ik was verkocht. Dit jaar nemen we een bezoek aan ons twee Waddeneiland.

   Antwoord
 4. Esther

  De slufter is echt een prachtig gebied. Ik ben best vaak op Texel geweest en wij zitten vaak in de buurt van dit gebied. Zo mooi om te wandelen en te fietsen. In alle seizoenen!

  Antwoord
  • stripeaway

   Ik ben bij beide keren dat ik op Texel ben geweest bij de Slufter geweest. Het mooie van dit gebied is ook dat het elke keer weer anders eruit ziet. Dat maakt het zo verrassend.

   Antwoord
 5. Jenny

  Wat een leuke korte wandeling!

  Mijn dochter kan nog niet zo ver lopen, dan zijn korte tochten ideaal. Beetje zelf stappen, beetje in de draagzak. Goed om deze te onthouden.

  Antwoord
  • stripeaway

   Vooral idd met kinderen is die korte wandeling perfect. Ze hebben zover ik weet ook een speurtocht, leuk om te doen als je dochter wat groter is 🙂

   Antwoord
 6. Marcella

  Wat een gaaf gebied! Wij zijn wel 2x op Texel geweest, maar volgens mij niet bij de Slufter. Moeten we zeker nog eens naartoe!

  Antwoord
  • stripeaway

   Twee keer op Texel en dan Slufter niet gezien? Jammer want het is echt een mooie plekje. Goede reden om dus terug te gaan 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.