Wandelen in het Mastbos

Wandelen in het Mastbos | de mooiste wandelroutes

Breda, Nederland, Wandelen in Nederland

Wandelen in het Mastbos in Breda is voor iedereen. Wandelroutes die je langs rivier de Mark in het Markdal brengen, langs het sprookjesachtige, vijftiende-eeuwse Kasteel Bouvinge. Onderweg loop je langs heides, over een vlonderpad en ontmoet je het vele wildlife wat leeft in het Mastbos. Het Mastbos ligt aan de zuidrand van Breda, in de wijk het Ginneken en is één van de alleroudste naaldbossen van Nederland.

Geschiedenis Mastbos te Breda

Even een klein stukje geschiedenis over het prachtige Mastbos in Breda. Je las het hier boven al maar het Mastbos in Breda één van de alleroudste naaldbossen van Nederland. In 1515 is het bos aangelegd door Graaf Hendrik III van Nassau Breda. 

Het Mastbos heeft in de loop der eeuwen hout geleverd voor onder meer de bouw van het Kasteel van Breda en de Spaanse vloot. De eerste aanleg van het bos was het zo’n 3 kilometer lang en ongeveer 750 meter breed. Het oudste gedeelte van het bos ligt in het gebied van hotel Mastbos aan het einde van het Eeuwig Laantje.

Historische route wandelen in het mastbos breda

Wandelen in het Mastbos

Het Mastbos heeft een aantal prachtige uitgezette wandelingen. De wandelroutes in het Mastbos variëren tussen de 3 en 10 kilometer en brengen je langs de mooiste plekjes in het bos. Zelf heb ik alle wandelroutes inmiddels al gelopen en sommige zelfs meerdere keren.

Thematische wandelroutes Mastbos

Het Mastbos heeft sinds 2015 drie nieuwe themaroutes die je langs de mooiste plekjes brengen in het Mastbos. Drie totaal verschillende routes met ieder zijn eigen stukje natuurverhaal. Laat je verrassen en ontdek deze wandelroutes in het Mastbos.

Natuurbelevingsroute en het vlonderpad

7.3 KILOMETER 

Tijdens het wandelen van de Natuurbelevingsroute geniet je optimaal van de vele plant- en diersoorten. Deze route gaat langs wildakkers en meerdere uitkijkpunten. Na een tijdje loop je ook over de prachtige vlonderpad dat is aangelegd in 2015. De kans op reeën is hier het grootste in de vroege ochtend bij het vlonderpad.

Lees hier meer over de Natuurbelevingsroute in het Mastbos

Wandelen Mastbos Natuurbelevingsroute

Historische route langs het Kasteel Bouvigne

8.3 KILOMETER 

Tijdens deze wandeling ontdek je de rijke geschiedenis van het Mastbos die op deze wandelroute goed zichtbaar is. Het leidt je langs eeuwenoude grove dennen, indrukwekkende lanen en je eindigd bij een sprookjesachtig kasteel.

Wandelen Mastbos historische route

Snuffelroute 

4 KILOMETER 

Heerlijk wandelen met je hond kan in het Mastbos over de Snuffelroute. Deze route is speciaal aangelegd voor jou en je hond en loopt dwars door een hondenlosloopgebied en langs een speciale leuke hondenpoel waar ze heerlijk kunnen zwemmen.

Lees hier meer over de Snuffelroute in het Mastbos

Wandelen met je hond in Mastbos Breda Snuffelroute

Wandelen bij Galderse Meren

4 KILOMETER

Wandelen op de Galderse Meren is een fijne wandeling als je even niet alleen een bosrijke omgeving wilt. Tijdens deze wandelroute loop je eigenlijk een rondje van 4 kilometer de Galderse Meren. De Galderse Meren is eigenlijk een groot meer met verschillende stranden. Vanaf 1 april tot 1 oktober kan je helaas dit rondje niet wandelen ivm afsluiting natuurgebied. Wel kan je wandelen over een aantal stranden waarbij je terug gaat langs de zelfde plek. Ook in deze periode is het hier wel betaald parkeren. 

Lees hier meer over wandelen bij Galderse Meren

Galderse Meren wandelen in het Mastbos

Markdal wandelroute

5 KILOMETER

Dit prachtige stukje natuurgebied in het zuiden van Breda. Een wandelroute van 5 kilometer brengt je langs de Mark terug door het Mastbos naar je beginbestemming. Tijdens een wandeling in het Markdal loop je samen met de koeien die er grazen, vogels die er broeden en vele kikkers die er leven.

Lees hier meer over de wandeling door het Markdal

Wandelen Mastbos Markdal

NS wandeling Breda

11 of 14 KILOMETER

Beleef Nassaustad Breda op zijn best door de NS wandeling Breda te lopen. Ontdek niet alleen het prachtige Mastbos met deze wandelroute maar ontdek je het Kasteel van Breda, Grote Kerk van Breda, het Begijnhof, het Valkenbergpark en de gezellige Brabantse wijk ‘t Ginneken. Bij deze wandeling hoef je niet te kiezen en krijg je alles wat je nodig hebt om Breda op zijn mooiste te zien.

Startpunten wandelroutes Mastbos

Het is natuurlijk fijn om te weten waar je precies moet starten als je een van deze bovenstaande wandelingen wilt gaan lopen in het Mastbos. Hier onder zie je een handig kaartje waar de startpunten van de wandelingen zich bevinden.

Genieten in het Mastbos

Het Mastbos is een heerlijk plek dichtbij Breda om te gaan wandelen. Als je wilt kun je er zelfs voorkiezen om bepaalde wandelroutes te combineren zodat je meer kilometer kunt nemen. In augustus en september heb je ook nog eens de heidebloei waarbij verschillende heides in het Mastbos zich lenen voor een waanzinnige wandeling langs de bloeiende heides. 

Je ziet maar weer dat het Mastbos genoeg te bieden heeft. Wil je nou met je kinderen niet te lang wandelen maar wil je wel genieten van de natuur? Dan is er ook een speciale speelweide/bos vlakbij Bouvigne Kasteel. 

Wandelen in het Mastbos is echt heerlijk. Ben jij al eens gaan wandelen in één van de oudste naaldbossen van Nederland?

Sla dit artikel op in Pinterest en vind het later gemakkelijk terug

Misschien vind je dit ook wel interessant

wandelen in Nederland
Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

..

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - Februari

Texel (Nederland) - Mei

Schotland - Juni

Ardennen (België) - September

Spanje - September

India - Oktober

2020

Gelderland (Nederland) - Mei

Denemarken - September

Terschellingen (Nederland) - wordt verschoven naar 2021

Dolomieten & Slovenie - wordt verschoven naar 2021

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.