wandelen bij Galderse meren met honden

Wandelen bij Galderse Meren in Breda

Breda, Hond, Nederland, Wandelen Brabant, Wandelen Nederland

Het is er stil en er zijn weinig mensen op de route. Wandelen rondom de Galderse Meren is fijn en rustgevend. Dit is in de zomermaanden wel anders, want dan liggen er overal mensen te zonnebaden maar in de herfst, winter en lente, dan is het fijn, heel fijn. Regelmatig maak ik hier een wandelrondje van 4 kilometer en geniet ik van de prachtige uitzichten over het meer van Galder: de Galderse Meren

Wat is de Galderse Meren

De Galderse Meren is een gebied van recreatieplassen ten zuiden van Breda. De twee plassen die de Galderse Meren heeft worden doorkruist door de A58 (hier merk immers niks van). De Galderse Meren is in begin jaren 70 ontstaan als gevolg van zandwinning ten behoeve van de snelweg A16/E19 die van Breda naar Antwerpen gaat. Ook is er vanaf de jaren 80 zand gegaan naar de A58 en de woningbouw in Breda. Een lange periode was de Galderse Meren ook een verboden gebied maar sinds de jaren 70 heeft gemeente Breda dit gebied ontwikkeld als recreatiegebied. 

wandeling parkeren Galderse meren

Wandelroute Galderse Meren

Het bekendste rondje om te lopen, is het rondje van 4 kilometer rondom de Galderse Meren. Je parkeert op één van de open parkeerplekken en daar is dan ook je startpunt. De route komt ook langs elke parkeerplek dus echt fout kun je niet zitten. Je volgt een zelf uitgedachte route over het strand en langs het water. Zolang je het water blijft volg aan je linker of rechterkant, komt het helemaal goed.

Wandelen bij de Galderse Meren

Combineren met rondje Mastbos

De Galderse Meren sluit perfect aan op het bekende Mastbos in Breda en is daarom ook zeer gemakkelijk te combineren met een wandeling in het Mastbos. Dit is vooral handig als je meer kilometers wilt maken en je houdt van langere wandelingen. 

Let wel op als je het Mastbos en de Galderse Meren wilt combineren dat je wel de snelweg (A58) onderdoor moet. 

Ontdek hier alle wandelroutes in het Mastbos en welke je kan combineren met de Galderse Meren

wandelen bij Galderse meren met honden

Galderse Meren met je hond

Galderse Meren is een bekende plek voor wandelaars met honden of beter gezegd hondenbaasjes. Buiten het recreatieseizoen dat loopt van begin april tot eind september mag je er vrij met je hond rondlopen. Je ziet hier dan ook ontzettend veel honden die lekker komen genieten van o.a. een duik in de waterplas. 

Kom je buiten het seizoen dan riskeer je een hoge boete. Let dus echt op dat je je aan de regels houdt want wandelen bij Galderse Meren met je hond is leuk maar niet als het je veel geld gaat kosten 🙂

wandelen bij Galderse meren met honden

Paarden op de Galderse Meren

De Galderse Meren is ook erg in trek bij mensen die paardrijden. Vlakbij de waterplas zit een manege en vanuit daar zijn er regelmatig ruiters te paard te vinden die zich samen met hun maatje even komen uitleven. Zelf heb ik regelmatig met mijn paard hier het water getrotseerd en de afkoeling afzocht. Ook hiervoor geldt de regel dat je in het hoogseizoen (begin april tot eind september) niet welkom bent met je paard.

Watersport op de Galderse Meren

De Galderse Meren is een behoorlijk groot gebied waar menig watersporter zich goed zal vermaken. Het meer heeft o.a. een duikstek waar je dus veel duiksporters zult treffen. In het water zijn ook diverse objecten geplaatst zoals een autowrak, onderwater platform, toiletpot en een badkuip. Dit om zo goed te kunnen oefenen. Ook zie je steeds meer mensen de sup erbij pakken en een rondje over het meer suppen. Dat laatste is dus een perfecte bezigheid om de warme zomerdagen door te komen 🙂 Ook wordt er trouwens veel aan windsurfen gedaan, alhoewel je dit steeds minder de laatste jaren ziet.

Wandelen bij de Galderse Meren

Hoe diep is de Galderse Meren?

De vraag die ik vaak krijgt is hoe diep de Galderse Meren is. Het dieptepunt van het meer is 18 meter en daarom ook niet zomaar een meer dan je over wilt gaan zwemmen. Er staat immers een lichte stroming en het water kan in het midden behoorlijk koud zijn. Als je besluit te zwemmen houd daar dan rekening mee. Er zijn in het verleden al eens mensen in de problemen gekomen.

Wandeltip Brabant: Ga wandelen bij de Moerputten en ontdek de prachtige oude Moerputtenbrug

wandelen bij Galderse meren met honden

Regels parkeren

De Galderse Meren heeft een aantal regels rondom het parkeren. Deze regels gelden alleen tijdens het recreatieseizoen van begin april tot eind september. Deze heeft de gemeente Breda ingesteld omdat het in het hoogseizoen abnormaal druk werd en er opstoppingen ontstonden. Zo kost het 3 euro (2019) per dag (9.00 uur tot 18.00 uur) om te parkeren bij de Galderse Meren. Je betaald hier met pin (geen contant). 

Je mag alleen parkeren op de parkeerplaatsen P1 tot P6 en er geldt een stopverbod langs de wegen. Bij foutparkeren krijg je een boete en of wordt je weggesleept. Als het heel druk is geldt er eenrichtingsverkeer en dit wordt met borden aangegeven. Als de parkeerplaatsen vol zijn, dan wordt de Galderse Meren gesloten voor autoverkeer. Kom je dus met de fiets, dan is er nog wel doorgang. Buiten het hoogseizoen heb je hier dus geen last van en kan je heerlijk wandelen.

Galderse meren wandeling

Routeinformatie Galderse Meren

 • Startpunt: Op één van de vele parkeerplekken die het meer rijk is
 • Bewegwijzering: Geen – je volgt het meer aan je rechter of linkerkant.
 • Honden: Welkom van 1 oktober tot 31 maart (hoeft niet aangelijnd)
 • Ondergrond: Bospad en strand
 • Lengte: 4 kilometer
 • Hoogte meters: 0 hoogtemeters

Vind hier je overnachting als je wilt overnachten in de buurt van de Galderse Meren.

Heerlijk wandelen

Zelf kom ik er om te wandelen eigenlijk alleen maar buiten het hoogseizoen (in het hoogseizoen kom ik er alleen maar om te zonnen en zwemmen). De ene keer loop ik het gehele rondje bijna alleen en de andere keer kom je veel wandelaars tegen. Het is een perfect uitje om even je benen te strekken en te genieten van de prachtige natuur.

Ken jij deze meren al en zou jij hier wel eens een wandeling bij de Galderse Meren willen maken?

Misschien vind je dit ook wel interessant

wandelen in Nederland
Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

..

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - Februari

Texel (Nederland) - Mei

Schotland - Juni

Ardennen (België) - September

Spanje - September

India - Oktober

2020

Gelderland (Nederland) - Mei

Ardennen (België) - Juni & juli

Gelderland & Giethoorn - Juli

Waddeneilanden - Augustus

Denemarken - September

Griekenland - Oktober

Luxemburg - Oktober & november

Terschellingen (Nederland) - wordt verschoven naar 2021

Dolomieten & Slovenie - wordt verschoven naar 2021

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

14 Reacties

 1. Lizette

  Zo, dat is best we duur parkeren! Maar dat is dan vast vooral voor het zwemmen en liggen bij de plas bedoeld. Lijkt me wel leuk om eens een rondje te wandelen (een keer wat anders), maar niet als het betaald parkeren is denk ik. Maken ze er nu een uitzondering voor in deze tijd?

  Antwoord
  • stripeaway

   Betaald parkeren is voor een goede reden. Tijdens het hoogseizoen is het zonder betaald parkeren een drama. Dan is het zo druk dat het niet meer leuk is om daar naar toe te komen. Je kan er voor kiezen om je auto de parkeren in het Mastbos en dan lopend naar Galderse Meren te gaan. Dan is de wandelroute denk zo’n 4 kilometer langer.
   Momenteel maken ze geen uitzondering en dit is denk ik ook weer om te veel bezoekers met lekker weer tegen te gaan.

   Antwoord
 2. Yvonne

  Wij hebben hier vlakbij ook een aantal bij elkaar gelegen recreatieplassen. Precies net zo: in de zomermaanden druk met zonaanbidders, maar daarbuiten veel rustiger. Sinds kort kunnen we er vanuit ons huis naartoe lopen, door een nieuw natuurgebied, echt zo fijn! Ik kan me trouwens voorstellen dat het populair is om paard te rijden in zo’n mooie gebied ook, maar dat zie je bij de plassen in onze omgeving niet.. geen idee of het misschien niet is toegestaan. Ik moet zeggen dat ik dat ook wel zo relaxt vind, haha.. om niet te hoeven opletten of er paarden aankomen. 🙂

  Antwoord
  • stripeaway

   Wat fijn dat je vanuit huis richting een natuurgebied kunt wandelen. Dat is zo fijn om dit dichtbij huis te hebben :).
   De paarden zijn idd wel fijn dat ze niet in het hoogseizoen zijn toegestaan. Sommige (zo ik ook vroeger) kwamen altijd in volle snelheid het strand over. Goed dat dit niet beperkt is tot een bepaalde periode.

   Antwoord
 3. Linda

  Wat een heerlijke plek om te wandelen en om te zwemmen. Ik woon hier niet in de buurt, dus ik ken deze plek niet, maar het klinkt top. Ik kan me voorstellen dat je hier vaak en graag komt om te wandelen en in de zomer juist om lekker te zwemmen. Wel jammer van het betaald parkeren, wij hebben ook een plek als dit in de buurt en daar is het gelukkig gewoon gratis. Wel druk, maar goed, de meeste mensen komen dan ook gewoon op de fiets

  Antwoord
  • stripeaway

   De Galderse Meren ligt ook wel 15 minuten rijden van de stad dus denk dat veel mensen dan toch sneller met de auto komen. Gelukkig is betaald parkeren niet in het laagseizoen waardoor je er dus gratis kunt wandelen ;).
   Maar ga je er van begin april tot eind september naar toe dan moet je helaas betalen.

   Antwoord
 4. Janet

  Wat een heerlijke plek om te wandelen,. Helaas kan ik nu niet wandelen met mijn heup, maar wie weet in de toekomst. 😉

  Antwoord
  • stripeaway

   Aaach dat is jammer. Hopelijk knap je snel op Janet.

   Antwoord
 5. Jenny

  Het lijkt me een leuke wandeling! Ik heb ooit eens gedoken bij de Galderse meren, maar dat was ‘s avonds in het donker. Ik heb niet veel van de omgeving kunnen zien.

  Antwoord
  • stripeaway

   Uhm als het donker is zie je idd minder. Ik zie idd wel vaak mensen daar duiken (vooral overdag). Hoorde dat het een toffe spot is om te duiken voor beginners.

   Antwoord
 6. Kelly

  Ik had er nog nooit van gehoord, maar het lijkt me een mooi gebied. Zwemmen en zonnen is niet aan mij besteed dus ga ik er liever wandelen. Fijn dat je in het laagseizoen geen parkeerkosten hoeft te betalen.

  Antwoord
  • stripeaway

   Ik zelf kom er om er te zonnen misschien 1 of 2 kee per jaar. Verder kom ik er idd ook om heerlijk te wandelen. De parkeerkosten zijn er alleen maar om de grote horde mensen tegen te houden. Er is anders geen doorkomen aan.

   Antwoord
 7. Marcella

  Galderse Meren ziet er tof uit! Ik ben in die regio alleen in de steden geweest en niet in de natuur. Zonde, ik moet eens langer op pad gaan bij jou in de regio. Je wilt me vast wel een rondleiding geven 🙂

  Antwoord
  • stripeaway

   Ik wil je zeker wel een rondleiding geven als je deze kant op komt. Dan sluiten we de rondleiding gezellig af op het terras 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.