De website ondergaat momenteel wat veranderingen. Artikelen en pagina's kunnen er even anders uit zien. Excuses voor het ongemak.
Via ferrata Les Baumes du Verneau

Via ferrata Les Baumes du Verneau in Doubs

Laatst bijgewerkt:

Een via ferrata met verschillende routes dus eigenlijk beter gezegd een via ferrata voor alle niveaus. Via ferrata Les Baumes du Verneaunt ligt in de Franse regio Doubs. De via ferrata geeft onderweg enkele mooie uitzichten over het kleine dorpje en de vallei. In dit artikel neem ik je mee op onze ervaring en geef ik je wat handige tips.

Via ferrata Les Baumes du Verneau

Maak kennis met Via Ferrata Les Baumes du Verneau in de buurt van Besançon. Het is een prachtige verticale via ferrata dat vooral gaat over een kalksteengebied. Je merkt al snel dat je tijdens het klimmen veel te maken krijgt met het bos waar je onderdoor klimt en soms doorheen gaat. Het maakt de via ferrata extra afwisselend waardoor je niet het gevoel hebt dat het eentonig wordt (maar dat laatste ligt wel aan de route die je neemt).

Via ferrata Les Baumes du Verneau
Via ferrata Les Baumes du Verneau
Via ferrata Les Baumes du Verneau

In het hart van de Lison Valley

Via ferrata Les Baumes du Verneau ligt in het hart van de prachtige Lison Valley waar vele geologische schatten nestelen en in de afgelopen jaren zijn gevonden. Hierbij kun je denken aan de Sarrazine-grot en zijn majestueuze veranda van 100 meter. In de Lison Valley kun je ook de bekende waterval ontdekken; de bron van Lison. Erg leuk om na je via ferrata te bezoeken. Prachtige waterval met een grot waar je ook een verfrissende duik in kunt nemen.

Route gegevens

Start: parking Les Baumes du Verneau au Dade en dan 15 minuten naar boven wandelen voorbij het de kassa (houten kotje)
Moeilijkheidsgraad: kort (opwarmer), PD (365 meter), D (550 meter) en ED (140 meter) (4 routes)
Afstand: er zijn vier routes (uitleg meer hieronder)
Start hoogte: alle vier de routes starten in de steengroeve bij de parkeerplek op 364 meter
Tophoogte: 550 meter
Duur: er zijn vier routes (uitleg meer hieronder)
Kosten: 2.50 euro (september 2022)

Via ferrata Les Baumes du Verneau

Vier verschillende routes

Via ferrata Les Baumes du Verneau heeft vier verschillende routes die in elkaar overlopen of een aantal meter het zelfde stuk afleggen. De routes staan allemaal erg goed aangegeven en als je onthoudt welke kleur je volgt is het niet lastig om aan het einde te geraken.

Geel (korte opwarmer)

Dit is niet echt een route te noemen maar meer een funplek waar je verschillende elementen van de sport via ferrata kunt uitproberen. Zo heb je hier meerdere touwbruggen en kun je zo proberen hoe je hier kunt balanceren. Ik deed deze voor de fun en merkte gelijk dat dit serieus wel een leuke oefening is. Zelfs voor men die al vaker een via ferrata heeft gedaan.

Via ferrata Les Baumes du Verneau
Via ferrata Les Baumes du Verneau

Blauw (PD)

Dit is de route die wij in september 2022 hebben gevolgd. Het is een gemakkelijk via ferrata met eigenlijk geen moeilijke stukken zoals overhang. Onderweg zijn er stukken waar je zonder zorgen kunt lopen en dit is ook veilig. Er zitten wat leuke speelse stukken tussen en een aanrader is zeker om die ook mee te pakken ook al kun je er langs lopen. Na een rustig klim naar boven kom je uit bij een mooi uitzichtpunt waarna je weer rustig naar beneden daalt.

Via ferrata Les Baumes du Verneau
Via ferrata Les Baumes du Verneau

Rood (D) en zwart (ED)

Zowel rood als zwart zijn routes voor men die al vaker een via ferrata heeft gedaan en ervaring heeft met wat meer overhang en diepte. Voor de zwarte heb je in het begin ook de mogelijkheid tot een zipline. Hiervoor heb je speciale spullen nodig. Verder is de zwarte echt alleen voor gevorderde klimmers.

Ontdek ook via ferrata de la Roche au Dade met vier verschillende routes

Via ferrata Les Baumes du Verneau
Via ferrata Les Baumes du Verneau

Een route uit kalsteen

Langs de gehele route merk je dat er veel kalksteen aanwezig is en dit zie je ook terug op je kleding. Kalksteen is van nature sterk en je hoeft hier dus ook niet bang te zijn dat er iets loslaat. Door het kalksteen is de route op sommige plekken raar uitgehouwen maar dit zorgt juist voor de pracht van deze via ferrata.

Via ferrata Les Baumes du Verneau
Via ferrata Les Baumes du Verneau

Zo kom je bij de start

De start ligt een beetje verborgen tussen de bossen maar is eigenlijk best makkelijk te bereiken. Je parkeert je auto in het dorp en loopt daarna via de bordjes naar het kassahokje waar je buiten de entree ook via ferrata spullen kunt huren. Daarna is het een kwestie van de bordjes volgen want alles staat echt perfect aangegeven. Na ongeveer 15 minuten omhoog wandelen kom je bij de start van de via ferrata Les Baumes du Verneau uit.

De beste verzekering voor men die graag buiten is
NKBV bergsportverzekering

Speel jij graag buiten en hou je van extreme sporten zoals klimmen, via ferrata of hiken in alpiene gebieden? Dan is een goede verzekering een pre. De NKBV heeft de bergsportverzekering voor als jij de bergen in wilt met een dekking die vele bergrisico's dekt.

We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.
Via ferrata Les Baumes du Verneau
Via ferrata Les Baumes du Verneau

Les Baumes du Verneau – de blauwe route

Omdat wij best moe waren hebben wij gekozen voor de blauwe route. Wij konden met onze ervaring op zich ook de rode route doen maar we merkte dat we deze keer gewoon iets meer wilde ontspannen, alhoewel dat niet helemaal het goede woord is voor een via ferrata. Maar goed wij kozen voor de makkelijkere variant.

De blauwe route is op zich wel een mooie route met hier en daar genoeg plekken waar je kunt klimmen. Alleen, vond ik de stukken waarbij je moest wandelen teveel eigenlijk. Dit zorgde ervoor dat we niet de uitdaging vonden die we nodig hadden en het een beetje saai werd. Vanuit ons is dan ook de tip om de blauwe alleen te doen als je echt net gaat kennis maken met de sport via ferrata. Dan is dit de perfecte instap. Voor volgende keer gaan wij echt voor de rode route want we waren onderweg wel een beetje jaloers op wat we zagen.

Verder hebben we echt wel genoten. Juist omdat we niet zoveel vroegen van ons lichaam hebben we meer kunnen genieten van de uitzichten die we onderweg hadden (want die heb je wel zeker).

Via ferrata Les Baumes du Verneau

Overnachten in de buurt

Wij verbleven op een camping op zo’n 45 minuten rijden van de via ferrata. De camping is prachtig gelegen aan een meer en ligt iets op een heuvel. Als je op camping Lac De Narlay wilt verblijven is vroeg boeken een pre.

Wil je liever geen camping maar iets meer luxe dan kan je in de buurt verblijven bij LAN’ApparT in het centrum van Morez of bij Sauna en bord de rivière met sauna en uitzicht op de bergen.

Via ferrata Les Baumes du Verneau
Via ferrata Les Baumes du Verneau

Wat heb je nodig tijdens een via ferrata

Wil je een via ferrata of klettersteig doen dan heb je een aantal dingen nodig.

  • Een via ferrata set van bv Black Diamond | Bever | Klimwinkel (via BOL.com) – let op bij een klimsets dat je er eentje koopt die goed is bij je gewicht. Deze via ferrata sets zijn voor tussen de 40 en 100 kilo (Black Diamond tot 120 kilo). 
  • Een klimgordel | Bever | Schneider Outdoor (via BOL.com) | Decathlon
  • Een klimhelm | Bever | Decathlon | BOL.com
  • Via ferrata handschoenen – dit is fijn voor meer grip en de rotsen kunnen soms nogal scherp zijn | BOL.com | Decathlon
Quiraing Schotland

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.

Drei Zinnen wandelen