De website ondergaat momenteel wat veranderingen. Artikelen en pagina's kunnen er even anders uit zien. Excuses voor het ongemak.
Via Ferrata du Lac de Vouglans

Via Ferrata du Lac de Vouglans in de Jura

Laatst bijgewerkt:

Je hebt via ferrata’s met een mooi uitzicht en je hebt via ferrata du Lac de Vouglans in de Franse regio Jura. Gelegen aan een prachtig blauw meer met constant waanzinnige uitzichten. Als je een via ferrata voor de eerste keer wilt doen dan is deze klettersteig aan Lac de Vouglans een goed begin. In dit artikel neem ik je mee op dit avontuur en krijg je van mij alle informatie.

Via Ferrata du Lac de Vouglans

Gelegen aan het meer van Vouglans kun je deze via ferrata vinden. De route volgt de klif ‘onder het uitzichtpunt de Regardoir’ en heeft echt een adembenemend uitzicht. Via ferrata du Lac de Vouglans is zo’n ruim 350 meter lang en de loopbrug zo’n 90 meter. Je bent als je de gehele route volgt zo’n 1.5 uur bezig. Omdat het door de prachtige ligging van de via ferrata ook druk kan zijn, kan je hier het beste meer tijd voor rekenen. De via ferrata is op sommige stukken hoog en daarbij zijn stalen zenuwen wel aan te bevelen.

De via ferrata is elk jaar geopend van eind juni/begin juli tot half november (informeer voor de exacte openingstijden). Het kan niet in de lente worden geopend omdat de klif onderworpen is aan een biotoopbeschermingsbevel ter bescherming van de slechtvalk, van 15 november tot 15 juni, een periode waarin het ten strengste verboden is om de via ferrata te betreden. De toegang tot de via ferrata is het hele jaar door verboden in de nacht, tijdens hevige regenval en onweer.

Route gegevens

Start: parkeerplaats bij het uitzichtpunt van Regardoir – vanaf daar 10 minuten lopen naar de start – staat goed aangegeven
Moeilijkheidsgraad: AD (vrij moeilijk) en D (moeilijk) (2 routes)
Afstand: 350 meter met een loopbrug van 90 meter
Openingstijden: Van 15 juni tot 15 november
Duur: 2 a 3 uur (3 uur als het druk is)
Kosten: 2 euro

Via Ferrata du Lac de Vouglans
Via Ferrata du Lac de Vouglans

Twee verschillende routes

Via ferrata du Lac de Vouglans bestaat uit twee routes. Het eerste stuk volgt iedereen de zelfde route. Deze is blauw en niveau AD (vrij moeilijk). Na een tijdje kun je een andere route pakken namelijk de rode (of doorgaan op de blauwe – niveau AD). Deze is van niveau D (moeilijk) en daarbij is alleen het eerste deel even pittig (overhang en daarna gelijk trap naar boven). Daarna is deze ook gemakkelijk te doen. Onderweg heb je in het begin twee escape routes (staan goed aangegeven) en dit is voor mensen die toch niet meer durven. Daarna is er tot aan het einde geen escape route meer.

Via Ferrata du Lac de Vouglans

Ladders, touwbrug en een loopbrug

Beide routes hebben onderweg meerdere leuke uitdagingen zoals ladders, touwbruggen en beide dezelfde loopbrug. Als je voor de blauwe route kiest heb je als extra een touwbrug maar kies je voor de rode dan heb je deze niet maar een extra lange ladder. Beide routes zijn echt leuk maar bij rood heb je een nog mooier uitzicht.

Nog meer uitdagingen? Ga dan klimmen bij via ferrata de la Roche au Dade

Een via ferrata voor iedereen

Ik ga niet zeggen dat deze makkelijk is maar bij via ferrata du Lac de Vouglans komen veel mensen voor het eerst in aanraking met een klettersteig. Er zijn verschillende workshops en cursussen te volgen en je kunt er materiaal huren bij het beginpunt (op de parkeerplek).

Kinderen kunnen deze via ferrata doen als ze 8/10 jaar ouder zijn. Ze moeten dan wel extra gezekerd worden. Verder is deze echt aan te raden als je kennis wilt maken met deze outdoorsport. Ik ga er wel bij zeggen dat het een AD niveau is maar dit wordt normaal niet gezien als een echt beginners niveau. Hij is op sommige plekken echt even doorbijten en omdat het druk kan zijn moet je ook weten hoe je het beste kunt wachten en hoe je stabiel kunt staan op dat moment. Ook dit vergt energie. Ben je echt onervaren dan raad ik je aan om een gids te boeken of een workshop.

Via Ferrata du Lac de Vouglans
Via Ferrata du Lac de Vouglans

Praktische informatie via ferrata du Lac de Vouglans

Voor deze via ferrata is een toeslag van 2 euro verplicht. Dit is puur voor onderhoudt. De kaartjes kun je kopen bij het kotje op de parkeerplaats (die in het laagseizoen niet doordeweeks open is, wordt wel gezegd maar bij ons waren ze dicht) en bij de plaatselijke VVV-kantoor van Moirans-en-Montagne.

De route is maar beperkt per jaar open i.v.m. een biotoop beschermingsbesluit. Van 15 november tot 15 juni is deze via ferrata gesloten i.v.m. de aanwezigheid van Tichodroma en het nestelen van Slechtvalken.

Parkeren kan op de grote parkeerplaats bij het uitzichtpunt van Regardoir. Na afloop kun je een heerlijk verkoelend drankje drinken bij het restaurant, ook hier weer een geweldig uitzicht.

De klif ligt vanaf ongeveer 13 uur in de zon en het is daarom ook aan te raden om vroeg of wat later op de dag te gaan. Wij konden helaas niet anders dan begin middag te gaan en we hadden het behoorlijk pittig ivm de warmte.

Via Ferrata du Lac de Vouglans
Via Ferrata du Lac de Vouglans
Via Ferrata du Lac de Vouglans
De beste verzekering voor men die graag buiten is
NKBV bergsportverzekering

Speel jij graag buiten en hou je van extreme sporten zoals klimmen, via ferrata of hiken in alpiene gebieden? Dan is een goede verzekering een pre. De NKBV heeft de bergsportverzekering voor als jij de bergen in wilt met een dekking die vele bergrisico's dekt.

We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.

Prachtig uitzicht over het blauwe meer

Tijdens je hele via ferrata heb je een waanzinnig uitzicht over het knalblauwe meer de Lac de Vouglans. Je kunt je ogen af en toe niet geloven. Zelf vond ik deze via ferrata echt een must do voor als je hier in de omgeving bent. Vooral de trappen waren een extra toffe ervaring. Normaal gesproken vind ik wachten op andere mensen niet zo leuk (gebeurd hier heel veel) maar op deze plek, met deze uitzichten is dat stiekem eigenlijk helemaal niet erg. Ik genoot echt elk moment en ik kan je verzekeren dat jij dat ook gaat doen.

Via Ferrata du Lac de Vouglans
Via Ferrata du Lac de Vouglans

Overnachten in de omgeving via ferrata du Lac de Vouglans

Wij verbleven op een camping op 1 uur rijden. De camping is prachtig gelegen aan een meer en ligt iets op een heuvel. Als je op camping Lac De Narlay wilt verblijven is vroeg boeken een pre.

Wil je liever geen camping maar iets meer luxe dan kan je in de buurt verblijven bij La Roulotte Arc-en-Ciel – verblijf in een fijne pipowagen. Of nog iets meer luxe, dan is Villa Vue LAC Rooftop aan het meer van Vouglans.

Via Ferrata du Lac de Vouglans

Wat heb je nodig tijdens een via ferrata

Wil je een via ferrata of klettersteig doen dan heb je een aantal dingen nodig.

  • Een via ferrata set van bv Black Diamond | Bever | Klimwinkel (via BOL.com) – let op bij een klimsets dat je er eentje koopt die goed is bij je gewicht. Deze via ferrata sets zijn voor tussen de 40 en 100 kilo (Black Diamond tot 120 kilo). 
  • Een klimgordel | Bever | Schneider Outdoor (via BOL.com) | Decathlon
  • Een klimhelm | Bever | Decathlon | BOL.com
  • Via ferrata handschoenen – dit is fijn voor meer grip en de rotsen kunnen soms nogal scherp zijn | BOL.com | Decathlon

Quiraing Schotland

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.

Drei Zinnen wandelen