De website ondergaat momenteel wat veranderingen. Artikelen en pagina's kunnen er even anders uit zien. Excuses voor het ongemak.
Via Ferrata de la Roche au Dade

Via Ferrata de la Roche au Dade in de Jura

Laatst bijgewerkt:

Weer een via ferrata die we kunnen afstrepen van ons lijstje. Tijdens onze roadtrip door de Jura regio in Frankrijk besloten we ook de via ferrata de la Roche au Dade mee te pakken. De via ferrata de la Roche au Dade bestaat uit meerdere delen en secties en in dit artikel geef ik je hierover alle informatie.

Via Ferrata de la Roche au Dade

Maak kennis met via ferrata de la Roche au Dade. Officieel is deze via ferrata geopend in 2005 en verloopt over de rotswand die boven de stad Morez gelegen is. Je hebt vanaf hier dus ook perfect uitzicht over de omgeving. Het via ferrata gedeelte is opgedeeld in meerdere routes maar ook heb je hier een oefenparcours. Of beter gezegd een aantal uitdagingen om te kijken welke techniek je hier kunt toepassen en wat je ervan vindt.

Route gegevens

Start: parking de la via ferrata de la Roche au Dade
Moeilijkheidsgraad: fun, CD (vrij moeilijk) en D (moeilijk) (3 routes)
Afstand: er zijn drie routes (uitleg meer hieronder)
Start hoogte: alle drie de routes starten in de steengroeve bij de parkeerplek op 702 meter
Eindhoogte: 918 meter (behalve de funroute niet)
Duur: er zijn drie routes (uitleg meer hieronder)
Kosten: gratis

Via Ferrata de la Roche au Dade
Via Ferrata de la Roche au Dade
Via Ferrata de la Roche au Dade
Via Ferrata de la Roche au Dade
Via Ferrata de la Roche au Dade

Drie verschillende routes

Voor ieder wat wils en dat is juist waar via ferrata de la Roche au Dade voor is gemaakt. Er zijn in totaal drie routes met ieder zijn eigen uitdagingen.

De fun route

Deze route is aangelegd om dingen uit te proberen maar ook om een hoop plezier te hebben. Deze wordt geclassificeerd als makkelijk. Hier heb je een parcours met een horizontale ladder, een Nepalese brug en een lange loopbrug. Deze zijn alle niet erg hoog van de grond. Van de lange loopbrug kun je ook de tokkelbaan van 70 meter bereiken (hiervoor heb je wel ander materiaal en ervaring nodig) en is dus optioneel. Parcours is geschikt voor kinderen.

Klassieke route

Wordt gezien als redelijk moeilijk (C/D). Deze begint onderaan in de steengroeve en gaat via een redelijk makkelijk pad naar boven. Halverwege kom je bij een kleine touwbrug. Daarna kom een moeilijker stuk met een steil stuk naar boven en een mini beetje overhang. Eigenlijk is dit geen overhang te noemen maar je voelt het wel. Je komt uit op 918 meter bij het uitzichtpunt over Morez. Duur is ongeveer 1.5 tot 2 uur.

Atletische route

Deze via ferrata wordt gezien als moeilijk (D) en is fysiek pittig. Het eerste stuk is gelijk steil omhoog en onderweg heb je een stijgende tokkelbaan waarbij je jezelf omhoog moet trekken. Ook heb je hier nog een net waar je overheen moet. Deze is echt alleen aan te raden voor mensen met ervaring en in het bezit van speciale producten voor het nemen van de tokkelbaan. De atletische route is goed te combineren met de klassieke route. Duur is ongeveer 2 uur.

Via Ferrata de la Roche au Dade
Via Ferrata de la Roche au Dade

De klassieke route

Wij besloten te gaan voor de klassieke route. We wilde iets langer onderweg zijn en iets meer uitdagingen. Omdat wij niet de spullen hadden voor de tokkelbaan hebben we de atletische route over geslagen. Wij begonnen dus links onder in de oude steengroeve.

Het eerste stuk was beduidend makkelijk. We klommen rustig omhoog totdat we bij het eerste steile stuk uitkwamen. Hier gingen we schuin omhoog waarna we we langzaam de steengroeve verlieten. Vanuit hier heb je op vele plekken echt prachtige uitzichten over de omgeving.

Touwbrug

Na een tijdje klimmen en klauteren kom je uit bij de touwbrug op de klassieke route. Deze is een tegenhang. Hierbij zeker je jezelf aan een kant vast en ga je met een lichte tegenhang over de touwbrug heen. Dit lijkt enger dan dat het is. Het touw is behoorlijk stevig gespannen.

Verticaal omhoog met lichte overhang

Daarna is het tijd voor het laatste stuk. Na de touwbrug ga je stuk bij stuk omhoog totdat je bij het laatste steile stuk aankomt. Dit gaat steil omhoog en heeft hier en daar wat lichte overhang. Het lijkt vanaf de grond niet veel maar je voelt het zeker wel als je naar boven klimt. Eenmaal boven ga je naar links waarbij je hier en daar ook te maken krijg met lichte overhang. Ook dit is prima te doen. Ben je vermoeid zeker dan je zelf even vast met je extra touw met carabine die je bij je hebt. Zo komt er geen extra druk op je via ferrata set.

Via Ferrata de la Roche au Dade
De beste verzekering voor men die graag buiten is
NKBV bergsportverzekering

Speel jij graag buiten en hou je van extreme sporten zoals klimmen, via ferrata of hiken in alpiene gebieden? Dan is een goede verzekering een pre. De NKBV heeft de bergsportverzekering voor als jij de bergen in wilt met een dekking die vele bergrisico's dekt.

We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.

Wat te doen bij onweer?

Deze vraag zet ik even in het rijtje omdat wij zelf te maken kregen met onweer op deze via ferrata. We hadden het weerbericht goed in de gaten gehouden maar volgens alle voorspellingen zou de onweer pas in de avond komen. Helaas voor ons maar de voorspellingen klopte totaal niet en kregen we halverwege de ochtend op de via ferrata te maken met onweer (ik ga er verder niet op in maar het was een zeer angstige situatie). Het gene wat je nooit moet doen is van de via ferrata route afwijken. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dit niet veilig is. Het beste wat je kunt doen is op een veilige plek je zelf loskoppelen, via ferrata set af doen en jezelf klein maken en dan wachten tot de onweer voorbij is.

Via Ferrata de la Roche au Dade
Touwbrug en hier begon de onweer
Via Ferrata de la Roche au Dade
Uitzicht op 918 meter

De terugweg

Als je eenmaal boven bent dan is het natuurlijk genieten. Wil je nou net als ons zo snel mogelijk naar beneden omdat het regent dan is er één weg terug. Je volgt heel makkelijk de bordjes met retour via ferrata en daarna retour Morez. Hierop komt ook de uitstaproute van de atletische route uit. Als je eenmaal aankomt bij een kleine parkeerplek in een woonwijk, blijf je hier afdalen langs de trappen en je gaat links langs het kerkhof. Onderaan sla je linksaf en dan kom je schuin tegenover de rivier en de informatie kiosk uit.

Ontdek de mooiste via ferrata in de Jura: via ferrata du Lac de Vouglans

Via Ferrata de la Roche au Dade
Via Ferrata de la Roche au Dade
Via Ferrata de la Roche au Dade
Via Ferrata de la Roche au Dade

In de volle zon

Ondanks dat we onweer op onze via ferrata kregen waren de eerste stappen in het zonnetje. Omdat de rotswand op het zuidoosten is merk je gelijk dat de temperatuur snel kan op lopen. Er is weinig wind en het aardewerk vangt veel zon op. Vergeet dan ook niet je zonnebrand want je zult hier veel in de volle zon aan het klimmen zijn.

Leuke via ferrata de la Roche au Dade

Het is niet een via ferrata met het meest mooie uitzicht en zeker ook niet eentje waarvoor je kilometers wilt omrijden. Maar ben je in de buurt en in de Jura regio dan is via ferrata de la Roche au Dade zeker eentje die je mee moet pakken.

Ondanks de angstige ervaring heb ik genoten. Vooral het eerste stuk vond ik zelf erg leuk. Veel verschillende soorten uitdagingen en je kunt het jezelf zo makkelijk en moeilijk maken als je wilt. Van fun tot atletisch. Ik kom zeker nog eens terug om de atletische route te doen.

Via Ferrata de la Roche au Dade
Via Ferrata de la Roche au Dade
Via Ferrata de la Roche au Dade

Overnachten in de buurt

Wij verbleven op een camping op zo’n 30 minuten rijden van de via ferrata. De camping is prachtig gelegen aan een meer en ligt iets op een heuvel. Als je op camping Lac De Narlay wilt verblijven is vroeg boeken een pre.

Wil je liever geen camping maar iets meer luxe dan kan je in de buurt verblijven bij LAN’ApparT in het centrum van Morez of bij Sauna en bord de rivière met sauna en uitzicht op de bergen.

Wat heb je nodig tijdens een via ferrata

Wil je een via ferrata of klettersteig doen dan heb je een aantal dingen nodig.

  • Een via ferrata set van bv Black Diamond | Bever | Klimwinkel (via BOL.com) – let op bij een klimsets dat je er eentje koopt die goed is bij je gewicht. Deze via ferrata sets zijn voor tussen de 40 en 100 kilo (Black Diamond tot 120 kilo). 
  • Een klimgordel | Bever | Schneider Outdoor (via BOL.com) | Decathlon
  • Een klimhelm | Bever | Decathlon | BOL.com
  • Via ferrata handschoenen – dit is fijn voor meer grip en de rotsen kunnen soms nogal scherp zijn | BOL.com | Decathlon
Quiraing Schotland

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.

Drei Zinnen wandelen