De tijd voor een goede via ferrata op een paar uur rijden van Nederland is aangebroken. Maak kennis met de Burgenklettersteig in de Eifel, de nieuwste via ferrata in een niet-Alpengebied. Op slechts 3 à 4 uur rijden ligt de Burgenklettersteig voor het grijpen. Dus pak je
Het ontstaan van de Burgenklettersteig
Het was altijd al zo’n struikelblok dat je voor een goede via ferrata best een stuk moest reizen. Het is nu eenmaal lastiger om zonder goede rotsen of bergwanden een goede via ferrata te maken. Gelukkig hebben de makers van de Burgenklettersteig een verborgen parel ontdekt in de Eifel, en dat in het dorpje Manderscheid.
Natuurlijk hebben we hier niet te maken met flinke hoogtes zoals we die gewend zijn in de Alpengebieden van bijvoorbeeld Zwitserland of Oostenrijk, maar er was genoeg ruimte voor het creëren van een goede klettersteig. En met genoeg ruimte bedoel ik een lange via ferrata, met 3 etappes, elk met een bepaald niveau, prachtige uitzichten over kastelen en een grote hangbrug als afsluiter.
Route gegevens
Start: parkeerplaats de Burgenstieg en aanlooproute is 1.3 kilometer naar etappe 1. Etappe 3 is gemakkelijk vanaf het kasteel te bereiken.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld C/D met uitschieters naar D
Afstand: 4 kilometer maar dit is met wandelstukken tussendoor
Openingstijden: het hele jaar. Let op dat deze Via Ferrata gesloten is als er sneeuw ligt en/of veel regen is gevallen
Duur: ruim 3 a 4 uur
Kosten: gratis
Trouw aan zo weinig mogelijk nietjes
Je vraagt je misschien af wat ik bedoel met “nietjes”. Bij veel beginners- of medium via ferrata-routes in de Alpen zie je veel routes die gebruikmaken van nietjes. Dit is helemaal niet erg, maar de makers van de Burgenklettersteig wilden met liefde voor deze extreme sport het authentieke terugbrengen. Dus worden alleen daar waar het echt nodig is nietjes en andere hulpmiddelen gebruikt, en voor de rest maak je gebruik van de rotsen en pas je veel meer technisch klimmen toe.
Speel jij graag buiten en hou je van extreme sporten zoals klimmen, via ferrata of hiken in alpiene gebieden? Dan is een goede verzekering een pre. De NKBV heeft de bergsportverzekering voor als jij de bergen in wilt met een dekking die vele bergrisico's dekt.
De moeilijkheidsgraad van de Burgenklettersteig
Bij een via ferrata in de Eifel denk je misschien niet meteen aan een uitdagende klettersteig, maar daar heb je het mis, want de Burgenklettersteig is bedoeld voor klimmers met ervaring en uithoudingsvermogen.
De Burgenklettersteig heeft een categorie van B/C, met hier en daar D-niveau. De reden dat het een uitdagende klettersteig is, is vanwege de lengte van de route. Als de categorieën je niets zeggen, kun je er alles over lezen in dit artikel over moeilijkheidsgraden van een via ferrata,
Het is aan te raden om deze via ferrata met een gids te doen als je geen ervaring hebt. Een ervaren gids vertelt je onderweg alles over deze te gekke outdoorsport en geeft je ook onderweg meerdere tips mee.
Onderverdeeld in 3 etappes
De Burgenklettersteig is onderverdeeld in drie etappes, wat handig is als je niet het uithoudingsvermogen hebt voor de lange via ferrata-route. Als je alles in één keer wilt doen, ben je hier ongeveer 3 à 4 uur zoet mee.
Etappe 1 – Lieser
De eerste etappe van de Via Ferrata is meteen ook de langste etappe. Etappe 1 voert je over ruige rotsformaties langs een rivier. Onderweg wissel je af met kleine stukken waar je wandelt door het Liesertal. Je bent de hele weg gezekerd aan de wand. Vergis je niet bij deze etappe. Ondanks dat je redelijk dicht bij de grond zit, begin je al snel met een C/D-moeilijkheidsgraad en een beetje overhang.
Moeilijkheidsgraad: vooral B/C, met op enkele stukken C/D.
Etappe 2 – Oberburg
Dit is de kortste etappe van de Burgenklettersteig, maar ook een van mijn favoriete delen. Het is een uitdagend stuk, ondanks dat de moeilijkheidsgraad niet erg hoog is. Het brengt je over een oud rotspad dat vroeger door de ridders van Manderscheid werd gebruikt. Dit pad leidt naar het bovenste kasteel, wat ook het eindpunt is van etappe 2. Onderweg baan je je een weg door rotsen die tussen de bomen liggen, en uiteindelijk word je aan de rotswand getrakteerd op een prachtig uitzicht over de vallei.
Moeilijkheidsgraad: vooral A/B, met een stuk van ongeveer 30 meter waar het niveau C heeft (dit is het gedeelte met het mooie uitzicht over de vallei).
Etappe 3 – Niederburg
En nu begint de uitdagende etappe waarbij je het niet moet onderschatten. Het lijkt allemaal makkelijk, maar dat is het zeker niet. Je begint onderaan bij de toernooiweide van het laagste kasteel, en onderweg krijg je zichtbare en overhangende passages voor je kiezen. Een goede conditie en ervaring met klettersteigen zijn een pré. Je armkracht ga je hier op de proef stellen, en deze etappe duurt zeker 1,5 uur.
Als kers op de taart heeft deze etappe een hangbrug van 60 meter lang en 20 meter hoog. Enorm gaaf, als je het mij vraagt. Na de hangbrug is het nog een klein stukje klauteren om het begeerde eindpunt van de Burgenklettersteig te bereiken.
Moeilijkheidsgraad: vooral C/D, met op enkele stukken D.
Uitstapplekken op de Burgenklettersteig
Het grote pluspunt van de Burgenklettersteig is dat alle etappes niet met elkaar verbonden zijn. Je kunt dus na elke etappe besluiten of je door wilt gaan naar de volgende. Zo kun je ervoor kiezen om alleen etappe 3 te doen of alleen etappe 2.
Als je nog niet zoveel uithoudingsvermogen en kracht hebt, is bijvoorbeeld etappe 2 aan te raden of etappe 1 en 2. Zo kun je het goed aanpassen aan jouw conditie en uithoudingsvermogen. Let wel op dat uitstappen op etappe 3 op maar een paar plekken kan. Je moet hier dan een kleine rivier oversteken. Eenmaal omhoog richting de hangbrug is er geen uitstapmogelijkheid meer.
Een adrenalinekick in de Vulkaaneifel
Een adrenalinekick is het zeker, en dat op slechts enkele uren rijden van Nederland. Dit is ook de enige in zijn soort in heel Rijnland-Palts en een absolute must voor via ferrata-fans. Velen komen van ver en zijn erg te spreken over deze via ferrata.
Als je niet alleen voor deze via ferrata het hele stuk wilt reizen, heeft de Eifel nog meer adrenalinekick-volle activiteiten, zoals deze zipline-parcours, of wat dacht je van slapen in een tent op hoogte?
Klim alleen met goed via ferrata-materiaal
Helaas hebben er al meerdere ongelukken plaatsgevonden bij de Burgenklettersteig. Dit is niet om je af te schrikken, maar wel om een belangrijke boodschap mee te geven. Klim altijd met een goede via ferrata-set en blijf altijd gezekerd aan de wand waar een staalkabel loopt. De ongelukken die hebben plaatsgevonden, zijn veroorzaakt door mensen die zichzelf op een moeilijk punt hebben losgekoppeld en mensen die zich niet bewust zijn van hun eigen fysieke fitheid.
Volg een via ferrata cursus
Ben je een beginner en wil je een keer een via ferrata uitproberen, volg dan een workshop of cursus via ferrata voordat je zonder enige ervaring begint. Op de website van Burgenklettersteig bieden ze cursussen aan voor zowel beginners als gevorderden. Je klimt dan met getrainde gidsen, en ze geven je tips over techniek en helpen je om dit veilig onder de knie te krijgen.
Geen eigen via ferrata materiaal
Als je geen eigen via ferrata-materiaal hebt, kun je bij Gesundland Tourist Information Manderscheid via ferrata-materiaal huren. Je hebt altijd een helm, klimgordel en een via ferrata-set nodig. Als je net zoals ik verslaafd bent aan het beklimmen van via ferrata’s, kun je ook zelf een complete via ferrata-set aanschaffen. In dit artikel leg ik je precies uit wat je allemaal nodig hebt voor een goede en complete via ferrata-set.
Bij regen en onweer…
Mag je niet klimmen op deze route. Een klimroute of via ferrata-route betreden terwijl het nat is, beschadigt niet alleen de stenen maar is ook gevaarlijk. De route wordt dan glad en dit maakt het moeilijk om de route veilig te voltooien. En onweer spreekt voor zich. Als je nu wel bezig bent met de route en het begint onverwachts te onweren, lees dan in dit artikel wat te doen bij onweer op een via ferrata.
Een top via ferrata in Duitsland
Echt, wat heb ik genoten van de Burgenklettersteig. Niet alleen een goede uitdaging, maar ook veel verschillende aspecten komen hier voorbij: mooi uitzicht, twee kastelen, hangbruggen, verschillende moeilijkheidsgraden, laag en hoog, en vooral dat het zo dichtbij Nederland is.
Zeker een aanrader als je deze nog niet op je via ferrata-bucketlist hebt staan, want deze hoort daar zeker op.
Wat heb je nodig tijdens een via ferrata
Wil je een via ferrata of klettersteig doen dan heb je een aantal dingen nodig:
Een zeer belangrijk onderdeel is deze via ferrata set van LACD. Goede prijs-kwaliteitverhouding. Zelf gebruik ik deze al meer dan jaar vol tevredenheid.
Een klimhelm is een van de belangrijkste accessoires voor een complete via ferrata set. Zelf gebruik ik deze klimhelmen van Petzl en buiten de goede comfort zijn ze licht maar veilig.
Doe je handen een plezier en draag speciale Via Ferrata handschoenen.
Overnachten in de regio
Je kunt erg uniek overnachten bij EifelAdventures in een boomtent. Hier slaap je avontuurlijk boven de grond. Er leuk als je even iets anders wilt.
Geen zin in dinos om je heen dan kun je ook heerlijk verblijven bij Hinkelshof in Körperich
Je kunt ook verblijven bij Landal Wirfttal. Een prachtig park omgeven met groen. Of ook in de Eifel Landal Resort Eifeler Tor.
Ik maakte deze reis in samenwerking met Eifel Tourismus GmbH. Zoals je van Stripe Away gewend bent delen we altijd onze eigen mening en ervaringen.