Trummelbach Falls Jungfrau Region

Bezoek aan de Trummelbach Falls in Lauterbrunnen

Zwitserland

Een UNESCO World Heritage site, de Trummelbach Falls in de Lauterbrunnen Valley in Zwitserland is misschien wel één van de meeste bijzondere natuurlijke plekken die je zult bezoeken. De Trummelbach Falls heeft een serie van 10 watervallen die met een donderslag naar beneden komen, hier zie je goed de kracht van moeder natuur.

Trummelbach Falls

De Trummelbach Falls zijn de enige ondergrondse gletsjerwatervallen van Europa en als enige ook bereikbaar voor publiek. Deze 10 watervallen zijn een onderdeel van de Lauterbrunnen’s ‘Valley of 72 Waterfalls’. Een zeer unieke en mooie plek.

De Trummelbach is gevuld met smeltwater van gletsjers van de Eiger (3970 m), Monck (4099 m) en van de Jungfrau (4158 m) en per seconde wordt er zo’n 20.000 liter water naar beneden gevoerd. Dit gebeurd met een flinke kracht. De hoogste van de 10 watervallen is 290 meter en de totale drop is 400 meter.

De indrukwekkende rotsformaties

Door de grote druk van het water door de eeuwen heen en de erosie zijn er in de Trummelbach vele indrukwekkende rotsformaties ontstaan. Misschien nog wel het grootste geweld van de watervallen is het geluid. Het is soms oorverdovend en om elkaar te willen verstaan moet je goed je best doen. Als je daar staat voel je de kracht van het water en dondert het door de grotten heen.

Trummelbach Falls Jungfrau Region
Trummelbach Falls Jungfrau Region

de Trummelbach Falls te bezoeken

De indrukwekkende gletsjerwatervallen zijn goed toegankelijk via één lift, verschillende loopbruggen, tunnels en platformen die je alle door de berg begeleiden. Dit zijn trouwens ook de enige watervallen ter wereld die op deze manier bekeken kunnen worden. Je ziet ze vanuit verschillende perspectieven.

Via een lift kun je de watervallen 6 t/m 10 bereiken (dan hoef je niet helemaal met de trap naar boven). Als je eenmaal boven bent wachten er nog wel een paar trappen op je, die op vele plekken glad kunnen zijn ivm het water. Je kan er op de terugweg voor kiezen om met de trap naar beneden te gaan, dan doe je onderweg nog de andere watervallen aan. Let wel op dat dit allemaal trappen zijn.

De lift naar boven

Een ritje met de lift is al een beleving op zich. De lift is gebouwd in 1913 en brengt je vanuit het dal naar het punt tussen de 6e en 7e waterval. Het is een ruime lift met veel plek, wel heb je kans dat je op een goede weer dag in het hoogseizoen moet wachten. Wil je dit niet dan kun je links van de lift de klim (per trap) naar boven nemen.

Ik raad je aan om de lift naar boven te nemen en sowieso het bovenste gedeelte te bezoeken, dit is by far het mooiste. Heb je een goede conditie en goede schoenen, loop dan zeker naar beneden want ook de overige watervallen zijn de moeite waard. Je krijgt onderweg naar beneden ook nog eens een prachtig uitzicht over de Lauterbrunnen Valley.

Trummelbach Falls Jungfrau Region

Zijn de Trummelbach Falls de moeite waard?

Ja, ik vond van wel. Alhoewel wij een zeer slechte dag hadden uitgekozen. Het was die dag al de hele dag aan het regenen waardoor er extra watervallen ontstonden op de trappen. Onze schoenen hielden het niet droog, net zoals onze broeken die tot aan boven bijna nat waren.

Maar goed je kunt het ook omdenken met van ik ben toch al nat door de regen dus dat beetje extra water kan dan ook geen kwaad. Zo dachten wij namelijk! Maar goed zijn de Trummelbach watervallen het waard om ze te bezoeken? Ja, ik vond zeker van wel. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Zoiets ga je nergens anders nog zien.

Het fijne aan een bezoek aan deze watervallen is dat het niet duur is (in vergelijking met andere dingen/activiteiten in Zwitserland) en een bezoek duurt niet lang. Je kan het dus erg gemakkelijk combineren met andere activiteiten in de Jungfrau Region.

Openingstijden en kosten

Zoals ik al hierboven vermelde is een bezoek aan de Trummelbach Falls niet duur. Je betaald zo’n 12 CHF voor volwassenen en 5 CHF voor kinderen. Deze prijzen kunnen per jaar veranderen, het wordt ook door particulieren onderhouden. Neem voor de zekerheid contant geld mee (kan ook met euro) of haal je tickets vooraf online. Bij ons lag de pinautomaat eruit. En omdat het van particulieren is krijg je geen korting met de Swiss Travel Pass en krijg je met de Jungfrau Region Travel Card 1 CHF korting. Wel is het die 12 CHF echt meer dan waard.

Ooh en de openingstijden zijn ook wel handig. Van begin april tot begin november zijn de watervallen open van 9 AM tot 5 PM en in juli en augustus van 8.30 AM tot 6 PM. Let wel op dat de watervallen bij extreem weer of bij veel regen dicht zijn. Dit staat altijd aangegeven op de website.

Handige en praktische tips

De Trummelbach Falls zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers, kinderwagen, kinderen onder de 4 jaar en honden. De trappen zijn op vele plekken steil en vooral heel glad. Ook moet je op sommige stukken bukken.

Goede schoenen is een must. Wij hadden niet verwacht dat het zo glad en nat zou zijn. Alhoewel het met de vele regenwater natter was dan normaal is goede schoenen nog steeds aan te raden. Neem schoenen met iig een goede grip. Zo laat je slippers, sandalen en hakken maar gewoon thuis. Ik liep zelf op gympen en dat ging prima.

Bereid je er maar vast op voor dat je nat gaat worden. Ook op een zonnige dag is er veel nevel in de lucht en ook daar wordt je nat van. Laat een paraplu maar thuis, het werkt niet maar is ook zeer onhandig bij de smalle paden. Ik heb tot twee keer een paraplu in mijn gezicht gehad. In de zomer kan het ook koud zijn, vooral in de grotten en door het ijswater. Kleed je hier dan ook op, je kan altijd laagjes uitdoen als je het warm krijgt.

Er zijn verder geen wc’s aanwezig bij de watervallen, deze is wel te vinden bij het restaurant bij de parkeerplek.

Trummelbach Falls Jungfrau Region

FAQ

Hoe kom je bij de Trummelbach watervallen?

De watervallen liggen centraal en aan doorgaande weg. Zo kun je gemakkelijk met de auto de watervallen bereiken, ze liggen aan de hoofdweg en zijn niet te missen. Verder kun je de 141 bus nemen vanuit Lauterbrunnen die je binnen 15 minuten bij de watervallen brengt. Ook zijn de watervallen te bereiken met de fiets of te voet. Ga je te voet reken dan zeker op 50 minuten looptijd, het is een wandeling van 3.5 km over vlakke wegen.

Hoeveel tijd ben ik kwijt?

Je kunt voor de Trummelbach Falls ongeveer 1 a 2 uur rekenen. Dit hangt natuurlijk af van de drukte en of je met de lift gaat of lopend of 50/50. Wij waren ongeveer 1.5 uur binnen en gingen met de lift omhoog en met de trappen naar beneden.

Zijn de watervallen in de winter geopend?

Nee, de Trummelbach watervallen zijn niet in de winter geopend. Het is geopend van begin april tot ongeveer eind november.

Wandeling van Lauterbrunnen naar de Trummelbach Falls

Wil je een bezoek aan de Trummelbach Falls helemaal compleet maken, ga dan via een mooi wandelpad richting de watervallen vanuit Lauterbrunnen. Vanuit Lauterbrunnen kun je in zo’n 3.5 kilometer naar de watervallen lopen en je doet er ongeveer 50 minuten over. Het gaat over een goed bereikbaar pad met mooie uitzichten onderweg.

Zo kun je de wandeling er naar toe goed combineren met een bezoek aan de Staubbach watervallen, hier loop je ongeveer 10 minuten voor om en zijn gratis te bezoeken. Je kunt deze waterval bezoeken om via een trap omhoog klimmen waardoor je een stukje achter de watervallen loopt.

Trummelbach Falls Jungfrau Region

Trummelbach Falls zijn zeker de moeite waard

We waren echt nat tot aan onze bovenbenen maar hebben zeer genoten van de prachtige en vooral unieke watervallen. Het was op sommige plekken echt goed uitkijken want zoals ik al zei waren er extra watervallen maar dat bracht juist het stukje extra avontuur in het leven. Ook heb ik een paar keer een volle slag water in mijn gezicht gekregen, omdat de watervallen best veel water naar benden moesten brengen. Heerlijke verkoeling zullen we maar denken.

Overnachten in de buurt van de Trummelbach Falls

Er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden. Zo kun je een chalet huren bij Interhome of je kunt verblijven in een van de hotels in Lauterbrunnen of Grindelwald. Je zit dan erg centraal en heb meerdere uitvalspunten om de Jungfrau Region te ontdekken.

Heb jij de Trummelbach Falls al eens bezocht?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.