Wat is suppen

Suppen: alles wat je moet weten over Stand-Up Paddeling

Suppen, Watersport

Suppen is leuk, uitdagend en een goede workout maar wat is nou eigenlijk suppen. Je staat op een plank en je beweegt je zelf voort door te peddelen. Zelf sup ik al een geruime tijd en vind ik het echt ontzettend leuk en verslavend. In dit artikel geef ik tips, leg ik uit wat suppen precies is en welke spullen je het beste kunt kopen maar ook geef ik tips over de mooiste plekjes in Nederland om te suppen. Enjoy!

Wat is suppen

In Nederland kan je er bijna niet meer om heen maar voor sommige is het nog niet helemaal duidelijk dus hier een kleine uitleg. Wat is suppen? Nou suppen is eigenlijk een actieve maar tegelijkertijd ontspannende watersport. SUP staat voor Stand-Up Paddling en dat is ook wat je doet. Je staat op een board, soort van surfplank en beweegt je voort met peddelen. De watersport is in Hawaii ontstaan en de laatste jaren naar Europa komen overwaaien.

Wat is suppen

Een goede workout

Ik weet nog wel de eerste keer dat ik actief ging suppen en die dagen erna voelde ik wel mijn spieren. Tijdens het suppen gebruik je namelijk je hele lichaam en vooral je core en je armen. Deze gebieden voel je dan ook wel als je niet zo getraind hebt. Het is daarom ook belangrijk dat je je lichaam niet overbelast en niet zomaar mega lange afstanden gaat suppen. Bouw het op en voorkom blessures.

Wat is suppen

Voor de eerste keer op een supboard

Je bent hier waarschijnlijk omdat je meer wilt weten over wat suppen nou precies inhoudt. Ik krijg ook regelmatig de vraag of suppen niet moeilijk is en of je niet snel in het water valt. Dus…

Is suppen moeilijk?

De vraag die ik regelmatig krijg en mijn antwoord is eigenlijk altijd ‘nee’. Suppen is niet moeilijk maar het is wel even zoeken naar de goede balans. Ik weet nog de allereerste keer dat ik gelijk in het water lag omdat ik mijn balans niet goed had. Tevens niet erg want het was die dag 30 graden maar wist wel gelijk dat je daar rekening mee moest houden.

Balans houden is ook helemaal afhankelijk van je supboard want de meeste supboards voor beginners zijn vrij breed waardoor ze stabieler liggen op het water.

Moet ik les volgen om te kunnen suppen?

Nee, maar het is wel aan te raden. Je leert dan meerdere soorten technieken waardoor je dus minder snel blessures krijgt. Zo leerde ik hoe je sneller vooruit komt met wind tegen maar ook hoe je met een simpele handeling gemakkelijk 180 graden kunt draaien.

Zitten of staan?

Het is stand up paddeling officieel maar als jij wilt zitten (wat ik ook vaak doe) moet je dat zeker doen. Er is geen wet voor en zittend is vaak net iets gemakkelijker dan staan als je het voor de eerste keer doet. Ook is zitten vaak net iets relaxter dan staan. Het blijft immers toch een goede body workout.

Wat is suppen
Wat is suppen

Waar mag je suppen in Nederland

Gelukkig is Nederland een waterland en doen ze niet moeilijk als je ergens komt suppen. Natuurlijk moet je altijd alert blijven want soms kan het voorkomen dat je er niet mag suppen zoals in Den Bosch op de Binnendieze ivm rondvaartboten of in havens waar veel bootverkeer is. Vaak staat dit ook wel aangegeven met een verbodsbord. Als je twijfelt kan je dit altijd even navragen.

Wat is suppen

Mooiste plekken om te suppen in Nederland

Bijna overal waar water is kun je suppen en dus de keuze om te suppen op mooie plekken in Nederland is groot. Zelf vind ik de afwisseling van natuur en stedelijk erg leuk en daarom probeer ik dat ook zo vaak mogelijk te wisselen. Hieronder mijn top 3 van mooiste en leukste plekjes om te suppen in Nederland.

Het prachtige Nationaal Park de Biesbosch

Het Nationaal Park de Biesbosch is één van de mooiste natuurlijke plekjes in Nederland om te suppen als je je wilt omgeven met natuur. De variatie van natuur is enorm en omdat je met een sup best wendbaar bent kun je ook op veel plekjes komen waar normale boten niet kunnen komen.

Suppen in Den Bosch

Deze verdient ondanks je niet meer door de Binnendieze mag suppen een dikke nummer twee. Suppen door Den Bosch is echt waanzinnig. Je komt langs prachtige begroeiing, langs de buitenmuren van het centrum en wie weet als je ooit geluk hebt door de Binnendieze. Gelukkig is het zonder de Binnendieze ook zeker de moeite meer dan waard. 

Zonsondergang suppen in Rockanje

Suppen op zee in Nederland is niet altijd een makkie omdat er toch altijd wel wat golven staan. Wil je nou toch op zee suppen dan raad ik je aan op te gaan suppen in Rockanje en dan tijdens de zonsondergang. Dit was één van mijn mooiste supervaringen de afgelopen jaren.

Wat is suppen

Veilig het water op

Dat er in Nederland veel water is wil dan niet gelijk altijd zeggen dat je overal ook veilig kunt suppen. Veiligheid op het water begint immers bij jezelf en daarom is het ook goed om te kijken waar je vooraf gaat suppen en wat het voor rivier of meer is. Sommige kanalen zoals de waal hebben boten, vooral groten boten die flink wat kracht kunnen maken. Hiermee bedoel ik dat je gemakkelijk door de stroming richting een boot getrokken kan worden. Ga dan ook niet zomaar een groot kanaal op zonder te weten waar het veilig is.

Om verder veilig te kunnen suppen, kun je ook rekening houden met de volgende zaken:

  • Zorg dat je een veiligheidsband om je enkel hebt. Val je in het water dan drijft je supboard niet gelijk meters ver weg.
  • Houdt altijd het weer in de gaten. Suppen met onweer is gevaarlijk en je wilt ook niet in een storm of hagelbui belanden.
  • Zoals ik hierboven al benoemden ga niet op grote kanalen suppen want er zijn meer dan zat plekken die mooier zijn en veiliger. Blijf ook uit de buurt van grote schepen of plekken met extreem sterke stroming.
  • Gebruik goede materialen! Je hoeft niet de duurste spullen te hebben maar zorg dat je peddel hoogte goed op jouw lichaam is afgestemd.
  • Laat altijd iemand weten waar je gaat suppen als je alleen gaat.
  • Zorg ook dat je je altijd goed insmeert voor je het water op gaat. Op het water verbrand je je veel sneller en voordat je het weer heb je rode plekken. Niet zo fijn!
Wat is suppen

Een eigen supboard kopen

Suppen is hot in Nederland en dat zie je ook aan de verkoop van de supboards. Ze gaan als warme broodjes over de toonbank. Een board kun je al krijgen compleet vanaf 220 euro maar kunnen ook gemakkelijk in de duizend euro lopen.

Als je een supboard gaat kopen moet je altijd op een aantal dingen letten. De grootste vraag is natuurlijk wat is je doel? Hoe vaak wil je gaan suppen en wat wil je er mee gaan doen. Natuurlijk wil je gaan suppen maar wil je gewoon relax gaan peddelen op een meer bij je in de omgeving of wil je echt toers gaan maken? Elke supboard heeft zijn eigen specificaties en is belangrijk om daar naar te kijken.

Ze heb ik de 10 feet supboard van Decathlon. Dit supboard is iets meer gestroomlijnd waardoor deze beter over het water beweegt. Vaak is wel hoe meer feet hoe duurder het board. Ook zou ik zelf altijd kiezen voor een opblaasbaar supboard. Deze kan je dan opvouwen en gemakkelijk in de bijgeleverde tas meenemen.

Je kunt ook een supboard kopen via Bol.com. Ze hebben een ruim aanbod aan supboards en andere benodigdheden.

Wat is suppen

Niet vergeten tijdens het suppen

Er zijn wel een aantal dingen die handig zijn om mee te nemen tijdens het suppen. Zo raad ik je aan om een drybag mee te nemen zodat je daarin je spullen kunt doen die niet nat mogen worden. Vergeet ook niet droge kleding voor de zekerheid mee te nemen en een handdoek. Zonnebril of pet en zonnebrand stop je ook alvast maar in je tas. Je wilt niet met een zonnesteek thuiskomen naar een lekker dagje suppen.

Wat is suppen

Suppen is leuk!

Kijk uit want voordat je het weer heb je er een nieuwe verslaving bij. Gelukkig is het een gezonde verslaving ;). De komende weken ben ik ook wel veel op het water te vinden en per juli 2020 ook met mijn eigen supboard. Ik heb er zin in om deze watersport nog meer te ontdekken. Wie weet zien we elkaar binnenkort op het water.

Wist jij al wat suppen was en zou je het wel eens willen proberen? 

Disclaimer: In dit artikel vind je affiliatelinks. Als jij een aankoopt doet via een link, dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - Februari

Texel (Nederland) - Mei

Schotland - Juni

Ardennen (België) - September

Spanje - September

India - Oktober

2020

Gelderland (Nederland) - Mei

Ardennen (België) - Juni & juli

Gelderland & Giethoorn - Juli

Waddeneilanden - Augustus

Denemarken - September

Griekenland - Oktober

Luxemburg - Oktober & november

Terschellingen (Nederland) - wordt verschoven naar 2021

Dolomieten & Slovenie - wordt verschoven naar 2021

..

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.