Iedere maandag besteed ik aandacht aan een foto die voor mij speciaal is. Het kan een foto van een sprekend portret zijn of van een baby olifantje die ik in het wild heb zien lopen. Maar het kan ook een foto zijn waar ik iets op heb bereikt of waar ik iets nieuws ontdekte. Ik vertel in deze rubriek het verhaal in en achter de foto…

We stappen de truck in, wij zijn kapot, we kunnen niet meer. Ik wilde eigenlijk dolgraag mee met de Plan International auto om bij een project foto’s te kunnen maken. Helaas pindakaas was er maar plek voor 1 fotografe. Natuurlijk was ik heel blij voor haar, maar beetje balen deed ik wel.

Wat doe ik dan daarna, je probeert er het beste van te maken. We rijden door de Zambiaanse landschappen en ik schiet onderweg, hangend uit de truck foto’s. Ik schiet de mooiste plaatjes – ook al zeg ik het zelf. Mijn baalmoment verdween en een glimlach nam zijn plaats in.

Politie controles

Na ongeveer 1.5 uur rijden (we volgde de overgebleven fietsers) kwamen we aan in een klein dorpje. Wat verderop zagen we meerdere auto’s wachten – soort van mini file. We bleven wachten en wachten en ik besloot verder te gaan met het fotograferen. Er was zoveel moois te zien.

Mijn fotografie hart maakte een sprongetje toen ik de eerste foto op die plek maakte, totdat mijn hart een ander soort sprongetje maakte. In eens, uit het niets stond er een politie man voor mijn raam, en maakte goed duidelijk dat ik mijn camera (heel snel) moest weg doen. Zo 123 snapte ik het niet gelijk, waarom? Maar toen hoorde ik van een mede fietser dat het streng verboden is om foto’s te maken bij een politie controle (wat het dus bleek te zijn) schrok ik behoorlijk. Zo snel als ik kon borg ik mijn camera op, ging ik terug zitten op mijn plaats en hoopte dat het zou blijven bij deze waarschuwing.

Geluk bij een ongeluk

Net zoals ik hadden de andere het ook niet in de gaten. We bespraken waar het aan zou kunnen liggen maar niemand wist het echt. Wat we wel te weten waren gekomen is dat ik veel geluk heb gehad en dat het streng verboden is. Normaal nemen ze gerust je camera in beslag of moet je al je foto’s die op dat moment op je camera staan verwijderen. Ik had even een paniek momentje want het zou nog goed mogelijk kunnen zijn dat ik dat moest doen. Al die mooie foto’s die ik had gemaakt, weg foetsie of nog erger – mijn baby, mijn alles in moeten leveren.

Ik denk dat ik echt geluk heb gehad want er gebeurde niks. Misschien hebben ze mij voor niets bang gemaakt maar toen ik op vliegveld van Zambia was kreeg ik ook te horen dat daar fotografie streng verboden was. Dus er zal zeker een kern van waarheid inzitten. Zelf weet ik door het vele reizen dat je nooit foto’s moet maken van politie (ongevraagd) en dat zal ik zeker ook nooit zomaar doen. Maar dit had ik niet zien aankomen. En ik wist niet dat er politie zou zijn.

Een geluk bij een ongeluk want deze foto is de enige foto die ik op die plek heb kunnen maken. Zelf ben ik erg blij mee want dit geeft weer een mooie stukje Afrika weer. Ook het verschil tussen arm en rijk is hier goed te zien. Wat zou ik toch flink gebaald hebben als ik deze foto moest verwijderen. Volgende keer iets beter opletten…

Foutje gezien? Meld het.

story in the picture, elke week een verhaal, politie controle, politie in zambia, controle in zambia,