De Samaria Kloof is met zijn 16 km één van de langste kloven van Europa en smalste te wereld. Deze kloof is ontstaan door een rivier die zich een weg heeft gebaand tussen de hoge rosten. In de winter is dit dan ook een woeste rivier.

Flinke afdaling en losse stenen

Als redelijk sportieve dame leek het mij toentertijd geen slecht idee om deze prachtige hike te gaan doen. Wat ik niet van te voren had bedacht was dat je eerst een flinke afdaling voor je kiezen krijgt. Met als extra cadeautje: heel veel lossen stenen. Gelukkig had ik goede sport schoenen aan met een dikke zool.

img_9354

naamloos-1

De tocht begint in Xyloskalo. Je daalt honderden meters naar beneden langs een steile trap en later een zigzag weg met veel losse stenen. Elke stap die je zet moet je bewust zetten. Genieten van de omgeving gaat niet samen met het lopen. Momenten pakken moet je doen, even stil staan en genieten. Want voordat je het weet glij je weg en lig je op je kont. Sommige hielden zelfs elkaars hand vast.

img_9388

Minder stijl en prachtig uitzicht

Na een steile afdaling kom je de kapel van Agios Nikolaos tegen. Nadat je dit hebt bereikt word het allemaal wat minder steil. De uitzichten blijven onwijs prachtig. Door het heldere weer kan je best ver weg kijken.

img_9376

samaria kloof, samaria gorge, samaria kloof kreta, kreta, griekenland, kloof, hiken, hike, smalte kloof te wereld, wandelen door de samaria kloof, ehbo ezel, zware hike,

Oude dorpjes op de Samaria Kloof

Onderweg kom je verschillende oude dorpjes tegen. Ook zo het oude en verlaten dorp Samaria. De bewoners moesten dit dorpje in 1962 verplicht verlaten omdat de Samaria Kloof officieel een nationaal park werd en er dus geen mensen meer mochten wonen. In de dorpjes waren wat faciliteiten maar echt heel basis.  Verder komt je nog een aantal vervallen huizen tegen.

img_9613

img_9626

Vers water uit de bergen

Nog nooit heb ik  zo lekker en fris water op. Op verschillende punten door de kloof  kan je vers water, wat stroomt uit de bergen drinken. Ik heb verschillende keren mijn flesjes water daar gevuld. Er is een drinkbron die je na ongeveer 1 uur hiken bereikt en heet “klein water”. Let wel op: ongeacht of er water bronnen zijn zorgt zelf ook voor genoeg drinkwater.

img_9556

Steeds smallere rotsformaties

Hoe verder je de kloof in gaat hoe smaller maar ook spectaculairder de wanden van de kloof worden. Sommige rijken tot wel een halve kilometer hoog en slechts 3 meter van elkaar af. Dit punt is dan ook wel het meest gave punt van heel de hike, tevens ook de afsluiting (zie foto rechtsonder).

naamloos-4

06

De EHBO ezels

Je leest het goed! Breek je bijvoorbeeld je voet en ben je middenin de kloof, dan is er geen ambulance die je komt redden maar een ezel. Doordat de kloof moeilijk te bereiken is hebben ze één helikopter platform waar je dan naar toe gebracht kan worden door de ezel. Ook draagt de ezel een heuse EHBO kit bij ongevallen de eerste hulp te kunnen bieden.

Wel vond ik de ezels zwaar beladen. Als dierenvriend deed mijn hart wel even pijn. De ezels werken hard en maken lange dagen. Ezels worden wel alleen gebruikt voor noodgevallen, als het gaat om mensen vervoeren.

img_9618

Handig om te weten over de Samaria Kloof

 • De kloof is behoorlijk zwaar. Heb je een redelijke conditie dan is het te doen. Ik als redelijk sportief persoon had de volgende dag flinke spierpijn. Heb je last van astma, blessures of andere zaken, raad ik het af om te doen.
 • Neem drinken mee. Ook al is er onderweg genoeg gelegenheid om water te tappen uit de bergen. Je weet nooit wat je tegen komt en er is onderweg niks te verkrijgen. Drink alleen geen water uit de rivier, alleen wat uit de aangegeven drinkpunten komt!
 • Neem daarom ook je eigen eten mee.
 • Doe goede stevige schoenen aan. De kiezels zijn irritant en schuiven makkelijk.
 • Neem zonnebrand crème mee en smeer je goed in.
 • Het lopen van de kloof varieert van 3 tot 8 uur. Ligt er eraan wat je conditie en hoe de kloof kwa ondergrond is.
 • Bij zware regenval is de kloof gesloten i.v.m. vallende gesteente en onbegaanbare gedeeltes.

07

Openingstijden en kosten Samaria Kloof

De Samaria kloof is van ongeveer april/mei tot september/oktober geopend. Dit is ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Want in de winter is de bedding een rivier. De openingstijden zijn van 6 uur in de ochtend tot 3 uur in de middag.

De kosten voor de ingang zijn €5,- maar ik heb toen de kloof gelopen via een excursie die ik geboekt heb bij het hotel waar ik verbleef.

05

Wat is er streng verboden om te doen

 • Overnachten en kamperen. Bij de entree krijg je een kaartje en deze moet je goed bewaren. Want ze willen zeker zijn dat er niemand achter blijft in de kloof.
 • Het beschadigen van planten, nesten, borden, momenten, culture elementen etc.
 • Je mag niet vissen. In het hoog seizoen is dat ook bijna niet mogelijk.
 • Tevens ook niet jagen.
 • Vuur maken en roken is zelfs gevaarlijk omdat het daar in de zomer best droog is.

Wat mag je niet doen

 • Harde geluiden maken. Denk bij aan luid zingen, gillen, schreeuwen, radio’s aanzetten etc.
 • Dieren meenemen in het park. Dus honden zijn niet toegestaan (wel heb ik gehoord als ze de gehele wandeling zijn aangelijnd dat het wel mag, maar dit is van horen zeggen).
 • Afval weggooien. Bewaar dit goed en gooi het weg als je uit het park bent in een van de afvalbakken.
 • Stenen gooien omdat dit gevaarlijk kan zijn.

08

TIP: het wordt geadviseerd om vroeg te beginnen. Dit i.v.m. hitte en drukte. Als je met een excursie gaat vertrek je rond een uurtje of 6 in de ochtend en ben je begin middag klaar.

Hiken Samaria Kloof: wat vond ik er van

Geweldig! Echt het was zwaar, mijn benen vonden mij de volgende dag niet meer zo lief. Door de prachtige uitzichten, de meters hoge rotswanden en het heerlijke verse water nam ik de spierpijn voor lief.

Deze tocht is voor mij nu ongeveer 7 jaar geleden. Het één en ander kan natuurlijk veranderd zijn maar mijn beleving zal het zelfde blijven. Het is het meer dan waard om de party drukte te verlaten voor de Samaria Kloof.

Wat meer te doen op Kreta

 

Heb jij wel eens de Samaria Kloof gelopen of een andere kloof?

img_9429

naamloos-2

img_9378