De mooiste heidewandelingen in Noord Brabant

Nederland, Wandelen, Wandelen in Nederland

Niets is mooier dan een wandeling dwars de paarse heides. Gelukkig staat Nederland er vol mee. Ook dit jaar weer staan de heide al in volle bloei. Het is dus tijd om je wandelschoenen aan te trekken en erop uit te gaan. In dit artikel geef ik je de 5 mooiste heidewandelingen in Noord-Brabant.

Drunense Duinen

De Drunense Duinen ligt in hartje Noord Brabant en is één van de mooiste gebieden in deze provincie. Beide dat de Drunense Duinen de “kleine sahara” genoemd word is dit ook een prachtig gebied tijdens de bloei van de heide. Kilometers aan heide staat hier bijna elkaar jaar in bloei. Het is genieten hier! Je kan hier op verschillende manieren de omgeving verkennen. Stap op de fiets en leg kilometers af door bos en heide. Wil je iets dichterbij de natuur zijn, trek dan je wandelschoenen aan en loop over kleine paden door de heide heen. Ga natuurlijk niet op de heide staan of er door heen als er geen pad loopt.

Lees hier uitgebreid over wandelen in Drunense Duinen en alle informatie die je nodig hebt.

Heide wandelingen Noord Brabant

De Cartierheide

De naam zegt het al, dit gebied is een uitgestrekt gebied met veel heide en die heide staat dus bijna elk jaar in bloei. Het is een groot gebied dat ruimte geeft aan meerdere mooie wandelroutes. Zelf heb ik in de wintermaanden twee keer de paarse route gelopen. Een route van ongeveer 7 kilometer die je naar het centrum van de heide brengt. Niet verkeerd als je een mooie wandeling wilt maken tussen de bloeiende heide.

Lees ook: hier meer over wandelen op de Cartierheide

Heide wandelingen Noord Brabant

Mastbos Breda

Deze plek kan ik natuurlijk niet vergeten in dit lijstje. Het Mastbos is sowieso al een prachtige plek om een mooie wandeling te maken maar tijdens de heide bloei nog een stuk mooier. Omdat deze plek eigenlijk dus praktisch mijn achtertuin is, ben ik hier vaak te vinden. Je hebt hier twee plekken waar je volop kunt genieten van de paarse heide. De beste heide vind je op de Galderse Heide. Hier staat momenteel de heide het beste in bloei.

Lees ook: Wandel hier de prachtige Natuurbelevingsroute door het Mastbos.

Strijkbeekse Heide

Wil je echt door een paarse deken van paarse heide lopen? Maak dan een wandeling over de Strijbeekse heide. Dit prachtige gebied leent zich uit voor meerdere langere wandelingen. Wil je een korte wandeling door alleen de heide maken? Dan kan dit ook. Vanaf de parkeerplek loop je zo de heide op. Ook zijn er in dit gebied niet al te veel mensen. Fijn als je even de rust wilt opzoeken.

Lees ook: Wandel de Smokkelroute vol geschiedenis door de Strijbeekse Heide.

Heide wandelingen Noord Brabant

Grenspark Kalmthoutse Heide

Deels in Nederland en deels in België: de Kalmthoutse Heide. Dit prachtige gebied bestaat uit meerdere grotere vlakte vol heide. Je kan hier uren ronddwalen zonder op de zelfde plek te recht te komen. Het park brengt je dus door twee landen heen maar eerlijk gezegd merk je daar natuurlijk niks van. Je vind er in de park ook bijzondere vogelsoorten. Extra leuk om hier de vogelsoorten met je camera of verrekijker te spotten.

Lees hier welke wandeling op de Kalmthoutse Heide met je hond kunt maken.

Heide wandeling Noord Brabant

Heide wandelingen Noord Brabant

Natuurlijk zijn er nog vele andere plekken in Noord Brabant waar je prachtige heidewandelingen kunt lopen. Ook in de rest van de Nederland zijn er gebieden, zoals de Postbank waar je kilometers ver weg kunt kijken over alleen maar paarse heide.

Geniet zolang je kunt want heide staat altijd maar even in bloei. Van ongeveer half augustus tot half september. Dit kan natuurlijk eerder beginnen maar ook later.  Ook kan er helemaal geen heide zijn zoals in 2018, waarbij alles dor en bruin was. Geniet er vooral nu, nu het er nog is.

Welke heide wandelingen in Noord Brabant horen er in het bovenstaande lijstje nog bij?

Meer wandelroutes in Nederland

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

Goedkope Vliegtickets JANUARI

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - Februari

Texel (Nederland) - Mei

Schotland - Juni

Ardennen (België) - September

Spanje - September

India - Oktober

2020

Schiermonikoog (Nederland) - April

Barcelona - April

Dolomieten & Slovenie - Mei

Denemarken - September

Schotland

 

Essentials voor backpackers

Wandelgidsen Nederland

GA GOED VOORBEREID OP PAD

Logeren & wandelen in natuurgebieden

Logeren en Wandelen in Nederland

Korte wandelvakanties in Nederland

Korte wandelvakanties in Nederland

Wandelingen in Nederland | Rother

Wandelingen in Nederland

Groenste wandelingen in de randstad

De groenste wandelingen in de Randstad

Wandelen op de rand van bos en boerenland

Wandelen op de rand van bos en boerenland

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

2 Reacties

 1. Lydia

  De Buisse heide bij Achtmaal hoort hier zeker bij. Er zijn mooie wandelroutes en 4 koepels langs de routes. Een paar vennen en ook plekken waar je evt. wat kunt eten. Huize Wallsteyn en de Angorahoeve, het atelelier van Henriëtte Roland Holst zijn hier ook. Langs de route zijn de gedichten van Henriëtte geplaatst

  Antwoord
  • stripeaway

   Dat klinkt ook een fijne wandeling. Vooral omdat ik jarenlang in Zundert heb gewoond en niet van deze wandeling afweet. Dankjewel voor het delen 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.