10 prachtige fietsroutes

in Nederland

Nederland

Fietsen, Outdoor

Zelf aantal gefietst

10 prachtige routes

Fietsland Nederland, dat is het zeker. Er is geen land op de wereld waar je zoveel mensen voor hun plezier ziet fietsen. Op een zonnige dag trekken de vele fietsers erop uit. Nederland ontdekken vanaf twee wielen. Met de haren in de wind. Van een rustige fietser tot aan een stoere mountainbiker. De keuze is ook groot en soms moeilijk kiezen waar nou precies te gaan fietsen. Daarom heb ik een lijstje samengesteld met 10 prachtige fietsroutes in Nederland die je zeker niet mag missen. 

Fiets een rondje Texel

Tot 200 kilometer aan fietspaden 

We beginnen gelijk met één van mijn favoriete eilanden: Texel. Het grootste eiland van de waddeneilanden en heeft ruim 140 kilometer aan fietsroutes. Niet gek dat Texel ook wel het fietseiland van Nederland word genoemd. Ontdek de ongerepte natuur en fiets langs bos, duin en strand. Stop onderweg bij een van de fijne strandtentjes om van een heerlijke lunch te genieten. Wil je gewoon fietsen en zien waar je uit komt of wil je een specifieke route rijden? Texel heeft het! Voor jong en voor oud.

Het Pieterpad – fietserspad 

492 kilometer

Bijna iedereen kent het Pieterpad wel. De langeafstandwandeling die je als fanatiek wandelaar gelopen moet hebben. Fietsers kunnen nu een gat in de lucht springen want de Pieterpad is nu ook per fiets af te leggen. In één week tijd kun je deze route fietsen. Er zijn onderweg genoeg mogelijkheden om te overnachten. Je fiets trouwens van noord naar zuid Nederland (of zuid naar noord, maar net hoe je het wilt) en je komt door vele prachtige provincies. 

Kleurrijke bloembollen fietsroute

20 kilometer

Helaas is dit wel seizoensgebonden maar het is er eentje voor op jouw fiets bucket list. In het voorjaar kleurt deze streek helemaal op. De kleuren van de regenboog zijn nu niet alleen te zien met regen en zon maar nu ook meerdere weken in de lente. De route is goed is voor een dagje weg waarbij je genoeg kleur te zien krijgt. De fietsroute die ik heb uitgestippeld is ongeveer 20 kilometer. Wil je meer kilometers maken, dan kan dit natuurlijk ook. Het bollengebied is groot genoeg.

Lees ook: Ontdek hier de 20 kilometer lange fietsroute door de bollenstreek.

Fietsroute door de Utrechtse Heuvelrug

200 kilometer aan fietspaden

Een fietsroute door één van Nederlands mooiste nationale parken: de Utrechtse Heuvelrug. In dit nationale park kan je het zo gek niet bedenken. Je kan een simpele route van 20 kilometer fietsen maar je kunt er ook een 0 achter plakken en 200 kilometer op één dag fietsen (of twee). Dit kun je combineren met offroad zoals mountainbiketrails. Als je daarvoor de geschikte fiets hebt natuurlijk. Gelukkig is de Utrechtse Heuvelrug in elk seizoen mooi maar wil je echt genieten? Ga dan in september en oktober en geniet van de prachtige heide die in bloei staat.

Rondje IJsselmeer

300 kilometer

Bij vele is het rondje IJsselmeer er eentje voor op de bucket list. Een ronde van 300 kilometer die je langs mooie plekjes brengt. Een van de uitdagingen is de afsluitdijk omdat je de wind vol van voren kunt hebben. Vele rijden deze route in 2 a 3 dagen en overnachten in een van de overnachting locatie op de route. Houd er wel rekening mee dan de afsluitdijk momenteel gesloten is voor fietsers (vanaf 2019, voor 3 jaar). Je kunt wel met een bus speciale bus over om zo toch je fietstocht voort te zetten. 

Fietsroute Alblasserwaard – Kinderdijk

40 kilometer

Kinderdijk staat bekend om zijn molens maar buiten de molens kun je er ook fietsen door de prachtige polders. Natuurlijk moet je kinderdijk ook bezoeken als je de molens nog nooit hebt gezien. Hoort er wel een beetje bij toch als je in Nederland woont. Wist je dat deze plek ook op de Werelderfgoedlijst staat? Stop onderweg ook in één van de dorpjes en geniet van een heerlijke lunch. Het is een fietsbezoek meer dan waard. 

Lees ook: Waarom je Kinderdijk moet bezoeken en waarom deze plek terecht op de Werelderfgoedlijst staat. 

Dorpenroute door Laag Holland

Fietsen langs een van de leukste dorpjes van Noord-Holland? Dat kun je in de regio Laag Holland doen. Wat dacht je van een fietsroute die door Volendam, Marken, Broek in Waterland, Monnickendam, Katwoude en Edam gaat. Door knusse oude dorpjes. Het aantal kilometer kun je zelf bepalen maar de regio laat je zeker een kilometer of 40 fietsen. Heerlijk op een zomerse dag. Sluit je fietsroute af in Marken en geniet van een prachtige zonsondergang aan de haven.

Lees ook: Op een speciale manier de route rijden? Huur een e-fatbike en rij zonder teveel moeite deze prachtige route.

Kastelenroute Valkenburg 

20 kilometer

Met maar 20 kilometer is dit geen lange fietsroute maar wel eentje die wat van je vraagt. Deze fietsroute brengt je door het heuvelachtige Zuid-Limburg. Een sportieve uitdaging waarbij je veel heuvel maar overwinnen. Tijdens deze prachtige intensieve fietstocht kom je langs kastelen en andere prachtige gebouwen. Stop onderweg ook even bij de kasteelruïne in Valkenburg en geniet van het uitzicht over diverse uitzichtpunten. 

Fiets de Noordzeeroute

330 kilometer

Officieel is deze route veel langer en loopt de route verder door Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Schotland en England. Met zo’n ruim 6000 kilometer kom je langs de mooiste plekjes. Als je nou niet die 6000 kilometer wilt fietsen kun je het ook gewoon houden bij ons kikkerlandjes. Dit deel van de Noordzeeroute is 330 kilometer. Handig onder te verdelen in etappes en onderweg op een toffe plek te slapen.

Nederlandse Kustroute

570 kilometer

De Nederlandse Kustroute is één van de meeste gefietste fietsroutes van ons kikkerlandje. Waar de Noordzeeroute stop gaat de Kustroute door. Je fiets van Zeeland naar de kop van Noord-Holland door to aan Friesland en Groningen. De Kustroute kun je dus mooi onderverdelen in een paar etappes. Veel van de tijd fiets je ook echt langs de kust en door duinen. 

Fietselfstedentocht

235 kilometer

Dat de elfstedentocht nog voor gaat komen is maar onzeker (iets met zachte winters). Wat je welt kunt doen is het volgende. Je pakt de fiets en je ontdekt zelf deze route op twee wielen i.p.v. van schaatsen. Elk jaar vind er in het noorden van het land de Fietselfstedentocht plaats. Je fiets dan op één dag 235 kilometer en je haalt onderweg je stempels bij verschillende posten in leuke dorpjes. Het is een pittige tocht maar wel zeker eentje die thuis hoort in het rijtje mooie fietsroutes. Is misschien ook meer een uitdaging maar waarom ook niet, die horen ook bij het leven toch 😉

Waalhaven-Heijplaatroute in Zuid-Holland

15 kilometer

Een wat korte fietsroute dus al die lange afstanden. Deze fietsroute ligt in Zuid-Holland. De Waalhaven en Heijplaat zijn twee prachtige stukken Rotterdam. Je fiets langs de oude haven. Onderweg leer je alles over de Waalhaven, wat ooit in de vorige eeuw de grootste havenbassin ter wereld was. 

Fietsen in Nederland

Fietsen in Nederland is een makkie. Je hebt weinig heuvels of bergen en je de fietspadden zijn erg duidelijk en goed aangelegd. Waar ik soms wel eens last van heb en minder leuk vind, is toch wel de stevige wind die er vaak kan staan. Dit is natuurlijk ook een uitdaging maar je wilt soms ook wel eens genieten zonder je helemaal in het zweet te werken.

Tijdens mijn weekend in Laag Holland in april 2019 fietste ik voor het eerst een langere fietsroute op een e-bike. Ik kan je vertellen, dit is fantastisch. Je hoeft veel minder moeite te doen en je komt lekker goed vooruit. Begrijp mij niet verkeerd want juist die inspanning vind ik soms erg fijn maar soms ook niet.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel elektrische fietsen en e-bikes te koop waaruit je kunt kiezen. Voor iedereen zit er wel iets tussen dat past. Zelf huur ik binnenkort weer een elektrische fiets om zo op een andere manier te kunnen genieten van de omgeving.

Fietsland Nederland weetjes

Fietsen in Nederland is leuk en bijna iedereen groeit ermee op. De één vind het leuk en de andere stapt er alleen op als het moet. Maar als je bedenkt dat er in Nederland ruim 18 miljoen fietsen zijn, dat betekend dat 84% van de Nederlanders één of meer fietsen in zijn bezit heeft. Dat zijn er veel he. Maar op dit artikel nog leuke af te sluiten, hier onder nog een aantal andere toffe weetjes:

 • Nederland scoort als beste fietsland binnen Europa. Niet gek natuurlijk als je goed rondkijkt zie je altijd wel iemand fietsen.
 • Wist u dat 52% van de Nederlandse bevolking regelmatig een recreatieve fietstocht maakt van minimaal 1 uur?
 • Je binnen een half uur fietsen één Hollandse kroket verbrand hebt. Dit wel als je 20 km/u fietst en geen elektrische fiets hebt natuurlijk. 
 • Je in de stad gemiddeld 5% sneller bent op bestemming dan een automobilist. Loont dus om de fiets te pakken. Het is gezonder voor je zelf en het milieu. Twee vliegen in één klap. Hoppa.
 • Nog eentje dan: Wist je dat Nederland zo’n 35.000 kilometer aan fietspaden heeft. Uit gefietst ben je dus nog langs niet. 

Nog meer prachtige routes in Nederland

Ben niet bang want dit zijn niet de enige fietsroutes in Nederland die mooi zijn. Nederland heeft tal van fietsroutes die zeer de moeite waard zijn. Je kunt dus nog jaren vooruit voordat je pas alle fietsroutes ontdekt hebt. Natuurlijk ga ik verder op zoek naar nog meer toffe prachtige fietsroutes en zal ik deze weer met jullie delen.

 

Welke fietsroute hoort er volgens jouw echt thuis in dit rijtje? Ben jij team fietsen of team wandelen? Laat het mij weten in de reacties.

Nog meer fietsavonturen

De mooiste fietsroutes in Nederland

10 prachtige fietsroutes in Nederland Nederland Fietsen, Outdoor Zelf aantal gefietst 10 prachtige routes Fietsland Nederland, dat is het zeker. Er is geen land op de wereld waar je zoveel mensen voor hun plezier ziet fietsen. Op een zonnige dag trekken de vele...

Zo plan je jouw eerste échte fietsvakantie

Fietsen door de prachtige bossen op de Veluwe, de bergen in Italië trotseren of een rondje Europa? Het maakt eigenlijk niet zo veel uit waar je gaat fietsen, de voorbereidingen blijven het zelfde. In dit artikel staan een aantal handige tips, met o.a. een paklijst met...

De mooiste fietsroutes in België op een rijtje

België is een populair fietsland onder de Nederlanders. Velen hebben Nederland wel gezien en gaan er op uit bij de buren. Fietsroutes in België zijn er genoeg. In dit artikel geef ik tips voor de mooiste fietsroutes van België. België fietsland? Niet dat je het gelijk...

Met de e-fatbike naar Marken

Op een retro E-fatbike  naar Marken Marken, Nederland Outdoor, Belevenis Persoonlijk getest Vanaf 16 euro  We trappen maar eigenlijk ook weer niet. Van zelf worden vooruit geschoten want elke keer als je een keer vooruit trapt dan schiet je met enkele kilometers de...

Wereld Fiets Dag | van hekel tot passie

Daar sta je dan of beter gezegd zit je dan, op de bank met je laptop op je schoot. Je bedenkt je dat je hart 2 jaar geleden niet sneller ging kloppen als je dacht aan fietsen. Het enige wat fietsen voor gevoel losmaakte was letterlijk de haat aan fietsen. Bizar...want...

Cycle for Plan | Trainen Trainen en nog is trainen

Omdat het al even is geleden blik ik in deze post terug op de afgelopen periode. Van trainen tot het werven van sponseringen. Helaas wilt het geld binnen halen nog niet zo lukken maar gelukkig staan er genoeg leuke dingen in de planning waarmee dat hopelijk wel gaat...

Bucket List | Fietsen en mountainbiken over de wereld

Fietsen en mountainbiken is sinds 2 jaar echt een sport wat past bij mij als persoon. Nooit, echt nooit vond ik dit leuk. Ik had er zelfs een hekel aan. Als ik 1 kilometer moest fietsen, ging ik het liefs gewoon met de auto. Erg he? Maar sinds maar reis door Zambia...

Fietsen in de bollenstreek | Met een 20 kilometer lange fietsroute

De akkers toveren om in een prachtig kleurenspel. De zonnestralen weten hun weg te vinden tussen de wolken. De fietsen worden uit de schuur gehaald. Menig mens trekt er nu op uit. Zo ook ik! Samen met mijn moeder huurde ik twee fietsen en trokken we door de kleurrijke...

7 Reacties

 1. Ann -reisblog wANNderful

  Fijne tips! Ben net terug van de Hoge Veluwe. Zalige routes ook daar! En de Liberation Route in de omgeving van Arnhem.

  Antwoord
  • stripeaway

   Veluwe is ook erg mooi op te fietsen 🙂 moet snel weer is gaan.

   Antwoord
 2. Maaike

  Heel tof! Die Pieterspad lijkt me wel wat of helemaal langs de kust!

  Antwoord
  • stripeaway

   Pieterpad en die kust staan hier ook hoog op mijn lijstje. 🙂

   Antwoord
 3. Aniek

  De Utrechtse Heuvelrug is inderdaad prachtig. Ik fiets er vaak 😉 Ook de mts-routes trouwens. Ik moet binnenkort maar weer eens Zeist-Austerlitz gaan fietsen.

  Antwoord
 4. Linda

  Ik wil heel graag de bollenstreek route eens fietsen, lijkt me prachtig. Op Texel vond ik fietsen ook geweldig. Wij deden ook eens een leuke fietsroute rondom Giethoorn, aanrader!

  Antwoord
 5. Denise

  Ik heb in mijn hele leven al heeeeeel veel gefietst in Nederland, maar hier nog niet alles van gedaan. Meestal fiets ik uit noodzaak, maar met mooi weer kun je in Nederland inderdaad prachtige routes fietsen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.