Suppen in Nijmegen

MAS – Museum aan het Stroom met een 360° panorama dak

Antwerpen, België

Een uitje naar Antwerpen is niet compleet zonder een bezoek aan het MAS,  het Museum aan het Stroom. Het MAS is niet alleen de bezoeken om het museum maar ook om de prachtige architectuur en het geweldige uitzicht.

Een tijdje geleden op een regenachtige dag brachten we een bezoek aan Antwerpen. We besloten plekken te bezoeken die goed waren voor zulke dagen. Toch wilde ik ook een plek bezoeken waar we toch een beetje konden genieten van het uitzicht over Antwerpen. De MAS is daarvoor een perfect plek. Je hebt overdekt veel dingen die je betaald kunt bezoeken maar wil je alleen het dakterras bezoeken dan is dat gratis.

Geschiedenis MAS museum

Rond e 16e eeuw werd dit gebied rond de MAS speciaal ontwikkel voor alle havenactiviteiten met drie vlieten. In het midden stond het Hanzehuis. Gebouwd in 1564 maar helaas is dit afgebrand in 1893. In begin 19e eeuw lied Napoleon Bonaparte hier twee dokken aanleggen. Daarna breidde de haven zich meer en meer uit. Op de dag van vandaag is de haven in het noorden te vinden. Eind 20e eeuw waren de eerste dokken dus ook verlaten.

De museums in de MAS

Het MAS is eigenlijk een grote  verzameling van verschillende museums. Dus eigenlijk een verzameling van verzamelingen. Er waren eind 20e eeuw vier soorten musea dit het niet meer zo goed deden. De voldeden niet meer aan de museumstandaarden. Het Vleeshuis, het Scheepsvaartmuseum, het Volkskundemuseum en het Etnografisch museum, deze vier besloten om de collecties samen te brengen. Zo is de MAS, het nieuwe museum ontstaan. In totaal heeft de MAS ongeveer 470.000 objecten. Let wel op dat er maar een klein deel wordt getoond. Ook heeft het museum een wisseling van exposities en andere tentoonstellingen. Ook heeft elke verdieping een thema.

Via deze kalender kan je ook gericht kijken wel exposities of tentoonstellingen er zijn.

De MAS verzamelt de sporen van Antwerpen die al jaren voor ontmoeting en uitwisseling zorgen. Omdat het al eeuwen voordoet verzamelt de MAS deze sporen en vertellen er (nieuwe) verhalen mee. Het gaat over de stad maar ook over de stroom en de haven. Je duikt letterlijk even terug in de geschiedenis.

10 verdiepingen hoog

Vanaf de buitenkant lijkt het niet zo hoog maar het is toch echt 10 verdiepingen. Het is apart ingericht waardoor de weg naar boven elke keer een verassing is. Ook hebben de verschillende verdiepingen een prachtig uitzicht waardoor je elke keer weer anders Antwerpen ziet.

Reusachtige Dead Skull mozaïek

Onderweg kan je vanaf verschillende verdiepingen het reusachtige Tuyamans-mozaik zien. Als je erop staat, dan zie je er vrij weinig van, je moet ook echt de hoogte in om het grote kunstwerk te kunnen zien. Maar liefs 1600 m² groot is het werk Tuymans. Het verwijst naar het gelijknamige schilderij uit 2002. Met Dead Skull willen ze het heden en verleden samenbrengen, net zoals het MAS het doet.

Dit gigantische stuk telt maar liefs 96.569 stenen in 11 verschillende kleuren. Deze stenen komen uit elle uit alle hoeken van de wereld. Dat maakt het gelijk heel bijzonder. In 2009 tijdens de vrieskou werden de eerste stenen gelegd en in de zomer van 2010 werd de laatste steen gelegd.

Vanaf de 5de verdieping is Dead Skull het beste te zien.

360° panorama dak

Een van de mooiste dingen (vind ik) die je kunt doen op de MAS is het panorama dak. Het is even een rit naar boven maar als je er eenmaal bent ontplooit Antwerpen. Door verschillende kijkgaten kan je genieten van het prachtige uitzicht over Antwerpen. Zelfs bij slecht weer is het nog mooi. Zie onderstaande foto’s maar.

Ontdekt de ondergrondse geheimen van Antwerpen. Bezoek de Ruinen.

Handige informatie over de MAS

De MAS in Antwerpen is gemakkelijk en gratis te bezoeken. Wel betaal je apart voor de exposities en tentoonstellingen. Verder is het raadzaam om met het openbaar vervoer te komen. Alles rondom de MAS is betaald parkeren en de kosten zijn hoog. Wil je die voor lief dan kan je erg dichtbij in een garage parkeren.

Verder heeft de MAS roltrappen om boven te raken. Alleen het laatste deel naar het dak is met de trap. Dit zijn twee trappen.

Het stukje rondom de MAS er ook erg leuk om te ontdekken. Binnen 15 minuten lopen ben je ook in het centrum van Antwerpen. Dus maak er een mooie wandeling van.

Voor actuele openingstijdens of andere informatie kan je het beste de website van de MAS raadplegen.

Ben jij wel eens in of op de MAS geweest?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

34 Reacties

 1. Ingrid

  Wat gaaf. Leuke tip zeg! Die ga ik onthouden

  Antwoord
  • Stripe Away

   Graag gedaan. Vooral leuk als je geweldig uitzicht wild en toch beetje geschiedenis wilt van Antwerpen.

   Antwoord
 2. Leonie Linotte

  Echt superleuk om naar het mas te gaan! Enkel voor het uitzicht op het dak moet je er al naar toe!

  Antwoord
  • stripeaway

   Zeker alleen al voor het uitzicht moet je er naar toe gaan. Het is echt prachtig daar boven. Dikke aanrader!

   Antwoord
  • Stripe Away

   Helemaal mee eens! Ben je er al is eerder geweest?

   Antwoord
 3. Linda Meester

  Ik ken het pand niet, maar ik vind het prachtig. Je hebt het ook mooi in beeld gebracht

  Antwoord
  • stripeaway

   Zeker een aanrader om te bezoeken als je in Antwerpen bent. En dankjewel voor je compliment :).

   Antwoord
  • Stripe Away

   Dat is het zeker. Aanrader om een keer naar toe te gaan!

   Antwoord
 4. nicole orriens

  Wauw, wat een bijzonder gebouw is dat museum zeg! Alleen dat vind ik altijd de moeite waard.

  Antwoord
  • Stripe Away

   Het gebouw is inderdaad best apart. Sowieso als je er niet naar binnen gaat is het de moeite dik waard. De omgeving is ook erg leuk om te lopen.

   Antwoord
 5. Adine @ LekkerLevenMetminder.nl

  Wat bijzonder zeg! Ik had hier nog nooit van gehoord, maar het staat er dan blijkbaar (in andere vorm) al behoorlijk lang! Vooral dat panoramadak lijkt me de moeite waard; als ik weer eens in Antwerpen kom, dan zal ik zeker een kijkje nemen!

  Antwoord
 6. Stripe Away

  Dat dak is zeker de moeite waard. Bij ons waaide het ook heel hard en zelf dan is het nog gaaf om het uitzicht te zien.

  Antwoord
 7. Frederique

  Ik ben er nog nooit geweest, laatste keer Antwerpen is sowieso te lang geleden, maar als museum freak zet ik het zeker op mijn wenslijst.

  Antwoord
  • stripeaway

   Zeker een keer doen. En Antwerpen is echt heel leuk. Dus snel maar een bezoekje aan brengen :).

   Antwoord
 8. Lotte

  Oh jee, die Dead Skull heb ik dus nog nooit gezien en ik ben echt al wel een paar keer naar het MAS geweest. 🙂 Daar ga ik de volgende keer dus zeker op letten!

  Antwoord
  • Stripe Away

   Het is van hoogte ook pas echt te zien. Wel grappig aanzicht. Ik ontdekte het ook omdat ik een hoop andere mensen bij het raam zag staan 😉

   Antwoord
 9. wANNderful

  De collecties vind ik niet altijd even boeiend, maar het gebouw is prachtig! Zeker die gebogen ramen. En de dead skull had ik nog nooit gezien. Leuk weetje!

  Antwoord
  • stripeaway

   Dat had ik ook idd. Deze keer gingen wij ook voor het gebouw en het uitzicht. De skull kwam ik ook per toeval tegen. Wist het zelf eerst ook niet.

   Antwoord
 10. Gabriëlle

  Als je in Antwerpen bent mag de MAS inderdaad echt niet ontbreken. Het uitzicht is echt super mooi 🙂

  Antwoord
  • Stripe Away

   Laatst reed ik er voorbij tijdens een zonsondergang. Had helaas geen tijd om er op te gaan. Maar dat moet zeker ook heel mooi zijn.

   Antwoord
 11. Jenny

  Ik ben nog nooit op MAS geweest. Wat een betoverend uitzicht! Vooral die schedel vind ik echt heel grappig.

  Hoeveel uur ben je zoet met dit museum?

  Antwoord
 12. Stripe Away

  Schelden is apart hè. Moet eerlijk bekennen dat ik het eerst ook niet zag totdat ik weer naar beneden ging en is plotseling zag liggen 😉

  Zelf ben ik er alleen door geen gelopen. Ik was met mijn moeder en die houd niet van museums. Maar je moet na gaan dat ze op elke verdieping iets hebben waar je naar binnen kunt. Denk wel dat je hier een uurtje of 4 wel kan vermaken.

  Antwoord
 13. Marcel

  Het MAS is een waanzinnig mooi museum. Toen wij er destijds waren heb ik genoten van de exposities, maar ook van het gebouw zelf en het uitzicht.

  Antwoord
  • Stripe Away

   Ik moet zelf nog terug om de exposities te bezoeken. Mijn moeder houd daar niet van dus hebben het toen overgeslagen.

   Antwoord
 14. Debbythechocoholic

  Vind het wel een mooi gebouw en ben er al vaak in de buurt van geweest, maar heb het nog nooit bezocht.

  Antwoord
  • Stripe Away

   Oooh dan moet je zeker de volgende keer de MAS bezoeken. Is het zeker waard!

   Antwoord
 15. Marcella Molenaar

  Ik vond het echt heel tof bij MAS! De route omhoog met steeds weer een ander uitzicht, maar ook het panorama terras is werkelijk schitterend. Wauw! Wij hebben Dead Skull trouwens gemist… Jammer!

  Antwoord
  • Stripe Away

   Dead Skull miste ik ook bijna. Het was omdat er veel mensen stonden te kijken, dat het mijn aandacht trok. En ja die weg naar boven is elke keer mooi.

   Antwoord
 16. Me over ME Travel

  Antwerpen vind ik geweldig! Als ik er weer eens naartoe ga, zal ik dit zeker op mijn lijstje zetten. Voorlopig geniet ik nog even van de 360 graden view van The Frame Dubai. Mocht je ooit in de buurt zijn…

  Antwoord
 17. Stripe Away

  Als ik in de buurt ben kom ik zeker even langs. In reallife contact is altijd veel gezelliger 😉

  Antwoord
 18. Jessica J.

  Dat panoramisch dak is inderdaad een echte aanrader! Ik werk vlakbij het MAS, het is er heerlijk vertoeven in de zomer. 🙂

  Antwoord
  • stripeaway

   Oooooh dan weet ik wel waar je vaak even zit in de zomer. Ik zou het dan wel weten. Ze zeggen dat je er ook heel mooi de zonsondergang kan zien vanaf het dak.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.