Lycian Way Turkije

De Lycian Way | een wandelreis door het authentieke Turkije

Lange afstandswandeling, Meerdaagse Trekking, Turkije

Als je aan Turkije denkt, denk je al snel aan zon, zee en strand en het verblijf van een week of langer in een all inclusive hotel. Dit is het beeld wat mensen vaak hebben bij Turkije maar gelukkig is daar de Lycian Way die je meeneemt op een wandelreis door het authentieke, ruige en vooral het andere Turkije. Maak kennis met de Lycian Way, een lange afstandswandeling in Turkije.

Maak kennis met de Lycian Way

Dit is de Lycian Way, een lange afstandswandeling in Turkije langs de Lycische kust. Het is een lange afstandswandeling van ongeveer 540 kilometer. Dit kan langer of korter zijn maar loop je de gehele route zonder uitstapjes dan kom je dus aan die 540 kilometer. Onderweg loop je voor een groot gedeelte langs de kustgebieden met veel bebossing, bergen, azuurblauw water, Turkse dorpjes en vele prachtige vergezichten. Waar je Lycian Way ook om bekend staat is dat er veel historische en culturele nederzettingen te vinden zijn, die ook nog eens op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. De Lycian Way is een indrukwekkende maar ook uitdagende trail.

Lycian Way Turkije

De eerste lange afstandswandeling van Turkije

De Lycian Way ook wel de de Lycische weg is de eerste lange afstandswandeling in Turkije. In 1999 werden de eerste markeringen geplaatst en sindsdien hebben al vele mensen de prachtige wandeling mogen maken. Wel is het wandelen/hiken sinds een aantal jaar echt kwa populariteit aan het groeien in Turkije en zie je steeds ook meer Turkse mensen on the trail. De Lycian Way start officieel in Ovacik bij Fethiye en eindigd in de badplaats Antalya.

Lycian Way Turkije

Bezienswaardigheden op de Lycian Way

Een stap terug in de geschiedenis gecombineerd met de ongerepte natuur van Turkije. Vroeger werd de Lycian Way namelijk gebruikt als pad om spullen te vervoeren met ezels. Als men dan even wilde rusten, dan daalde ze af en trokken ze de volgende dag dan weer verder. Omdat deze weg vaak een verbinding was tussen bepaalde plekken kom je tijdens de trekking langs veel historische en culturele plekken zoals Myra en Xanthos. Vergeet ook niet de prachtige baaien, strandjes en stadjes die je wandelreis over de Lycian Way compleet maken. Langs het ongeveer 540 kilometer lange wandelpad liggen maar liefst 25 historische sites.

Houdt er rekening mee dat niet alles aangesloten zit op de route en dat sommige bezienswaardigheden een uitstapje vereisen (wat het tevens meer dan waard is :).

Lycian Way Turkije

Myra

Eén van de hoogtepunten van de Lycian Way is by far zeker Myra. Dit historische stadje staat bekend als de stad van Sint Nicolaas en kun je hier graftombes vinden die uitgehouwen zijn uit de rotsachtige kliffen. Het is een druk bezochte historische plek en zeker de moeite om hier een bezoek aan te brengen. Dit is een perfecte uitstap voor een zero-day.

Het stadje Myra staat bekend als de stad van Sint Nicolaas, al is dit niet de enige trekpleister van het historische stadje. De uit de rotsachtige kliffen gehouwen graftombes zijn ongekend indrukwekkend en een unieke bezienswaardigheid.

Lycian Way Turkije Myra

Patara

Een grote plek waar je zeker een tijdje kan rondlopen. Bij Patara zie je de overblijfselen van de oude stad Patara. Je vindt hier o.a. een prachtig palmbomenbos maar ook een amfitheater, meerdere tempels, een dorpsstraat met haven en Lycische grafmonumenten. Men is hier al meer dan 30 jaar bezig om alles op te graven. Veel van de stad ligt nog onder de grond. Anno 2022 zijn ze met het opgraven en herbouwen van een vuurtoren.

Patara Lycian Way Turkije
Patara Lycian Way Turkije

Kayakoy

De Lycian Way loopt hier dwars doorheen en zie je in Kayakoy de overblijfselen van nog niet zo lang geleden een zeer vruchtbaar stadje. Men spreek hier nu ook wel over het spookstad in de regio en zo voelt het ook wel een beetje als je hier doorheen wandelt. Een renovatie is niet iets wat men snel zou doen omdat deze plek veel historische waarde heeft.

Kayakoy Lycian Way Turkije

Tomb of Amyntas

Erg indrukwekkend is ook de Tomb of Amyntas in Fethiye die iets weg heeft van de graftombe Petra in Jordanië. Deze graftombe is uitgehouwen in de bergwand met uitzicht over het stadje Kalkan.

Butterfly Valley

Een waar natuurwonder is de Butterfly Valley en wordt gezien als één van de mooiste strandjes/baaien in Turkije. De naam doet denken aan het feit dat er veel vlinders moeten zitten maar dat is helaas niet meer zo. De Butterfly Valley heeft zijn naam te danken aan z’n vroegere inwoners die er nu helaas minder voorkomen. Tevens is het nog één van de mooiste plekjes om te bezoeken tijdens de Lycian Way.

Butterfly Valley Lycian Way Turkije

Kabak Beach

Eén van de strandjes waarbij je tijdens de Lycian Way naar afdaald. Kabak Beach is een strand dat verscholen ligt tussen de bergtoppen. Er komen is niet heel gemakkelijk. Of je komt natuurlijk lopend of over een hobbelig pad dat soms nog best wel veel gaten in de weg heeft. Het is een kiezelstrand met hier en daar plekken om het water in te gaan waar zand ligt. Super fijn om hier je tent te pitchen en hier je wandeldag af te sluiten.

Kabak Beach Lycian Way Turkije

Starten met de Lycian Way

Voordat je gaat starten met de Lycian Way moet je jezelf afvragen of je de Lycian Way in z’n geheel wilt lopen of een deel daarvan. De Lycian Way is zo’n ongeveer 540 kilometer lang en gemiddeld ben je zo’n 4 tot 6 weken onderweg. Dit ligt er ook helemaal aan hoeveel je per dag wilt hiken en waar je naartoe moet in de avond. Sommige etappes zijn pittig en loop je al snel 20 kilometer met flinke hoogtemeters en moet je echt van punt a naar b komen als je niet wilt wildkamperen. Ga je wildkamperen dan kun jezelf je kilometers per dag bepalen. Hier later meer over en hieronder alvast wat extra informatie en handige tips over de Lycian Way.

Wanneer de Lycian Way lopen?

Turkije is een bestemming waar het behoorlijk warm kan worden en het is daarom ook aan te raden om de zomermaanden (juli en augustus, sommige zeggen ook juni en september) die te vermijden. Het kan dan al snel oplopen tot 30 tot 40 graden.

De beste maanden om de Lycian Way te lopen zijn: februari, maart en april (mei) en oktober en november. Ik liep er eind april en de temperaturen liepen toen al op tot aan de 25 a 30 graden.

Lycian Way Turkije

Waar kun je voedsel en water vinden op de Lycian Way?

Tijdens het wandelen kom je niet door veel grotere steden en dat houdt in dat je vaak afhankelijk bent van de kleine dorpjes en de lokale bewoners. Vooral in het laagseizoen zijn er in de mindere toeristiche plekken de restaurant gesloten of hebben ze minderen ruimere openingstijden. Het is daarom ook aan te raden om in de grote dorpen of steden (of waar de mogelijkheid zich toelaat) om daar genoeg inkopen te doen. Neem desnoods een extra lichtgewicht maaltijd mee als backup zodat je altijd iets hebt.

Wel heb ik gemerkt dat de Turkse bevolking heel gastvrij is en je maar al te graag zouden willen helpen.

Even over het water. Neem genoeg mee en vooral als het warm wordt. Het water in Turkije kun je niet zonder te reiningen uit de kraan drinken. Wel is er op vele plekken, zelf in de afgelegen dorpje flessen water te verkrijgen. Natuurlijk kun jezelf ook een filter meenemen om bij stroompjes of watervallen je eigen water te filteren. Lees je zelf goed vooraf in of er op jouw route genoeg waterpunt mogelijkheden zijn maar deze veranderen snel ivm de droogte dus neem altijd genoeg mee.

Lycian Way Turkije

Is de Lycian Way makkelijk?

De Lycian Way wordt misschien beschreven als een niet extreem moeilijk te lopen route maar houdt in je achterhoofd dat dit op sommige plekken nog wel eens vies tegen kan vallen. Hierbij wil ik je niet ontmoedigen, integendeel zelfs maar handig om je hier vooraf goed op voor te bereiden. Denk er dus aan om goede wandelschoenen te dragen. Je hebt op veel plekken te maken met rotsachtige ondergronden en sommige plekken liggen paden bezaaid met stenen zoals je hieronder kunt zien. Ook tellen sommige etappes flinke hoogtemeters, van zeeniveau naar 1000 meter. Die pieken in combinatie met de hitte kan het behoorlijk zwaar maken. Verder is het een vooral ruige route met soms wat afgelegen terrein met flinke afgronden.

Is het veilig om de Lycian Way te lopen?

Ja, ik heb mezelf geen moment onveilig gevoeld maar er zijn altijd dingen om goed rekening mee te houden. Het blijft een land waar schorpioenen, slangen en spinnen voorkomen en het is daarom ook belangrijk dat je altijd je schoenen voordat je ze aantrekt even om te draaien en te schudden. Ook draai niet zomaar een steen om of ga random zonder goed te kijken in de bosjes plassen/zitten. Rits ook je tassen dicht als ze op de grond worden geplaatst. Better safe than sorry.

Bereid je voor op de warmte

Het ligt er natuurlijk aan wanneer je gaat maar bereid je goed voor. Neem altijd een pet en zonnebrand mee. Je hebt dagen dat je veel in de zon loopt en dan is bescherming wel erg fijn. Een zonnebril is ook geen overbodige luxe.

Is het handig om Turks te leren?

Ja en nee. In de grote plaatsen spreken ze allemaal wel redelijk Engels maar ga je meer de dorpjes in dat wordt het een stuk lastiger. Daarom is het aan te raden om wat basis woordjes Turks te leren zoals ‘hallo’ of ‘welke kant is de Lycian Way’ en het is natuurlijk ook gewoon leuk om te leren en zo met de locale bevolking te connecten.

Lycian Way Turkije

Bewegwijzering Lycian Way

Soms is het even zoeken naar de rood-witte markering maar veelal is deze erg goed aangegeven. De markering is hetzelfde als bij vele andere lange afstandswandelingen in Europa. Wel is het handig om een gps of navigatie naast te hebben. Zoals ik al benoemde is de rood-witte markering niet op alle plekken even duidelijk. Soms staan er meerdere markeringen of bij andere staat deze verkeerd en is deze verderop aangepast.

Ook had een restauranteigenaar de markeringen getekend (echt 20 achter elkaar) om de hikers naar zijn restaurant te leiden. Een van de landeigenaren riep toen naar ons en wees ons de goede richting op. Dit scheelde weer wat wandelkilometers.

X on the trail betekent dat je hier niet in moet (zie je ook regelmatig) en < of > on the trail betekent dat je die kant op moet (als een soort van pijl).

Lycian Way Turkije
Bewegwijzering Lycian Way Turkije

De eerste voetstappen op de Lycian Way

We gaan het hier niet hebben over de allereerste voetstappen op de Lycian Way maar op mijn eerste voetstappen en deze werden gezet in april 2022. Ik weet nog goed dat ik een jaar ervoor in aanraking kwam met de Lycian Way en dat ik deze gelijk op mijn bucket list zetten. Uiteindelijk kwam er een persreis voorbij en voordat ik het wist liep ik met een groepje eind april over delen van de Lycian Way.

Mijn eerste aanblik op deze lange afstandswandeling was echt top. We begonnen gelijk met één van de mooiste etappes en genoten er elke minuut van. Hieronder neem ik je mee op deze etappes.

Kayakoy naar Oludeniz

De eerste dag op de Lycian Way en gelijk een goede. We begonnen in Kayakoy, één van de mooiste bezienswaardigheden op de Lycian Way en ook het spookstadje van de regio. De wandeling begint gelijk goed en wordt alsmaar beter. Als we tijdens een korte klim het spookstadje uitlopen komen we het ene na het andere mooie uitzicht tegen. We worden verwend en hoe. Daarna is het tijd om af te dalen en richting Oludeniz te gaan waar we gaan lunchen.

Oludeniz staat bekend om het paragliden en de vele boat tours – die we dan ook in de namiddag nemen richting Gemiler Island.

Lycian Way Turkije
Lycian Way Turkije

Alinca naar Kabak Beach

Volgens onze gids is dit één van de mooiste etappes van de Lycian Way en daar ben ik het misschien wel een beetje mee eens. Man, wat was dit een mooie etappe en vergeet de rest van de omgeving niet want wildkamperen en uniek overnachten kun je hier fantastisch. Deze wandelroute loopt voor een groot deel dalend naar beneden. Sommige stukken zijn behoorlijk pittig want iets met een ondergrond dat bezaaid ligt met losliggende stenen. We lopen langs kliffen, afgronden en genieten (stilstaand) van de mooiste uitzichten.

Bij Kabak Beach kun je niet alleen kiezen voor kamperen maar ook voor wat meer luxe in één van hun bungalows. Er hangt hier tevens een chillen en relaxen sfeer.

Lycian Way Turkije
Lycian Way Turkije

Apollonia naar Aperlai

Een trail met veel historische waarde. Je loopt hier dwars door best een ruig gebied en hiermee doel ik niet op de ruige afgronden maar juist op de ondergrond. De trail ligt bezaaid met losse stenen en dit maakt het lopen niet gemakkelijk. De omgeving is wat vlakker dan de bovenstaande etappes. Ik weet nog goed dat ik dit een pittige dag vond en ik voelde vooral mijn enkels die moeite hadden met het stabiel houden op de stenen. We kwamen hier onderweg veel salamanders tegen en zelfs een slang. Het laatste stukje richting het water is wat tricky want hier heb je die restauranthouder die de trail naar zijn restaurant leid. Houdt als je heel veel rood-witte markers achter elkaar ziet links aan en dan zie je uiteindelijk dat je weer op de goede weg bent.

Lycian Way Turkije
Lycian Way Turkije

Istlaba naar Simena

Toen deze dag begon dachten we echt dat we dag drie van Apollonia naar Aperlai over mochten gaan doen. Etappe drie was mooi maar was soms een beetje saai maar etappe vier overtrof al onze verwachtingen. Alhoewel deze het zelfde begon werd deze bij elke kilometer beter en beter. We liepen een groot deel langs de ruige kust en we zagen echt de meest mooie baaien. We namen de tijd en genoten echt van elk mooi uitzichtpunt. We zaten dan wel niet erg hoog maar mensen – dit was zeker een goede afsluiter van deze korte wandelreis over de Lycian Way.

Lycian Way Turkije

Hoe plan ik de Lycian Way?

Voordat je begint een de Lycian Way is een goede planning wel handig. Wil je deze in zijn geheel lopen dan ben je wel een aantal weken onderweg. We gaan het hieronder dus ook hebben over de planning als je de Lycian Way in zijn geheel wilt lopen.

In hoeveel dagen loop je de Lycian Way?

Dat hangt helemaal af van hoeveel kilometers jij per dag wilt lopen. Kun je bijvoorbeeld gaan wildkamperen of ben je afhankelijk van accommodaties. Men doet er gemiddeld zo’n vier a zes weken over om de 540 kilometer te lopen. Hierbij zijn enige uitstapjes gerekend zoals een bezoek aan Myra.

Van horen zeggen en verslagen zie ik dat men zo’n 10 tot 20 kilometer per dag loopt. Dit ligt ook erg aan de etappe en welke hoogteverschillen je hebt onderweg.

Lycian Way Turkije

Verblijf in accommodatie of wildkamperen

Hierboven heb je het al kunnen lezen maar een accommodatie aan de trail vinden is niet altijd even makkelijk (ivm afgelegen of buiten het seizoen) maar zeker niet onmogelijk. Op vele plekken aan de Lycian Way zul je moeten uitwijken. Dit kan van een paar honderd meter tot enkele kilometers zijn.

Veel hikers doen dan ook aan wildkamperen of kamperen op zich. Wildkamperen op de Lycian Way is op erg veel plekken toegankelijk (wildkamperen in Turkije in het algemeen). Let er wel op dat je niet op privé terrein gaat staan. Kan je nou alleen maar privé terrein vinden dan zijn de Turken vaak erg gastvrij om je een stukje van hun land aan te bieden om daarop de kamperen.

Afstand per dag

Dit hangt echt af van de etappe. Als je veel moet stijgen dan leg je ongeveer 3 a 3.5 kilometer per uur af of ongeveer 300 hoogtemeters per uur. Tel daarbij de hitte die om de hoek kan komen kijken, de mooie uitzichten, pauzes en wie weet die zware rugzak bij op. Het belangrijkste is om te kijken naar wat jouw gemiddelde looptempo op bepaalde vlaktes is. Kijk dan goed naar de omgeving, de etappen en alle andere randvoorwaarden en tel dat bij elkaar op. Zo kun je een goede schatting maken van hoeveel per dag kunt afleggen. Dit blijft altijd giswerk maar met 3 a 3.5 in stijgen en 4 kilometer per uur dalen en paden met losliggende stenen dan zit je wel goed.

Lycian Way Turkije
Lycian Way Turkije

Hoogtemeters

De hoogtemeters op de Lycian Way lopen redelijk uit één. Zo kun je op één dag al snel te maken hebben met 1000 hoogtemeters en de andere dag bijna geen.

Hoe kom je er?

Er gaan meerdere vluchten vanuit Schiphol, Eindhoven of Rotterdam richting Turkije. Wij vlogen vanuit Schiphol met Turkish Airlines met een overstap in Istanbul richting Dalaman. Toen was het nog zo’n 1.5 uur met de bus richting het startpunt. Je kunt ook vliegen op Antalya omdat daar de trail ook soort van begint. Je loopt deze dan in tegengestelde richting maar dat is prima te doen. Van Antalya naar Oludeniz (het startpunt is zo’n 3 a 4 uur.

De Lycian Way, een prachtige hike door Turkije

Ik ben verkocht en ga waarschijnlijk in 2022 najaar of 2023 voorjaar de hele route lopen. Het lijkt mij fantastisch om deze met tent te ondernemen en nog meer van deze prachtige regio te ontdekken. Deze vier dagen waren al meer dan fantastisch en weet zeker dat de rest mij ook niet teleur zal stellen.

Gemsenweg Mannlichen Zwitserland

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.