Klim naar het licht

KoepelKathedraal in Haarlem

Haarlem, Nederland

Kerkbeklimming, Belevenis

Zelf ontdekt

vanaf 7.50 euro (online)

Wandelen op een loopbrug tussen twee kerktorens op 60 meter hoogte? Ik kreeg een uitnodiging maar helaas kon ik niet deelnemen. Enkele weken later stak ik toch nog over en genoot ik van het geweldige uitzicht over de stad Haarlem. Jij kan dit ook doen want t/m 31 juli 2019 kun jij de klim naar het licht nog maken.

Klim naar het licht: een bijzondere belevenis

Dat het een bijzondere belevenis is, kan ik wel beamen. Niet heel vaak, beter gezegd niet komt het voor dat je een oversteek kunt maken tussen twee kerktoren op 60 meter hoogte. Naar jaren aan restauratie is de binnenkant en buitenkant mooier dan ooit. Dus een klim naar boven is zeker de moeite waard. 

De klim omhoog

Een spannende klim omhoog, dat is het zeker. Nadat je de prachtige kathedraal van beneden hebt gezien is het tijd om je weg richting boven te vervolgen. Kerk hebben 9/10 keer geen lift dus de enige weg omhoog is met een trap. De klim start in een slakkenhuis. Deze bijzonder wenteltrap brengt is een pareltje. Wel moest ik even aan de hoogte wennen maar eenmaal daar aan gewend kun je beginnen met genieten.

Tijdens de klim kom je langs verschillende zolderkamer. De laatste heeft wel een hele leuke inrichting. Je kunt daar op knal rode zitkussen even bij komen. Als de zon een beetje schijnt vorm dat een mooi lichtspel in de kamer.

Gelukkig kom je onderweg nog veel meer mooie plekjes tegen. Ook loop je door donkere kamer met een loopbrug van hout die loopt over het binnendak van de kathedraal.

Lees ook: Bezoek één van de mooiste kathedralen ter wereld de Duomo in Milaan.

Kathedrale Basiliek Sint Bavo

Vele mensen kennen de KoepelKathedraal ook wel als de Kathedrale Basiliek Sint Bavo (deze vind je zo ook op GoogleMaps). Vergis je hier dus niet in want het is het zelfde gebouw. Je zult het niet zo snel verwachten maar deze kathedraal is echt heel groot. Op verschillende plekken in Haarlem kun je ook de groene toren al van ver spotten. De Sint Bavo kathedraal is gebouwd tussen 1895 en 1930 en is ontworpen door Jos Cuypers en Jan Stuyt. Wist je dat dit ook gelijk een van de grootste kathedralen in Europa is? Bizar eigenlijk he? En nog een leuk weetje is dat deze kathedraal een dubbelfunctie heeft. Het is een bosdomkerk en een parochiekerk. Je ziet dit dus op verschillende plekken terug.

Genieten van het uitzicht over Haarlem

En dan na een klim van 60 meter ben je er. Het uitzicht is geweldig mooi en bij een helder dag kun je zelfs Amsterdam zien liggen. Het is een beetje een bizarre plek. Een loopbrug tussen twee kerktorens? Waar vind je nou zoiets? Ik blijf een lange tijd op de loopbrug en probeer zoveel mogelijk in mij op te nemen. Het liefs wil ik na 15 minuten boven niet naar beneden maar het is tijd om te gaan. 

Wist je dat: Vrouwen- en mannentoren

Dat de twee torens waar tussen de loopbrug loopt de vrouwen- en mannentoren worden genoemd. Dit is trouwens niet zonder reden. Er was een tijd lang een competitie bezig rondom en financiering. Deze competitie zorgde voor een fanatieke inzameling waarbij de vrouwen uiteindelijk wonnen. En omdat de vrouwen dus hadden gewonnen kregen zij een mooiere toren. 

Lees ook: Maak een torenbeklimming in de Grote Kerk in Breda en geniet van het prachtige uitzicht over de stad.

Handig om te weten

Die klim naar het licht is voor jong en oud en voor iedereen met een basis conditie. Wel heeft de tocht naar boven wat plekken waarbij je even zijwaarts erdoorheen moet. Ook heb je plekken waar je moet bukken wegens balken. Het is dus wel aan te raden om te kijken of je hier tegen kunt.

Verder zijn er genoeg rustpunten overweg en loopt de trap niet in een keer door. Als je eenmaal boven bent kan het soms hard waaien dus kijk uit met petten en hoedjes. Niet dat straks in een keer je pet een vlucht gaat maken.

Verder is het handig om geen tas mee naar boven te nemen. Eigenlijk mag dit ook niet maar niet altijd iedereen word daar op aangesproken. Dit heeft dus te maken met het feit dat niet alles heel breed is en stukken erg smal zijn. 

Lees ook: Hoe wij verdwaalde en vast kwamen te zitten in de Wadi Rum woestijn. Een spannend avontuur!

Openingstijden Klim naar het Licht

Helaas is dit een tijdelijke activiteit. De Klim naar het Licht is maar tot 31 juli 2019 te bezoeken. Wie weet of deze beleving ooit nog terug komt maar niemand weet het. Je kunt de klim doen op zondag t/m vrijdag van 12 tot 18 uur en zaterdag van 10 tot 16 uur. Op zaterdag is er na afloop een orgelmuziek, erg mooi om te horen.

Om teleurstelling te voorkomen word aangeraden om vooraf te reserveren. Vooral in het weekend en vakantiedagen kan het behoorlijk druk zijn. Er mogen per keer maar 45 mensen naar boven.

Prijzen Klim naar het Licht

De prijs voor een ticket t/m 31 juli is 8.50 euro online en 10 euro bij de kassa. Kinderen tot 16 jaar zijn goedkoper. Tevens bied online ticket kopen je ook een plek met een tijdsslot. Dit is handig om teleurstelling te voorkomen.

Toffe belevenis: Klim naar het Licht

De Klim naar het Licht was echt een toffe belevenis. Je klimt in 60 meter naar een geweldig uitzichtpunt en je staat gewoon op een loopbrug tussen twee kerktorens. Dus wil je dit ook doen. Schiet dan op! Want nog maar tot 31 juli kun je dit zelf meemaken

 

Zou jij het durven om over een loopbrug op 60 meter hoogte tussen twee kerktoren te lopen?

Bezoek meer kathedralen en kerken

Grote Kerk Breda: torenbeklimming

De Grote Kerk van Breda, de parel van deze toffe stad. De groene top van de kerk steekt boven de vele gevels al uit. Een kenmerk van de stad met een rijke geschiedenis. Na een torenbeklimming van de Grote Kerk krijg je een prachtig 360 graden panorama view over de...

De magische Kathedraal Duomo in Milaan

De Dom van Milaan of ook wel de Duomo Santa Maria Nascente is één van de grootste rooms-katholieke kerken ter wereld en de op twee na grootste kathedraal van Europa. De Sint Pieter in Rome en grote kathedraal in Sevilla zijn nog iets groter.Kathedraal Duomo...

Wie durft? Staan op glazen balkon op de Eusebiuskerk in Arnhem

Hier spreek ik iedereen aan die wel van een toffe uitdaging houd. Durf jij op een hoogte van 60 meter op een glazen balkon te staan? Deze gave avontuur kan je beleven op de Eusebiuskerk in Arnhem. Er zijn in totaal maar liefs twee balkons. Eentje iets hoger dan de...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.