Kalmthoutse heide wandeling Kikkerpad

Kikkerpad wandelroute | wandelen op de Kalmthoutse heide

Nationale parken, Nederland, Wandelen in Nederland

Het Grenspark de Zoom-Kalmthoutse Heide heeft een toffe wandeling genaamd ‘Kikker’. Het kikkerpad is een wandeling die je langs vennen, bos en cultuurlandschap brengt. Onderweg heb je kans op het spotten van een ree of de schaapskudde die er grazen en ondertussen kun je genieten van het gezang van de vele aanwezige vogels. Het kikkerpad is een heerlijk wandeling door de prachtig stukje natuur van de Kalmthoutse heide.

Het kikkerpad 

Het kikkerpad bestaat sinds 2017 dus nog niet heel lang. De route loopt dwars door het grondwaterbeschermings- en waterwingebied van Evides Waterbedrijf. Je loopt hier langs prachtige herstelde vennen en een nieuw ingericht stuk natuurgebied. Tijdens deze wandeling aanschouw je zelf hoe prachtig de natuur in herontwikkeling is en hoe mooi deze vooral eind zomer tot bloei komt.

Kikkerpad wandelroute Kalmthoutse heide
Kalmthoutse heide wandeling Kikkerpad
Kikkerpad wandelroute Kalmthoutse heide

Kalmthoutse Heide kikkerpad

Vroeg in de ochtend moest ik een keuze maken waar ik ging wandelen. Ik wilde niet te ver van huis omdat alles nog onzeker was rondom het Corona verhaal. Na een tijdje zoeken kwam uit bij de Kalmthoutse Heide kikkerpad. Keuze was snel gemaakt en ik pakte mijn tas in. Deze kwam uiteindelijk uit op 8 kilometer, goed genoeg om mijn training mee te beginnen (deze blijft gewoon door gaan). Dus hop die auto in en richting de Kalmthoutse Heide.

Wandelen over de Kalmthoutse Heide via het Kikkerpad
Kikkerpad wandelroute Kalmthoutse heide

Startpunt wandeling Kikker

De wandelroute over het kikkerpad start op twee plekken. Ik koos ervoor om te starten bij Natuurpoort Volksabdij (adres: Putseweg) en heeft ruime parkeergelegenheid. Het andere startpunt van het kikkerpad ligt aan de Schapendreef bij het informatiepaneel van Evides. Bij startpunt Natuurpoort Volksabdij is het even zoeken waar de route precies begint maar eenmaal gevonden kan de wandeling beginnen.

Eenrichtingsroute

De route loopt met de klok mee en daar kwam ik pas na 10 minuten lopen tegen de richting in achter. Ik besloot na even twijfelen toch om verder te lopen maar als je tegen de ricting in loopt is het wel meer zoeken of je wel de goede richting op loopt. Zoals je ook op het onderstaande kaartje kunt zien, heeft de route een pijlaanduiding. Als je met de klok mee loopt, dan gaat het helemaal goed komen.

Kalmthoutse heide wandeling Kikkerpad
Wandelen over de Kalmthoutse Heide via het Kikkerpad

Vennen, heide en bossen

Wandeling de Kikker is een afwisselend leuke wandeling. Het brengt je langs een aantal vennen zoals de Vergeten Ven, Driebloksven en Oude Wasseven. Wel afhankelijk van het weer en neerslag zijn deze vennen gevuld met water. In hoogzomer heb je kans dat de vennen droog staan. Onderweg loop je over heide met een stukje duinlandschap afgewisseld door bossen en dit maakt de route juist zo leuk.

Kalmthoutse heide wandeling Kikkerpad
Kikkerpad wandelroute Kalmthoutse heide

Poëtisch wandelen Kalmthoutse heide

 Als je begint bij startpunt Natuurpoort Volksabdij dan wandel je als eerste door een stilte en rust gebied en aan de rand daarvan staan Poëtische baken met verschillende prachtige gedichten. Allemaal hebben ze iets met de natuur te maken en willen ze iets laten zien aan je.

 Je begint de wandeling over het kikkerpad dus gelijk met een stukje rust in de natuur. Zie het als een soort meditatie. Omdat ik de route tegen de klok in liep kwam ik bij dit stukje natuurgebied als laatste, wat de afsluiting van de route extra mooi maakte.

Kalmthoutse heide wandeling Kikkerpad
Wandelen over de Kalmthoutse Heide via het Kikkerpad

Met honden op het Kikkerpad

Het gehele route van het Kikkerpad is toegankelijk voor honden minst ze aangelijnd zijn. Grenspark Zoom-Kalmthouse heide heeft een speciale route waar honden mogen komen en aansluitend aan die route een losloopgebied. Een uitgebreid verslag van die route kun je hieronder vinden:

Wandelen over de Kalmthoutse Heide via het Kikkerpad

Routeinformatie Kikkerpad

 • Startpunt: Natuurpoort Volksabdij en Schapendreef bij informatiepaneel van Evides 
 • Honden: Zijn welkom minst aangelijnd
 • Ondergrond: Grootste deel bospad
 • Lengte: 6.3 kilometer
 • Hoogte meters: 0 hoogtemeters

Vind hier je overnachting als je wilt overnachten in de buurt van de Kalmthoutse Heide.

Mooie wandelroute

Het Kikkerpad is een prachtige wandelroute door de Grenspark Zoom-Kalmthoutse heide. Ik heb er met veel plezier heerlijk gewandeld. Op de wandelroute zelf kwam ik in totaal maar twee mensen tegen. Heerlijk even niet teveel andere wandellaars maar gewoon (bijna) alleen met de natuur. Genieten is dit!

Heb jij het Kikkerpad van de Kalmthoutse heide wel eens gewandeld? Of ben je wel eens op de Kalmthoutse heide geweest?

Disclaimer: In dit artikel vind je affiliatelinks. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Sla dit artikel op in Pinterest en vind het later gemakkelijk terug

Misschien vind je dit ook wel interessant

wandelen in Nederland
Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

Goedkope Vliegtickets MEI

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - Februari

Texel (Nederland) - Mei

Schotland - Juni

Ardennen (België) - September

Spanje - September

India - Oktober

2020

Terschellingen (Nederland) - April

Dolomieten & Slovenie - Mei

Denemarken - September

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

2 Reacties

 1. Yvonne

  Wat een leuke wandeling, ik hou altijd van die bosvennen.. hier in de buurt is er ook een gebied met vennen, zoveel kikkers als daar zitten te kwaken ook, heerlijk geluid! Mooie foto’s heb je weer gemaakt.

  Antwoord
  • stripeaway

   Dat geluid van de kikkers is idd een erg fijn geluid. Vindt zelf vennen wandelingen altijd erg mooi. In elk jaargetijden ook. Welke wandeling is dat bij jou in de buurt?

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.