Suppen in Nijmegen

De magische Kathedraal Duomo in Milaan

Italie, Kathedraal, Milaan, Stedentrip

De Dom van Milaan of ook wel de Duomo Santa Maria Nascente is één van de grootste rooms-katholieke kerken ter wereld en de op twee na grootste kathedraal van Europa. De Sint Pieter in Rome en grote kathedraal in Sevilla zijn nog iets groter.

Kathedraal Duomo Santa Maria Nascente

Deze kathedraal moet je bezoeken en staat met stip op nummer één. De kerk is tot in de puntjes afgewerkt en bevat zeer mooie details. Je kijkt je ogen uit! De Dom is met zijn 108.5 meter hoog ook haast niet te missen tijdens je verblijf aan Milaan. In het hartje van Milaan staat deze kerk te pronken op het Domplein. Een zeer toeristische plek waar je al maar al te graag wilt rondlopen.

Het moment dat je de 500 treden heb getrotseerd en bij het eerste uitkijkpunt komt, snap je gelijk waarom dit een van de mooiste kathedralen is op de wereld. Het voelt als een klein sprookje en ik de prinses die er mag rondlopen. Ik ben op mijn plek, voel me rustig en geniet van al prachtige wat de Duomo te bieden heeft.

De geschiedenis of de Duomo

Maar liefs 500 jaar heeft de bouw van deze kathedraal geduurd. Het begin van de bouw is begonnen in de 14de eeuw en is pas eind 20ste eeuw voltooid. Later is de kathedraal ook nog gerenoveerd. De gotische kerk bevat 135 marmeren siertorentjes en meer dan 2200 beelden van marmer en is door de eeuwen goed bewaard gebleven. Het marmer word via een speciale weg aangevoerd en kwam uit de steengroeven bij Lago Maggiore.

Eind 20ste eeuw werden er twee zware bronzen deuren van de hoofdingang toegevoegd. Op deze deuren zie je nu een voorstelling uit de geschiedenis van Milaan. Op het hoogste torentje staat nu sinds 1773 het beeld van Madonna in het goud. Momenteel (07-2017) is de kerk in renovatie en is het beeld van Madonna slecht te zien.

Lees tip Milaan: Street in Milaan. Bezoek de prachtige werken

Bezoeken van de Dom

Een bezoek brengen aan de Dom is het meer dan waard. Eigenlijk mag je dit niet overslaan als je in Milaan bent. Je moet dit gewoon bezoeken. Als je dan toch de Dom bezoekt van binnen, trek er dan ook tijd voor uit om het dak te bezoeken. Als je op het dak bent krijgt je een spectaculaire uitzicht over Milaan.

Het dak is bereikbaar via een lift of de trap. De trap is goedkoper om te bezoeken maar telt wel ruim 500 traptreden. Gelukkig had ik geen spierpijn maar een klim is het wel. Ook is de wachtrij een stuk korter als je besluit met de trap te gaan. Na de klim (of ritje met de lift) wordt je beloont met een prachtig uitzicht. Je kunt bij helder weer ver over Milaan uitkijken. Er wordt gezet als je goede ogen hebt dat je zelfs een klein beetje Alphen kunt zien.

Er is genoeg te vertellen over de Dom. Zoals we al zeiden heeft de bouw alleen al meerdere eeuwen geduurd. Als je alles te weten wilt komen over de Dom kan ik je een tour aanraden. Hierbij loop je met een gids door deze prachtige kerk waarbij je alles te weten komt over de kerk van vroeger en nu.

Als je de kathedraal van binnen bezoek vergeet dan niet de gehele kathedraal te bekijken. Je hebt verschillende plekken waar prachtige beelden staan. Ook het glas in lood is in prachtige vormen aanwezig. Het is ook mogelijk om een kaarsje te branden bij het beeld van de Heilige Maagd Maria.

Wist je dat?

 • De binnenkant verschillende schatten verbergt. Tegen betaling kan je restanten uit de Romeinse tijd bezoeken. Als je binnenkomt, ga je gelijk links en kan je via een trap naar beneden. Het ligt net iets onder de grond. Het is zeker een bezoekje waard.
 • De Duomo maar liefs 157 meter lang is en 92 meter breed.
 • Op 26 mei in 1805 Napoleon Bonaparte werd bekroond tot koning van Italie in de Duomo.
 • Als je de Duomo beu bent alle kanten op kunt om te gaan shoppen.
 • Je geen flits mag gebruiken als je binnen wilt fotograferen.
 • Dat de kathedraal 135 splitsen heeft.
 • En 2300 beelden

Wat moet je weten over de Duomo

Voordat je deze plek gaat bezoeken is het handig om een aantal dingen te weten. Tegen betaling kan je de kathedraal bezoeken (wil je alleen de Duomo van binnen zien en niet het dak op of museum in – dan is het gratis). Ze hanteren verschillende prijzen. De prijzen zijn geheel afhankelijk van het geen wat je wilt. Je hebt van 2 uur wachten in de rij tot skip the line. Maar ook zit er een verschil van entree tussen lift en trap. Wil je een groepstour dan betaal je ook meer.

Omdat ik maar kort in Milaan was heb ik voor skip the line gekozen. Via de website van Tiqets heb ik het ticket gekocht en betaalde 14 euro (2017) voor het ticket. Want ik besloot sportief met de trap te gaan, lift is dus duurder.

Doen in Milaan: Bezoek het bizare kerhof Cimitero Monumentale

Skip de Line Duomo Milaan

Tip: je moet je ticket altijd ophalen bij de balie van Groups of Tour Operators, gelegen in Sala Delle Colonne (aan de rechter kant van de Duomo). Hier geld je skip the line ticket nog niet en kan het dus zijn dat je lang in de rij moet staan. Ben dus op tijd om deze lange rij te vermijden. Ik was er vroeg en heb zelfs nog 45 minuten moeten wachten.

Als je eenmaal je ticket hebt dan is een skip the line echt ideaal. Waar andere weer in een andere rij moesten staan kon ik gelijk doorlopen. De wachttijden kunnen op lopen tot 2 uur. Ook bij de trap had ik niemand voor mij en was ik binnen no-time boven.

Handige informatie Duomo

Het is echt de moeite waard om iets meer geld te betalen en voor een skip the line te kiezen. Je krijgt er geen spijt van!

 • De Duomo is rolstoel toegankelijk.
 • Let wel op je kledingdracht. Ga niet te gewaagd gekleed.
 • Wegens dreiging is extra controle bij elke ingang. Houd hier rekening mee, dat het wachten iets langer kan duren.
 • Trek er een ochtend voor uit. Neem er de tijd voor om alles te bewonderen.
 • Loop ook eens een rondje om de kathedraal heen.
 • Loop op het plein door de vele duiven heen. Ze zijn niet bang en komen met grote getallen naar je toe, vooral als je eten hebt. Leuk voor een foto.

Deze kathedraal is een van de mooiste die ik heb mogen bewonderen. Als je in Milaan bent MOET je de Duomo zeker bezoeken. Je zal er geen spijt van krijgen! Zelf ben ik elke dag wel even langs de kathedraal gekomen, soms even om gewoon even te genieten van het mooist dat de Duomo van buiten te bieden heeft.

Heb jij deze prachtige kathedraal wel eens bezocht? Wat vond je ervan? Of zou je deze kathedraal wel eens willen bezoeken na het lezen van deze blog?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

13 Reacties

 1. Martin

  Ik heb hem alleen van buiten gezien….indrukwekkend! De binnenkant lijkt me ook heel bijzonder…zeker nog eens een bezoekje waard!

  Antwoord
 2. Jessica

  Wat een indrukwekkend bouwwerk is het toch! Ik snap dat je je daar als een prinses voelt haha, het is zo mooi 🙂

  Antwoord
 3. Marcella

  Erg mooi gebouw! Ik wil dit ooit wel eens live bewonderen. Zo gaaf!

  Antwoord
 4. Eva

  Ben op veel plekken in Italië geweest, maar (nog) niet in Milaan. Mijn vriend was er een paar keer voor zijn werk, die zegt me steeds dat we er een keer heen moeten en dan natuurlijk de Dom bekijken

  Antwoord
 5. Jenny

  Ik moest ooit voor werk in Milaan zijn en heb toen gelijk de Dom bezocht. Ik kan me niet herinneren dat het toen zo massaal was – dat was het vast nog niet.

  Fijne uitgebreide blog!

  Antwoord
 6. Edith

  Wat een leuk artikel! Ik ben inderdaad in Milaan geweest en heb toen ook op het dak van de Duomo gewandeld. Ik vond het bouwwerk mooi, maar het uitzicht over de stad ook echt prachtig!

  Antwoord
 7. Sanne

  Ja het was zeker een mooie kathedraal. Wij zijn er niet opgeweest, maar ik heb wel prachtige foto’s van de kathedraal bij zonsondergang.

  Antwoord
 8. Kelly

  Wat mooi! Milaan stond eerlijk gezegd niet op mijn wishlist (iets met vooroordelen 😉 ) maar zo te zien, moet ik Milaan toch maar een kans geven. Ik ben dol op kathedralen.

  Antwoord
 9. Helena

  Prachtig! Fijn om te lezen dat er wel een lift is naar boven ?

  Antwoord
 10. Judith

  Wauw, wat een prachtige kathedraal! Ik zou ‘m zeker bezoeken als ik in Milaan was. Wat vond je verder van Milaan? Ik hoor namelijk nogal wisselende verhalen.

  Antwoord
 11. Marcel

  Milaan is een heerlijke stad! Het is alweer enkele jaren gelden dat we er waren, maar bewaar goede herinneringen aan onze citytrip. De kathedraal is prachtig, zowel van binnen als van buiten.

  Antwoord
 12. Niels

  Gaaf dat je op het dak van de kathedraal kan lopen. Geeft toch altijd iets bijzonders. Dat had ik in Barcelona en Den Bosch ook. Je bekijkt het dan vanuit een heel ander perspectief. Je ziet alle details die je op de grond niet ziet. Een gave ervaring.

  Antwoord
 13. citytrip

  Wow – wat een heerlijk monument!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.