klimmen in Nederland

Indoor en outdoor klimmen in Nederland | alle klimhallen op een rijtje

Klimmen, Klimmen in Nederland, Nederland

Klimmen, je hoort altijd wel iemand die het doet. De meeste kennen het van outdoorklimmen, waar iemand een gevaarlijke route klimt en dan ondersteboven aan de muur hangt. Gelukkig hoeft dit niet voor iedereen te zijn. Zoals sommige misschien al wel weten klim ik sinds oktober 2021 indoor en ben ik verslaafd aan deze sport. Regelmatig krijg ik vragen waar ik klim en hoe je kan beginnen met klimmen. In dit artikel neem ik je mee op het vraagstuk waar je kunt klimmen in Nederland.

Wat is klimmen

Hierboven benoemde ik al hoe mensen de sport klimmen misschien hebben leren kennen. Tegenwoordig leren ook steeds meer mensen het klimmen kennen van de term boulderen. De boulderhallen in Nederland poppen als paddenstoelen de grond uit en het is voor velen een makkelijke kennismaking met de al overkoepelende term ‘klimmen’.

Het klimmen waar we het nu over gaan hebben is het stuk waarbij je touw en een klimuitrusting nodig hebt. Je klimt hier in paren en een ander persoon ondersteund jou vanaf de grond. Er vallen onder het klimmen verschillende onderdelen en daarbij kan je denken aan; ijsklimmen, indoorklimmen, alpine klimmen en sportklimmen. De kortere vorm van klimmen heet dus boulderen.

Hoe kun je gaan klimmen

De bovenstaande vormen van klimmen kan je dus niet alleen doen (behalve boulderen). Er zijn manieren om solo te klimmen maar daarvoor moet je echt getraind zijn en precies weten wat je doet. Wil je dus zelf gaan klimmen dan heb je daarvoor verschillende cursussen. Zo kan je als eerste een kennismakingsles volgen of dat je met iemand meegaat die al klimt. Wil je daarna ook zelfstandig kunnen klimmen dan volg je als eerste een basis indoor klimcursus (ook wel toprope). Na deze cursus kun je dus zelfstandig (natuurlijk met partner) gaan klimmen. Daarna kun je beginnen met indoor voorklimmen en vanuit daar verder gaan naar outdoor voorklimmen.

Klimhallen in Nederland

Dat Nederland in de ban is van klimmen, merk je direct aan de hand van de hoeveelheid klimhallen. Niet alleen de vraag naar meer boulderhallen is groot maar ook de vraag naar indoorklimmen neemt steeds meer toe. In dit onderstaande overzicht laat ik je per provincie zien waar je indoor- en outdoor kunt klimmen in Nederland.

Brabant

Neoliet Tilburg

Brabant, de provincie waar ik zelf vandaan kom en waar Neoliet een goede voet aan de grond heeft. Neoliet is een bekende klimhal in de omgeving en heeft leuke en gevarieerde routes. Neoliet in Tilburg heeft momenteel (2022) zo’n 180 verschillende routes van verschillende niveaus en de hoogte van de klimwanden zijn tussen de 11 en 19 meter (1500m² klimwand).

Boulderen: Ja, 150m² boulderwand
Buitenklimmen: Nee
Adres: Marathonpromenade 1, Tilburg

Neoliet Eindhoven Noord

Eindhoven heeft de eer om twee klimhallen te huisvesten. Neoliet in Eindhoven Noord is een ontzettend toffe klimhal met balkon, verschillende overhangen en leuke uitdagingen zoals nettunnels. De klimhal heeft zo’n 170 routes (2022) en de klimwand van 8 tot 16 meter hoog (1500m² klimwand).

Boulderen: Nee
Buitenklimmen: Nee
Adres: Vijfkamplaan 14, Eindhoven

Neoliet Eindhoven Zuid

Meer dan de helft kleiner dan zijn broertje in noord. Wil je even er tussenuit maar geen zin in een grote klimhal, dan is Neoliet Eindhoven Zuid de oplossing. De klimhal heeft zo’n 100 routes in verschillende niveaus en is 8 tot 16 meter hoog (800m² klimwand).

Boulderen: Nee
Buitenklimmen: Nee
Adres: Theo Koomenlaan 3, Eindhoven

Klimcentrum YellowStone

De laatste in het rijtje van klimcentrums in Brabant is Klimhal YellowStone in Roosendaal. Een kleine klimhal met wel ontzettend veel mogelijkheden en tot 18 meter hoog.

Boulderen: Ja
Buitenklimmen: Nee
Adres: Buijenstraat 16, Roosendaal

Zuid Holland

Mountain Network Dordrecht

De klimhal waar ik wekelijks minimaal 2 keer kom. Ook de klimhal waar ik mijn basiscursus klimmen en cursus voorklimmen heb gehaald. Een fijne klimhal met vriendelijk personeel en grote glazen ramen voor een fijne lichtdoorlating. Dit klimcentrum heeft twee aparte klimhallen (eentje van 13 meter en eentje van 17 meter) en in totaal 33 touwen.

Boulderen: Ja, 300m² boulderwand
Buitenklimmen: Nee
Adres: Maria Montessorilaan 3a, Dordrecht

Monte Cervino

Een must do voor iedereen die van klimmen houdt is de namaak Matterhorn in klimcentrum Monte Cervino in het Rottermerengebied. De wand heeft een oppervlakte van 1350 meter en is bijna 35 meter hoog. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over de skyline van Rotterdam. Verder kun je hier ook nog indoorklimmen.

Boulderen: Nee
Buitenklimmen: Ja
Adres: Hoeksekade 141, Rotterdam

Klimmuur Rotterdam

Gelegen aan de rand van het Kralingse Bos met een klimhal tot 17.5 meter hoogte. De klimhal heeft ongeveer zo’n 130 routes die om de aantal maanden worden vervangen. Je hebt hier ook een handige trainingsruimte waarvan je gebruik mag maken.

Boulderen: Ja, wel klein en meer voor als opwarming
Buitenklimmen: Nee
Adres: Prinsenlaan 910, Rotterdam

Klimmuur Den Haag de Uithof

Uitdagend voor zowel beginnende en ervaren klimmers met een klimmuur tot 21 meter hoogte. Klimmuur Den Haag de Uithof ligt centraal en daarom goed te bereiken. Binnen heeft het klimcentrum zo’n 140 routes en buiten 25 routes.

Boulderen: Ja, wel klein en meer voor als opwarming
Buitenklimmen: Ja, er is een outdoor klimwand
Adres: Jaap Edenweg 10, Den Haag

Klimmuur Den Haag Hollands Spoor

Een ontzettend gave klimhal en de tweede in Den Haag. Het ligt pal aan het treinstation en heeft zo’n 100 verschillende routes op meerdere niveaus.

Boulderen: Nee, niet direct maar pal naast de Klimmuur zit Beest Boulders met 1300m² boulderwand
Buitenklimmen: Nee
Adres: Waldorpstraat 15, Den Haag

Utrecht

Neoliet Utrecht

Onder de klimmer wordt Neoliet Utrecht gezien als één van de vetste klimhallen in Nederland en dit is niet zonder reden. De klimhal heeft meer dan 300 routes en is lekker hoog. Van 13 tot 19 meter. Ook is de klimwand zo’n 3000m² en kan je je hier een goede dag vermaken.

Boulderen: Ja, 400m² boulderwand
Buitenklimmen: Ja, er is een outdoorwand aanwezig
Adres: Componistenlaan 6, Utrecht

Klimmuur Olympos

Klimcentrum Olympos in Utrecht heeft een spectaculaire hoge buitenklimwand, genaamd Kalymnos en vernoemd naar het beroemde Griekse klimeiland Kalymnos. De hoogte is zeer bijzonder en Kalymnos bestaat uit twee betonnen wandelen van circa 30.8 meter hoogte. Wil je niet zo hoog dan kan je ook de lage wand beklimmen van 14.2 meter hoogte. Er zijn in totaal 20 touwlijnen en 50 verschillende routes.

Boulderen: Nee
Buitenklimmen: Ja, er is een outdoorwand aanwezig (geen binnenklimwand) en in de winter mogelijkheid tot drytool- en ijsklimmen.
Adres: Upsalalaan, Utrecht

Klimmuur Utrecht

Klimmuur Utrecht is met ruim 25 jaar één van de oudste klimmuren van Nederland met zo’n 120 gevarieerde klimroutes. Deze klimhal heeft ook een stijle overhang met een grote voorklimwand + dak zodat je echt goed kunt trainen.

Boulderen: Nee
Buitenklimmen: Nee
Adres: Vlampijpstraat 79, Utrecht

Mountain Network Nieuwegein

Mountain Network Nieuwegein is de oudste locatie van Mountain Network. Een locatie met veel historie en een prachtige lichtinval. Er zijn veel korte maar ook stukken met lange overhang. De hoogte is zo’n 17 meter en de klimhal heeft ongeveer zo’n 145 routes verdeeld over verschillende niveaus.

Boulderen: Nee
Buitenklimmen: Nee
Adres: Blokhoeve 12, Nieuwegein

Noord Holland

Mountain Network Amsterdam

Deze locatie van Mountain Network beschikt over een driehoekklimwandsysteem, die zorgt voor veel variatie en maakt de klimwanden tot één geheel. Er zijn in totaal 34 toprope touwen en 12 voorklimtouwen. De voorklimwanden zijn verticaal maar ook zwaar overhangend. De hoogte van de klimhal is 15 meter en er zijn zo’n ongeveer 150 routes.

Boulderen: Ja, 200m² boulderwand
Buitenklimmen: Ja, tot 22 meter hoogte
Adres: Erasmusgracht 297, Amsterdam

Klimhal Amsterdam Sloterdijk

Meer dan 300 routes en een klimoppervlakte van ruim 3300m². Je kunt hier zowel binnen als buiten klimmen en tot 20 meter hoog.

Boulderen: Ja, maar klein gedeelte van de klimhal
Buitenklimmen: Ja
Adres: Naritaweg 48, Amsterdam

Klimmuur Amsterdam Centraal

Een klimmuur bij het Centraal Station in Amsterdam. Hoe fijn is het als je vanuit de trein zo de klimhal kunt inlopen. De Klimmuur Amsterdam Centraal is één van de oudste Klimmuur vestigingen in Nederland. De klimhal is 16 meter hoog en heeft de mogelijkheid om het dak te openen zodat er in de zomer een lekker windje doorheen blaast.

Boulderen: Ja
Buitenklimmen: Nee
Adres: Dijksgracht 2, Amsterdam

Klimcentrum Alkmaar

Het Klimcentrum in Alkmaar heeft meer dan 120 klimroutes in alle moeilijkheidsgraden verdeeld over een klimoppervlakte van 750m² en gaan van 7 tot 16 meter hoogte.

Boulderen: Nee
Buitenklimmen: Nee
Adres: Kees Boekestraat 2, Alkmaar

Rock Steady Bussum

Rock Steady Bussum is een klim- en buitensportcentrum in Midden-Nederland. Dit klimcentrum staat vooral bekend om het buitenboulderen en ze hebben een ontzettend grote bouldertuin. Ook kan je hier dus indoorklimmen, alleen deze ruimte is iets kleiner.

Boulderen: Ja, buiten grote bouldertuin
Buitenklimmen: Nee, maar wel buiten boulderen
Adres: Zanderijweg 12-14, Bussum

Gelderland

Mountain Network Arnhem

Een prachtige klimhal met verschillende mogelijkheden. De klimhal is verdeeld over drie verdiepingen. Zo heb je een klimwand van 8 meter hoog van 3 tot 6C maar ook heb je de 17 meter hoge klimwand met een overhang van 6 meter. Het leuke van deze locatie is dat op maar liefst 250 meter het RijnBoulder centrum ligt. Zo kun je boulderen en klimmen in Nederland op een centraal punt perfect combineren.

Boulderen: Ja en nee. Je moet naar (op 250 meter) RijnBoulder, ook onderdeel van Mountain Network
Buitenklimmen: Nee
Adres: Olympus 27, Arnhem

Grip Klimcentrum

Een klimhal in Nederland die tot 21 meter hoog gaat en waarbij je niet gelijk een klimmaatje hoeft te hebben. Je kunt hier ook klimmen met een autobelay; dit is een automatisch zekerapparaat die je in je eentje kunt gebruiken. Na een korte uitleg kun je gelijk aan de slag.

Boulderen: Nee
Buitenklimmen: Nee
Adres: van Rosenburgweg 52, Nijmegen

Limburg

Ivy Climbing Sittard

Ze geven aan dat ze de grootste en meest complete klimhal van de Euregio zijn. Zelf ben ik er nog niet geweest maar aan de foto’s te zien ziet het er spectaculair uit. Ivy Climbing Sittard heeft zo’n 1400m2 klimoppervlak en veel trainingsmogelijkheden. Met een 20 meter hoge wand, zware overhangen en 8C+ routes dus voor elk niveau is hier een uitdaging te vinden.

Boulderen: Ja, 300m2
Buitenklimmen: Nee
Adres: Milaanstraat 115, Sittard

Neoliet Heerlen

Ook in het zuiden van het land heeft Neoliet een vestiging. Je kan klimmen bij Neoliet Heerlen perfect combineren met de Limburgse heuvels. De klimhal heeft zo’n 160 klimroutes en zijn van 8 tot 18 meter hoog.

Boulderen: Nee
Buitenklimmen: Nee
Adres: Stationbaan 52, Heerlen

Overijssel

Klim & Outdoorcentrum Yosemite

De enige klimhal in de provincie Overijssel. De klimhal bestaat uit ongeveer 120 routes verspreid over een 1200m2 klimwand. Elke maand worden hier de routes ververst zodat je er nooit op uitgekeken raakt. Ook heeft deze plek een buitenklimwand die voorzien is van een rotsstructuur.

Boulderen: Nee
Buitenklimmen: Ja
Adres: Van der Heydenstraat 8, Zwolle

Groningen

Klimwand Bjoeks Groningen

Vele willen deze 37 meter hoge muur bedwingen; de Excalibur. De beruchte klimmuur in Nederland. Het is de hoogste vrijstaande klimmuur ter wereld en is vernoemd naar het zwaard van King Arthur. Ook heeft de Excalibur ruim 11 meter overhang. Ze hebben verder ook nog een binnen klimmuur en je kunt er boulderen.

Boulderen: Ja, alleen buiten, op beton boulderen (uniek in de wereld).
Buitenklimmen: Ja, de Excalibur
Adres: Bieskemaar 3, Groningen

Friesland

Mountain Network Leeuwaarden, Noardwand

De nieuwste aanwinst van de Mountain Network groep is Klimcentrum Noardwand in Leeuwaarden. Het is een zeer moderne klimhal en bied ook drie Olympische disciplines aan onder één dak; lead, speed en boulder. Er is ook een Clip ‘n Climb met 11 verschillende klimchallenges. De klimhal zelf is 20 meter hoog en heeft momenteel zo’n 45 touwen hangen.

Boulderen: Ja
Buitenklimmen: Nee
Adres: Fiswerderweg 3 , Leeuwaarden

Mountain Network Heerenveen

Ook weer een prachtige klimhal in Nederland; Mountain Network Heerenveen. Doordat de klimhal onder de tribune van de Abe Lenstra Stadion is gevestigd krijg de klimhal een unieke vorm. De klimhal heeft een hoogte van zo’n 16 meter en er is een flinke overhang van zo’n 5 meter. Een deel van de routes zijn met het Auto Belay systeem te klimmen. Wekelijks komen er nieuwe routes bij.

Boulderen: Ja, 100m2
Buitenklimmen: Nee
Adres: Abe Lenstra Boulevard 23, Heerenveen

Klimmen in Nederland in Google Maps

Verspreid over Nederland

Je ziet maar weer dat er bijna (behalve Drenthe en Zeeland) in elke provincie wel een klimhal te vinden is. Klimmen in Nederland is behoorlijk in opkomst en het zal denk ik ook niet meer lang duren voordat er in deze provincies een klimhal te vinden is.

Nu ben ik benieuwd. Ben je al eens wezen gaan klimmen in Nederland en zo ja naar welke klimhal ga jij altijd?

Gemsenweg Mannlichen Zwitserland

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.