Hohe Acht beklimmen

Hohe Acht: het hoogste plekje van de Eifel

Duitsland, Eifel, Hiken

De hoogste plek van een gebied beklimmen, is vaak een avontuur op zich. Al snel ben je uren en uren aan het hiken en zijn ze vaak erg uitdagend. Kei hard werken om vervolgens te worden beloond met een prachtig uitzicht. Gelukkig bestaan er ook plekken, die het hoogste puntje van het gebied zijn, maar niet zoveel inspanning vragen. Neem nou de Hohe Acht: de hoogste plek van de Eifel.

Hohe Acht: hoogste berg van de Eifel

De Hohe Acht is bijna 750 meter hoog en daarbij gelijk de hoogste berg van de Eifel. Deze plek is erg geliefd onder de vele wandellaars en wintersporters. Hohe Acht ligt in de Vulkaan Eifel in is daarbij ook een oude vulkaan uit de Tertiair tijdsperk. Super tof natuurlijk maar blijft een raar idee. Lopen op een oude vulkaan.

Hohe Acht beklimmen
Hohe Acht beklimmen

Kaiser Wilhelmtoren beklimmen

Wil je echt het hoogste puntje van de Eifel bereiken, dan moet je de Kaiser Wilhelmtoren beklimmen. Deze toren is gebouwd in 1908 bovenop op de Hohe Acht. Het is een uitzichttoren van 16.3 meter hoog. De toren is gebouwd naar aanleiding van de zilveren bruiloft van Keizer Wilhelm II en Keizerin Auguste Viktoria. Na de Tweede Wereldoorlog werd de toren vervolgens gebruikt als radartoren en dit ging door de 1959. Gelukkig werd de toren in 1961 gerestaureerd en open gesteld voor publiek en in 1987 is de toren een monument geworden.

Hohe Acht blijft het natuurlijke hoogste plek van de Eifel maar de Wilhelmtoren reikt daar nog 16.3 meter bovenuit.

Hohe Acht beklimmen
Hohe Acht beklimmen

Wandeling naar de Hohe Acht

Op en rond de Hohe Acht liggen talloze wandelpaden. Je kunt er een hele dag vooruit treken of alleen gaan voor het hoogste puntje. De bewegwijzering is goed aangegeven en op verschillende plekken kan je al genieten van het prachtige uitzicht.

Wij hadden die dag niet zoveel tijd en maakte een korte wandeling van 1.3 kilometer. Op sommige stukken waren de padden wat steiler. Als je eenmaal boven bent, kun je via een trap de toren op. Beneden bij de toren heb je een bankje staan waar je desnoods lekker kunt picknicken.

Op de terug weg pakte we een andere route, die 2 kilometer langer is. Je loopt dan wat minder stijl naar beneden. Wel vind ik zelf dit stuk minder mooi. De paden wisselen af in verhard en gewoon zand. De Hohe Acht is voor mensen in een rolstoel te bereiken (zag verschillende voorbij komen). Hoe ze deze wandeling hebben gemaakt, weet ik niet precies maar het is dus wel mogelijk.

Lees ook: Wandel het Gerolsteiner Felsenpfad en ontdek de Dolomieten van de Eifel.

Hohe Acht beklimmen
Hohe Acht beklimmen

Honden en Hohe Acht

In dit gebied zijn honden gewoon welkom en mogen ze ook los. Totaal geen probleem. Het staat trouwens niet heel duidelijk aangegeven maar toen ik navroeg aan een local, kreeg ik te horen dat het hier wel mag. Wat ze ons niet had vertelt is dat hier veel wilde zwijnen leven. Niet heel erg als je hond daar geen aandacht aan besteed en goed luistert. We zagen onderweg op een gegevensmoment sporen. Een van onze honden was in een seconde weg en helemaal van de wereld. Haar neus achterna. Gelukkig na een tijdje roepen kwam ze terug en ging ze gelijk aan de lijn.

We hadden dit nog nooit mee gemaakt en wisten niet dat ze zo heftig zou reageren. Dus is jouw hond gevoelig voor wild en zit er jachtinstinct in de hond, hup aan die lijn.

Hohe Acht beklimmen

Parkeren Hohe Acht

De parkeerplek van de Hohe Acht is gemakkelijk te vinden. Je kunt er natuurlijk vanaf verschillende plekken naar toe hiken. Wij hadden de parkeerplek aan de L10. Als je op Google Maps Hohe Acht intikt en iets inzoomt zie je aan de L10 de wanderparkplatz Hohe Acht staan. Er zijn niet heel veel parkeerplekken en vooral als er een race bezig is raakt deze ook snel vol. Houd hier dus rekening mee.

Lees ook: Even iets anders dan hiken? Ga dan rodelen in de Eifel en voel jezelf even weer helemaal kind.

Hohe Acht beklimmen

Historische route informatie

 • Startpunt: Parkeerplek langs de L10, de Wanderparkplatz Hohe Acht
 • Bewegwijzering: Niet, je volgt het pad naar boven
 • Honden: Welkom, hoeven niet aangelijnd maar wel aan te raden wegens wild
 • Ondergrond: Bospad en asfalt afgewisseld
 • Lengte: 1.4 kilometer
 • Hoogt: 747 meter hoog

Vind hier je overnachting als je wilt overnachten in de buurt van Hohe Acht.

Onwijs mooi uitzicht

We waren er al snel aan uit, dat we deze plek wilde bezoeken. Wie wilt er nou niet op het hoogste plekje van de Eifel zijn geweest? Gelukkig is het ook zeker de moeite waard. Het kan voor mensen met een basisconditie, een flinke klim zijn. Gelukkig zit er geen persoon achter je kont aan die je naar boven schopt. Neem de tijd en geniet van elke stap die je zet. De omgeving is mooi maar het uitzicht nog mooier. Ontdek hier nog meer wandelingen in de Vulkaan Eifel

Heb jij al eens bovenop de Hohe Acht gestaan, het hoogste puntje van de Eifel?

Sla dit artikel op in Pinterest en vind het later gemakkelijk terug

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

2 Reacties

 1. Henry

  Kun je er ook mountainbikend naar toe?

  Antwoord
  • stripeaway

   Hallo Henry, helaas kwam je reactie in de spam. Ik heb een paar mountainbikers gezien. Het is op sommige plekken wel stijl.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.