Gornergrat naar Zermatt hike

Hiken van Gornergrat naar Zermatt

Hiken, Wandelen, Zwitserland

Deze hike, van Gornergrat naar Zermatt behoort zeker tot één van mijn mooiste hikes te ik ooit heb gelopen. Het continue uitzicht op de Matterhorn, de extra prachtige vergezichten over de valleien en een aantal prachtige bergmeren maken deze wandeling compleet. In deze blog neem ik je mee op een wandeling van Gornergrat naar Zermatt.

Van Gornergrat naar Zermatt

Waar menig mens stop bij de Riffelberg gaan wij hier verder naar beneden. Deze hike loop van het 3135 meter hoog gelegen Gornergrat naar het bergdorp Zermatt. De wandeling kun je natuurlijk twee kanten op doen. Wij besloten het dalend te ondernemen en te beginnen aan de top. The way up is behoorlijk pittig en vele beginnen daarom ook bovenaan.

Wel is dalen mooier omdat je dan zeker voor 80% zicht hebt op de Matterhorn. De bergtop waar we deze hike eigenlijk voor maken.

Gornergrat naar Zermatt hike

Hoogtepunten op de hike route

Gornergrat (3135 meter)

Het hoogtepunt voor mij was zeker wel Gornergrat. De Gornergrat is een bergkam in de Walliser Alpen en vanaf hier heb je het mooiste uitzicht op de beroemde Matterhorn. Ik ga hier niet teveel in op alle details van deze geweldige plek. Want wil je alles weten over Gornergrat en wat je kunt doen in Gornergrat, dat kun je in de link lezen.

Wat ik wel wil vertellen in dit stukje tekst is dat dit stukje natuur onwijs mooi is. De hoogte voel je wel even en we zagen iemand ook een neusbloeding krijgen maar mensen het 360 graden uitzicht op o.a. de gornergletscher is waanzinnig. Toen wij er waren was een groot deel van de sneeuw al weg maar kom je hier in bv juni dan heb je kans op een dikke pak sneeuw. Dit is tevens ook een bekend skigebied. Het is zeer de moeite waard om de trein naar boven te pakken en de prijs die ze ervoor vragen te betalen.

Gornergrat naar Zermatt hike
Gornergrat naar Zermatt hike

Riffelsee (2770 meter)

Als je aan de afdaling van deze hike begint, volg je vanaf de Gornergrat de Swiss Topwalk (Nr. 23) richting de Riffelberg. Als je dit pad blijft volgens kom je vanzelf bij de Riffelsee uit. De Riffelsee is een bergmeer die bij goed weer, dus praktisch windstil, een mooie reflectie van de Matterhorn laat zien. Hier kun je trouwens ook een heerlijke pauze nemen. Als je daarna een stukje verder loopt kom je ook uit bij een ander prachtig bergmeer waar je zeker ook even bij stil moet staan.

Gornergrat naar Zermatt hike

Riffelberg (2582 meter)

De Riffelberg kan je eindstation zijn maar als je deze wandeling volgt kun je hier een welverdiende pauze nemen. Je hebt hier twee bergrestaurants waar je een heerlijke lunch kunt nuttigen. De uitzichten zijn niet alleen tof maar vanaf je lunchplek kijk je zo pal tegen de Matterhorn aan. Dit is een beetje waarvoor we het doen toch.

Matterhorn

Je kunt er niet omheen want tijdens deze wandeling zie je deze beroemde bergtop overal. Het komt maar zelden voor de je deze 4000er niet ziet. Alhoewel als je op een bewolkte dag komt heb je wel pech. Zoek dan zeker een clear view dag uit, betekende, een dag zonder wolken met een vol zonnetje (ook, het weer in de bergen veranderd wel echt constant, dus geen garantie).

Deze bergreus kan je ook niet los zien van Zwitserland, ze zijn er trots op en dat zie je overal terug. De Matterhorn is ook niet voor niets de meeste gefotografeerde berg ter wereld.

Gornergrat naar Zermatt hike

Pijnlijke knieën en achteruit lopen

Als je 18 kilometer alleen maar naar beneden aan het dalen bent dan ga je dat uiteindelijk voelen. Alhoewel ik wel getraind ben voelde ik ze wel. Ik weet even niet of dit al beginnende spierpijn is, vermoeide benen (want voelt even als spaghetti) of gewoon die eeuwig zeurende knieën.

We gaan natuurlijk gewoon door met stappen maar lopen hier en daar wel achteruit. Deze tip kreeg mijn reisgenoot ooit van iemand en ik kan je vertellen dat dit helpt. Je loopt even op een andere manier en dit is goed voor je benen/knieën. Normaal kan je dit goed doen op een rechte weg maar dalend naar beneden moet je wel iets beter uitkijken.

Op de brede paden gingen we ook slingerend naar beneden. Ook dit geeft verlichting. Extra fijn als je weet dat je nog een aantal kilometers moet. Maar goed we mogen niet klagen want we hebben toch ruim 18 kilometer dalend in de benen zitten met onderweg prachtige uitzichten. Hier neem je de spierpijn de volgende graag voor lief. Alhoewel ik er niet heel veel last had van spierpijn. Ik voelde het wel maar nou niet om te zeggen dat ik niet meer kon lopen.

De volgende dag zijn we gewoon weer op pad geweest. We brachten een bezoek aan de Schilthorn, gingen op avontuur met het Adventure Pack en liepen over de First Cliff Walk. Deze activiteiten zijn allemaal in de Jungfrau Region, zo’n 2.5 uur verwijderd met de trein van Zermatt.

Gornergrat naar Zermatt hike

Wat zijn de kosten van deze hike

Om boven bij de Gornergrat te komen moet je de trein pakken. Deze kost gemiddeld 53 euro. Dit is dan zonder enige korting (met de Swiss Travel Pass krijg je een korting). Het is geen goedkope manier om boven te komen maar wel een ontzettend mooie. Ga aan de rechterkant zitten, dan heb je het mooiste uitzicht. De treinrit duurt ongeveer 30 minuten.

Wandeltip: Ontdek de mooiste wandelingen bij de Matterhorn

Gornergrat naar Zermatt hike
Gornergrat naar Zermatt hike

Route informatie

De route is ongeveer 18 kilometer en het zijn flinke meters die je daalt. Je begint bij Gornergrat op 3135 meter hoogte en daalt af naar Zermatt op 1608 meter hoogte. Je daalt dus ruim 1527 meter. Wij deden er zo’n 8 uur over, met een lange pauze op de Riffelberg. Ook onderweg hadden we bij de Riffelsee nog een korte pauze om vooral te genieten van het (jawel) prachtige uitzicht.

Het pad zelf is niet weggelegd voor sandalen of slippers (we zagen ze helaas wel voorbij komen). Draag stevige trailschoenen of goede wandelschoenen. Zeker schoenen met een stevige zool die goed kunnen tegen vele stenen op het pad. Wandelstokken is ook geen overbodige luxe, vooral op het stuk dat begint na de Riffelberg richting Zermatt.

De paden wisselen zich af met smalle paadjes maar hier en daar zijn de paden wat breder. Vergeet trouwens ook niet een pet en/of zonnebrandcrème want het eerste deel tot aan de Riffelberg heeft geen schaduw. Daarna loop je nog een deel aan de bergkam (ook geen schaduw), waar je daarna het laatste stuk door het bos loopt.

De beste periode voor deze wandeling is in juli, augustus en september.

Misschien vind je dit ook wel interessant

Gemsenweg Mannlichen Zwitserland

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.