De website ondergaat momenteel wat veranderingen. Artikelen en pagina's kunnen er even anders uit zien. Excuses voor het ongemak.
Krn lake Slovenie

Hike naar Krn Lake (Krnsko Jezero) het hoogste bergmeer in Slovenië

Slovenië heeft vele prachtige natuurlijke juweeltjes en staat vooral bekend om zijn bergen. Een paradijs voor wandelliefhebbers en een must visit als je niet genoeg kunt krijgen van bergen. Eén van de hoogtepunten was zeker de hike naar het Krn Lake ook wel het Krnsko Jezero Lake. Of nog beter bekend als het hoogste bergmeer in het Triglav Nationaal Park. Het is een pittige hike maar je wordt meer dan beloond met een fantastisch uitzicht over het bergmeer omringt door de machtige bergen van Slovenië.

Maak kennis met Krnsko Jezero Lake

Het eerste wat je ziet is de onwijs prachtige kleur van het meer. Het groen/blauwe meer past perfect bij het landschap dat omringt is met bergtoppen. Vele mensen worden door de plaatsjes op het internet naar dit meer toegetrokken. Heb je geen wind? Dan kun je ook genieten van een waanzinnige reflectie op het meer.

Krn Lake is bijna 400 meter lang en 150 meter breed. Het is ongeveer 17 meter diep en heeft een rijk ecosysteem. Zo’n 40 verschillende plantensoorten leven in het water (voornamelijk algen) en 24 diersoorten (voornamelijk kleine rivierkreeften). Daarom is het ook streng verboden om in het meer te zwemmen. Zowel voor mensen als dieren (honden).

Ps: Krn Lake and Krnsko Jezero Lake zijn hetzelfde. De tweede naam is hoe ze het schrijven in het Sloveens.

Krn lake Slovenie
Krn lake Slovenie
Krn lake Slovenie
Krn lake Slovenie

Verboden te zwemmen

Om even hier verder op in te gaan. Het staat zeer slecht aangegeven. Toen wij aankwamen was er aan het begin van het meer geen bord te bekennen met meer informatie. Onze honden doken dan ook het water in voor verkoeling. Toen wij later aan de andere kant van het meer kwamen stond daar dus een verbodsbord voor zwemmen. Gelukkig staat het ergens aangegeven maar op de meest logische plek dus niet. Hopelijk komt hier verandering in want het prachtige plekje moet natuurlijk behouden worden.

November 2022: Er is een nieuw bord geplaatst met informatie aan het begin van het meer.

Hike naar het Krn Lake

De hike naar het Krnsko Jezero begint bij de berghut Lepeni. Vanaf daar ga je het bos in en begin je gelijk aan je klim van ongeveer 2 uur. Het eerste stuk volg je vooral het brede pad dat bezaaid is met stenen naar boven. Hoe hoger je komt hoe smaller het pad wordt. Onderweg zie je niet heel veel en loop je vooral door het bos. Op sommige stukken kan het best wel steil worden maar het is over het algemeen prima te doen.

Dan twee uur later is dan het einde van deze klim in zicht. Twee uur klimmen is niet enorm veel maar de route was vooral veel hetzelfde en soms een beetje saai. Dit maak je trouwens later goed. I promise!

Krn lake Slovenie
Krn lake Slovenie
Krn lake Slovenie

De laatste stuk richting het bergmeer

Het laatste stuk richting het bergmeer Krn Lake is easy. Je doet er ongeveer 30 tot 45 minuten over. Je loopt hier en daar golvend omhoog en omlaag maar het steigen laat je achter je.

Na een tijdje kom je uit bij weide en vanaf daar is het rechts aan houden. Het staat trouwens erg goed aangegeven en echt verkeerd lopen doe je niet snel. Het meer zie je trouwens tot het laatste moment niet. Het openbaart zich pas op een paar honderd meter. Een verrassing staat op je te wachten.

Krn lake Slovenie
Krn lake Slovenie
Krn lake Slovenie
Krn lake Slovenie

Genieten aan het Krn Lake

Dan ben je er eindelijk en kan het genieten beginnen. Wij waren er in mid-oktober en kan je vertellen, dat ondanks dat dit buiten het hoogseizoen is het echt prima te vertoeven is. Het is wel wat frisser op 1391 meter hoogte maar stiekem wel mooier. Overal waar je kijkt ontpoppen zich de herfstkleuren. Het landschap wordt een sprookje. Wij trokken er zeker 1.5 uur voor uit om te genieten van deze prachtige omgeving.

Ook is het aan te raden om ook naar de andere kant van het meer te wandelen. Beide kanten geven een compleet ander uitzicht over het Krn Lake en de omgeving. De een nog mooier dan de ander.

Hike naar het prachtige 360 graden uitzicht van de Slemenova Špica

Krn lake Slovenie
Krn lake Slovenie
Krn lake Slovenie

Terug naar de auto

De terugweg is ongeveer even lang. Je gaat vanaf hier alleen maar naar beneden. Zelf vind ik afdalen minder fijn en dat ga je ook wel een beetje merken als je tijdje achter elkaar daalt. Wandelstokken is ook geen overbodige luxe. Wij deden er ongeveer 2.5 uur over. De heenweg was 3 uur.

Krn lake Slovenie

Hoogste bergmeer in Slovenië

Op 1391 meter hoogte ligt Krn Lake en is daarmee het hoogste bergmeer in de Julische Alpen, in het hart van het Triglav Nationaal Park. Het Krn Lake is gelijk ook het hoogste bergmeer in Slovenië. De hele regio is zo ontzettend mooi en goed bewaard gebleven dat deze hike naar het meer van Krn wordt beschouwd als één van de meeste ongelooflijke landschappen in de regio.

Het Krnsko Jezero-meer is populair onder wandelaars omdat het een prima startpunt biedt voor veel meer wandelplezier in de omgeving. Toch was het bij ons vrij rustig en waren er een handje vol mensen.

Krn lake Slovenie
Krn lake Slovenie

Beste tijd voor hike naar Krn Lake 

De beste tijd om deze hike naar het Krn Lake te maken is in de zomer, van juni tot september. Dan heb je kans op het meest stabiele weer en de berghut is dan ook open. Wij waren er mid-oktober en kan je vertellen dat we het zeer getroffen hadden met het weer. Een week voor onze hike was hier nog een storm en zijn er meerdere bomen omgewaaid en nu scheen de zon en was het zo’n 20 graden. Geen wind en droog. In de herfst kleuren de bomen mooi oranje en dat geeft een magisch sfeertje aan de omgeving.

De berghut was bij ons wel open (toeval denk ik) maar normaal is deze in oktober gesloten. Goed om je eigen snacks en drinken mee te nemen.

Krn lake Slovenie
Krn lake Slovenie

Route informatie hike Lake Krn

Hoeveel kilometer: 11.8 kilometer (heen en terug)
Hoogtemeters: 691 meter
Laagste punt: 700 meter
Hoogste punt: 1391 meter
Wandelduur: 2.5 uur omhoog en 2 uur omlaag
Startpunt: berghut Lepeni
Tip: begin vroeg in de ochtend. De temperatuur kan in de zomer snel oplopen.

Een extra bergmeer

Als je er toch bent kun je net zo goed ook dit bergmeer mee pakken. Het is minder groot en spectaculair maar niet minder mooi. Op zo’n 10 minuten lopen van Krn Lake ligt het Dupljesko lake. Klein maar ook omringt met bergtoppen.

Krn lake Slovenie

Berghut Planinski en Mount Krn

Eerder had ik het al eens laten vallen. Vlakbij het bergmeer ligt ook een berghut. Dit is de uitvalsbasis voor bijvoorbeeld de hike naar de top van de Krn op 2244 meter hoogte of een hike in de nabije omgeving.

Berghut Planinski of berghut Krn Lake is alleen in de zomermaanden geopend en zo af en toe in het najaar. Ga hier trouwens niet vanuit en neem altijd zelf je eten en drinken mee. Ben je er op het moment dat de berghut open is. Neem dan zeker een lekkere Sloveense maaltijd en geniet ondertussen van een lunch in de bergen.

Wel je een nachtje in deze berghut boeken omdat je de top van de Krn wilt beklimmen? Boek vroegtijdig want ze zitten snel volgeboekt. De summit van Mount Krn duurt zo’n 2 dagen en men overnacht bijna altijd in deze berghut voor ze omhoog gaan.

Quiraing Schotland

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.

Drei Zinnen wandelen