Wandelroutes in de Eifel

Het Steen – het kasteel in hartje Antwerpen

Antwerpen, België

Als klein kind wilde ik altijd al leven in één kasteel. Als een prinses of zelf koningin. Het leven in die tijd was niet makkelijk en vaak werden mensen niet ouder dan 40. Maar toch bleef deze droom voort bestaan. Nu ben ik geen prinses en heb geen kasteel voor mezelf maar wel heb ik de passie om kastelen te ontdekken en te bezoeken. Zo ook kasteel ‘Het Steen’ in hartje Antwerpen.

Terug in de geschiedenis van Het Steen

Kasteel ‘Het Steen’ in het centrum van Antwerpen is het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen. Ergens in de 11e eeuw zijn de eerste stenen gelegd. Oud? Dat zeker! Door de eeuwen heen heeft het een tal van functies gehad. Was dacht je van een gevangenis, houtzagerij, een visopslagplaats of zelfs een aantal jaar als woning. Maar ook niet te vergeten was ‘Het Steen’ van 1862 to 2008 een museum. Eerst het museum van Oudheden en toen vanaf 1952 als Nationaal Scheepsvaartmuseum. Het laatste museum is nu verhuist naar de MAS – Museum aan het  Stroom.

Het Steen was een beruchte gevangenis van 1303 tot 1827.

In begin 16de eeuw werd ‘Het Steen’ grondig verbouwd door Karel V. Als je goed naar het kasteel kijkt zie je een kleurverschil in het gevel. Dit komt dus doordat er natuurlijk andere soorten stenen zijn gebruikt. Ook is het kasteel in de 19e eeuw voor een groot deel afgebroken. Het lijkt groter van de voorkant dan dat het in werkelijkheid is. Dit werd gedaan om de Schelde recht te trekken.

Kasteel het Steen in Antwerpen
Kasteel het Steen in Antwerpen

Het opvallende standbeeld

Als je aan de voorkant van ‘Het Steen’ staat valt je iets gelijk op: het grote standbeeld. Dit stelt eigenlijk een figuur voor uit de Antwerpse folklore: de Lange Wapper. Als je de strips van Suske en Wiske hebt gelezen dan ken je dit kasteel wel. De Lange Wapper was eigenlijk een reus die zich zo klein als een muis kon maken en in de donker nacht opdook om mensen in Antwerpen de schrik aan te jagen. Dronken mensen waren zijn favoriet.

Lees ook: Ik bezocht in de herfst het grootste kasteel van Nederland: Kasteel de Haar.

Kasteel het Steen in Antwerpen

Het beeldje boven de ingang

Als je boven de ingang kijkt zie je een beeldje dat de God van de vruchtbaarheid voorstelt. In de 16e eeuw werden er vele ketters vastgehouden en uiteindelijk geëxecuteerd in Het Steen. Het beeldje had oorspronkelijk ook een rechtopstaande penis die door Jezuïeten in de 16e eeuw werd afgehakt.

Bezoeken Kasteel het Steen

Bezoek aan Het Steen

Als eerste wil ik benoemen dat een bezoek aan dit kasteel zeker de moeite waard is. Maar reis niet alleen naar Antwerpen voor dit kasteel want dan gaat het je tegen vallen.

Wist je dat Het Steen eigenlijk een burcht is. Betekend dat het een versterkt kasteel is.

Zoals je al kon lezen is er een groot deel van het gebouw afgebroken. Natuurlijk is dit niet minder spectaculair maar je bent er binnen 15 minuten wel door heen. Gelukkig is het maar op 10 minuten afstand van het centrum van Antwerpen (lopend). Fijn is ook dat je gelijk tijdens je bezoek een wandeling kan maken langs de Schelde. Met goed weer zeker een aanrader.

Bezoeken Kasteel het Steen

Handige informatie

Let op dat het in vakanties goed druk kan zijn. Je hebt dan veel kans dat je groepen met schoolkinderen tegen het lijf loopt. Wil je dit niet vermijd dan een bezoek in de vakanties. Verder is het gemakkelijk te bezoeken.

Tevens is het ook gratis te bezoeken.

Wil je nou lopen via een navigatie dan tik je Steenplein 1 in en dan kom je zo bij het kasteel. Gelukkig weet bijna elke Antwerpenaar waar dit gebouw ligt.

Heb jij Kasteel de Steen tijdens een bezoek aan Antwerpen al eens bezocht?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

26 Reacties

 1. Martin

  Al vaak in Antwerpen geweest, maar nog nooit in dit kasteel..uhh…burcht ? inderdaad leuk om te combineren met de andere geneugten van Antwerpen…zo’n leuke stad!

  Antwoord
  • Stripe Away

   Vele of beter gezegd bijna iedereen noemt dit een kasteel maar officieel is dit een burcht. Vele zeggen ook dat er niet echt een verschil in zit alleen dat een burcht iets sterker is voor aanvallen.

   Volgende keer als je er bent zeker even langs lopen ?

   Antwoord
 2. Layla

  Wat een mooie foto’s en wat lijkt dat mooi. Ik heb eigenlijk nooit in een kasteel willen wonen, ik zag een kasteel als een koude plek met monsters ofzo.

  Antwoord
  • stripeaway

   Dankjewel :). Haha moet wel om jouw antwoord lachen. Monsters! Geweldig.

   Antwoord
 3. Carolien

  Ja deze heb ik laatst ook bekeken. Binnen werden creatieve workshops gegeven. Het is leuk maar niet echt spectaculair. Bij ons ging de zon net onder dat was dan wel weer een mooi gezicht

  Antwoord
  • Stripe Away

   Klopt je moet er ook niet naar toe gaan voor alleen het kasteel. Goed te combineren als je al in Antwerpen bent. Wat leuk dat er bij jou wel activiteiten waren. Ben er nu al 3 keer geweest en elke keer was het dicht.

   De omgeving is idd ook erg mooi en fijn om er een wandeling te maken.

   Antwoord
 4. Inge

  Ik woon echt letterlijk 10 minuten van Antwerpen en ben nog nooit in ‘t Steen geweest. Jouw blog heeft ervoor gezorgd dat ik dat toch wel eens een keertje ga doen!!

  Antwoord
  • stripeaway

   Dit was ook mijn eerste keer terwijl ik er 30 minuten vandaan woon en er letterlijk elke week kwam. Maar zeker een keer doen 😉

   Antwoord
 5. nicole orriens

  Wat een prachtig kasteel! Het ziet er ook precies zo uit als je van een kasteel verwacht vind ik.

  Antwoord
  • stripeaway

   Klopt, alleen bij dit kasteel is een groot stuk niet meer aanwezig. Dus als je verder loopt, dan is het in één minder kasteel. Maar die voorkant is natuurlijk op en top kasteel ;).

   Antwoord
 6. Britte

  Wat leuk dat dit kasteel gratis te bezoeken is! In Gent staat ook al een kasteel middenin de stad, maar daar zijn we destijds niet naar binnen geweest omdat het geld kostte. Antwerpen lijkt me sowieso een fijne stad!

  Antwoord
  • stripeaway

   Dit is vergeleken met Gent een heel klein kasteel. Je bent er binnen paar minuten doorheen gelopen. De voorkant is vooral heel mooi om te zien. Kom je vaak in Antwerpen?

   Antwoord
 7. Hippiemeisje

  Ik ben van Mechelen, heb het al zo vaak zien staan, wnat ik kom uiteraard in Mechelen en nog nooit binnen geweest… schandalig avn mezelf eigenlijk. Het is zoiets gewoon dat je daar ziet staan dat je er niet meer binnen gaat, dat heb je soms…. 😉 En dan lees ik nu dat het gratis is. De volgende keer ik er in de buurt ben, toch enes van wat dichterbij bekijken!

  Antwoord
  • stripeaway

   Echt naar binnen gaan kan je ook niet. Zo als je kon lezen is het kasteel voor een groot gedeelte afgebroken ;). Het is nu een klein kasteel waarvan de voorkant het tofste is. Maar ben je in de buurt is het zeker een aanrader om is een kijkje te gaan nemen.

   Antwoord
 8. Fleur

  Ik ben er wel eens langs gekomen, maar heb het nooit bezocht. Dank je wel voor de informatie, de volgende keer dat ik in Antwerpen ben, zal ik er zeker eens gaan kijken

  Antwoord
  • Stripe Away

   Neem zeker een kijkje en maak een wandeling langs de Schelde 🙂

   Antwoord
 9. Marieke

  Dat wilde ik ook altijd zo graag! Ik wilde altijd al een prinses zijn…. Ach ja…kan nog steeds 😉

  Antwoord
  • stripeaway

   Haha wij hebben de zelfde droom 😉

   Antwoord
 10. Debbythechocoholic

  Ik ben er al verschillende keren voorbij gereden of gewandeld, maar nog nooit gaan bezichtigen. Het lijkt me wel de moeite waard, zeker omdat ik niet wist dat dit een burcht én een oude gevangenis is.

  Antwoord
  • stripeaway

   Je kan er ook niet echt naar binnen. Je loopt er doorheen en dat is het ook. Maar het is zeker even de moeite waard.

   Antwoord
 11. Yvonne

  Wat leuk om wat meer achtergrondinfo over dit markante bouwwerk te lezen. Ik wist er eerlijk gezegd nog niks van, ook niet dat het een beruchte gevangenis was. Thx voor het delen!

  Antwoord
  • stripeaway

   Graag gedaan. Het is ook leuk om met de kids te bezoeken. Toen wij er waren, waren er ook veel groepen met kids. Die bleven maar rond rennen.

   Antwoord
 12. Marcella Molenaar

  Jammer dat wij dit kasteel in december gemist hebben, het ziet er heel mooi uit! Dit had onze trip zéker leuker gemaakt!

  Antwoord
  • stripeaway

   Ligt ook een beetje achteraan het centrum. Voor volgende keer dan maar 😉

   Antwoord
 13. Michal | Reiswijzer kids&co

  Wat grappig. Ik wist helemaal niet dat Antwerpen ook zo’n mooi kasteel heeft. Ben net terug uit Gent en daar heb ik Het Gravensteen bezocht. Ze lijken wel wat op elkaar; qua uiterlijk en naam. En een link met Karel V dus… Grote verschil is dat je voor Gravensteen wel wat meer tijd uit mag trekken dan een kwartier!

  Antwoord
  • stripeaway

   Kwa grote lijken ze trouwens helemaal niet op elkaar. Die van Gent is vele maler groter. De voorkant heeft wel iets van elkaar weg. Ik ben zelf erg benieuwd Het Gravensteen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.