Even een snelle geocache tussendoor

Geocachen | wat is het en hoe speel je het?

Geocaching

Een aantal jaar geleden na een tijdje scrollen op Facebook kwam ik het spel geocachen tegen. Ik begon mezelf in te lezen, deed mijn eerste geocache en was verkocht. Dit spel is verslavend leuk en iets wat eigenlijk altijd kan want er liggen meer dan 2 miljoen caches verstopt over de hele wereld.

Geocachen is schatzoeken voor alle leeftijden

Als kind zijnde vond ik dit altijd al super leuk om via een schatkaart de schat te zoeken en als ik die dan uiteindelijk had gevonden was ik als een kind zo blij. Ook bij het geocache werkt het op deze manier – ongeveer. Je zoekt via GPS coordinaten (je schatkaart) naar de verstopte cache. Als je deze dan hebt gevonden kun je op een papieren rolletje je naam achterlaten. Het leuke van een geocache is, is dat het voor alle leeftijden is en dus niet alleen voor kinderen. Dus schatzoeken voor volwassenen.

Geocaching in Breda, leuke dignen doen in Breda, Multicache Buitengebied Breda 2.0 trail, actief breda,

Wat is geocachen nou eigenlijk

Heel moeilijk is geocachen niet. Iemand verstopt een cache op een plek en jij gaat deze zoeken. De cache kan een klein rolletje papier zijn in een oud filmrolletje of het kan er een zijn waarbij je via raadsels en opdrachten bij de uiteindelijke cache kunt komen. Je hebt ook geocache waarbij je in een boom moet klimmen of eentje die je moet opgraven. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is er wel een cache van.

Als je eenmaal de cache hebt gevonden, dan schrijf je op het logrolletje je naam (of spelersnaam) en stopt je de cache weer netjes terug zodat iemand anders deze ook kan vinden. Daarna registreer je in de app ook dat je deze cache hebt gevonden. Zo kan jij bijhouden hoeveel cache en welke je al hebt gehad en kan de degene die de cache heeft verstopt ook echt zien of je deze hebt gevonden.

geocaches hoogvliet rotterdam

Hoe is geocachen ontstaan

In het jaar 2000 is geocaching ontstaan toen de Amerikaan David Ulmer een emmer vol met cadeautjes had verstopt in het bos. Hij besloot toen de coördinaten op het internet te zetten en daagden mensen uit deze schat te gaan zoeken. Hij noemde het spel ‘The Great American GPS Stash Hunt’ en iedereen met een GPS kon mee doen. Ook had hij niet veel regels maar deze simpele was wel belangrijk: iedereen mag de emmer opzoeken maar als je er iets uithaalt leg je er ook iets voor terug.

Veel mensen gingen op zoek naar de cache en dit werd al snel een kettingreactie waardoor vele andere mensen ook caches gingen verstoppen. Alleen al in Nederland zijn er meer dan 50.000 geocachers.

Geocaching in Breda, leuke dignen doen in Breda, Multicache Buitengebied Breda 2.0 trail, actief breda,

Hoe begin je met geocachen

Als eerst heb je een GPS tracker of een telefoon nodig waarop je een app kunt installeren. Eén van deze twee is genoeg. Daarna maak je een account aan en begin je met je eerste cache. Let wel op dat je niet een pen vergeet, want zonder log in het logrolletje is de gevonden cache niet geldig. Sommige cache zijn heel makkelijk te vinden en sommige nemen flink meer tijd in.

Hoe speel je het?

Het is echt heel makkelijk maar om het nog makkelijker te maken heb ik hier een klein stappenplan voor je over hoe je er mee begint en hoe je het speelt:

 • Je gaat naar Geocaching.com en maakt een account aan. Dit zorgt ervoor dat je de verstopte caches kunt vinden. Je kunt voor een gratis account kiezen of betaald. Bij betaald kan je meer verschillende caches vinden.
 • Via een app op je telefoon kan je zien waar de caches liggen. Deze download je in de App Store of via Google Play.
 • Elke cache ligt verstopt op een bepaalde coördinaat. Via de app of via een GPS tracker loop je richting de cache en dan begint het zoeken.
 • Bij elke cache vind je informatie over de grootte, moeilijkheidsgraad en soms de inhoud van de cache en een hint.
 • Het is aan te raden om niet gelijk voor een moeilijke cache te gaan en eerst bekend te raken met het spel.
 • Vergeet niet een pen mee te nemen voordat je op pad gaat want die heb je echt nodig. Lees ook even jezelf van te voren in want soms moet je ook een hengel of een ander stukje gereedschap meenemen.
 • Het zoeken kan beginnen. Zorg dat je telefoon goed is opgeladen en neem voor de zekerheid een externe oplader mee.
  Op de app op je telefoon of via je GPS tracker kan je precies je positie zien ten opzichte van de cache.
 • Als je eenmaal bij de plek bent aangekomen begint het echte zoekwerk.
  Soms kan het even duren voordat je een cache hebt gevonden, geef niet op maar het kan ook zomaar zijn dat je er snel bij bent. Heb je de cache? Joehoe – nu loggen in het logboek en gelijk of later ook via de app.
 • Natuurlijk willen we het voor iedereen leuk houden, dus leg de cache netjes op de plek terug waar je deze hebt gevonden.
Tackable Hotel Goirle geocache

De verschillende soorten

Als je de app opent zie je al snel dat er verschillende soorten geocaches bestaan. Ook zijn er in jaren variaties ontstaan en is het ook handig om de cache voor je die gaat zoeken even goed door te lezen in de app. Je wilt er natuurlijk niet achter komen dat je bv een belangrijk item had moeten meenemen om überhaupt de cache te openen.

De geocache variaties:

 • Traditional
 • Multi Cache
 • Mystery cache of puzzel cache
 • Earth cache
 • Virtuele cache
 • Event cache
 • Wherigo cache
 • Letterbox Hybrid
 • Cito Cache

In een aparte blog over welke soorten geocaching er bestaan ga ik meer in op wat elke soort cache betekent en hoe je deze speelt.

geocaching in Breda, geocaching in the netherlands, geocaching in holland, geocaching, geocache, geocache breda,

De formaten van de cache

Al in het stappenplan eerder legde ik uit dat er verschillende grootes bestaan als het aankomt op de cache. Sommige zitten bv in een speciale geocache container en andere zijn een heel bouwspel en vertellen een verhaal. Dit zijn de formaten:

 • Nano | dit zijn zoals het woord het al zegt de allerkleinste geocaches. Je kan dit zien als een mini logrolletje of een bout in een paal.
 • Micro | bij deze kan je denken aan de grote van een filmrolletje en bevat vaak alleen het logboekje.
 • Small | deze cache bevat vaak niet veel meer dan een logboekje en een klein item.
 • Regular | hierbij kun je denken aan de groote van een schoenendoos.
 • Large | groter dan een schoenendoos 😉
 • Other | dit is vaak geen container en kan je bv denken aan een magneetstrip.
 • Onbekend | dit is een verrassing en vaak enorm toffe geocaches.
geocaching in Breda, geocaching in the netherlands, geocaching in holland, geocaching, geocache, geocache breda,

Waar kan je Geocachen

Dit kan letterlijk waar overal te wereld. Als ik alleen al hier in Breda en in de omgeving kijk kan ik al met meer dan een jaar vooruit. Maar zo ben ik ook gaan Geocachen in Schotland, Duitsland en India. Je hoeft dus niet ver te reizen (kan wel) om op avontuur te gaan. 

De regels van Geocaching

Regels zijn niet altijd even leuk maar bij Geocaching zijn ze er juist om je meer speelplezier te geven en het voor andere ook leuk te houden.

 • Leave no traces – bij geocaching ben je vaak in de natuur – jij bent op bezoek daar dus neem je rotzooi mee naar huis.
 • Leg de geocache altijd op dezelfde plek terug en leg deze ook altijd zo terug zoals je deze hebt gevonden.
 • Neem je iets mee uit de cache leg er dan ook iets anders voor waarde terug behalve bij een travelbug
 • Breng jezelf niet in gevaar en doe geen dingen die je niet wilt doen speciaal voor een cache want er liggen er meer dan genoeg verstopt.
 • Stop geen gevaarlijke, kapotte dingen en etenswaren in de caches.
 • Het spel is bedoeld om niet op te vallen dus ga onopvallend te werk. Als je dat niet doet dan wordt je misschien wel gesnapt door muggles. Dit zijn buitenstaanders en vaak niet bekend met geocaching en dit is bedoelt om te voorkomen dat mensen (muggles) de cache meenemen of gaan slopen (wat helaas vaak gebeurd).
 • Zorg voor een goede voorbereiding. Ik heb een speciale geocache tas waar in ik alle belangrijke spullen heb zitten.
Leuk verzonnen geocaches

Waarom is het zo leuk!

Het niet weten wat je gaat vinden, het terecht komen in een omgeving waar je nog nooit bent geweest, prachtige onbekende landschappen en ongekende avonturen dichtbij of ver weg van huis. Het kan een saaie wandeling al snel leuker en spannender maken en ook de thrill van een opdracht oplossen is een te gek gevoel. Ook is het goed voor je gezondheid. Je kan natuurlijk de auto pakken (wel eens gedaan bij slecht weer) maar je kunt er ook voor kiezen om te gaan wandelen of fietsen.

Een wereld vol avontuur

Geocachen staat voor mij in het teken van avontuur. Zo ben ik in mijn eigen stadje op plekken geweest die ik nog nooit eerder had ontdekt maar zo kwam ik ook in Denemarken terecht bij een oude bunker waar ik met zaklamp een cache moest zoeken en waar ik tot aan mijn enkels in het water stond. Het avontuur is dus dichterbij dan jezelf weet en denkt. Dus ik zou zeggen download de app, maak een account aan en ga op avontuur. Enjoy!

Ben jij al eens gaan geocachen en/of kende jij geocaching al? 

Misschien vind je dit ook wel interessant

Geocaching in Breda, leuke dignen doen in Breda, Multicache Buitengebied Breda 2.0 trail, actief breda,

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

Word lid

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

8 Reacties

 1. Jacoba

  Het lijkt me zo leuk om dit eens te doen! Ik heb het wel eens geprobeerd, maar het lukte me tot nu toe nog niet om er een te vinden, dus heb ik het weer opgegeven. Misschien nog maar eens een poging wagen binnenkort 😉

  Antwoord
  • stripeaway

   Het is idd ook heel leuk om te doen maar vergt idd soms wel wat geduld. Probeer eerst te beginnen met de makkelijkste – dat kan je zoals hier boven uitgelegd goed zien in de app. Vanuit daar leer je een beetje hoe men de caches verstoppen 🙂

   Antwoord
 2. Janet

  Ik heb het nog nooit gedaan, maar heb er wel al meerdere dingen over gehoord. De laatste tijd niet echt moet ik zeggen, maar een tijdje geleden deden meerdere kinderen uit mijn klas dit. Het klinkt grappig, dus misschien moet ik toch eens een poging wagen.

  Antwoord
  • stripeaway

   Zeker een poging wagen – het is erg leuk en elke geocache is ook weer anders. Ik hoor graag hoe je het vond 🙂

   Antwoord
 3. Kirsten

  Wat een leuk artikel! Ik heb me hier al eens over willen inlezen, maar hierbij dus 🙂 Lijkt me echt tof om eens te doen! Die brievenbus ook 🙂 Super grappig!

  Antwoord
  • stripeaway

   Wat leuk dat je het al kende. Het is echt heel erg leuk om eens een keer te spelen. Ze hebben zoals je kunt zien erg leuke caches.:)

   Antwoord
 4. Jeannet

  Hoi Diana, nou, mijn eerste geocache-avontuur gehad vandaag. De eerste de beste cache was een puzzel, en we kregen hem niet open. Maar ik begrijp nu, dat ie dan niet geldt als gevonden. Ik weet nog waar hij ligt, dus ik ga het gewoon nog een keer proberen. Het was leuk, maar erg in mijn eigen buurt. De volgende keer ga ik wat verder weg wandelen, waar ik het niet zo goed ken. Heb de smaak te pakken! Dank voor het blog!

  Antwoord
  • stripeaway

   Hallo Jeannet, wat leuk dat je op je eerste geocache avontuur bent geweest. Fijn dat het artikel je heeft kunnen helpen. Weet nog erg goed mijn eerste geocache avontuur, wilde ook niet lukken. Je hebt zoveel te ontdekken en de wereld is groot genoeg. Onwijs veel plezier alvast.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.